SAVJET Mali kućanski aparati
15.10.2021. 13:02:04

KAKO ODABRATI APARAT ZA KAVU?

1/1

Danas na tržištu možeš pronaći veliki izbor aparata za kavu. Oni se značajno razlikuju ne samo po vrsti napitaka koje možeš pripremiti uz njihovu pomoć, već i po kvaliteti. Ovisno o tome koliko vremena želiš potrošiti na pripremu kave, koliko kvalitetnu kavu želiš i voliš li više aparat za mljevenu kavu, kapsule ili automatski aparat za kavu s ugrađenim mlincem.

Vrste aparata za kavu

Espresso aparat

Espresso aparat vrlo brzo propušta vruću vodu pod visokim tlakom kroz mljevenu kavu. Dobivena mala kava može se pohvaliti finom pjenom, snažnim mirisom i izrazitim okusom. Aparat za espresso pravi je izbor ako voliš pjenaste napitke od kave (npr. cappuccino).

 

Aparat za kavu u kapsulama

Samo stavi kapsulu i pritisni gumb. Aparat za kavu probija kapsulu s obje strane i kroz nju propušta vruću vodu pod tlakom od oko 15 bara.

Neki modeli imaju i ugrađenu mlaznicu za mlijeko. Aparati za kavu bez mlaznice za mlijeko mogu ti omogućiti da uživaš u mliječnom napitku zahvaljujući posebnim kapsulama koje sadrže mlijeko u prahu ili kondenzirano mlijeko.

+ Laka i brza priprema

+ Zbog vakuumskog pakiranja kava u kapsulama uvijek je svježa

+ Veliki izbor napitaka (čaj, čokolada, chai latte itd.)

+ Jednostavno održavanje aparata za kavu, povremeno umetanje kapsule za čišćenje

- Možeš utjecati na količinu vode u napitku, ali ne i na jačinu kave

- Kompatibilnost kapsula samo s proizvođačem tvog aparata za espresso

- Rješenja za odlaganje otpada koja nisu ekološka

- Nije moguće skuhati dvije šalice kave u isto vrijeme

 

Automatski aparat za kavu

Čini sve umjesto tebe. Kava se prvo melje i kuha pod pritiskom s količinom vode po tvom izboru. Neki automatski aparati za espresso imaju i ugrađenu parnu mlaznicu sa spremnikom za mućenje mliječne pjene, drugi modeli imaju takozvani "toranj za capuccino", koji ti omogućuje prinošenje mlijeka za pjenu izravno iz kutije. Sofisticiraniji automatski aparat za espresso može se sam očistiti i ukloniti kamenac.

+ Brza i jednostavna priprema napitka - često je dovoljno pritisnuti gumb

+ Svježa kava od svježe mljevenih zrna

+ Možeš spremiti postavke koje ti odgovaraju

+ Kuhanje dvije šalice kave u isto vrijeme

+ Neki modeli imaju prostor za zagrijavanje šalica

- Veća cijena

- Kava u spremniku izložena je toplini uređaja

- Redovito temeljito čišćenje (posebno spremnika za mlijeko i mlaznica)

 

Pogledaj aparate za kavu »

 

Ručni aparat za kavu

Ovdje imaš sve pod kontrolom: od grubosti ili finoće mljevene kave do njene količine i snage kompresije do trenutka kuhanja. Ako želiš aktivno provoditi vrijeme uz kavu, ručni aparat za kavu biti će prava avantura. Mnogi ručni aparati za kavu opremljeni su i mlaznicom za mlijeko.

+ Niska cijena aparata

+ Niska cijena za šalicu kave

+ Kvalitetno pripremljena kava kao u kafiću

+ Većina modela ima prostor za zagrijavanje šalica

- Potrebna ti je već mljevena kava ili mlinac

- Zahtjevnija priprema napitka - pravilna priprema zahtijeva praksu

- Zahtjevno održavanje - čišćenje je potrebno nakon svake uporabe uređaja

 

Brzi savjeti

1. Za pripremu espressa dimenzije su sljedeće: 90-9-25. To znači da voda s temperaturom od 90 ° C (optimalni raspon je 88-95 ° C) teče kroz mljevenu kavu pod tlakom od 9 bara u razdoblju od 25 sekundi.

2. Nije pogrešno inzistirati pri odabiru aparata za kavu na tome da ima pumpu. Uređaj bez pumpe koristi pritisak pare za protok kipuće vode kroz mljevenu kavu. Ovi uređaji dosežu tlak od oko 3,5 bara, što nije dovoljno. Dakle, rezultat nije espresso, već neka vrsta kuhanog napitka od kave.

3. Potrošnja energije aparata za kavu ne utječe na kvalitetu pića. To utječe samo na brzinu zagrijavanja vode. Stoga odluči hoćeš li uštedjeti vrijeme ili potrošnju energije.

4. Veličina aparata utječe na veličinu spremnika za vodu i na to ima li ugrađeni spremnik za vodu i spremnik za kavu te, u ovom slučaju, pjenjaču za mlijeko. Općenito, aparati za kavu u kapsulama su najmanji, a automatski najveći.

5. Osim o cijeni aparata, razmisli i o troškovima napitaka. Aparat za kavu u kapsulama ima nisku cijenu, ali dnevna potrošnja nekoliko kapsula može biti skupa.

6. Izvrsna značajka nekih espresso aparata je zagrijavanje šalica na grijaćoj površini.

 

Aparat za filtriranu kavu

U usporedbi s aparatom za espresso, aparatu za filtriranu kavu potrebno je više vremena. Mljevena kava pod normalnim tlakom pušta vruću vodu tako da polako kaplje kroz nju. To rezultira većom količinom kave koja nije toliko izraženog okusa kao espresso, ali sadrži više kofeina. Ako više voliš velike šalice okrepljujuće kave, pogledaj ove aparate.

 

Pogledaj aparate za kavu »

 

Aparat za kavu s filterima

Uz minimalan napor dobivaš maksimalnu količinu napitka. Takav aparat za kavu omogućuje da vruća voda polako kaplje na mljevenu kavu u filtru. Nakon toga kava teče izravno u spremnik. Na nekim modelima ovaj spremnik djeluje kao termosica pa kava koja kaplje ostaje dulje vruća. Postoje i takvi aparati za kavu s filterima koji imaju ugrađeni spremnik s mlincem za kavu. I mali, ali važan detalj - za pripremu filtrirane kave prikladnija je manje pržena kava, koja nije toliko gorka.

+ Niska cijena

+ Velika količina pripremljene kave

+ Veći sadržaj kofeina u jednoj šalici kave nego u espressu

+ Neki modeli nude mjerač vremena - omogućuje ti postavljanje točnog vremena za pripremu kave

- Filter se mora mijenjati ili prati nakon svakog kuhanja kave

- Veća potrošnja energije nego kod ručne pripreme filtrirane kave

- U usporedbi s espressom, okus kave je manje izražen

 

Savjeti za odabir aparata za kavu s filterima

1. Zahvaljujući mjeraču vremena, aparat za kavu s filterima može ti olakšati život. Omogućuje ti postavljanje odgođenog početka do 24 sata, što će ti posebno odgovarati za ujutro.

2. Svidjeti će ti se značajka koja sprječava slučajno kapanje iz filtra nakon što izvadiš spremnik. Pronađi ga pod oznakom "Anti-drip" ili "Drip-stop".

3. Budući da je filtrirana kava najukusnija kad je kava svježe mljevena, postoje i modeli s ugrađenim mlincem.

 

Čišćenje i održavanje

Veliki neprijatelj aparata za kavu je kamenac. Posudu isperi otopinom limunske kiseline ili octa i protrljaj je spužvicom. Unutarnji dijelovi čiste se sredstvom za uklanjanje kamenca.

 

Pogledaj aparate za kavu na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe