SAVJET Ured i škola
17.8.2021. 11:27:48

KAKO ODABRATI NAJBOLJU ŠKOLSKU TORBU?

1/1

Kupnja školskog ruksaka vjerojatno neće biti laka, a još će se teže odlučiti za onaj pravi ako se u odabir od početka uključi i mali školarac. Djeca posebno vole sve što izgleda lijepo, šareno, po mogućnosti sa slikama omiljenih bajkovitih motiva, ali neće svi ovi ruksaci nužno zadovoljiti druge važne standarde. U vodiču pročitaj koje će vrste ruksaka biti idealne za tvoje dijete i na koje parametre se trebaš usredotočiti pri odabiru.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 4 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati školski ruksak
  2. Parametri
  3. Školski pribor
  4. Pitanja i odgovori

 

Kako odabrati školski ruksak ili aktovku i po čemu se razlikuju?

Ruksak

Školski ruksak je primjeren za starije osnovnoškolce i srednjoškolce

  • Zatvaranje patentnim zatvaračem razlikuje se od aktovki.
  • Nekoliko ladica za individualni školski pribor i vlastiti organizacijski sustav.
  • Često su opremljeni džepom za prijenosno računalo.

Aktovka

Aktovke su korisne kako za prvašiće tako i za učenike viših razreda osnovne škole.

  • Lako zatvaranje s jednim zatvaračem.
  • Unutarnja struktura je jednostavna i pregledna - jedna ili dvije velike ladice.
  • Stabilna konstrukcija s čvrstim dnom.

10 savjeta pri odabiru aktovke za prvašića

  1. Školska torba treba što više pristajati na djetetova leđa.
  2. Leđa trebaju biti podstavljena.
  3. Aktovka ne smije biti znatno šira od djetetovih ramena.
  4. Trebao bi imati izdržljivu, ali laganu konstrukciju.
  5. Ukupna težina ne smije prelaziti 1,2 kg. Optimalna težina aktovke za učenika prvog razreda je oko 900 g.
  6. Naramenice trebaju biti podesive, podstavljene i prozračne.
  7. Gornji rub aktovke seže do visine ramena.
  8. Donji rub završava u visini bokova.
  9. Odaberi aktovku s jednom glavnom ladicom kako bi dijete izbjeglo nepotreban stres.
  10. Aktovka mora biti sa svih strana presvučena sigurnosnim i reflektirajućim elementima.
Provjeri ima li aktovka čvrsto dno s plastičnim rubovima kako bi zadržala svoj oblik. Time se sprječava uništavanje bilježnica i ostalih potrepština, a školarac može aktovku bez problema smjestiti uz radni stol. Noge su također prikladne za zaštitu od prljavštine s poda.

 

Parametri

Anatomski dizajn leđa

Glavni uvjet pri odabiru školske aktovke ili ruksaka je da dijete bude zadovoljno udobnošću na leđima i općim izgledom. Međutim, dizajn definitivno ne bi trebao imati prioritet nad kvalitetom izrade. Anatomski oblik leđa najvažnija je značajka na koju se trebaš usredotočiti pri odabiru.

Ruksak mora pratiti prirodnu zakrivljenost kralježnice, što znači da su leđa u lumbalnom dijelu konveksna, a u prsnom dijelu konkavna. Jastučići ne smiju imati oslonac za lopatice. Trebao bi odgovarati leđima i pratiti kralježnicu.

Dno ruksaka završava u visini kukova, dok je gornji dio u visini ramena. Ako je ruksak ovako anatomski oblikovan, a podstava od mekanog materijala, dobro će pristajati vašem djetetu i omogućiti mu pravilno držanje.

Neki ruksaci čak imaju opciju podešavanja leđnog sustava prema trenutnoj visini vašeg djeteta.

Prsni i bočni remen

Dodatna prednost je prisutnost prsnih i bočnih traka, koje pomažu optimalno rasporediti težinu cijelog ruksaka. Jednostavno spojiš oboje zajedno i težina se odmah prenosi na cijelo tijelo, a leđa ne trpe.

Provjeri jesu li trake dovoljno široke. One moraju biti široke najmanje 4 cm, ali ne toliko da dodiruju djetetov vrat kada ih nosi. Istodobno odaberi naramenice koje su podstavljene i lako se mogu namjestiti.

Biraj s pažnjom i oprezom jer pogrešan odabir može negativno utjecati na razvoj djetetova mišićno-koštanog sustava i dovesti do čestih bolova u leđima kasnije u životu.

Tregeri

Redovito provjeravaj i prilagođavaj duljinu naramenica jer djeca jako brzo rastu. Ne zaboravi voditi računa o duljini naramenica u različitim godišnjim dobima – zimi dijete ima nekoliko slojeva odjeće pa će ih biti potrebno produžiti, a ljeti ih opet možeš skratiti.

Manja djeca s uskim ramenima posebno će cijeniti remen za prsa. Jednostavno ga pričvrstite na naramenice čime se one ne pomiču i ruksak ne može pasti s djetetovih ramena.

Prilikom svakodnevnog nošenja, dijete će također cijeniti izdržljivu ručku, koja se može lako držati čak i sa zimskom rukavicom.

Težina

Težina školskog ruksaka ne smije biti veća od 1,5 kilograma, ali uzmite u obzir trenutnu težinu djeteta jer pedijatri preporučuju da na leđima nosi samo 10-12% svoje težine.

Materijal i dizajn

Za zaštitu knjiga i bilježnica u kovčegu odaberite vodootporan vanjski materijal koji olakšava pranje i održavanje ruksaka.

Dizajn je važan element čak i za malu djecu. Polazak u školu vašem djetetu trebao bi biti ugodan, pa neka ono odabere motiv na svom ruksaku. Najbolje je djetetu pripremiti izbor prikladnih ruksaka, a onda prema izgledu bira svoj.

Kod djevojčica već duže vrijeme osvajaju motivi konja, jednoroga, leptira i cvijeća.

Dječaci pak više vole nogometne motive, dinosaure i automobile.

Također razmisli hoće li se dizajn uskladiti s drugim školskim priborom, poput olovke, korica za bilježnicu ili torbe za cipele.

Sigurnost

Osim atraktivnog dizajna, osigurava i sigurnost pri slaboj vidljivosti.

To osiguravaju ruksaci s reflektirajućim elementima. Možeš ih pronaći na aktovkama ili ruksacima sa strane i na naramenicama. Zbog jarkih boja dizajn će također biti uočljiviji i vidljiviji iz daljine.

Unutarnji raspored

Dodatnu vrijednost predstavljaju posebni džepovi za grickalice s toplinski izolacijskim slojem, koji hranu održavaju na konstantnoj temperaturi i dulje vrijeme svježom. Bočni džepovi za bocu pića također su vrlo korisni. Dijete može lako piti na putu kući bez skidanja ruksaka.

Školski pribor

 

Pitanja i odgovori

Koliki bi trebao biti volumen ruksaka?

Zbog sve većeg broja udžbenika i pribora, najbolje je birati između ruksaka i aktovki od 25 litara ili više, u koje dijete može jednostavno spremiti užinu. Prepuniš li svoj ruksak, skraćuješ mu vijek trajanja.

Kako pravilno organizirati sadržaj ruksaka?

Kada uređuješ, uvijek postavi najteži sadržaj što je moguće bliže poleđini. Leđa će bolje rasporediti cijelu težinu.

Umjesto jedne boce vode, koristi oba bočna džepa i daj djetetu dva manja. Tako je težina ruksaka ravnomjerno raspoređena.

→Pogledaj školske torbe na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe