SAVJET Oprema za dom
3.12.2021. 13:04:01

KAKO ODABRATI BOŽIĆNE UKRASE?

1/1

Pri odabiru božićnih ukrasa trebaš djelovati sustavno, ali i slijediti svoj stil. U praznicima treba uživati, zato nemoj birati ukrase samo prema onome što nalaže tradicija. Nemoj se bojati odabrati ukrase koji se zapravo uklapaju u cijeli interijer tvog doma, a posebno moraju odgovarati tvom ukusu. Ako imaš djecu, ne zaboravi odabrati još nekoliko ukrasa za njih.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. S čime početi
  2. Na što se usredotočiti
  3. Savjeti

 

 

 

1. S čime početi

 

Članovi kućanstva

Prije samog planiranja i kupnje božićnih ukrasa razmisli za koga zapravo ukrašavaš stan. Na Badnjak ugošćuješ veliku obitelj s djecom? Onda se nemoj bojati odabrati odvažne ukrase i klasične motive sa snježnim pahuljama, zvijezdama i zvončićima ili šarenim girlandama. Planiraš Božić provesti sa svojom obitelji? Unaprijed se možete dogovoriti za najbolji stil i dom ukrasite, na primjer, u nekonvencionalnoj crno-zlatnoj kombinaciji. Ako Božić pripremaš posebno za djecu, razmisli o njihovoj mašti – priušti im obilje lampica, čarobnih likova i šarenih lančića.

 

Božićni popis

Kad doznaš koliko će gostiju biti i tko sve dolazi, možeš prijeći na sastavljanje božićnog popisa. Idealno bi bilo da sadrži tri stupca.  Prvi je namijenjen božićnoj dekoraciji, koji se dalje može podijeliti na ukrase i božićno drvce. Sljedeći stupac posvećen je hrani. Pomno isplaniraj što će se poslužiti na božićnoj zabavi i koji će specijaliteti biti na stolu u vrijeme adventa. Posljednji stupac posvećen je darovima. Ova skupina također uključuje papir za zamatanje i poklon vrećice. U pojedina polja zapiši sve što ti padne na pamet o toj temi.

 

Božićni popis

 

Nakon što je popis popunjen, pokušaj što više povezati pojedinačne zadatke i tematski ih objediniti. Na primjer, možeš uskladiti odabrani papir za pakiranje ili čak jelovnik s odabranim ukrasima. Mašta nema granica, stoga odvoji vrijeme za planiranje. Nema ništa gore nego čekati do zadnjeg trenutka bez organizacije. Već obavljene aktivnosti možeš izbrisati s božićnog popisa, a on i dalje ostaje pregledan i jasan što još trebaš učiniti.

 

 

2. Na što se usredotočiti

 

Materijal

Božićni ukrasi bi trebali imati ujednačen stil, tako da odabrana boja nije toliko važna kao odgovarajući materijal. Tradicionalni drveni proizvodi dobro se slažu s drugim prirodnim ukrasima od grančica, češera i tipičnih crvenih bobica poput sušenih bobica jarebike ili prepoznatljivih plodova božikovine. Takvim tradicionalnim materijalima pristaju i mali viseći slamnati ukrasi i sve vrste vrpci, od kojih se najčešće koriste crveno-bijele, zlatno-crvene i svjetlucavo zlatne. Stakleni božićni ukrasi izgledaju nešto modernije. Staklenim kuglicama i figuricama možeš dodati i ukrase sa svjetlucavim snježnim pahuljicama i mašnicama. Zanimljive su i one odjevene u heklani pokrivač ili s efektom leda.

 

Priča se da je prvi stakleni ukras puhao staklar iz Goetzenbrucka u sjeveroistočnoj Francuskoj sredinom 19. stoljeća. Navodno te godine nije bilo puno plodova kojima bi se kitilo drvce, pa je staklar pokušao napraviti staklene zamjene.

 

Materijal je također važan parametar za božićno drvce. Možeš birati između prirodnog i umjetnog. Preporučamo da isprobaš umjetni. Životni vijek mu je zaista dug, a pritom jednokratna kupnja umjetnog drvca štedi vrijeme i novac u odnosu na godišnju potragu za prirodnom smrekom, borom ili jelom.

 

 

Smreka

 

Umjetno božićno drvce u obliku smreke prepoznaješ po kratkim iglicama i gustoj krošnji. Iglice prirodnih smreka dosta brzo otpadaju, što se kod umjetne varijante neće dogoditi. Kod umjetnih smreka, iglice ne bodu. Umjetna stabla smreke obično su visoka od 120 do 300 cm.

 

Za najnekonvencionalniju proslavu božićnih i novogodišnjih blagdana odaberi naopako okrenutu smreku.

 


Bor

 

Božićno drvce slično prirodnom boru ima iglice duge do 8 cm, te rjeđu krošnju s razmaknutijim granama. Potraži bor crne boje koji ima gušću krošnju, što ga čini još veličanstvenijim.

 


 

 

Jelka

 

Božićna jelka ima oko 3 cm duge, guste iglice finog sjaja i guste grane. Novogodišnje jelke možeš pronaći i u mini varijanti - do 45 cm, no bez obzira na odabranu veličinu uvijek su kompaktnog oblika i gustog vrha.

 

 

Ako biraš između dvije veličine, odaberi onu veću. Zlatna sredina bila bi oko 150 cm, ali naravno ni smreke, borovi ili jele od 4 metra i više nisu iznimka. Ako nemaš mjesta, a ipak želiš da tvoje božićno drvce bude veličanstveno visoko, odaberi polovicu drvca. Takvim izborom ne gubiš na visini, ali dobivaš na prostoru.

 

Što s lampicama na božićnom drvcu? Božićna drvca s ugrađenim LED lampicama jednostavan su izbor. Na taj način ne moraš posebno kupovati lampice čija će duljina odgovarati visini tvojeg drvca.

 

 

Stil

Odabrani materijal i boje ovise prije svega o stilu koji odabereš. Jesu li tvoji božićni praznici vezani uz selo i voliš kićene muzeje na otvorenom koji Božiću daju čar? Tada odaberi rustikalni stil uređenja. U to spada naravno sve što je izrađeno od prirodnih materijala, drvenih figurica šumskih životinja ili čak od porculana. Uz svečani stol dobro pristaju šarene kuglice koje se mogu dodatno ukrasiti brezinim grančicama, češerima i suhim voćem.

 

Prirodni božićni ukrasi

 

 

Više voliš eleganciju i moderan stil? Oživi Božić nekonvencionalnim bojama. Trendovske nijanse uključuju ružičastu, plavu i crnu, koje se odlično slažu s božićnim lampicama. Moderni interijer nadopunjuju metalik nijanse i prozirno staklo.

 

Uređen Božićni stol

 

Posljednjih godina vrlo je popularan skandinavski stil. Karakteriziraju ga minimalistički ukrasi izrađeni od pretežno prirodnih materijala u crnoj, bijeloj i zlatnoj boji. Na svoje će doći i ljubitelji retro stila. Mogu birati između šarenih kuglica, staklenih figurica i točkastih ukrasa u stilu šezdesetih.

 

Izgled

Prilično važan dio dekoracije je ispravan raspored. Ako se želiš pozabaviti cjelokupnim uređenjem od poda na više, podijeli dom, a po mogućnosti i vrt, na pojedine sektore. Neka međusobno dobro komuniciraju, tako da budu u stilu, ali pritom ne pretjeruj.

 

Prozori

Obično su i prozori ukrašeni. Ovdje je savršena svaka rasvjeta, bilo da se radi o samostojećem svijećnjaku (po mogućnosti električnom), sjajnoj zvijezdi ili, na primjer, inovativnoj foliji za prozore. Na prozor radije postavi jedan prevladavajući element nego više manjih.

 

Blagovaonski stol i stolić za kavu

Sljedeća stvar za ukrašavanje je blagovaonski stol. Može se ukrasiti samo božićnim stolnjakom, ali može se ukrasiti i brojnim sitnicama koje će od obične blagovaonice napraviti mjesto za čarobnu gozbu. Takvi ukrasi mogu biti smanjene drvene sanjke, staklene kuglice, svjetlucave pahuljice i aranžirane vrpce. O tebi ovisi da li više voliš minimalizam ili luksuz. U sličnom duhu pristupi i kićenju božićnog drvca. Osim blagovaonskog stola, za Božić možeš ukrasiti i stolić na koje možeš staviti kolačiće, peciva i adventski vijenac. U tom slučaju nemoj stavljati druge ukrase na stol. Adventski vijenac treba prevladavati, kako ga ostali ukrasi ne bi zasjenili.

 

Adventski vijenac

 

 

Vrata i zidovi

Na redu su ulazna vrata. Osim vijenaca, na njih se obično stavljaju božićna zvona i ukrasni lančići. S LED lampicama možeš ukrasiti cvijeće u teglicama, stepenice, police i druga mjesta ili ih poprskati umjetnim snijegom. Zamračeni kut lijepo će izgledati osvijetljen svijetlom ili drugom netradicionalnom rasvjetom.

 

3. Savjeti

 

Skladištenje dekoracija

Božićno drvce zajedno s ukrasima i svom dekoracijom očekuje odlaganje 6.siječnja, kada nastupaju Sveta tri kralja. Svu dekoraciju je najjednostavnije i najpreglednije skladištiti na jednom mjestu, gdje je spremna za iduću godinu. Ukrasi se obično čuvaju u tvrđoj kutiji, nježni stakleni ukrasi u originalnoj ambalaži, koja često zauzima previše mjesta – ali možeš probati i kompaktnije omote od jaja ili čak rolu toaletnog papira koju prerežeš po dužini i omotaš oko ukrasa. Možeš postaviti cijeli red kuglica jednu do druge.

 

Prije spremanja ukrasa u kutiju, obriši ih, po potrebi operi i temeljito osuši.

 

Lampice možeš omotati oko pravokutnika koji izrežeš od kartona. To će osigurati da se ne zapetljaju s drugim ukrasima u kutiji. Dulje vijence i vrpce s perlicama možeš spremiti u stare boce. Najmanje ukrase na kraju podjeli u prazne plastične čaše, koje zajedno s ostalim ukrasima spremi u kutiju. Ako lomljive komade želiš dodatno obložiti, nemoj koristiti novine jer bi se ukrasi mogli s vremenom pobojati otapanjem tinte. U tu svrhu iskoristi, na primjer, staru odjeću ili papir iz kutije za cipele.

 

Božićne kuglice

 

Praktični dodaci

Neke ukrase kod kuće možeš dodatno ukrasiti brojnim drugim dodacima, koje također možeš koristiti prilikom zamatanja božićnih poklona ili sastavljanja božićnog jelovnika. Možeš kupiti i šarene vrpce ili mašne za božićni vijenac i za drvce. Ako ne želiš sve darove zamatati papirom, opskrbi se vrećicama za božićne poklone. Za blagdansku zabavu možeš kupiti tematski božićni stolnjak i servis za jelo. Ne zaboravi unijeti ugodnu atmosferu i u spavaću sobu. Tamo možeš stvoriti božićni ugođaj uz pomoć prekrivača s božićnim motivima ili uz mirisne svijeće s mirisom cimeta i jabuke.

 

Božićna dekoracija Božićni ukrasi Božićne lampice Božićna drvca

 

Pogledaj darove na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe