SAVJET Bijela tehnika
5.11.2021. 13:26:55

KAKO ODABRATI HLADNJAK ZA VINO?

1/1

Tajna dobrog vina je, između ostalog, u skladištenju. Ako nemaš vlastiti vinski podrum, vinska vitrina će za tebe biti idealan izbor. Postupno postaje uobičajeni dio modernih kućanstava, a uz to su pristupačnije nego što mislite.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste vinskih vitrina
  2. Na što se usredotočiti pri odabiru
  3. Važni parametri
  4. Funkcije
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste vinskih vitrina

Ugradbena vinska vitrina

Ugradbene vitrine polako postaju dio svake moderne kuhinje. Ako čekaš rekonstrukciju ili tek opremaš novu kuhinju, svakako razmisli o ovoj mogućnosti.

  • Može se ugraditi izravno u kuhinju, otok, šank ili zid
  • Kod ugradbene vitrine ne moraš se opterećivati bojom i materijalom, vidljiva su samo vrata
  • Prilikom odabira obrati pažnju na dimenzije, svaki model mora imati nacrt s dimenzijama za ugradnju i funkcijama koje ima vitrina
  • Prevladava moderan čisti dizajn koji ne prekida kuhinjsku liniju i cijeli interijer

Samostojeća vinska vitrina

Velika prednost samostojeće vitrine je mogućnost prijenosa iz jedne prostorije u drugu, po potrebi.

  • Pogodna za smještaj u prostoru (dnevni boravak, radna soba, itd.) kao zaseban element
  • Vrlo širok raspon modela i veličina
  • Uz izgled i veličinu, pri odabiru se mora obratiti pozornost na materijal i boju
  • Kao i kod drugih samostojećih uređaja, vitrina zahtijeva prostor oko uređaja
  • Planiraš li vitrinu smjestiti u dnevnu sobu, prije svega obrati pažnju na buku i osvjetljenje vitrine ili LED dioda, koje mogu ometati, primjerice kod gledanja TV-a.

Pogledaj hladnjace za vino na Jeftinije.hr »

 

2. Na što se usredotočiti pri odabiru

Domaća vs. profesionalna upotreba

Ako ohlađena pića piješ samo povremeno, te je do sada boca vina bila ohlađena u hladnjaku, dovoljna je obična vinska vitrina za 8-10 boca bez dodatnih mogućnosti. Međutim, ako više voliš potpuno ohlađeno vino, trebalo bi se usredotočiti na sofisticiranije vrste. U ponudi imaju nekoliko zona hlađenja ovisno o vrsti vina (crveno, bijelo, rose, šampanjac), a kapacitet im je desetak boca.

Dizajn i raspored interijera

Svaka vinska ili rashladna vitrina ima police – drvene ili metalne. Iako drvo pomaže u malo boljem održavanju unutarnje klime i vlažnosti, razlika je toliko mala da je stručnjak često niti ne primijeti. Najčešće korišteno kvalitetno bambusovo drvo je snažno, izdržljivo i lako za održavanje.

Police se mogu rasporediti tako da pojedinačne boce mogu ležati ili stajati. Sukladno tome, unutrašnjost je podijeljena na nekoliko zona hlađenja s različitim temperaturama. Više rashladnih zona pravi je izbor za zahtjevnije korisnike. Boce u vinskoj vitrini mogu ležati ili stajati, ali ne nudi svaki model obje opcije.

Materijal i kvaliteta izrade

Sama vitrina je gotovo uvijek izrađena ili od metala (lim) ili plastike. Vrata su izrađena od stakla s različitim stupnjevima zatamnjenja ili su opremljena folijom protiv UV zračenja.

Lako ćeš prepoznati kvalitetnu izradu - svi spojevi točno pristaju. Mehanizam vrata je pouzdan i njihovo zatvaranje je ugodno prigušeno. Vijci ili oštri rubovi nigdje ne zapinju i uređaj ostavlja ugodan dojam robusnosti.

Dizajn

Donedavno se smatralo da vinska vitrina mora biti dosadna bijela "kutija" bez jedinstvene dizajnerske ideje. Ako govorimo o samostojećim modelima, na izbor imaš one jarkih boja i crnog metala, jednostavnih linija ili kromiranih dodataka. Druga opcija je imitacija drva, što vitrini daje rustikalni izgled. Vrata mogu biti od prozirnog ili crnog stakla, a unutarnja rasvjeta u nekim slučajevima nudi više boja od jedne osnovne.

3. Važni parametri

Buka

Buka je jedan od najvažnijih parametara. Pogotovo ako vinoteku držiš u dnevnom boravku ili kuhinji. Proizvedena buka je u rasponu od 25-50 dB, dok su uređaji s termoelementom tiši od kompresorske varijante.

Potrošnja

Potrošnju možeš očitati s energetske naljepnice, kojom mora biti opremljena svaka vinoteka ili vitrina koja se prodaje. Ljestvica je u rasponu A – F i drži da A ima najmanju potrošnju, a G najveću. Ako te zanimaju konkretne vrijednosti, najekonomičniji modeli troše 0,3 kWh u 24 sata, najveća potrošnja može doseći i do 1,1 kWh.

Klimatski razred

Klimatski razred jednostavno ti govori za koje vanjske temperature je dizajnirana tvoja vinska vitrina. Pridržavanjem preporuka proizvođača možeš računati na 100% funkcionalnost i idealno hlađenje uz potrošnju. Na primjer, ako je naveden raspon klimatskog razreda SN-N, uređaj može raditi na temperaturama od 10-32 ° C.

Podjela klimatskih razreda

Klimatski razred Ime razreda Raspon temperature okoline
SN subnormalni 10 do 32°C
N normalni 16 do 32°C
ST subtropski 18 do 38°C
T tropski 18 do 43°C

 

Dimenzije

Naravno, ovisi koliko boca planiraš imati u vitrini. Zapremnina manjih vitrina je između 30 i 40 litara, a najveća može biti i više od 600 litara. Neki proizvođači navode i kapacitet prema maksimalnom broju boca. Ako tražiš konkretne dimenzije, dubina je obično 45-50 cm, kao i kod uobičajenih kućanskih uređaja. Širina 15 cm naviše, a visina je najčešće od 50 cm do 1,8 metara.

Broj zona hlađenja

Svako piće za skladištenje ima svoju idealnu temperaturu. Stoga je uvijek bolje ako vinska ili rashladna vitrina ima nekoliko zona hlađenja. Međutim, lako možeš naići i na jednostavne jednozonske modele koji imaju ujednačenu temperaturu u cijeloj unutrašnjosti.

  • Dvozonske vrste danas su manje-više standardne. Interijer je podijeljen u dvije zone u kojima možeš postaviti različite temperature za različite vrste vina ili drugog pića.
  • Višezonski modeli idealni su ako želiš ohlađeno crveno, bijelo i pjenušavo vino. Sva takva vina zahtijevaju određenu temperaturu.
  • Vinske vitrine bez zona za hlađenje zanimljive su s tehnološke strane - u gornjem dijelu je najviša temperatura, koja pada u smjeru prema dolje. Na primjer, možete imati crveno vino pohranjeno na vrhu dok je pjenušac pohranjen na dnu.

 

Kapacitet

Hladnjak za vino odaberi prema broju boca koje ćeš pohraniti. Dakle, sve ovisi o tome koliko je široka tvoja vinska zbirka i hoće li nastaviti rasti.

Pogledaj vinske vitrine na Jeftinije.hr »

 

4. Funkcije

  • Zaslon - prikazuje različite vrijednosti, najčešće unutarnju temperaturu, postavke zone hlađenja ili vlažnost. Napredniji modeli mogu imati ugrađeno upravljanje dodirom.
  • Rasvjeta – LED diode koje osvjetljavaju unutrašnjost – kao npr. u hladnjacima. Zahvaljujući osvjetljenju, uvijek ćeš lako pronaći bocu koju tražiš.
  • Termostat - osnovna funkcija koja po tvom izboru održava temperaturu u unutrašnjosti
  • Police na izvlačenje - zgodan dodatak koji je posebno dobrodošao u manjim vitrinama. Jednostavno izvučeš policu sa svim bocama i lako i pregledno odabereš onu pravu.
  • Antibakterijska zaštita - ako je uređaj opremljen ovom funkcijom, ne moraš brinuti o bakterijama koje bi se inače stvorile u hladnom okruženju - čak i ako ih doneseš neposredno s bocom. Aktivna tvar na unutarnjim stijenkama vitrine sprječava rast i razmnožavanje bakterija.
  • Ekstra brzo hlađenje / super hlađenje - neke vitrine se sporije pokreću i potrebno im je neko vrijeme da postignu željenu temperaturu. Ako je opremljena ovom funkcijom, vrijeme se značajno skraćuje.
  • Touchlight - s ovom funkcijom vitrinu ne moraš otvarati kako bi se upalilo unutarnje osvjetljenje. Samo moraš dotaknuti određeni senzor ili prekidač koji se najčešće nalazi na ručki.
  • Gumb za uključivanje/isključivanje - jednostavniji modeli se automatski uključuju kada su priključeni u struju i isključuju se samo kada ih iz nje iskopčaš. Ako ti ovakva praksa ne odgovara, pronađi uređaj opremljen klasičnim gumbom za uključivanje/isključivanje.
  • Ugljeni filter - koristan dodatak kada planiraš pohraniti nekoliko boca vina u vitrinu na duže vrijeme. To je zato što ugljeni filter može ukloniti sve neugodne mirise koji se mogu pojaviti unutra.
  • UV filter - nalazi se u staklenim vratima i sprječava prodor ultraljubičastog zračenja u unutrašnjost. Zahvaljujući tome, vinska vitrina može stvoriti idealno okruženje za čuvanje kvalitetnih pića.
  • Automatsko odmrzavanje - značajno pojednostavljuje njegu vitrine. Sprječava stvaranje leda ili kapljica vode u vitrini.
  • Brava za djecu i zaključavanje vrata - jednostavni sistemi koji sprječavaju otvaranje vrata. To je obično jednostavan zasun ili brava, ali uvijek obave svoju funkciju.

5. Dodaci

 

6. Često postavljana pitanja

Gdje je najbolje smjestiti vinsku vitrinu?

Ako te zanima ugradbena varijanta, imaš malo jednostavniju situaciju. Izmjeri veličinu i možeš je uključiti u svoj raspored. No, odlučiš li se na kupnju samostojećeg uređaja, može doći do komplikacija. Ne zaboravi na rasipanje topline na stražnjoj strani. Također, nemoj zaboraviti dodati težinu vina težini aparata ako ga želiš postaviti na komad namještaja ili na postolje. I naravno - vrata se moraju nesmetano otvarati.

Vinska vitrina mora biti postavljena u prostoriji u kojoj temperatura ne prelazi 22 °C i ne pada ispod 10 °C. Međutim, ovo je preporuka koja se ne može uvijek slijediti. Uz određene temperature, vitrina bi trebala imati i vlažnost od oko 75%. Ako je veća, postoji opasnost od plijesni, a pri niskoj vlažnosti pluteni čep se može isušiti.

Na kojoj temperaturi čuvati različite vrste vina?

Vina se razlikuju po boji i mogućnostima serviranja. Uz to, imaju i još jednu optimalnu temperaturu na kojoj im najviše istupaju aroma i okus. Dakle, ako imaš mogućnost, odaberi vitrinu s više zona hlađenja. U nastavku ćeš pronaći optimalnu temperaturu na kojoj treba čuvati svaku vrstu vina.

Vrsta vina Preporučena temperatura
Teška crvena vina 15-18°C
Lakša i mlađa crvena vina 12-15°C
Rose vina 10-13°C
Suha bijela vina 9-11°C
Slatka bijela vina 8-12°C
Pjenušava vina i šampanjac 5-8°C

 

Pogledaj hladnjace za vino na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe