SAVJET Bijela tehnika
26.11.2021. 13:04:36

KAKO ODABRATI NAJBOLJU MIKROVALNU PEĆNICU?

1/1

Mikrovalna pećnica je dobrodošao pomoćnik u kuhinji. Ne samo da ubrzava i pojednostavljuje zagrijavanje hrane, već je može i odmrznuti te tako ubrzati samo kuhanje. Kod skupljih modela u tu svrhu koriste se razne dodatne funkcije poput pečenja ili grillanja.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste mikrovalnih pećnica
  2. Važni parametri
  3. Funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste mikrovalnih pećnica

Samostojeća mikrovalna pećnica

Pogodna za kuhinje u kojima nema prostora za ugradnju ili gdje već prevladavaju samostojeći aparati. Među vrlo popularnima je retro mikrovalna pećnica, koja će, posebno u kuhinji koja je povezana s dnevnim boravkom, djelovati kao zanimljiv dekorativni dodatak.

+ Niža cijena
+ Optički zauzima više prostora, ali je možeš postaviti bilo gdje u blizini električne utičnice.
+ Nije potrebna profesionalna instalacija

- Prilikom njihovog odabira treba obratiti pažnju na dizajn kako bi izgledom odgovarao kuhinjskim elementima i ostalim uređajima.
- Treba dovoljno prostora za ventilaciju

→Pogledaj samostojeće mikrovalne pećnice

 

Ugradbena mikrovalna pećnica

Pogodne su za kuhinje s ugradbenim aparatima. Dobro je odabrati konkretan model i prije realizacije kuhinje, čak i ako su dimenzije obično standardne.

+ Kombinira se s kuhinjskim elementima i ne narušava čiste linije tvoje kuhinje
+ Ne zauzimaju mjesto na kuhinjskom pultu
+ Funkcionalno su na istoj razini kao i samostojeće mikrovalne pećnice

- Viša cijena
- Ima fiksno mjesto i ne može se pomicati

Mikrovalne pećnice dalje se dijele prema broju funkcija.

  • Monofunkcionalne služe isključivo za grijanje ili odmrzavanje.
  • Bifunkcionalne u odnosnu na prethodne, imaju i roštilj.
  • Višenamjenske mini pećnice nadopunjuju sve navedeno sa sustavom grijanja na vrući zrak. To ih čini pogodnim i za pečenje.

 

Druge vrste mikrovalnih pećnica

 

Mikrovalna pećnica bez grilla

  • Dovoljna ako samo želiš zagrijati ili odmrznuti hranu
  • Odabrani modeli nude i dodatne funkcije, kao što je automatsko kuhanje
  • Ovo su vrlo jednostavne mikrovalne pećnice s intuitivnim upravljanjem
  • Prevladavaju samostojeći modeli
  • Niža nabavna cijena

Mikrovalna pećnica s grillom

  • Vrlo popularna i tražena opcija
  • Hrana se može grijati, ispeći ili grillati
  • Obično je takva pećnica obogaćena drugim dodatnim funkcijama, na primjer funkcijom kuhanja na pari
  • Međutim, ne može u potpunosti zamijeniti samostojeći roštilj
     

Višenamjenska mikrovalna pećnica

  • Nekoliko uređaja u jednom, takva mikrovalna pećnica često zamjenjuje običnu pećnicu
  • Uz uobičajeno grijanje i odmrzavanje, većina modela ima i druge funkcije, kao što su kuhanje na pari, grill, konvekcijska pećnica, automatski programi ili programi za pečenje.
  • Nedostatak je viša nabavna cijena
     

Mikrovalna pećnica s vrućim zrakom

  • Kod ovakvih mikrovalnih pećnica hranu možeš pripremati na sličan način kao i u pećnici na vrući zrak
  • Jelo se peče ravnomjerno i u kratkom vremenu
  • Većina modela ima i druge dodatne funkcije, kao što je grill
  • Pogodna je za manje stanove i garsonjere u koje se ne može instalirati zasebna pećnica ili štednjak

→Pogledaj mikrovalne pećnice

 

Važni parametri

Dimenzije i volumen

Mikrovalne pećnice se proizvode u raznim veličinama, ali i one najmanje zapremnine, manje od 20 litara, dovoljne su za normalno zagrijavanje hrane. Zapremnina može dosezati i do 40 l, što je dovoljno za veću gozbu.
Takva pećnica ima smisla kada zagrijavaš hranu za više ljudi ili je koristiš i za drugo, osim samo za grijanje hrane. Ovdje je važna i njena instalacija, tako da imaš sve "pri ruci".

Veličina rotirajuće ploče

Veličina mikrovalne pećnice također ovisi o dimenzijama rotirajuće ploče unutar nje. Kod najmanjih modela promjer joj je 24 cm, a najveći 32 cm i više. Prije nego što odabereš mikrovalnu pećnicu, preporučamo da izmjeriš tanjure, zdjele ili drugo posuđe koje ćeš koristiti za grijanje ili pečenje.

Snaga

Brzina zagrijavanja ovisi o snazi mikrovalne pećnice koja je kod najjeftinijih mikrovalnih pećnica manja od 750 W. Optimalna vrijednost je najmanje 800 W, a u slučaju grill pećnice 1000 W.

Nemoj zamijeniti ove podatke s ulaznom snagom, koja označava potrošnju energije. Logično, ta brojka je nešto veća.
Omjer između snage i ulazne snage naziva se učinkovitost i piše se u postocima. Mikrovalna pećnica s najvećom mogućom učinkovitošću, odnosno s najvećom mogućom snagom i najmanjom mogućom ulaznom snagom, je idealna.

Dizajn i materijal

Mikrovalne pećnice dolaze u bijeloj, crnoj i drugim osnovnim bojama, ali možeš naići i na hrabriji dizajn – poput crvene. Jeftiniji modeli imaju metalno tijelo, dok su skuplji od nehrđajućeg čelika. Mikrovalne pećnice retro dizajna vrlo su popularne.

Prilikom odabira obrati pažnju na stranu gdje se vrata otvaraju – s desne ili lijeve strane. Osim toga, posebno kod ugradbenih pećnica, naći ćeš i vrata na šarke. Naravno, takva pećnica ne smije biti postavljena previsoko, inače će vrata biti smetnja.

Zaslon i upravljanje

Najjeftinije mikrovalne pećnice nemaju zaslon i obično je glavni upravljački element jedan kotačić za ručni odabir programa, a drugi za podešavanje vremena, takvo upravljanje se naziva mehaničko. Za skuplje modele zaslon se podrazumijeva, te osim vremena, prikazuje i odabrani program odnosno preostalo vrijeme zagrijavanja. To je posebno prikladno za automatske programe, gdje mikrovalna pećnica određuje vrijeme prema različitim kriterijima. Takvo upravljanje zaslonom naziva se  elektroničko.

Funkcije

  • Grill - omogućuje klasično pečenje ili pečenje grijačem koji se nalazi u gornjem dijelu pećnice. Tu možeš pronaći oznaku Quartz grill koja je odlikuje većim performansama.
  • Sixth sense - pećnica je opremljena senzorima topline i vlage. Prilagođava brzinu i vrijeme grijanja već zabilježenim podacima.
  • Crisp - priprema jela tako da budu hrskava sa svih strana, u znatno kraćem vremenu od klasične pećnice. Uvjet je korištenje posebne ploče.
  • Odmrzavanje – koristi se za odmrzavanje hrane. Brže je od normalnog odmrzavanja. U većini slučajeva možeš odabrati odmrzavanje prema težini.
  • Kuhanje na pari - funkcija koja je prikladna, na primjer, za toplinsku obradu povrća ili mesa. Na taj način zadržava više vitamina i hranjivih tvari u hrani.
  • Jet Start - može brzo zagrijati hranu s visokim udjelom vode (npr. juhe).
  • Quick Heat – podgrijavanje na potrebnu temperaturu, slično klasičnoj pećnici.
  • Auto reheat - automatsko zagrijavanje mlijeka ili unaprijed pripremljenih jela.
  • Vrući zrak - funkcija grijanja vrućim zrakom.

Neki skuplji modeli nude i funkciju prženja, pečenja kruha ili pravljenja jogurta. Sigurnosna brava za djecu je, naravno, nešto što se podrazumijeva.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koliko često i kako čistiti mikrovalnu pećnicu?

Što je mikrovalna pećnica čišća, to joj je duži vijek trajanja. Osim toga, zagrijana hrana u prljavoj pećnici može postati kontaminirana. Za zagrijavanje hrane na tanjuru preporuča se korištenje plastičnog poklopca kako bi se spriječilo prskanje po stijenkama. Ako „uspiješ“ zaprljati pećnicu, očisti je što prije kako se hrana ili mrlja ne bi zasušila.

Za manje ostatke dovoljna je vlažna krpa, a u vodu možeš dodati malo deterdženta ili octa jer on ima i dezinfekcijsko djelovanje. Za čišćenje nikada nemoj koristiti spužvice ili pijesak za čišćenje jer možeš oštetiti metalnu strukturu, što znači nepopravljivu štetu mikrovalnoj pećnici.

Za tvrdokornije osušene ili zapečene prljavštine preporučljivo je kupiti posebna sredstva za čišćenje mikrovalnih pećnica, koja često proizvode sami proizvođači kuhinjskih aparata. Ako se želiš riješiti neugodnog mirisa, iscijedi limun u vodu i pusti da se grije na punoj snazi oko pet minuta. Na taj način možeš "olabaviti" i osušenu prljavštinu koju potom jednostavno obrišeš krpom. Ne zaboravi očistiti i vanjsku stranu pećnice, posebno oko otvora za ventilaciju.

Što ne spada u mikrovalnu?

U mikrovalnoj pećnici možeš bezbrižno koristiti porculan i zemljano posuđe, ali pripazi na metalne ukrase. Uobičajena je i uporaba plastičnih posuda, ali one moraju biti otporne na toplinu, jer u protivnom mogu postati izobličene. Ako sumnjaš u prikladnost određenog dijela posude, radije odaberi neku drugu posudu. Oslobođene tvari mogu biti štetne za zdravlje. Također možeš koristiti sigurno staklo, silikonsko posuđe, salvete ili posebne folije. Tu su i posebni pribor, poput ekonomične posude za mikrovalnu pećnicu ili posude za zagrijavanje jaja. Pazi da u pećnicu ne stavljaš aluminijske predmete, poput pribora za jelo ili folije. Keramičko posuđe možeš koristiti samo ako je glazirano. U prikladnost spremnika možeš se uvjeriti na temelju posebne etikete, koja je obično naznačena na njoj. 

Je li hrana zagrijana u mikrovalnoj pećnici štetna za zdravlje?

Odavno se govorilo da su mikrovalne pećnice štetne za zdravlje i da eliminiraju sve vitamine i hranjive tvari iz hrane. No, nitko nije dokazao ni štetnost hrane koja se zagrijava mikrovalovima kao takva, niti veće smanjenje korisnih tvari u odnosu na druge načine zagrijavanja. To je zato što je voće i povrće lišeno korisnih tvari samom toplinskom obradom, kada je tu pojavu moguće smanjiti, primjerice zagrijavanjem parom. Mikrovalne pećnice ne štete svojoj okolini. Savršena izolacija mikrovalnih pećnica unutar metalne konstrukcije preduvjet je za njihovo ispravno funkcioniranje.

→Pogledaj mikrovalne pećnice

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe