SAVJET Bijela tehnika
8.9.2021. 7:33:37

KAKO ODABRATI SUŠILICU ZA RUBLJE?

1/1

Pun stalak rublja u stanu zna biti dosadan i često premalen za cijelo kućanstvo. Sušilica ti nudi alternativu koja štedi vrijeme i rad. Pri odabiru vodi računa o rasporedu stana, količini prljavog rublja u kućanstvu i korisnim funkcijama uređaja.

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 11 min

 

Indeks

 1. Zašto kupiti sušilicu?
 2. Vrste sušilica
 3. Važni parametri
 4. Funkcije
 5. Pribor i oprema za sušilice
 6. Često postavljana pitanja

 

Zašto kupiti sušilicu?

+ Uštediš vrijeme - Mokro rublje više ne treba vješati ili glačati. Odjeću jednostavno izvadiš iz sušilice i staviš je direktno u ormar.
+ Rublje će biti mekano i mirisno i bez upotrebe omekšivača – on ne spada ni u rublje koje ide u sušilicu. Mnoge sušilice imaju i program za osvježavanje rublja, koji eliminira neugodne mirise vlage, pa čak i dima cigareta.
+ Štitiš rublje od istrošenosti - Sušilice nude mnoge moderne tehnologije koje se brinu čak i za najfinije materijale. Osim toga, na taj način štitiš boje koje prilikom normalnog sušenja na otvorenom pod utjecajem sunčeve svjetlosti lako izblijede.
+ Manje pranja - Mnogi neugodni mirisi uklanjaju se sušilicom – osvježi košulju s zabave na kojoj je bilo puno dima cigareta.
+ Pogodan za alergičare i astmatičare – sušilica dezinficira rublje, uklanja sve alergene i dlake kućnih ljubimaca te smanjuje rizik od plijesni u vašem domu.
+ Štediš prostor – iako se na prvi pogled ne čini tako, činjenica je da kupnjom sušilice zaista štediš prostor u stanu ili na balkonu, gdje bi se inače nalazio stalak za sušenje rublja. Sušilicu možeš jednostavno postaviti na perilicu ili je čak sakriti u ormar.

Vrste sušilica

Susrećemo dvije vrste sušilica. Razlika između njih je u načinu uklanjanja vlage iz stroja. Riječ je o kondenzacijskim sušilicama i sušilicama s ventilacijom.

Kondenzacijska sušilica s toplinskom pumpom

Toplinska pumpa unutar stroja zagrijava preostali zrak i šalje ga kroz rublje natrag u praonicu. Na taj način toplina ne izlazi, što znači veliku uštedu energije. Također suši rublje na niskim temperaturama, tako da ne moraš brinuti o sušenju čak i najosjetljivijih tkanina.

+ Značajna ušteda energije u odnosu na sušilicu s grijaćim elementom
+ Nježan za osjetljivo rublje
+ Jednostavna montaža
+ Najrasprostranjeniji tip na tržištu = veliki izbor

- Moraš redovito čistiti filtre koji hvataju dlake i prljavštinu s rublja, ili čak izlijevati kondenziranu vodu iz spremnika ako sušilica nije spojena na odvod.

→Pogledaj sušilice s toplinskom pumpom

 

Kondenzacijska sušilica s grijaćim elementom

U ovom stroju zrak se zagrijava grijaćim tijelom, koje je energetski intenzivnije od toplinske pumpe, zbog čega je njegov rad skuplji. S druge strane, štediš na samoj kupnji. Prednost je i brži ciklus sušenja.

+ Niža nabavna cijena od sušilice s toplinskom pumpom
+ Brže sušenje

- Veća potrošnja energije
- Nisu tako pogodno za rublja kao sušilice s toplinskom pumpom
- Više ih nema puno na tržištu

Kako radi kondenzacijska sušilica?
Tehnologija kondenzacijske sušilice je kruženje vrućeg suhog zraka kroz rublje, koji skuplja vlagu iz rublja i oslobađa je se hlađenjem. Toplinska pumpa ili grijač ponovno zagrijava hladan zrak koji vraća u rublje. Kondenzirana voda iz sušilice ide kroz cijev u odvod ili je nakon svake upotrebe moraš izliti iz spremnika. Možeš koristiti i za zalijevanje biljaka.

 

Sušilica s ventilacijom

Kod sušilice s ventilacijom vrući zrak i para iz kuće odvode se kroz cijev. Ovo možeš prebaciti preko zida ili prozora. Cijev mora biti duga najmanje 120 cm i najmanje 30 cm od tla, a također se mora redovito kontrolirati zbog mehaničkih oštećenja.

+ Niža otkupna cijena
+ Manja potrošnja energije
+ Potreba za građevinskim zahvatima ili provjetravanjem kroz prozor (čak i zimi).

→Poglej sušilne stroje

 

Kombinacija perilice i sušilice

Opcija 2u1 izvrstan je izbor ako je u stanu svaki centimetar bitan. Štediš prostor i troškove kupnje, a također ne moraš premještati odjeću između pranja i sušenja.

Nedostatak može biti što je kapacitet za sušenje obično manji nego za pranje. Ako imaš punu perilicu za pranje, odjeću prije sušenja moraš podijeliti na dva dijela i svaki posebno sušiti. Međutim, drugo rublje ne možeš prati dok se suši. Ako imaš mogućnost, bolje je odlučiti se za dva odvojena stroja. Iz sušilice se vlaga odvodi na isti način kao i iz perilice - kroz odvodnu cijev.

+ Ušteda prostora
+ Automatski odvod vode

- Manji kapacitet za sušenje nego za pranje
- Manje programa sušenja nego kod zasebnih sušilica

→Poglej pralno-sušilne stroje

 

Važni parametri

Dimenzije

Standardna veličina sušilice je 85 × 60 × 60 cm (v × š × d), ali postoji mnogo više rješenja za uštedu prostora (uske sušilice) koja su zgodne ako imaš malu kupaonicu ili trebaš smjestiti sušilicu u kuhinjskom elementu ili ormaru.

Uske sušilice obično su duboke 40-45 cm. Visina se obično ne razlikuje značajno, najčešće je 80-85 cm, a širina je obično oko 60 cm.

Kako se nositi s nedostatkom prostora?
Osim kupnje užeg stroja, postoji još jedno rješenje za ovaj problem: ugradnja sušilice na perilicu rublja.
Važno je da širina sušilice ne utječe na njen kapacitet. To znači da čak i uska sušilica može imati standardni kapacitet od 8 kg rublja.

 

Način postavljanja

Uvijek ovisi o tome koliko prostora imaš kod kuće ili koliko želiš posvetiti sušilici. Samostojeće sušilice najčešće se nalaze u kupaonici pored perilice ili na vrhu perilice. Ako imaš više prostora u kuhinji nego u kupaonici, ugradbena opcija je dobro rješenje. Ako ugradbena sušilica neće biti dublja od pulta, možeš je elegantno prekriti vratima. Ipak, treba napomenuti da ove sušilice nisu sasvim obične. Sušilicu možete smjestiti bilo gdje u stanu, čak i u ormar ili garderobu.

Energetski razred i godišnji troškovi

Čak i ako ti se nabavna cijena sušilice s najvišim energetskim razredom A +++ čini visokom i imaš na izbor jeftiniju sušilicu s razredom B, uvijek preporučujemo da odabereš stroj s najvišim energetskim razredom (tj. najmanje A). Može se dogoditi da štediš na krivom mjestu. Razlika u potrošnji je poprilična, a za koju godinu bi se mogla značajno produbiti. Dok skuplji uređaj troši oko 1,2 kWh po ciklusu, jeftinije sušilice s nižim energetskim razredom troše 3 ili više kWh.

Kako se izračunavaju godišnji troškovi?

Godišnji troškovi energije za sušilicu računaju se za 160 ciklusa - to je otprilike jedno sušenje svaki drugi dan. Navedene su u kWh, konačna cijena uvijek ovisi o vašoj trenutnoj tarifi.

Klasa učinkovitosti sušenja

Ponekad se ovaj parametar naziva i učinkovitost kondenzacije. Označen je slovima od A do G, pri čemu je A najučinkovitiji - jednostavno pokazuje koliko dobro sušilica suši. Također uzima u obzir parametar curenja vlage iz sušilice, odnosno koliko vlage stroj stvara u svojoj okolini. Ni ovdje se ne isplati štedjeti, a zatim imati vlagu u kupaonici nekoliko godina.

Kapacitet

Količina rublja koju sušilica može primiti ovisi o proizvođaču i vrsti stroja. Prilikom odabira moraš uzeti u obzir broj članova kućanstva, potrebe za pranje rublja, ali i planove za budućnost, primjerice preseljenje.

Minimalni kapacitet sušilice je 3 kg, a za kućanstvo od jedne ili dvije osobe najčešće se preporučuje kapacitet od 6-7 kg. Ako imaš dvoje male djece, svakako će ti trebati kapacitet od 8 kg ili više, pogotovo ako su djeca mala i perilica i sušilica će biti zauzete svaki dan.

Glasnoća

Što je buka tiša, to bolje. Pogotovo ako planiraš sušiti noću. Najtiše sušilice imaju manje od 63 dB. Najčešće se susreću modeli koji imaju razinu buke ispod 68 dB.

Kako se dijeli razina buke?
Glasnoća se dijeli na tri razine: ugodna, neugodna i opasna.
Normalna razina buke sušilica je oko 64 dB, s tim da se do 40 dB smatra vrlo ugodnom, a neugodnom od 90 dB i više.

 

Odvodnja kondenzirane tekućine

Sve kondenzacijske sušilice imaju spremnik za kondenzat, neke uz kupnju imaju i pribor za spajanje s kojim možeš isprazniti kondenzat, inače ga za većinu sušilica možeš kupiti zasebno.

Kontrola i prikaz

Novije sušilice već imaju upravljanje na dodir i LCD zaslon. Baš poput telefona ili tableta na dodir, vrlo je intuitivan i lako te vodi kroz sve funkcije uređaja. Mogućnost promjene jezika također je povezana s ovom vrstom upravljanja. Broj jezika koje možeš odabrati vrlo je individualan i ovisi o proizvođaču i vrsti.

Ako sušilica nema kontrolu na dodir, vjerojatno ima konvencionalnu kontrolu gumba s okretnim biračem. Prednost ovog načina upravljanja je pouzdanost i npr. mogućnost odabira programa mokrim rukama.

Funkcije

 • Automatsko čišćenje kondenzatora - nakon određenog vremena korištenja sušilice, kondenzator se može začepiti sitnim česticama prljavštine i vlaknima od tekstila. Imaš dvije mogućnosti – redovito čisti sušilicu kako se ne bi začepila ili kupi sušilicu s automatskim čišćenjem. Ova tehnologija redovito uklanja nakupljenu prljavštinu sa samog kondenzatora, tako da o tome ne moraš niti razmišljati.
 • Senzor vlage - neke novije sušilice mogu biti opremljene senzorom zaostale vlage. Automatski prilagođava proces sušenja prema odabranom programu, vrsti rublja i potrebnoj razini sušenja. Tako možeš birati želite li da rublje bude potpuno suho za spremanje u ormar ili blago vlažno za glačanje.
 • Automatska kontrola količine - tehnologija koja može procijeniti koliko je sušilica puna i sukladno tome prilagoditi vrijeme sušenja, štedeći vaše vrijeme i novac. Manje količine rublja prirodno se suše u kraćem vremenu nego u potpuno napunjenoj sušilici. Ova se značajka ponekad naziva Fuzzy Logic, Easy Logic ili 6th Sense, ovisno o proizvođaču.
 • Zvučni signal na kraju ciklusa - sličan je onom koji već poznaješ iz perilice rublja. Obično najavljuje kraj ciklusa, početak i kraj faze protiv gužvanja, kao i zaustavljanje ciklusa. Zvučni signal možeš jednostavno isključiti, primjerice, ako navečer uključiš sušilicu i ne želiš da te ometa tokom spavanja.
 • Bez glačanja - neki strojevi nude program "bez glačanja". Nijedna sušilica ne može osušiti rublje tako da se uopće ne izgužva. Međutim, ovaj program smanjuje bore na minimum. Ovisi o vrsti tkanine i koliko dugo ostavljaš osušeno rublje u bubnju. Program možeš koristiti i za sušenje rublja izvan sušilice. Vruća para izravnava bore i uklanja neugodne mirise, poput mirisa loše osušenog rublja.
 • Odgođeni početak - obično možeš odabrati početak sušenja između 0 i 24 sata. Ova funkcija ti omogućuje da rasporediš sušenje tako da ciklus završi, na primjer, točno kada dođeš kući. Najbolje što možeš učiniti za svoju odjeću je izvaditi rublje iz stroja što je prije moguće nakon završetka ciklusa.
 • Osvjetljenje bubnja - ova funkcija je estetska i praktična. Kada izvadiš rublje iz stroja, odmah možeš vidjeti postoji li neki zaboravljeni komad odjeće u bubnju.
 • Child lock - sitnica koja roditelje male djece spašava svakodnevnih briga. Jednostavno zaključaš gumbe i nema straha da će dijete pokrenuti mašinu bez tvog znanja ili da će pritiskom na gumbe nešto oštetiti.
 • Program Refresh – naziva se i program za brzo uklanjanje neugodnih mirisa. Može ukloniti miris plijesni, dima i slično, a također može omekšati tkaninu i djelomično je izglačati. Tako će rublje ponovno biti mirisno i čisto bez nepotrebnog pranja.
 • Promjenjivo otvaranje vrata - ova funkcija je posebno korisna za one koji imaju ograničen prostor u kupaonici i trebaju otvoriti sušilicu na određenu stranu. S drugim imenom, funkcija se također može nazvati reverzibilna vrata. Ova je funkcija relativno česta ovih dana, ali vrijedi se raspitati prije kupnje.

 

Pribor i oprema za sušilice

 • Košare za rublje je praktičan dodatak koji štiti osjetljivo rublje tijekom sušenja. Plišane igračke, cipele, skupo donje rublje ili vunena odjeća. Budući da se košara ne okreće u stroju, ona djeluje kao zaštitni kavez.
 • Kuglice za sušenje su male, ali imaju veliki učinak. Izgledaju kao male loptice za masažu sa "šiljcima". Prilikom sušenja odvajaju rublje. Kao rezultat toga, vrući zrak bolje cirkulira i stoga je ciklus sušenja kraći. Rublje je s njima mekše i manje se gužva.
 • Mirisni listići za sušilicu lijepo mirišu, a pomažu i kod elektriciteta koji se nakuplja na rublju tijekom sušenja. Rublje će dugo biti mirisno, mekano i svježe.

 

 

Često postavljana pitanja

Koliko često treba čistiti filtere?

Dobro održavani filtri temelj su dobrog sušenja. Na kraju svakog programa obriši preostale vlakna i prašinu s filtra za otvaranje prednjih vrata. Time se sprječava prljanje rublja prilikom vađenja iz bubnja. Također čisti vlakna s filtra nakon svakog ciklusa. Pomoći će vlažna ruka na koju se dobro lijepi prašina i prljavština. U svakom slučaju, najlakše je koristiti usisivač.

Trebam li se brinuti o posudi za kondenzat?

Ako kupiš sušilicu bez mehaničkog odvoda vode, moraš redovito ispuštati vodu iz spremnika za kondenzat, najbolje nakon svakog ciklusa sušenja. Time se sprječava neugodan miris koji se može pojaviti unutar nekoliko dana. Tada možeš koristiti vodu, na primjer, za zalijevanje cvijeća.

Koje stvari ne stanu u sušilicu rublja?

 • odjeća s gumenim i zapaljivim dijelovima (uključujući npr. ručnik s tragovima laka za kosu),
 • cipele s lijepljenim potplatom,
 • rublje s oznakom ITLC koje se može čistiti samo posebnim sredstvima za čišćenje u kućanstvu,
 • višak posteljine (vreće za spavanje, jastuci, veliki prekrivači),
 • rublje koje je oprano omekšivačem ne može se stavljati u sušilicu.

Prije sušenja ne zaboravi zakopčati patentne zatvarače, gumbe i vezice. Male komade rublja prije sušenja bolje je staviti u posebne vrećice za pranje rublja.

Mogu li staviti perilicu na sušilicu?

Nikada ne stavljaj perilicu na sušilicu! Perilica je mnogo teža, a vibracije od pranja mogu oštetiti i sušilicu.

Što ako sušilica ne podržava hrvatski jezik?

Mnoge sušilice nude izbor upravljačkog jezika, uključujući hrvatski, ali neke su ograničene samo na engleski ili druge glavne svjetske jezike. Ako ne govoriš engleski, nema razloga za brigu. Upravljanje je jednostavno, a uz to je svaki proizvođač dužan priložiti hrvatske upute. Nakon nekoliko ciklusa sve će ti biti jasno.

Je li volumen spremnika kondenzatora bitan?

Ukoliko ne koristiš opciju odvodnje kondenzata, preporučamo da pri odabiru provjeriš i volumen posude za kondenzat. Obično je oko 4 litre. Što je veći volumen, to je vodu potrebno rjeđe izlijevati. Važna je i prisutnost indikatora punjenja spremnika, zbog čega ne moraš stalno provjeravati status i nema opasnosti od prekoračenja kapaciteta.

→Pogledaj sušilice rublja na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe