SAVJET Mali kućanski aparati
29.10.2021. 10:37:45

KAKO ODABRATI KUHINJSKOG ROBOTA?

1/1

Provodiš puno vremena u kuhinji i želiš to vrijeme provesti učinkovito? Želiš pripremati složenije obroke i znaš da je za savršen rezultat potrebno puno energije i truda? Tada će ti se zasigurno svidjeti svestrani pomoćnik koji će ti pomoći kod pripreme recepata ili čak i skuhati cijeli obrok. Kako odabrati pravog kuhinjskog robota koji će ispuniti sve tvoje želje?

 • Petra, marketing asistentica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Varijacije
 2. Važni kriteriji
 3. Funkcije
 4. Dodaci
 5. Najčešće postavljena pitanja

 

1. Varijacije

Multipraktik

 • Pogon se nalazi na dnu uređaja
 • Namijenjen je prvenstveno za miješanje, sjeckanje, rezanje i ribanje
 • Oštrice se postavljaju izravno u spremnik na pomičnoj osi - ova konstrukcija zauzima unutarnji prostor umetnutim komponentama
 • Posebno su pogodni za preradu voća i povrća

+ Vrlo jednostavan za korištenje
+ Lagan i stoga jednostavan za premještanje - ne treba stalno mjesto na kuhinjskom pultu
+ Veliki izbor nastavaka u osnovnoj i dodatnoj opremi

- Zahtjevniji za održavanje

Pogledaj multipraktike »

 

Kuhinjski robot

 • Robot sa sklopivom rukom
 • Pogodan za miješanje, miješenje, tučenje, kao i za mljevenje mesa, maka, proizvodnju tjestenine itd.
 • Kako bi se aktivirala odabrana opcija, potrebno je spustiti ruku aparata i kada se metlica spusti u posudu, uključiti uređaj

+ Širok raspon dodatnih nastavaka već je standard, a dostupan je i za kupnju posebno
+ Osnovna oprema uključuje posudu koja se također može koristiti i zasebno
+ Može obrađivati velike količine sirovina, a modeli sa snažnijim motorima mogu lako obraditi više doza tijesta zaredom
+ Jednostavna zamjena metlica i nastavaka
+ Sigurnosni elementi uključuju protuklizne nožice, zaštitu od pregrijavanja motora, sigurnosni poklopac itd.

- Zbog veće težine bolje ga je trajno postaviti na kuhinjski pult
- Veća cijena

Pogledaj kuhinjske robote »

 

2. Važni kriteriji

Potrošnja energije i kapacitet

Osnovno pravilo je da što je veća ulazna snaga robota, on je snažniji i stoga bolje radi. Roboti s ulaznom snagom manjom od 650 W prikladni su za osnovno miješanje, tučenje, ribanje i miješenje lakšeg tijesta, ali na primjer teško tijesto za kruh ili mljevenje veće količine mesa već premašuje snagu motora. Ako je potrošnja energije blizu 1000 W, pred tobom je stvarno dobar stroj. S takvim kapacitetom ne samo da će brzo zamijesiti tijesto, već će i naribati povrće ili savršeno samljeti meso. Jasno je da veći kapacitet povećava i potrošnju energije. Međutim, ovo nije uređaj koji radi nekoliko sati, pa je vrijednost potrošnje relativno zanemariva.

U ponudi možeš naići i na vrhunske robote snage oko 1400 W i više. To je profesionalna oprema koja može raditi s velikom količinom sastojaka i korisna je osobito u gastronomiji, ali i za veće obitelji te za proslave.

Težina

Metalni višenamjenski kuhinjski roboti mogu težiti od 6 do 19 kilograma, što zahtijeva stabilno mjesto u kuhinji. Ne zaboravite to uzeti u obzir pri kupnji kako vas veličina i težina kutije ne bi iznenadila. Lakši roboti i multipraktici, koji nemaju velik broj funkcija, počinju s težinom od oko 4,5 kg i više.

Materijal

Uglavnom se susrećete s kuhinjskim robotima koji imaju sastavljeno od kombinacije metala i plastike. Što je više metala, to je izdržljiviji i cijena mu je veća. Osim što će vam služiti dugi niz godina, potpuno metalni kuhinjski robot lakšije i za održavanje. Nakon upotrebe, dovoljno ga je obrisati vlažnom krpom. Posebno je važan materijal od kojeg su izrađeni unutarnji zupčanici robota, stoga se preporučuje platiti nešto više za metalne.

Mlaznice i spremnici također su izrađeni od metala ili plastike, a pojedinačne dijelove robota možete prati vodom, kao i u perilici posuđa. Stoga, pri odabiru kuhinjskog robota pažljivo provjerite upute o održavanju materijala i uvijek ih se pridržavajte.

Glasnoća

Svaki robot je bučan pri velikim brzinama. Ako imate kuhinju povezanu s dnevnim boravkom, imajte na umu da možete smetati ostalim ukućanima. Međutim, rad s robotom obično traje samo nekoliko minuta.

Duljina kabela za napajanje

Prilikom odabira razmislite i o duljini kabela za napajanje. Odaberite ga na temelju mjesta gdje će robot biti smješten i koliko je udaljena utičnica. Neki modeli imaju i posebnu utičnicu za skrivanje kabela za napajanje kada robot nije priključen na struju Na taj način, kabel vam neće smetati i zauzimati dodatan prostor. Standardna duljina kabela za napajanje je 1,2-2 metra.

Volumen posude

Volumen posude dostupan je u rasponu od 0,3 l do 6,7 l. Općenito, što je veća posuda, količinski više možeš pripremiti odjednom. Pripremaš li veću količinu hrane, odaberi što veću posudu. Za tročlanu obitelj dovoljan je volumen od oko 3 litre (1 osoba = 1 litra). Za veće kućanstvo možeš koristiti i volumen od 4 litre i više. Međutim, ako se odlučiš za veću posudu i poželiš pripremiti mini desert, možda će biti teško rukovati metlicama s malom količinom sastojaka u posudi. Naravno, posudu možeš koristiti i zasebno. Većina ih se može lako oprati u perilici posuđa. Međutim, uvijek slijedi upute proizvođača.

Način pomicanja metlice

Kod kuhinjskih robota, proces miješenja može se odvijati na dva načina - središnjim kretanjem metlice ili planetarnim kretanjem metlice. Pri središnjem gibanju koristi se samo jedna metlica koja se okreće oko svoje osi ili dvije koje se međusobno okreću. Međutim, planetarni sustav miješanja daleko je sofisticiraniji. Metlica se pomiče u jednom smjeru, a ležaj u suprotnom, što rezultira potpunim miješanjem sastojaka.

3. Značajke i opcije

 • Miješenje i tučenje - ove dvije funkcije uglavnom su za pečenje slatkih i slanih delicija. Standardna oprema kuhinjskog robota su metlice za tučenje bjelanjaka, čvrste metlice za miješanje za tanje tijesto i kuke za miješenje, posebno za dizano tijesto.
 • Sjeckanje i ribanje - oprema nekih robota uključuje dodatne nastavke za sjeckanje i ribanje, što će posebno cijeniti ljubitelji povrća. Obično se postavljaju u ruci aparata i mogu se ukloniti kako ne bi smetali.
 • Mljevenje i miješanje - ostali pribor može biti mlin za meso ili za mljevenje sjemenja. Za ovaj nastavak, međutim, potreban je snažniji motor, a također i mješalica, koja je obično izrađena od tvrde plastike ili, u najboljem slučaju, od nehrđajućeg čelika. Ovaj nastavak će se koristiti za npr. miješanje krem juha. Pripazi na detalje noža koji se može ukloniti ili pričvrstiti. Potonji se teže čisti. Isto vrijedi i za stroj za mljevenje mesa ili sjemenja, koji se mora temeljito očistiti nakon svake upotrebe. Velika je prednost domaća priprema mljevenog mesa jer točno znaš koji se sastojci koriste.
 • Cijeđenje citrusa i pravljenje sokova - ljubitelji zdravog načina života zasigurno će cijeniti pripremu svježih sokova od voća ili povrća u udobnosti svoje kuhinje. Ovaj dodatni nastavak možeš pronaći i kod kuhinjskog robota. Cijeđenje i pravljenje sokova, međutim, nije tako dobro kao kod zasebnog specijaliziranog uređaja. No, ovdje imaš priliku imati sve u jednom.
 • Sigurnosna zaštita - ne samo za kućanstva s malom djecom, već za sve. Sigurnosni sustav sprječava slučajno uključivanje. Također sprječava uključivanje ako su posuda ili metlica postavljene pogrešno.
 • Noge protiv klizanja - pomažu u sigurnom radu i premiještanju po kuhinjskom pultu. Štite pult od trošenja, a robot će ostati prikovan za pult čak i pri velikim brzinama zahvaljujući svojstvima protiv klizanja. Time se sprječava slučajno premiještanje po pultu ili potencijalno padanje s njega. Smanjuje se i buka.
 • Zaštita od pregrijavanja motora - sprječava preopterećenje robota tijekom dulje uporabe, na primjer pri uzastopnom miješenju nekoliko doza tijesta.
 • Pulsni prekidač i kontrola brzine - možeš ga koristiti za kraće aktivnosti kada uključiš aparat na kratko, ali na najvećoj razini snage. Uključi prekidač i pusti robota da radi za tebe. Zahvaljujući kontinuiranoj kontroli brzine, štediš motor uređaja.
 • Toplinska obrada hrane - neki uređaji imaju funkciju zagrijavanja hrane. Mogu otopiti čokoladu ili čak napraviti juhu.
 • Zaslon - omogućuje ti postavljanje vremena miješenja ili toplinske obrade. Na taj način imaš kontrolu nad cijelim procesom pripreme hrane. Na intuitivnom LCD zaslonu možeš vidjeti pojedinačne dijelove pripremnih faza, koje možeš prilagoditi u bilo kojem trenutku ako je potrebno.

 

4. Dodaci

 

5. Najčešće postavljena pitanja

Što je uključeno u osnovnu opremu?

 • Balon za tučenje - pogodan za tučenje snijega od bjelanjaka, šlaga, majoneze, glatkog vrhnja ili svijetlog biskvitnog tijesta itd.
 • Metlica za miješanje - pogodna za miješanje srednje teškog tijesta i za izradu tijesta bez kvasca, npr. tijesto za kolače i pite, kao i za preljeve, kreme, nadjeve itd.
 • Kuka za miješenje - za miješenje teškog tijesta, npr. tijesta za kruh i tijesta s kvascem, npr. za lepinje, pizzu itd.
 • Nastavak za rezanje i ribanje voća i povrća - uglavnom u obliku diskova za ribanje; osnovna oprema uključuje 3-4 diska, ostalo se mora kupiti dodatno (fini i grubi ribež, nastavak za kockice, pomfrit, kriške itd.

 

Kako održavati kuhinjskog robota?

Kao i svaki kuhinjski pribor, robota će trebati redovito čistiti. Zato odaberi onaj koji je većinom izrađen od kvalitetnih materijala jer ih možeš lako prati u perilici posuđa. Ako odabereš onaj kod kojeg ne možeš staviti sve sastojke u perilicu posuđa, uvijek stavi da se korištene posude i nastavci namoče u vodi nakon upotrebe, a zatim ih operi mlakom vodom i deterdžentom i pusti da se dobro osuše.

Koje sigurnosne funkcije imaju kuhinjski multipraktici?

Neki roboti imaju dvostruki sigurnosni sustav pa će raditi samo nakon što su gumbi pravilno uključeni. Većina njih ima i zaštitu za djecu koja sprječava znatiželjnu djecu da slučajno uključe aparat. Neki su roboti opremljeni i zaštitom od pregrijavanja motora.

Također je važno zaštititi aparat od preopterećenja. Uključi aparat na maksimalno preporučeno vrijeme i uvijek ga isključi barem neko vrijeme nakon toga, a zatim možeš nastaviti ponovo. Ako se motor pregrije, robot će se sam isključiti. U tom slučaju pričekaj da se ohladi prije nego što ga ponovo uključiš.

Koje su osnovne funkcije robota?

Glavna prednost kuhinjskog robota je ta što on kombinira nekoliko uređaja istovremeno. Međutim, uređaj nema uvijek sve standardne značajke koje su ti potrebne. Saznaj kako će ti robot olakšati rad, uštedjeti vrijeme i energiju. Osnovne funkcije robota uključuju miješanje, ribanje, tučenje i miješenje. Prilikom odabira doznaj je li moguće kupiti dodatke, a ako znaš da u osnovnoj opremi robota nema potrebnog pribora, odmah ga dodaj u košaricu.

Gdje ga je najbolje postaviti?

Kuhinjski roboti su prilično veliki, pa razmisli gdje će tvoj imati svoje stalno mjesto. Idealno je imati robota pri ruci, tj. na kuhinjskom pultu. Neki od njih su izrađeni u vrlo atraktivnom dizajnu pa robot lako može biti dodatak kuhinji. Taj zahtjev uglavnom zadovoljavaju sve popularniji roboti u retro stilu. Ako nemaš dovoljno mjesta ili ako robota ne koristiš tako često, pospremi ga u kuhinjski ormarić iz kojeg ga možeš jednostavno izvaditi i vratiti. Takav bi robot trebao biti lakši za jednostavnije premještanje.

 

Pogledaj kuhinjske robote i multipraktike na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe