SAVJET Mali kućanski aparati
3.12.2021. 12:16:42

KAKO ODABRATI FONDUE SET?

1/1

Voliš večernja druženja s obitelji ili prijateljima? Takvi susreti su uvijek prigoda za nešto prigricnuti, a za to je idealan sve popularniji fondue set. Koje sve vrste su ti na raspolaganju i na što je dobro usredotočiti se pri odabiru?

Vrste fondua

Čokoladni fondue

  • Vjerojatno najpopularnija varijanta fonduea
  • Uz ovu verziju možeš pripremiti zanimljive zalogaje za dječje zabave, jer čokoladni fondue posebno veseli djecu
  • U otopljenu čokoladu najčešće umačemo komadiće voća, peciva ili marshmallow kolačiće
  • Ovako umočene komadiće možeš posipati, na primjer mljevenim orašastim plodovima
  • Ako fondue konzumiraju samo odrasle osobe, u njega se može dodati kap likera ili kave
  • Za prave ljubitelje čokolade tu je i čokoladna fontana

 

Fondue od sira

  • Osnovna varijanta ovog jela
  • Koristi se mješavina dva ili više otopljenih sireva
  • U smjesu obično umačemo komadiće kruha, povrća ili mesa
  • Sir se može otopiti u vinu, a u dobivenu smjesu se preporuča dodati muškatni oraščić
  • Preporučujemo da posudicu za sir prvo istrljaš češnjakom
  • Da bi se sir brže otopio, dobro ga je prvo otopiti na grijačoj ploči, a zatim staviti na stol

 

Mesni fondue

  • Pogodan za kvalitetno meso, idealno za svinjetinu, piletinu, govedinu ili čak ribu
  • Mesni fondue može se pripremiti u vrućem ulju ili juhi - ova verzija najvjerojatnije dolazi iz Azije i posebno je pogodna za riblje meso
  • Prije kuhanja meso je dobro začiniti mješavinom začina
  • Kao prilog posluži omiljene umake i salatu od povrća
  • Priprema ove vrste fondua oduzima najviše vremena, pa očekuj da će se večera odužiti

 

Važni parametri

Izvor topline

Svijeća

  • Najčešće se koristi za male keramičke posude
  • Idealna za otapanje čokolade
  • Vrijednost grijanja čajne svijeće je vrlo niska, pa nije prikladna za npr. grijanje ulja

 

Plamenik

  • Za zagrijavanje ulja često se koristi alkoholni ili plinski plamenik
  • Posude od nehrđajućeg čelika su idealne
  • Pažljivo rukuj plamenikom

 

Struja

  • Odnedavno vrlo raširena varijanta
  • Velika prednost je mogućnost kontrole temperature
  • Međutim, ovu vrstu možeš koristiti samo u blizini električne utičnice

 

Izvor topline
Prednost
Mana
Izvor topline
Svijeća
Prednost
Stvara ugodnu atmosferu.
Mana
Niska vrijednost grijanja, pogodno samo za otapanje čokolade.
Izvor topline
Plamenik
Prednost
Pogodan za grijanje ulja ili sira.
Mana
Zahtijeva posebnu pažnju u uporabi.
Izvor topline
Struja
Prednost
Omogućuje kontrolu temperature.
Mana
Može se koristiti samo u blizine električne utičnice.

 

Veličina

Mora odgovarati broju osoba koje će koristiti fondue. Uglavnom treba obratiti pažnju na veličinu zdjele, ali i na dovoljnu količinu pribora (vilice, žlice...). Mali fondue setovi prikladni su za 2-4 osobe, dok će srednji do veliki zadovoljiti do 6 osoba. Veliki setovi, uglavnom električni fondui, prikladni su za veću grupu ljudi (8-10 osoba).

 

Materijal

Kod fondue modela možeš naići na kombinaciju sljedećih materijala:

  • Keramika - pogodna za fondue od sira i čokolade, naime keramika se ravnomjerno zagrijava i također provodi toplinu, osim toga otporna je na ogrebotine vilica ili drugog posuđa. Pripazi samo na iznenadne temperaturne razlike, jer to može uzrokovati pucanje keramike
  • Nehrđajući čelik - idealan za pripremu fondua u ulju ili juhi, ali nije prikladan za fondue od čokolade ili sira jer ne prenosi toplinu ravnomjerno i može stvoriti vruće točke na kojima bi mogle nastati opekline
  • Plastika - samo iznimno, fondue može biti izrađen od tvrde plastike otporne na toplinu, ali spremnik za grijanje mora biti izrađen od metala ili nehrđajućeg čelika
  • Lijevano željezo - univerzalni materijal koji se može koristiti za sve vrste fondua, osim toga, relativno je težak, pa se odlikuje svojom stabilnošću. Lijevano željezo podnosi visoke temperature i ravnomjerno prenosi toplinu (zahvaljujući tome nema opasnosti od opeklina)

 

Potrebni dodaci

Tvoj fondue set trebao bi imati sljedeće dodatke:

  • Vilice ili žlice - koriste se uglavnom za nabadanje hrane koju umačeš u smjesu, obično su različitih boja kako ih korisnici ne bi međusobno miješali
  • Zdjele ili tanjuri - posude za posluživanje
  • Poklopac - koristi se za skladištenje smjese za daljnju upotrebu ili za zaštitu hrane od prskanja ulja
  • Ručke - osiguravaju sigurno rukovanje

 

Savjeti

Recept za fondue

Fondue od sira je klasik koji bi trebao probati svatko tko ima set za fondue.

  • Najprije premaži posudu za fondue češnjakom, ulij vino i to lagano prokuhaj.
  • Pomiješaj mješavinu ribanog sira, po mogućnosti ementalca, comtea ili gruyera sa žlicom kukuruznog škroba.
  • Smjesu od sira postepeno umiješaj u vino i uz stalno miješanje pričekaj da se sir potpuno otopi. Kada dobiješ finu, jednoličnu masu, začini prstohvatom muškatnog oraščića i bijelog papra.
  • Posluži uz komadiće kruha, povrća ili voća.

 

Kako sigurno uživati u fonduu

Prilikom pripreme fondua pridržavaj se nekoliko jednostavnih pravila.

  • Ne ostavljaj malu djecu samu s priborom za fondu jer se mogu opeći ili se set može prevrnuti i oštetiti.
  • Posebno pripazi kod rukovanja vrućim uljem.
  • Prilikom pripreme mesnog fondua pazi da meso bude dovoljno pečeno i da ne ostane sirovo.
  • Nikada nemoj puhati u plamenik, već ugasi vatru priloženim poklopcem.
  • Uvijek slijedi upute proizvođača.

 

 

Pogledaj fondue sete na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe