SAVJET Mali kućanski aparati
15.10.2021. 13:02:04

KOJI APARAT ZA KAVU KUPITI?

1/1

U ovom vodiču ćemo ti predstaviti sve važne informacije koje su ti potrebne pri odabiru aparata za kavu. Uz njegovu pomoć možeš pripremiti kavu kao iz kafića.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste aparata za kavu
  2. Parametri
  3. Alternativna priprema kave
  4. Dodaci
  5. Najčešća pitanja

 

Vrste aparata za kavu

Aparat za kavu na kapsule

Samo umetneš kapsulu i pritisneš gumb. Aparat za kavu buši kapsulu s obje strane i preko nje gura toplu vodu pod pritiskom od oko 15 bara.

+ Jednostavna i brza priprema
+ Zahvaljujući vakuumiranom pakiranju, kava u kapsulama je uvijek svježa
+ Jednostavno održavanje

- Kompatibilnost kapsula
- Nije moguće pripremati dvije šalice kave u isto vrijeme
- Često neekološka rješenja zbrinjavanja otpada

Automatski aparat za kavu 

Radi sve za tebe. Kava se prvo melje i kuha na pari pod pritiskom s količinom vode po izboru. Neki automatski espresso aparati imaju i ugrađenu parnu mlaznicu sa spremnikom za mućenje mliječne pjene.

+ Brza i jednostavna priprema napitka
+ Svježa kava od svježe mljevenih zrna
+ Priprema dvije šalice kave u isto vrijeme

- Viša nabavna cijena
- Redovito temeljito čišćenje

Ručni aparat za kavu 

Ovdje imaš sve pod kontrolom: od grubosti ili finoće mljevene kave prema njezinoj količini i jačini prešanja prema vremenu kuhanja.

+ Niska nabavna cijena
+ Kvalitetna kava pripremljena kao u kafiću
+ Većina modela ima prostor za zagrijavanje šalica

- Zahtjevnija priprema napitka
- Zahtjevnije održavanje
- Već ti treba mljevena kava

Aparat za kavu s filterima

Dobivaš najviše kave uz najmanje truda. Takav aparat radi tako što vruća voda polako kapa na mljevenu kavu u filteru.

+ Niska nabavna cijena
+ Velika količina pripremljene kave
+ Veći sadržaj kofeina po šalici od espressa

- Promjena filtera nakon svake upotrebe
- Veća potrošnja energije
- Slabije izražen okus u odnosu na espresso

→Pogledaj aparate za kavu

 

Parametri

Tlak (u barima)

Tlak potreban za pripremu dobrog espressa naveden je u barovima. Za pripremu kave potrebno je najmanje 9 bara i da aparat može održavati taj tlak tijekom kuhanja. Neki aparati za kavu stvaraju potreban tlak samo na početku, a zatim se tijekom kuhanja smanjuje.

Većina proizvođača kompenzira ovaj nedostatak višim tlakom uređaja – uobičajeno je 15 bara ili više.

Snaga

Snaga aparata za kavu ne utječe na kvalitetu napitka. Utječe samo na brzinu zagrijavanja vode. Na taj način možeš odlučiti želiš li uštedjeti vrijeme ili potrošnju električne energije, jer općenito više snage znači i veću potrošnju električne energije. U slučaju stroja s kapsulama, ona varira između 800 i 1800 vata.

Ako aparat za kavu ima funkciju zagrijavanja šalica ili pjenilicu za mlijeko, velika snaga je neophodna. Zato odaberi model od najmanje 1100 W ili više.

 

Automatsko uklanjanje kamenca i čišćenje

S vremena na vrijeme, aparat za kavu je potrebno potpuno očistiti i ukloniti kamenac. Mnogi aparati za kavu imaju automatske programe čišćenja, tako da sve što trebaš učiniti je pritisnuti gumb. Osim toga, aparat za kavu te sam upozorava kada ga treba očistiti.

Vrste kapsula

Prije kupnje aparata za kavu s kapsulama provjeri asortiman kapsula. Različite robne marke fokusiraju se na različite vrste proizvoda. Širok asortiman uključuje kapsule s okusom kave, mliječne napitke od kave, čajeve i kakao za djecu. Ako se ne možeš odlučiti, pročitaj naš vodič Kako odabrati kapsule za kavu.

Alternativna priprema kave

Za dobru kavu ne moraš ići u kafić ili kupovati skupe aparate za kavu. Ako te kava zanima malo više od prosječne osobe i ako ti je kuhanje svakodnevica, isprobaj različite vrste alternativnih načina pripreme filtrirane kave. Što možeš izabrati?

Chemex

Vrlo je jednostavna varijanta pripreme filtrirane kave kroz papirnati filter koji se nalazi u gornjem, proširenom dijelu posude. Elegantna silueta posude podsjeća na staklenu posudu u obliku pješčanog sata.

Aeropress

Sve popularniji proizvod na području alternativnih metoda pripreme kave. Radi na sličan način kao French press, kava se filtrira ručnim guranjem klipa kroz sito ili kroz papirnati filter. Velika prednost aeropressa je njegova lakoća i laka prenosivost pa ga možete koristiti i kod kuće i na poslu ili na odmoru.

Vacuum pot (vakuumska posoda) 

Vakuumske posude su dvije tikvice spojene uskom cijevi. U gornjoj tikvici čeka mljevena kava, a u donjoj je voda koja se plamenikom zagrijava odozdo. Zahvaljujući vakuumu i važnoj ulozi filtera, kava ima nježan okus i bez naslaga.

Dripper

Ovo je zapravo nastavak s filtrom koji se nalazi na vrhu šalice u koju želiš uliti kavu.Njegove verzije su npr. stakleni dripper V60 (može biti i porculanski ili keramički), grinddripper (ručni mlin i filter u jednom) ili pfin filter (za pripremu vijetnamske kave).

Džezva

Za ljubitelje klasike. Džezva je metalna posuda konusnog oblika, obično bakrena sa pocinkovanom unutrašnjošću, ručka je najčešće drvena ili izolirana metalna. Gornji rub je proširen kako bi zadržao pjenu od kave i ima mali grlić za točenje kave.

Dodaci

 

Najčešća pitanja pri odabiru aparata za kavu

Što utječe na okus kave?

1. Stupanj prženosti zrna kave
Određeni stupanj prženja kave daje nezamjenjiv i karakterističan okus, miris i boju. Općenito, prevladavaju tri klase - svijetla, srednja i tamna.
2. Snaga pržionice
Okus kave ovisi kako o kvaliteti i kapacitetu pržionice (prijenos toplinske energije i brzina same pržionice), tako i o načinu rada pržionice, uključujući i njegovu ljubav koja je uložena u prženje tijekom rada.

Što mogu automatski aparati za kavu?

Automatski aparati za kavu mogu raditi bilo koju vrstu pripreme kave, od mljevenja zrna do čišćenja i uklanjanja kamenca. Ako želiš saznati više, pročitaj naš članak o automatskim aparatima za kavu i njihovim mogućnostima.

Što je pametni aparat za kavu?

Neki aparati za kavu mogu se povezati s pametnim telefonom putem Bluetootha ili WiFi-ja. Tada možeš upravljati aparatom za kavu izravno putem aplikacije. Možeš pripremiti napitke, napraviti niz napitaka koje želiš pripremiti za posjete, započeti čišćenje ili uklanjanje kamenca.

Kako se kapsule aparata za kavu recikliraju?

Samo Nespresso aluminijske kapsule mogu se 100% reciklirati. Možeš ih baciti u metalni kontejner za otpad ili odnijeti u bilo koju Nespresso trgovinu. Većina kapsula izrađena je od kombinacije aluminija i plastike. U tom slučaju moraš rastaviti kapsulu, oprati ju i baciti plastičnu ambalažu u plastični spremnik. No ako si umjetnička duša, od kapsule možeš izraditi nakit ili ukrase. Pročitaj naš članak 4 savjeta o tome kako koristiti kapsule kave i inspiriraj se.

Kako čuvati kavu?

Iako se kava ne može pokvariti, nepravilno skladištenje može promijeniti njezin okus. Kavu je najbolje čuvati u hermetički zatvorenoj posudi. Osim sa zrakom, kava ne smije doći u dodir sa svjetlom i vlagom. Najbolje je kavu iz vrećice prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, najbolje limenu, i spremiti u smočnicu ili kuhinjski ormarić.

→Pogledaj aparate za kavu na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2023 sMind d.o.o., dio Heureka grupe