SAVJET Računalna oprema
22.9.2021. 14:34:11

TAJNA IZBORA PRIJENOSNOG RAČUNALA

1/1

Misliš li da je tvoje prijenosno računalo sporo, ima lošu bateriju, kućište je već prilično istrošeno i napuknuto, ili kad ga uključiš, još uvijek te dočekuje Windows XP? Ako ti je ovo poznato, danas je definitivno dan za kupnju novog prijenosnog računala uz pomoć najvećeg hrvatskog uspoređivača proizvoda i ponuda, Jeftinije.hr. No, prije nego što se odlučiš koje prijenosno računalo ćeš kupiti, pročitaj vodič za kupnju koji smo za tebe pripremili.

Najveća tajna pri odabiru prijenosnog računala je ta da razmisliš o tome kojoj odgovarajućoj skupini pripadaš, i to prema namjeni za koju koristiš prijenosno računalo. Odaberi jednu od tri korisničke skupine i kreni putem do svog novog prijenosnog računala:

 • - svakodnevni korisnik,
 • - napredniji korisnik ili
 • - zahtjevan korisnik.


Prijenosna računala za svakodnevnu upotrebu i školu

Ako prijenosno računalo koristiš za pregledavanje weba, uređivanje teksta, gledanje filmova i serija, spremanje slika i slično, tada trebaš prijenosno računalo za svakodnevnu upotrebu. Ovo bi trebala imati odgovarajuća prijenosna računala:

 • - Intel Core i3 ili AMD Ryzen 3 procesor
 • - 4 GB radne memorije (RAM) i
 • - SSD ili HDD disk od 128 do 256 GB.


Međutim, ako želiš da tvoje računalo ima dovoljno prostora za pohranu slika, video zapisa i drugih datoteka, tvoj izbor bi trebao biti onaj sa 512 GB prostora na disku. Kod zaslona obrati pozornost na rezoluciju koja bi trebala biti barem Full HD. To se također označuje brojevima 1920 x 1080 ili 1080p. Naravno, točno takvog prijenosnog računala nema. Međutim, ako prihvatiš kompromis i odrekneš se jedne od specifikacija zbog one druge, koja ti je važnija, možeš pronaći izvrsno prijenosno računalo koje će ti dugo služiti. Takvo prijenosno računalo možeš pronaći za manje od 300 eura.

Pogledaj prijenosna računala za svakodnevnu upotrebu »

 

Prijenosna računala za napredniju i poslovnu upotrebu

Ako ponekad iskoristiš računalo za igranje računalnih igara ili ako ti je odjednom otvoreno mnogo programa, prozora ili kartica, onda si jedan od naprednijih korisnika. Za tebe su prikladnija prijenosna računala:

 • - s procesorom Intel Core i5 ili AMD Ryzen 5,
 • - najmanje 8 GB RAM -a i
 • - 512 GB SSD ili 1 TB HDD.

Ovisno o tvojim željama, možeš odabrati zaslon od 15,6 ili 17,3 inča, no svakako je dobro ako ima barem Full HD rezoluciju. Gledaj i na to  da prijenosno računalo ima dovoljno izlaza za sve vanjske uređaje kao što su: monitor, miš, tipkovnica, vanjski pogon i slično. To su uglavnom USB i HDMI izlazi. Takva prijenosna računala, koja se mogu nazvati i poslovnim prijenosnim računalima, možeš pronaći za 600 do 1000 eura. Potrebno je napraviti kompromis kod ovih prijenosnih računala, ali ne brini, jer upravo u ovom cjenovnom rangu postoji najveći izbor pa pronalaženje pravog prijenosnog računala neće biti težak zadatak.
 

Pogledaj prijenosna računala za napredniju upotrebu »

 

Prijenosna računala za zahtjevnu upotrebu

Ako se baviš fotografijom, grafičkim dizajnom, industrijskim dizajnom, 3D modeliranjem, produciranjem glazbe, snimanjem filmova i drugih videa, igranjem zahtjevnih računalnih igara ili nečim sličnim, onda ti definitivno treba računalo za zahtjevnog korisnika poput npr. gaming prijenosnog računala. Pronađi svoje novo prijenosno računalo među modelima sa sljedećim specifikacijama:

 • - Intel Core i7 ili i9 oz procesor. AMD Ryzen 7 ili Ryzen 9,
 • - 16 GB RAM -a,   
 • - 1 TB SSD,
 • - zasebna grafička kartica i
 • - više izlaza za dodatne zaslone, miševe, tipkovnice, miksete za uređivanje glazbenih datoteka, vanjske diskove itd.


Takva prijenosna računala možeš pronaći za 1000 € i više.

 

Pogledaj prijenosna računala za zahtjevnu upotrebu »

 

Kada kupiti novo prijenosno računalo?

Ako pri kupnji prijenosnog računala želiš uštedjeti i nešto novca, prati ponude na početku nove školske godine. Ako će školovanje ponovno biti od kuće, tvom će djetetu definitivno trebati odgovarajuća oprema, što lagano prijenosno računalo svakako jest. Možeš prilično uštedjeti i ako kupiš računalo za vrijeme Crnog petka ili nekoliko mjeseci nakon dolaska novog modela prijenosnog računala na tržište. Tada starije generacije računala imaju tendenciju gubitka na cijeni, a to znači i veću uštedu za tebe.

Odabrali smo specifikacije novog prijenosnog računala, a sada je potrebno međusobno usporediti modele i konačno odlučiti koji od njih odabrati. No ako te zanima još više informacija o prijenosnim računalima, pripremili smo još pojedinosti.

Operacijski sustav

Operacijski sustav je program koji ti omogućuje obavljanje svih poslova na tvom računalu pa ga pametno odaberi. Možeš birati između operacijskih sustava Windows, Linux ili MacOS.

Windows je i dalje najpopularniji operacijski sustav u našoj zemlji, jer je standard za mnoge igre, ali i poslovne programe, redovito se ažurira, ima veliki izbor različitih softvera i time i veliki izbor računala.

 

Pogledaj Windows prijenosna računala »

 

MacOS možeš dobiti samo s Apple prijenosnim računalom, a Apple prijenosna računala nikada nisu bila poznata po niskim cijenama. Appleov operacijski sustav nudi izvrsno i intuitivno korisničko iskustvo te pruža i dobru tehničku podršku, ali nema širokog raspona ponude pri odabiru računala. Prijenosna računala možemo birati samo između Apple MacBook Pro i MacBook Air.

 

Pogledaj MacOS prijenosna računala »

 

Linux obično koriste zahtjevni korisnici računala. Linux je besplatan operacijski sustav otvorenog koda, što znači da ga korisnik može gotovo u potpunosti prilagoditi sam.

 

Pogledaj Linux prijenosna računala »

 

Tvoje prijenosno računalo također može biti bez operacijskog sustava, što znači da će cijena prijenosnog računala biti niža. I dalje ćeš morati kupiti operacijski sustav jer bez njega ne možeš koristiti računalo. Izdvojiti ćeš i nešto novaca za stručnjaka koji će umjesto tebe učitati operacijski sustav. Naravno, dobro je prije kupnje ponovno izračunati što se više isplati.

 

Pogledaj operacijske sustave »

 

Veličina zaslona

Zaslon možeš birati između sljedećih dimenzija:


Kod odlučivanja o veličini zaslona bilo bi dobro uzeti u obzir koliko će vremena računalo provesti u tvojim rukama, a koliko na tvom stolu. Ako će duže biti na stolu, možeš se odlučiti za veći zaslon, dok su oni sa manjim zaslonom bolji za prenošenje, jer manji zaslon znači i lakše prijenosno računalo. Imaj na umu da su gaming prijenosna računala obično veća i robusnija, jer samo veća računala mogu imati snažnije procesore i bolje grafičke kartice.

PROCESOR

Prilikom kupnje prijenosnog računala također je dobro obratiti pozornost na procesor, jer bolji i snažniji procesor može obraditi više podataka u manje vremena, što znači da prijenosno računalo radi brže. Najčešće marke procesora su AMD i Intel. AMD -ove Ryzen procesore najčešće biraju ljubitelji računalnih igara, jer se povezuju i s boljom grafičkom karticom.

Ako si osnovni korisnik računala, odaberi Intelov Core i3 procesor. Riječ je o odličnom budget procesoru.

Naprednijim korisnicima preporučujemo Intel Core i5 s kojim ćeš dobiti najveću vrijednost za novac.

Intel Core i7 i Intel Core i9 prikladniji su za zahtjevne korisnike. Kod ovih procesora važno je zapamtiti da oni stvaraju mnogo topline u svom radu, što znači da računala s takvim procesorom nije dobro koristiti u krilu.

Memorija - radna memorija (RAM)

Ako si svakodnevni korisnik, dovoljno će ti biti 4 GB RAM -a. To je dovoljno i za uređivanje ??tekstova i pregledavanje web-a.

Naprednijim korisnicima bolje je imati najmanje 8 GB RAM -a. Takvi korisnici rade nekoliko stvari odjednom - imaju nekoliko kartica otvorenih u pregledniku ili nekoliko programa odjednom, igraju osnovne računalne igre ili koriste svoje prijenosno računalo kao poslovno računalo.

 

Pogledaj poslovna prijenosna računala »

 

Ako računalo koristiš za rad u složenim programima za grafički dizajn, 3D modeliranje, uređivanje fotografija i videa ili igraš zahtjevne računalne igre, onda ti zasigurno treba najmanje 16 GB RAM -a.

Disk

Kod odabira diska moraš donijeti dvije odluke. Prvo moraš iazbrati između SSD -a i HDD -a. Preporučujemo ti SSD, jer ga danas imaju gotovo sva prijenosna računala. Osim toga je barem 3 puta brži od klasičnog HDD -a, fizički je manji i tiši, no to znači i veću cijenu za manje prostora.

Sljedeća odluka je veličina diska. Što je disk veći, možeš spremiti više slika, video zapisa, filmova, dokumenata, pjesama i drugih datoteka.

Školarcu, srednjoškolcu, studentu ili drugom nezahtjevnom korisniku 128 GB ili 256 GB sigurno će biti dovoljno. Ako želiš pohraniti puno slika, filmova ili glazbe na računalo, potrebno ti je najmanje 256 GB, čak i 512 GB. Veći diskovi prikladniji su za profesionalne fotografe, dizajnere, strojare, arhitekte i slična zanimanja koji izrađuju i spremaju mnogo datoteka u svom radu. Ako pripadaš ovoj skupini, onda ti treba najmanje 512 GB, a još je bolje ako si možeš priuštiti disk od 1 TB.

Sada znaš da su SSD diskovi skuplji, ali i brži od HDD diskova. Ako ti budget ne dopušta kupnju dovoljno velikog SSD -a, možeš se odlučiti za manji SSD i dodatno kupiti vanjski HDD, koji ti nudi dovoljno prostora. Takvom kupnjom dobivaš i prostor za pohranu datoteka i brzinu prijenosnog računala.

Rezolucija

Odaberi prijenosno računalo koje ima barem Full HD rezoluciju, koja se označuje i kao 1920x1080 ili 1080 p. Odabereš li višu rezoluciju, to znači da na ekranu može biti više sadržaja odjednom i slika će biti oštrija, ali nažalost prijenosno računalo troši više baterije za bolju rezoluciju. Nekoliko prijenosnih računala danas već nudi 4K rezoluciju, ali to je zaista prikladno samo za profesionalce u stvaranju sadržaja, poput fotografa i video snimatelja koji zahtijevaju bolju točnost i širi raspon prikazivanja boja. Osnovnom korisniku, kao što je već spomenuto, dovoljna je Full HD rezolucija.

Grafička kartica

Ako ne igraš računalne igre, ne dizajniraš 3D modele i ne obrađuješ fotografije ili videozapise, tada će ti integrirana grafička kartica biti najbolja. Možeš se odlučiti i za zasebnu grafičku karticu, no ona ti nije potrebna za osnovno korištenje prijenosnog računala. Za ostale korisnike, poput gore spomenutih fotografa, grafičkih dizajnera i sličnih vrsta korisničkih skupina, preporučljivo je odabrati jednu od grafičkih kartica AMD ili Nvidia.

Baterija

Ako već znaš da će tvoje prijenosno računalo većinu vremena stajati na radnom stolu pored utičnice, onda je baterija beznačajan faktor jer ćeš računalo moći priključiti u bilo kojem trenutku. No, ako će ti prijenosno računalo većinom biti u rukama ili na terenu, važno je da baterija izdrži najmanje 7 sati bez punjenja, a još bolje 8 sati ili više.

Snaga baterije obično se mjeri u Watt satima (Wh). Uglavnom se ti brojevi kreću od 30 do 70 Wh. Što je veći broj, baterija duže traje, ali zapamti da vrijeme korištenja prijenosnog računala s jednim punjenjem i dalje ovisi o tome što radiš i kakve komponente ima tvoje prijenosno računalo. Veći zaslon, bolja rezolucija, snažniji procesor i slični čimbenici potrošiti će i više baterije.

Sada vjerojatno već imaš puno podataka, no najvažnije je zapamtiti da pri kupnji prijenosnog računala moraš napraviti neki kompromis. Možeš odabrati prijenosno računalo s boljim procesorom pa će imati malo manje prostora na disku ili pak dovoljno RAM -a, ali lošiji procesor. Potraži prijenosna računala kod nas na Jeftinije.hr, gdje te tvoje novo prijenosno računalo zasigurno već čeka.

 

Prijenosna računala na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe