SAVJET Bijela tehnika
8.9.2021. 7:33:37

KAKO ODABRATI SUŠILICU ZA RUBLJE?

1/1

Kreni sušiti rublje brže i lakše. Puni stalak za sušenje rublja smeta u stanu i često je premalen za cijelo kućanstvo. Sušilica nudi alternativu koja štedi vrijeme i rad. Prilikom odabira uzmi u obzir neke osnovne kriterije, osobito prostorni raspored stana, količinu prljavog rublja u kućanstvu i preferirani način odvođenja topline iz stroja. Upoznaj se s ponudom najčešćih vrsta i verzija sušilica i odaberi onu koja najbolje odgovara tvojim potrebama i mogućnostima.

5 za i jedan protiv

 • Uštedi vrijeme. Više nećeš morati vješati mokro rublje niti ga glačati. Nakon dva sata odjeću jednostavno izvadi iz sušilice i stavi je ravno u ormar.
 • Rublje će biti mekano i mirisno bez upotrebe omekšivača, koji i ne smije u sušilicu rublja. Mnoge sušilice za rublje imaju program osvježivača rublja koji uklanja neugodne mirise iz ormara ili od vlage. Također uklanja dim cigarete.
 • Bolje zaštiti svoje rublje od trošenja. Sušilice nude mnoge moderne tehnologije koje brinu i o najfinijem rublju, prije i poslije sušenja. To se također odnosi na najosjetljivije materijale, poput vune. Odjeća će trajati duže i to je važno, kako za novčanik tako i za okoliš.
 • Nećete morati toliko prati. Puno neugodnih mirisa uklanja i sama sušilica - osvježi npr. košulju sa zabave na kojoj se osjeti jaki dim cigareta.
 • Što je s energijom? Zahvaljujući novim tehnologijama, već postoje vrlo ekonomične sušilice (klasa A ++ ili A +++) gdje imaš zajamčenu minimalnu potrošnju. Kada tome dodaš i druge uštede koje ti donosi sušilica, nesumnjivo si u plusu.

 

3 osnovna pitanja

Koja veličina?

Standardna veličina sušilice je 85 × 60 × 60 cm. Naravno, postoje i one koje štede prostor i biti će dobrodošle ako imaš malu kupaonicu ili ako ti je potrebna sušilica u kuhinji. Na primjer, gornji dio sušilice obično je širok 40 ili 45 cm, a dubina sušilice može biti i samo 45 cm. Visina se obično ne mijenja, u većini slučajeva iznosi 80 - 85 cm. Atipične dimenzije razlikuju se od proizvođača do proizvođača.

Osim manje sušilice, prostor možeš uštedjeti i postavljanjem sušilice na perilicu rublja ili postavljanjem na zid.

Važno je da širina sušilice ne utječe na njezine performanse. To znači da čak i uska sušilica s maksimalnim opterećenjem može imati standardni kapacitet od 8 kg rublja.

Pogledaj sušilice za rublje na Jeftinije.hr»

 

Ugradna ili samostojeća?

Ovisno o tome koliko imaš prostora ili još bolje, koliko prostora želiš posvetiti sušilici. Najčešće susrećemo samostojeće sušilice u kupaonici, pored perilice rublja ili na njoj. U slučaju da imaš više prostora u kuhinji nego u kupaonici, ugrađena verzija je bolje rješenje.

Ako sušilicu postaviš pokraj perilice, nećeš morati premještati rublje iz sobe u sobu. Jednostavno ga prebaciš iz jednog bubnja u drugi. Osim toga, iznad perilice možeš postaviti samostojeću sušilicu i tako uštedjeti prostor.

Kondenzatorska, ventilirana ili 2u1?

Imamo dvije vrste sušilica. Razlika između njih je u načinu na koji vlaga izlazi iz sušilice.

Ako iz nje izlazi para, radi se o ventiliranoj sušilici. Važno je da takvu instaliraš u prostoriju koja se može provjetravati ili u koju se može ugraditi odvodna cijev. Ako se vlaga pretvara u vodu, onda je to kondenzatorska sušilica. Voda odlazi iz sušilice kroz odvod ili se nakuplja u maloj posudi unutar same sušilice.

Kondenzatorska sušilica češća je od ventilirane jer jako malo kupaonica ima mogućnost prozračivanja, a radovi na postavljanju odvodnih cijevi mogu biti komplicirani za neka kućanstva.

Postoje dvije vrste kondenzatorskih sušilica - s toplinskom pumpom i s grijačem. U oba slučaja treba imati na umu da se mora postaviti najmanje 60 cm od tuša, perilice rublja ili umivaonika. U suprotnom, zrak koji ulazi u sušilicu ne bi bio dovoljno hladan i smanjio bi učinkovitost procesa sušenja.

Bit kondenzatorske sušilice je da kroz rublje prolazi vrući suhi zrak, koji skuplja vlagu iz rublja, a onda se hlađenjem vlaga uklanja. Hladni zrak se zagrijava toplinskom pumpom ili grijačem i vraća u rublje. Kondenzirana voda iz sušilice istječe kroz crijevo ili je moraš isprazniti iz spremnika nakon svake uporabe.

 

Vrste sušilica

Kondenzatorska sušilica s toplinskom pumpom

Prednosti:

 • Značajna energetska učinkovitost u usporedbi sa sušilicom koja koristi grijač
 • nježna prema osjetljivom rublju

 

Nedostaci:

 • pravilno i redovito čišćenje filtera koji zadržavaju vlakna i prljavštinu iz rublja.

Kondenzacijska sušilica s grijačem

Prednosti:

 • niža cijena nego kod sušilica sa toplinskom pumpom
 • brže sušenje

 

Nedostaci:

 • veća potrošnja energije

 

Ventilirana sušilica

Prednosti

 • niža kupovna cijena
 • manja potrošnja energije

 

Nedostaci

 • potreba za građevinskim radovima ili ventilacijom kroz prozor (čak i zimi)

 

Kombinacija perilice i sušilice rublja

Prednosti:

 • štediš na prostoru
 • riješen odljev vode

 

Nedostaci:

 • manji kapacitet sušenja od pranja

 

Pogledaj sušilice za rublje na Jeftinije.hr»

 

Parametri

Energetski razred i godišnji troškovi

Ako ti se cijena sušilice s najvišim energetskim razredom A +++ čini visokom, a na izboru imaš onu jeftiniju sušilicu klase B, uvijek preporučujemo izbor one veće kvalitete, jer moglo bi se dogoditi da štediš na pogrešnoj stvari. Razlika u potrošnji je znatna, ali za nekoliko godina može se znatno promijeniti. Dok skuplji aparat može trošiti oko 1,2 kWh po ciklusu, jeftinije sušilice s nižim energetskim razredom troše 3 ili više kWh.

Učinkovitost sušenja

Ponekad se ovaj parametar naziva i učinkovitost kondenzacije. Obilježen je slovima od A do G, gdje je A najučinkovitiji - pokazuje koliko sušilica dobro suši. Također uzima u obzir parametar istjecanja vlage iz sušilice, odnosno koliko vlage sušilica stvara u svom okruženju. Ni ovdje se ne isplati uštedjeti nekoliko stotina kruna, a zatim imati vlagu u kupaonici.

Kapacitet

Količina rublja koja može stati u sušilicu ovisi o proizvođaču i vrsti same sušilice. Prilikom odabira moraš uzeti u obzir broj članova u kućanstvu, potrebe pranja rublja, kao i svoje planove za budućnost. Planiraš li useljenje u stan sa drugačijim prostornim rasporedom? Očekuješ li dijete?

Minimalni kapacitet sušilice je 3 kg, a za jednočlano ili dvočlano kućanstvo najčešće se preporučuje kapacitet od 6-7 kg. Ako imaš dvoje male djece, definitivno će ti biti potreban kapacitet od 8 kg ili više.

Pogledaj sušilice za rublje na Jeftinije.hr»

 

Vrsta sušenja i odvoda tekućine

Prvo se moraš odlučiti za kupnju kondenzatorske ili ventilirane sušilice. Razlikuju se u tehnologiji zagrijavanja rublja, kao i u načinu uklanjanja vlage iz sušilice.

Sve kondenzatorske sušilice imaju spremnik za kondenzat. Neke imaju priloženi komplet s kojim lako možeš isprazniti kondenzat, u suprotnom ga, za većinu sušilica, možeš naknadno kupiti.

Ako nema opcije pražnjenja kondenzata, preporučujemo da pri odabiru provjeriš i volumen spremnika kondenzata.

Obično je to oko 4 litre. Što je veći volumen, rjeđe je potrebno ispuštati vodu. Prisutnost lampice za punjenje spremnika također je važna opcija, tako da ne moraš stalno provjeravati stanje i nema opasnosti od prekoračenja volumena.

Upravljanje i zaslon

Novije sušilice već imaju kontrole na dodir i LCD zaslon, baš kao i na telefonu ili tabletu. Vrlo je korisna opcija i na jednostavan način te vodi kroz sve značajke uređaja. Uz ovu vrstu upravljanja povezana je i mogućnost promjene jezika. Broj jezika koje možeš birati vrlo je individualan i ovisi o proizvođaču i vrsti.

Mnoge sušilice rublja nude izbor upravljačkog jezika, uključujući hrvatski, a neke su ograničene samo na engleski ili druge velike svjetske jezike. Ako ne govoriš engleski, ne moraš se brinuti. Upravljanje je jednostavno, osim toga, svaki je proizvođač dužan priložiti prevedene upute. Nakon nekoliko ciklusa sve će ti biti jasno.

Funkcije

Kod sušilica možeš pronaći mnoge pametne značajke i opcije koje će tvoju upotrebu učiniti ugodnijom i lakšom.

 • Automatsko čišćenje - nakon određenog vremena korištenja sušilice, kondenzator se može začepiti malim česticama prljavštine i tekstilnih vlakana. Imaš dvije mogućnosti - redovito čisti sušilicu kako se ne bi začepila ili kupi sušilicu s automatskim čišćenjem. Ova tehnologija iz samog kondenzatora redovito uklanja nakupljenu prljavštinu pa o tome ne moraš ni razmišljati.
 • Senzor vlažnosti - neke novije sušilice mogu biti opremljene senzorom zaostale vlage. Automatski prilagođava proces sušenja prema odabranom programu, vrsti rublja i potrebnoj razini sušenja. Tako možeš odabrati želiš li da rublje bude potpuno suho za spremanje u ormar ili blago vlažno, namijenjeno za glačanje.
 • Količinska automatizacija - tehnologija koja može procijeniti popunjenost sušilice i prema tome prilagoditi duljinu sušenja. Time se štedi vrijeme i novac. Naravno, manjim količinama rublja potrebno je manje vremena za sušenje od potpuno napunjene sušilice. Ova se značajka ponekad naziva Fuzzy Logic, Easy Logic ili 6th sense.
 • Zvučni signal na kraju ciklusa - sličan je onome koji poznaješ kod perilice rublja. Obično najavljuje kraj ciklusa, početak i kraj faze zaštite od gužvanja, kao i prekid ciklusa. Zvučni signal možeš jednostavno isključiti, na primjer, ako uključiš sušilicu noću i ne želiš da te ometa dok spavaš.
 • Bez glačanja - neke sušilice nude program "bez glačanja". Nijedna sušilica ne može osušiti rublje tako da se uopće ne izgužva. Međutim, ovaj program smanjuje nabore na minimum. Ovisi o vrsti tkanine i koliko dugo ćeš ostaviti osušeno rublje da leži u bubnju. Program možeš koristiti i za sušenje rublja izvan sušilice. Vruća para izravnava nabore i uklanja neugodne mirise, poput mirisa slabo osušenog rublja.
 • Odgođeno pokretanje - Neke sušilice nude vrlo praktičnu funkciju odgođenog pokretanja. U većini slučajeva možeš odlučiti uključiti proces sušenja od 0-24 sata. Rublje se može sušiti tijekom noći, što znači značajnu uštedu. Ova značajka omogućuje i zakazivanje sušenja tako da ciklus završi točno kad dođeš kući. Najbolje što možeš učiniti za odjeću je ukloniti je iz sušilice što je prije moguće.
 • Osvjetljenje bubnja - ova je značajka više estetskog tipa. Može se pogledati u bubanj kako bi se vidjelo kako se rublje lijepo suši, a nakon vađenja rublja, lako se vidi je li što ostalo u bubnju.
 • Brava za djecu - mala stvar koja roditelje male djece spašava od svakodnevnih briga. Jednostavno zaključaš tipke i nema straha da će dijete pokrenuti sušilicu bez tvojeg znanja ili da će pritiskom na tipke nešto oštetiti.
 • Program Refresh - naziva se program za brzo uklanjanje neugodnih mirisa. Može ukloniti miris plijesni, dima i slično, ali može i omekšati tkaninu i djelomično je izglačati. Na taj će način rublje ponovno biti mirisno i čisto bez nepotrebnog ponovnog pranja.
 • Izmjenjivi smjer otvaranja vrata - ova će te funkcija oduševiti ako imaš ograničen prostor u kupaonici i trebaš sušilicu za otvaranje na određenu stranu. Takva se vrata nazivaju i "rotirajuća". Ova je značajka danas relativno česta, ali je svakako vrijedno raspitati se unaprijed pri kupnji.

 

Pogledaj sušilice za rublje na Jeftinije.hr»

 

Dodatna oprema i pribor za sušilice

Osim osnovne opreme, za sušilicu možeš kupiti i niz praktičnih dodataka koji će sušenje odjeće učiniti još učinkovitijim.

Set za sastavljanje perilice i sušilice rublja omogućuje sigurnu ugradnju sušilice na perilicu rublja, čime se značajno štedi prostor u stanu. Kompleti se izrađuju u različitim dimenzijama ovisno o vrsti perilice i sušilice rublja. Neki su opremljeni kliznom policom koja olakšava izmjenu rublja.

Vreća za rublje praktičan je pribor koji štiti osjetljive predmete tijekom sušenja. Plišane igračke, cipele, skupo donje rublje ili vunena odjeća. Budući da se košara ne rotira u stroju, djeluje kao zaštitni kavez.

Kuglice za sušenje su male, ali imaju veliki učinak. Izgledaju poput malih loptica za masažu s "bodljicama". Prilikom sušenja odvajaju rublje. Zbog toga vrući zrak bolje cirkulira, pa je ciklus sušenja kraći. Rublje je mekše i manje izgužvano.

 

3 smjernice o pravilnoj njezi sušilice za rublje

Kako bi nova sušilica trajala dugo i služila besprijekorno, moraš slijediti nekoliko smjernica. Nisu komplicirane, a uštedjeti će ti brige i novac.

Čišćenje, čišćenje, čišćenje

Dobro održavani filteri temelj su za dobro sušenje. Na kraju svakog programa obriši preostala vlakna i prašinu s filtera za otvaranje prednjih vrata. Time se sprječava prljanje rublja kada se vadi iz bubnja. Također očisti vlakna s filtera nakon svakog ciklusa. Preporučujemo da unaprijed saznaš gdje se u sušilici nalaze filteri. Njihovo mjesto može ti olakšati održavanje.

>Održavaj spremnik kondenzata suhim

Ako kupuješ sušilicu za rublje bez mehaničke odvodnje, morati ćeš redovito ispuštati vodu iz spremnika za kondenzaciju. Najbolje nakon svakog ciklusa sušenja. To će spriječiti neželjeni miris.

Upoznaj se s popisom stvari koje ne mogu u sušilicu

Sušilica i odjeća će ti biti zahvalni. Proizvođači na popisu zabranjenih proizvoda najčešće navode:

 • odjeću s gumenim i zapaljivim dijelovima (uključujući, na primjer, ručnik s tragovima laka za kosu)
 • cipele sa lijepljenim potplatima
 • rublje s oznakom ITLC koje se može čistiti posebnim sredstvima za čišćenje u kućanstvu
 • prevelika posteljina (vreće za spavanje, jastuci, veliki prekrivači)
 • u mašinu za sušenje rublja ne smije rublje oprano omekšivačem

Prije sušenja ne zaboravi pričvrstiti patentne zatvarače, gumbe, vezice. Prije sušenja je najbolje staviti manje komade rublja u posebne vrećice za pranje.

Pogledaj sušilice za rublje na Jeftinije.hr»

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe