KAKO ODABRATI FONDUE SET?
Voliš večernja druženja s obitelji ili prijateljima? Takvi susreti su uvijek prigoda za nešto prigricnuti, a za to je idealan sve popularniji fondue set. Koje sve vrste su ti na raspolaganju i na što je dobro usredotočiti se pri odabiru?
Vrste fondua
Čokoladni fondue
- Vjerojatno najpopularnija varijanta fonduea
- Uz ovu verziju možeš pripremiti zanimljive zalogaje za dječje zabave, jer čokoladni fondue posebno veseli djecu
- U otopljenu čokoladu najčešće umačemo komadiće voća, peciva ili marshmallow kolačiće
- Ovako umočene komadiće možeš posipati, na primjer mljevenim orašastim plodovima
- Ako fondue konzumiraju samo odrasle osobe, u njega se može dodati kap likera ili kave
- Za prave ljubitelje čokolade tu je i čokoladna fontana
Fondue od sira
- Osnovna varijanta ovog jela
- Koristi se mješavina dva ili više otopljenih sireva
- U smjesu obično umačemo komadiće kruha, povrća ili mesa
- Sir se može otopiti u vinu, a u dobivenu smjesu se preporuča dodati muškatni oraščić
- Preporučujemo da posudicu za sir prvo istrljaš češnjakom
- Da bi se sir brže otopio, dobro ga je prvo otopiti na grijačoj ploči, a zatim staviti na stol
Mesni fondue
- Pogodan za kvalitetno meso, idealno za svinjetinu, piletinu, govedinu ili čak ribu
- Mesni fondue može se pripremiti u vrućem ulju ili juhi - ova verzija najvjerojatnije dolazi iz Azije i posebno je pogodna za riblje meso
- Prije kuhanja meso je dobro začiniti mješavinom začina
- Kao prilog posluži omiljene umake i salatu od povrća
- Priprema ove vrste fondua oduzima najviše vremena, pa očekuj da će se večera odužiti
Važni parametri
Izvor topline
Svijeća
- Najčešće se koristi za male keramičke posude
- Idealna za otapanje čokolade
- Vrijednost grijanja čajne svijeće je vrlo niska, pa nije prikladna za npr. grijanje ulja
Plamenik
- Za zagrijavanje ulja često se koristi alkoholni ili plinski plamenik
- Posude od nehrđajućeg čelika su idealne
- Pažljivo rukuj plamenikom
Struja
- Odnedavno vrlo raširena varijanta
- Velika prednost je mogućnost kontrole temperature
- Međutim, ovu vrstu možeš koristiti samo u blizini električne utičnice
Veličina
Mora odgovarati broju osoba koje će koristiti fondue. Uglavnom treba obratiti pažnju na veličinu zdjele, ali i na dovoljnu količinu pribora (vilice, žlice...). Mali fondue setovi prikladni su za 2-4 osobe, dok će srednji do veliki zadovoljiti do 6 osoba. Veliki setovi, uglavnom električni fondui, prikladni su za veću grupu ljudi (8-10 osoba).
Materijal
Kod fondue modela možeš naići na kombinaciju sljedećih materijala:
- Keramika - pogodna za fondue od sira i čokolade, naime keramika se ravnomjerno zagrijava i također provodi toplinu, osim toga otporna je na ogrebotine vilica ili drugog posuđa. Pripazi samo na iznenadne temperaturne razlike, jer to može uzrokovati pucanje keramike
- Nehrđajući čelik - idealan za pripremu fondua u ulju ili juhi, ali nije prikladan za fondue od čokolade ili sira jer ne prenosi toplinu ravnomjerno i može stvoriti vruće točke na kojima bi mogle nastati opekline
- Plastika - samo iznimno, fondue može biti izrađen od tvrde plastike otporne na toplinu, ali spremnik za grijanje mora biti izrađen od metala ili nehrđajućeg čelika
- Lijevano željezo - univerzalni materijal koji se može koristiti za sve vrste fondua, osim toga, relativno je težak, pa se odlikuje svojom stabilnošću. Lijevano željezo podnosi visoke temperature i ravnomjerno prenosi toplinu (zahvaljujući tome nema opasnosti od opeklina)
Potrebni dodaci
Tvoj fondue set trebao bi imati sljedeće dodatke:
- Vilice ili žlice - koriste se uglavnom za nabadanje hrane koju umačeš u smjesu, obično su različitih boja kako ih korisnici ne bi međusobno miješali
- Zdjele ili tanjuri - posude za posluživanje
- Poklopac - koristi se za skladištenje smjese za daljnju upotrebu ili za zaštitu hrane od prskanja ulja
- Ručke - osiguravaju sigurno rukovanje
Savjeti
Recept za fondue
Fondue od sira je klasik koji bi trebao probati svatko tko ima set za fondue.
- Najprije premaži posudu za fondue češnjakom, ulij vino i to lagano prokuhaj.
- Pomiješaj mješavinu ribanog sira, po mogućnosti ementalca, comtea ili gruyera sa žlicom kukuruznog škroba.
- Smjesu od sira postepeno umiješaj u vino i uz stalno miješanje pričekaj da se sir potpuno otopi. Kada dobiješ finu, jednoličnu masu, začini prstohvatom muškatnog oraščića i bijelog papra.
- Posluži uz komadiće kruha, povrća ili voća.
Kako sigurno uživati u fonduu
Prilikom pripreme fondua pridržavaj se nekoliko jednostavnih pravila.
- Ne ostavljaj malu djecu samu s priborom za fondu jer se mogu opeći ili se set može prevrnuti i oštetiti.
- Posebno pripazi kod rukovanja vrućim uljem.
- Prilikom pripreme mesnog fondua pazi da meso bude dovoljno pečeno i da ne ostane sirovo.
- Nikada nemoj puhati u plamenik, već ugasi vatru priloženim poklopcem.
- Uvijek slijedi upute proizvođača.