SAVJET Bijela tehnika
5.11.2021. 13:26:55

KAKO ODABRATI VINSKU VITRINU?

1/1

Tajna dobrog vina je, između ostalog, u skladištenju. Ako nemaš vlastiti vinski podrum, vinska vitrina će za tebe biti idealan izbor. Postupno postaje uobičajeni dio modernih kućanstava, a uz to su pristupačnije nego što mislite.

Druga opcija je rashladna vitrina, u kojoj se osim pića mogu čuvati i deserti i druge delicije koje se moraju držati hladne. Stoga pogledaj nekoliko dobrih savjeta kako ne bi došlo do pogreške pri odabiru.

 

Na što se usredotočiti pri odabiru

Prije nego što se počneš raspitivati o buci, dimenzijama ili načinu hlađenja, odgovori si na nekoliko osnovnih pitanja. Tražiš li vinsku vitrinu za kućnu ili profesionalnu upotrebu? Preferiraš li samostojeći model ili onaj ugradbeni? Želiš li boce pohraniti okomito ili vodoravno? Zanima li te izgled ili ti je samo potrebna funkcionalnost? Odgovor na ova pitanja će ti reći kakvu vinsku vitrinu zapravo tražiš.

 

Domaća vs. profesionalna upotreba

Ako ohlađena pića piješ samo povremeno, te je do sada boca vina bila ohlađena u hladnjaku, dovoljna je obična vinska vitrina za 8-10 boca bez dodatnih mogućnosti. Međutim, ako više voliš potpuno ohlađeno vino, trebalo bi se usredotočiti na sofisticiranije vrste. U ponudi imaju nekoliko zona hlađenja ovisno o vrsti vina (crveno, bijelo, rose, šampanjac), a kapacitet im je desetak boca.

Profesionalne vrste se tada uglavnom odnose na rashladne vitrine. U njih možeš pohraniti deserte, kolače ili sendviče, koji tijekom skladištenja moraju biti u hladnjaku, a pritom biti vidljivi kupcima.

 

Samostojeća ili ugradbena

Kod ugradbene vinske vitrine, ne moraš se opterećivati bojom ili materijalom – zanimati će te samo njezina prednja strana i funkcije. Ako odabereš samostojeći model, moraš uzeti u obzir materijal, boju ili dizajn. No, imaj na umu da samostojeći uređaj treba prostor oko sebe, baš kao i hladnjak.

 

Ugradbena vinska vitrina

Ugradbene vitrine polako postaju dio svake moderne kuhinje. Ako čekaš rekonstrukciju ili tek opremaš novu kuhinju, svakako razmisli o ovoj mogućnosti.

 • Može se ugraditi izravno u kuhinju, otok, šank ili zid
 • Kod ugradbene vitrine ne moraš se opterećivati bojom i materijalom, vidljiva su samo vrata
 • Prilikom odabira obrati pažnju na dimenzije, svaki model mora imati nacrt s dimenzijama za ugradnju i funkcijama koje ima vitrina
 • Prevladava moderan čisti dizajn koji ne prekida kuhinjsku liniju i cijeli interijer

 

Samostojeća vinska vitrina

Velika prednost samostojeće vitrine je mogućnost prijenosa iz jedne prostorije u drugu, po potrebi.

 • Pogodna za smještaj u prostoru (dnevni boravak, radna soba, itd.) kao zaseban element
 • Vrlo širok raspon modela i veličina
 • Uz izgled i veličinu, pri odabiru se mora obratiti pozornost na materijal i boju
 • Kao i kod drugih samostojećih uređaja, vitrina zahtijeva prostor oko uređaja
 • Planiraš li vitrinu smjestiti u dnevnu sobu, prije svega obrati pažnju na buku i osvjetljenje vitrine ili LED dioda, koje mogu ometati, primjerice kod gledanja TV-a.

 

Pogledaj hladnjace za vino na Jeftinije.hr »

 

Dizajn i raspored interijera

Svaka vinska ili rashladna vitrina ima police – drvene ili metalne. Iako drvo pomaže u malo boljem održavanju unutarnje klime i vlažnosti, razlika je toliko mala da je stručnjak često niti ne primijeti. Najčešće korišteno kvalitetno bambusovo drvo je snažno, izdržljivo i lako za održavanje.

Police se mogu rasporediti tako da pojedinačne boce mogu ležati ili stajati. Sukladno tome, unutrašnjost je podijeljena na nekoliko zona hlađenja s različitim temperaturama. Više rashladnih zona pravi je izbor za zahtjevnije korisnike. Boce u vinskoj vitrini mogu ležati ili stajati, ali ne nudi svaki model obje opcije.

 

Materijal i kvaliteta izrade

Sama vitrina je gotovo uvijek izrađena ili od metala (lim) ili plastike. Vrata su izrađena od stakla s različitim stupnjevima zatamnjenja ili su opremljena folijom protiv UV zračenja.

Lako ćeš prepoznati kvalitetnu izradu - svi spojevi točno pristaju. Mehanizam vrata je pouzdan i njihovo zatvaranje je ugodno prigušeno. Vijci ili oštri rubovi nigdje ne zapinju i uređaj ostavlja ugodan dojam robusnosti.

 

Oblik

Donedavno se smatralo da vinska vitrina mora biti dosadna bijela "kutija" bez jedinstvene dizajnerske ideje. Ako govorimo o samostojećim modelima, na izbor imaš one jarkih boja i crnog metala, jednostavnih linija ili kromiranih dodataka. Druga opcija je imitacija drva, što vitrini daje rustikalni izgled. Vrata mogu biti od prozirnog ili crnog stakla, a unutarnja rasvjeta u nekim slučajevima nudi više boja od jedne osnovne.

 

Važni parametri

 

Klimatski razred

Klimatski razred jednostavno ti govori za koje vanjske temperature je dizajnirana tvoja vinska vitrina. Pridržavanjem preporuka proizvođača možeš računati na 100% funkcionalnost i idealno hlađenje uz potrošnju. Na primjer, ako je naveden raspon klimatskog razreda SN-N, uređaj može raditi na temperaturama od 10-32 ° C.

Podjela klimatskih razreda

Klimatski razred
Ime razreda
Raspon temperature okoline
Klimatski razred
SN
Ime razreda
subnormalni
Raspon temperature okoline
10 do 32°C
Klimatski razred
N
Ime razreda
normalni
Raspon temperature okoline
16 do 32°C
Klimatski razred
ST
Ime razreda
subtropski
Raspon temperature okoline
18 do 38°C
Klimatski razred
T
Ime razreda
tropski
Raspon temperature okoline (cm)
18 do 43°C

 

Dimenzije

Naravno, ovisi koliko boca planiraš imati u vitrini. Zapremnina manjih vitrina je između 30 i 40 litara, a najveća može biti i više od 600 litara. Neki proizvođači navode i kapacitet prema maksimalnom broju boca. Ako tražiš konkretne dimenzije, dubina je obično 45-50 cm, kao i kod uobičajenih kućanskih uređaja. Širina 15 cm naviše, a visina je najčešće od 50 cm do 1,8 metara.

 

Broj zona hlađenja

Svako piće za skladištenje ima svoju idealnu temperaturu. Stoga je uvijek bolje ako vinska ili rashladna vitrina ima nekoliko zona hlađenja. Međutim, lako možeš naići i na jednostavne jednozonske modele koji imaju ujednačenu temperaturu u cijeloj unutrašnjosti.

 • Dvozonske vrste danas su manje-više standardne. Interijer je podijeljen u dvije zone u kojima možeš postaviti različite temperature za različite vrste vina ili drugog pića.
 • Višezonski modeli idealni su ako želiš ohlađeno crveno, bijelo i pjenušavo vino. Sva takva vina zahtijevaju određenu temperaturu.
 • Vinske vitrine bez zona za hlađenje zanimljive su s tehnološke strane - u gornjem dijelu je najviša temperatura, koja pada u smjeru prema dolje. Na primjer, možete imati crveno vino pohranjeno na vrhu dok je pjenušac pohranjen na dnu.

 

Pogledaj vinske vitrine na Jeftinije.hr »

 

Način hlađenja

Danas su dostupne dvije opcije. Prva je na principu termoelektrične ćelije. Uređaj opremljen takvom ćelijom je tiši, ne uzrokuje vibracije i ekološki je prihvatljiviji. Druga opcija su kompresorski uređaji – oni nude manju potrošnju energije i brže hlađenje. No, bučniji su pa mjesto vitrine mora biti dobro isplanirano.

 

Nosivost unutarnjih polica

Nosivost ovisi uglavnom o materijalu i pričvršćivanju polica. Ipak, možeš računati na opterećenje od najmanje 15 kilograma. Kvalitetnije i industrijske vitrine imaju dvostruko veće opterećenje.

 

Funkcije

 • Zaslon - prikazuje različite vrijednosti, najčešće unutarnju temperaturu, postavke zone hlađenja ili vlažnost. Napredniji modeli mogu imati ugrađeno upravljanje dodirom.
 • Rasvjeta – LED diode koje osvjetljavaju unutrašnjost – kao npr. u hladnjacima. Zahvaljujući osvjetljenju, uvijek ćeš lako pronaći bocu koju tražiš.
 • Termostat - osnovna funkcija koja po tvom izboru održava temperaturu u unutrašnjosti
 • Police na izvlačenje - zgodan dodatak koji je posebno dobrodošao u manjim vitrinama. Jednostavno izvučeš policu sa svim bocama i lako i pregledno odabereš onu pravu.
 • Antibakterijska zaštita - ako je uređaj opremljen ovom funkcijom, ne moraš brinuti o bakterijama koje bi se inače stvorile u hladnom okruženju - čak i ako ih doneseš neposredno s bocom. Aktivna tvar na unutarnjim stijenkama vitrine sprječava rast i razmnožavanje bakterija.
 • Ekstra brzo hlađenje / super hlađenje - neke vitrine se sporije pokreću i potrebno im je neko vrijeme da postignu željenu temperaturu. Ako je opremljena ovom funkcijom, vrijeme se značajno skraćuje.
 • Touchlight - s ovom funkcijom vitrinu ne moraš otvarati kako bi se upalilo unutarnje osvjetljenje. Samo moraš dotaknuti određeni senzor ili prekidač koji se najčešće nalazi na ručki.
 • Gumb za uključivanje/isključivanje - jednostavniji modeli se automatski uključuju kada su priključeni u struju i isključuju se samo kada ih iz nje iskopčaš. Ako ti ovakva praksa ne odgovara, pronađi uređaj opremljen klasičnim gumbom za uključivanje/isključivanje.
 • Ugljeni filter - koristan dodatak kada planiraš pohraniti nekoliko boca vina u vitrinu na duže vrijeme. To je zato što ugljeni filter može ukloniti sve neugodne mirise koji se mogu pojaviti unutra.
 • UV filter - nalazi se u staklenim vratima i sprječava prodor ultraljubičastog zračenja u unutrašnjost. Zahvaljujući tome, vinska vitrina može stvoriti idealno okruženje za čuvanje kvalitetnih pića.
 • Automatsko odmrzavanje - značajno pojednostavljuje njegu vitrine. Sprječava stvaranje leda ili kapljica vode u vitrini.
 • Brava za djecu i zaključavanje vrata - jednostavni sistemi koji sprječavaju otvaranje vrata. To je obično jednostavan zasun ili brava, ali uvijek obave svoju funkciju.

 

Savjeti i preporuke

 

Pravilna instalacija

Ako te zanima ugradbena varijanta, imaš malo jednostavniju situaciju. Izmjeri veličinu i možeš je uključiti u svoj raspored. No, odlučiš li se na kupnju samostojećeg uređaja, može doći do komplikacija. Ne zaboravi na rasipanje topline na stražnjoj strani. Također, nemoj zaboraviti dodati težinu vina težini aparata ako ga želiš postaviti na komad namještaja ili na postolje. I naravno - vrata se moraju nesmetano otvarati.

Vinska vitrina mora biti postavljena u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 22 °C i ne pada ispod 10 °C. Međutim, ovo je preporuka koja se ne može uvijek slijediti. Uz određene temperature, vitrina bi trebala imati i vlažnost od oko 75%. Ako je veća, postoji opasnost od plijesni, a pri niskoj vlažnosti pluteni čep se može isušiti.

 

Čuvanje vina i njegova temperatura prema vrsti

Vina se razlikuju po boji i mogućnostima serviranja. Uz to, imaju i još jednu optimalnu temperaturu na kojoj im najviše istupaju aroma i okus. Dakle, ako imaš mogućnost, odaberi vitrinu s više zona hlađenja. U nastavku ćeš pronaći optimalnu temperaturu na kojoj treba čuvati svaku vrstu vina.

Vrsta vina
Preporučena temperatura
Vrsta vina
Teška crvena vina
Preporučena temperatura
15-18°C
Vrsta vina
Lakša i mlađa crvena vina
Preporučena temperatura
12-15°C
Vrsta vina
Rose vina
Preporučena temperatura
10-13°C
Vrsta vina
Suha bijela vina
Preporučena temperatura
9-11°C
Vrsta vina
Slatka bijela vina
Preporučena temperatura
8-12°C
Vrsta vina
Pjenušava vina i šampanjac
Preporučena temperatura
5-8°C

 

Pogledaj hladnjace za vino na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2021 sMind d.o.o., dio Heureka grupe