SAVJET Slobodno vrijeme
31.8.2021. 10:25:52

KAKO ODABRATI ELEKTRIČNI ROMOBIL?

1/1

Električni romobili nisu samo za djecu i tinejdžere! S električnim romobilima možete brže, lakše i ugodnije doći na posao. Tjekom čitanja dobit ćete savjete, kako odabrati električni romobil za gradsku i terensku vožnju, a da također ima i odgovarajuće performanse i domet. Osim toga, objasnit ćemo i osnove novog zakonodavstva.

 • Elizabeta, prevoditeljica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

 1. Vrste električnih romobila prema dizajnu
 2. Zakonodavstvo
 3. Važni parametri
 4. Oprema za električne romobile
 5. Često postavljana pitanja

 

Vrste električnih romobila preba dizajnu

Prvo razmislite, po kakvom terenu se želite voziti i koliko daleko.

Gradski

Gradski električni romobil.

Ako će glavne rute biti do posla, škole ili drugih aktivnosti u gradu, gdje možete pronaći utičnicu za punjenje, u tom slučaju performanse i trajanje baterije nisu toliko važni kao kod terenskih modela. Umjesto toga fokusirajte se uglavnom na težinu i dimenzije cijelog romobila. Urbani modeli prije svega moraju biti lako prenosivi, u pravilu su to sklopivi električni romobili.

+ Mali i lagani
+ Kompaktni
+ Jednostavni za korištenje
+ Veliki izbor

- Manje izdržljiva konstrukcija

Off-road

Off-road električni romobil.

S off-road električnim romobilima možete ići šumskim biciklističkim stazama ili preko njih. Veći gumeni kotači na napuhavanje omogućuju veću brzinu i stabilnost na terenu, a romobil je zbog toga i nekoliko viši. U usporedbi s gradskim modelima,, mogu prevaliti i znatno veće udaljenosti.

+ Izdržljiva konstrukcija
+ Veća stabilnost
+ Apsorpcija udaraca zahvaljujući amortizerskoj vilici i kotačima na napuhavanje
+ Veća trakcija na glatkim površinama

- Veći i teži od gradskih modela
- Zahtjevniji za korištenje
- Mali izbor

Tvrdnja da se s njima možete popeti na svako brdo ne vrijedi nužno za sve modele. Prije toga bolje je provjeriti snagu motora određenog električnog romobila.

Chopper

Chopper električni romobil.

Na prvi se pogled ovi romobili dosta razlikuju od urbanih i off-road romobila. To su vozila na dva kotača koja pružaju veću udobnost tijekom vožnje. Svi modeli imaju sjedalo, no vrlo često možete naći i modele za dvije osobe.

+ Udobno
+ Čvrsta gradnja
+ Vrlo stabilan
+ Vrlo dobra apsorpcija udarca

- Velik i vrlo težak - nije prenosiv
- Manje okretan
- Manji izbor

→Pogledaj električne romobile

 

Odabir električnog romobila u skladu sa zakonodavstvom

Kako ne biste slučajno kupili presnažan model koji onda ne smijete voziti, morate poznavati važeće zakone.

Tehnički gledano, biciklom se smatra romobil snage do 1000 W i maksimalne brzine do 25 km/h. Zato mu je mjesto na biciklističkoj stazi ili cesti.

Romobili snage veće od 1000 W i maksimalne brzine veće od 25km/h, smatraju se motociklom, koje može voziti samo osoba koja ima važeću vozačku dozvolu s odgovarajućim osiguranjem i registarskom pločicom.

 • Iznad 45 km/h ili 1000 W = AM dozvola (15 godina)
 • Do 1100 W = vozačka dozvola A1 (16 godina)
 • Do 2500 W = vozačka dozvola A (18 godina)
 • Iznad 2500 W = vozačka dozvola A (21 godina)

 

Samo djeca smiju voziti električne romobile nogostupom, maksimalnom brzinom do 6 km/h ili brzinom hoda. Međutim, zabranjeno je za odrasle.
Na biciklističkim stazama možete voziti brzinom do 25 km/h, isto vrijedi i na cesti, ali samo ako romobil ima manje od 500 W snage.

 

Važni parametri

Snaga

Većina električnih romobila ima između 200 i 500 W snage. Ova vrijednost utječe na ubrzanje i sposobnost održavanja brzine čak i pri penjanju. Također je istina da teži vozači imaju tendenciju da izaberu veću snagu, jer je ona usko povezana s maksimalnom nosivošću. Stoga rezerva snage nikad ne škodi.

Snaga motora Vrsta vožnje Teren
100 W Za zabavu Ravan
Do 350 W Vožnja po gradu Uredan, ravan
350 – 450 W Vožnja po gradu Uredan, robustan
500 – 800 W Izlet u prirodu Robustan
2000+ W Velike udaljenosti Na cesti i off road (izvan ceste)

 

Električni romobili za djecu razlikuju se od običnih uglavnom po ukupnoj snazi ??pogona koja mora biti manja od 300 W. Većina ih ima oko 100 W, ovisno o preporučenoj dobi djeteta. Dječji modeli su također lakši i imaju podesivu visinu upravljača.

Maksimalna brzina

Najjači električni romobili mogu postići 160 km/h, ali konvencionalni modeli postižu oko 25 km/h, što je usporedivo s vožnjom bicikla. To je zlatna sredina za normalnu gradsku vožnju, kao i vangradske izlete.

Drugačije je s dječjim romobilima, gdje je maksimalna brzina uglavnom puno niža, obično ispod 6 km/h, upravo zbog spomenute zakonske regulative.

Neki modeli romobila imaju podesivi limitator brzine, koji vam pomaže da ne prekoračite najveću dopuštenu brzinu.

Baterija i domet

Odaberite najveći domet ovisno o tome koliko dugo planirate voziti. Osnovno pravilo je domet od najmanje 20 km. Imate li na umu zahtjevniji teren, pobrinite se za dovoljnu rezervu. Na domet također utječe, na primjer, vaša težina, način vožnje ili vjetar. Kako se kapacitet baterije povećava, povećava se i težina romobila.

Što je veći kapacitet baterije, veći je domet. Standardni gradski električni romobili mogu se napuniti za pet sati, no postoje i modeli s brzim punjenjem ili čak samopunjivi modeli. Električni romobil s regenerativnim kočenjem koristi energiju kočenja za punjenje baterije. To se ni izdaleka ne vraća 100%, ali barem imate nekoliko kilometara u plusu.
Obratite pozornost i na vrstu baterije. Litijeve baterije su lakše i imaju dulji vijek trajanja od olovnih baterija. Ako vam tijekom vožnje ponestane baterije, na odredište možete doći vlastitim snagama, ali očekujte veći otpor. Za odabrani model provjerite mogućnost vožnje bez pogona, jer postoje iznimke koje se ne mogu voziti nakon pražnjenja.

 

Nosivost

Pri odabiru romobila vodite računa o stvarima koje nosite sa sobom na putu (ruksak i sl.). Prekoračenje prijenosnog kapaciteta znači smanjenu izvedbu, što se posebno osjeća kada se penjete na brda. U najgorem slučaju, romobil se može oštetiti, jer maksimalna nosivost ne ovisi samo o nosivosti, već i o trajnosti konstrukcije. Srećom, neki električni romobili imaju nosivost veću od 140 kg.

Težina

Ovisno o tome u koje svrhe najčešće koristite romobil, bitna je i ukupna težina. Što je električni romobill lakši, to je lakše njime upravljati. To je posebno dobro u gradu, gdje često morate izbjegavati ljude, zaustavljati se i prenositi ga preko raznih prepreka. U tom slučaju idealna je manja težina, oko 8-10 kg. Za terensku upotrebu odaberite izdržljiv i čvrst okvir, čak i po cijenu veće težine.

Okvir električnog romobila obično je izrađen od aluminija, izdržljivog čelika ili laganog duraluminija. Aluminijski okviri su lakši, ali manje apsorbiraju udarce. Nasuprot tome, čelik je teži, ali traje mnogo dulje i ne podnosi toliki udar. Proizvođači često kombiniraju materijale i njihova funkcionalna svojstva u izdržljiv dizajn.

Veličina područja stopala

Treba obratiti pozornost i na veličinu područja stopala koje mora imati dovoljno prostora za cijelo stopalo. Za odrasle bicikliste idealna veličina je 40 × 11 cm. Većina romobila je dizajnirana za vožnju s nogama jedna iza druge, no mnogo je ugodnije voziti se s nogama jedna pored druge, što je moguće na romobilima sa širom bazom.

Kotači

Što su kotači veći, to je vožnja brža, ali nauštrb lošije upravljivosti.

S malim kotačima možete bolje i brže reagirati na eventualnu prepreku, ali je stabilnost zbog toga znatno lošija. Pogotovo kod malih kotača od gume (poliuretani i sl.) jer oni praktički ne ublažavaju ni najmanje neravnine.

Iz ovoga slijedi:

 • Manji gumeni kotači ili kotači na napuhavanje pogodni su za gradsku upotrebu
 • Veći kotači na napuhavanje pogodni su za terensku upotrebu

 

Kočnice

Poznajemo tri najčešća tipa kočnica:

 • Klasična mehanička nožna kočnica, koju ćete pronaći iznad stražnjeg kotača.
 • Kočnica s ručicama na upravljaču, kao na biciklu.
 • Moderna ugrađena električna kočnica koja omogućuje glatko zaustavljanje, ali je za razliku od prethodnih sporija. Ako se baterija isprazni tijekom vožnje, električne kočnice neće raditi. U tom slučaju idealno je da romobil ima i mehaničku verziju kočnica.

 

Upravljač

Usredotočite se na veličinu i ergonomiju upravljača. Što je širi, to će vožnja biti stabilnija i udobnija.

Također imajte na umu metodu ubrzanja. Kod nekih okrećeš volan kao na motociklu, no ponekad je na volanu poluga kojom upravljaš palcem. Obično postoji više razina snage ili čak bezstupanjska kontrola snage.

Još jedan parametar, koji treba provjeriti je mogućnost podešavanja visine upravljača, koja bi trebala biti otprilike pola vaše tjelesne visine.

Zanimljiva verzija su i romobili sa žiroskopom, tj. zamašnjak. Koristi se za snimanje informacija o kretanju kontrolne šipke. Sve što trebate učiniti je nagnuti upravljač naprijed ako želite ubrzati i natrag prema sebi ako želite kočiti. Ova se metoda općenito preporučuje osobama s manjom stabilnošću, budući da zamašnjak može djelomično uravnotežiti vožnju.

 

Oprema za električne romobile

 

Često postavljana pitanja

Treba li električni romobil održavati?

Osobito morate voditi računa o kotačima i kočnicama.
Čvrste poliuretanske kotače dobro je očistiti i pobrusiti da budu što glatkiji i da nigdje ne zapinju.
Za gume na napuhavanje redovito provjeravajte tlak i stanje materijala.
Osim kočnica, povremeno provjeravajte čvrstoću konstrukcije (osobito preklopnog spoja) i po potrebi pritegnite sve labave vijke.
Kada je baterija potpuno napunjena, odspojite kabel, inače nepotrebno opterećujete bateriju.

Je li bolje napuniti ili potpuno isprazniti?

Baterija održava dulji životni vijek češćim punjenjem. Stoga nemojte dopustiti da se vam električni romobil isprazni bez razloga i uključite ga u struju čim budete mogli.

Što učiniti ako se baterija isprazni usred vožnje?

Ni u kojem slučaju nemojte nekoliko puta pokušavati ponovno pokrenuti romobil i potpuno “isprazniti” bateriju jer je tako možete nepopravljivo oštetiti. Najbolje ga je sklopiti i nositi u ruci do odredišta ili nastaviti vožnju bez električnog pogona.

→Pogledaj električne romobile na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe