SAVJET Bijela tehnika
10.12.2021. 12:45:44

KAKO ODABRATI ŠTEDNJAK?

1/1

Štednjak je neizostavan dio svake kuhinje, pa ako želiš istaknuti svoje kulinarsko umijeće, moraš odabrati i odgovarajući model. Priušti si novi štednjak koji će imati sve dodatne funkcije koje su ti potrebne, a uz pravi izbor možeš uštedjeti i na nabavnoj cijeni i troškovima potrošnje.

Na što se usredotočiti

Vrsta štednjaka

Prva odluka ovisi o mogućnostima tvoje kuhinje – kakva će energija biti potrebna tvom novom štednjaku. Na tržištu možeš pronaći električne i plinske štednjake ili one kombinirane sa plinskom pločom za kuhanje i električnom pećnicom. U obzir treba uzeti i broj ukućana, ako kuhaš za veliku obitelj bolje se isplati veći štednjak s pet ploča za kuhanje i velikom pećnicom.

Upravljanje

Važan je i način upravljanja. Najklasičnija je mehanička metoda, na primjer s rotirajućim gumbima; kod nekih plinskih peći gumbi su opremljeni i integriranim paljenjem. Još jedan korak naprijed je elektroničko upravljanje gumbima. Takvi se najčešće postavljaju na ploču za kuhanje tako da se ne trebaš saginjati. Elektronički kontrolirani modeli često imaju naprednije funkcije i zvučni signal koji se oglasi kada se postigne željena temperatura kuhanja ili pečenja. Neke ploče za kuhanje imaju i bravu za djecu i indikator preostale topline.

Moderne peći imaju i ekran na kojemu vidiš najvažnije informacije kao što su temperatura, odabrani program ili odbrojavanje.

Dizajn i materijal

Ako se usredotočiš na dizajn, najčešće ćeš pronaći štednjake bijele boje ili štednjake s površinom od nehrđajućeg čelika. Ove dvije verzije možeš pronaći u većini kuhinja bez narušavanja izgleda cijele kuhinje. Osim dizajna, usredotoči se i na kvalitetu korištenih materijala. Na primjer, ako su ručke ili gumbi izrađeni od plastike, moraju biti i otporni na visoke temperature i mehanička oštećenja.

Vrste štednjaka

Ovisno o vrsti energije koja se koristi, štednjaci se dijele na sljedeće vrste.

Električni štednjaci

Pećnica i ploča za kuhanje napajaju se strujom. Električni štednjaci zahtijevaju profesionalni priključak na mrežu od 380-400 V, a u nekim slučajevima se mogu spojiti i na standardnu ??utičnicu od 220 V, ali je bitno da model ima kabel s odgovarajućim priključkom. Ovi štednjaci obično imaju keramičku ili indukcijsku ploču ili ploču od lijevanog željeza. Prednost električnih štednjaka je jednostavno čišćenje ploče za kuhanje koja u većini slučajeva ima ravnu i glatku površinu.

Plinski štednjaci

To su potpuno plinski štednjaci s plinskom pločom za kuhanje i plinskom pećnicom. Njihova velika prednost je niska nabavna cijena i niski troškovi. Plinske štednjake preferiraju profesionalni kuhari, jer plinska ploča za kuhanje omogućuje kontrolu jačine plamena, a time i temperature tijekom kuhanja. No kod plinske pećnice je obratno i temperatura pečenja se ne može pouzdano kontrolirati.

Kombinirani štednjaci

Prednost im je jednostavno i precizno upravljanje plinskih plamenika na ploči za kuhanje, a ujedno pružaju udobnost električne pećnice za pečenje. Kombinacija s pločom za kuhanje, pećnicom i perilicom posuđa na dnu postaje vrlo popularna. Međutim, treba imati na umu da ova vrsta štednjaka zahtijeva priključak na plin. Plinsku ploču za kuhanje je također teže očistiti.

Pogledaj štednjace »

 

Vrste pečnica kod štednjaka

Kao što postoje tri različite vrste štednjaka, postoje i tri različite vrste pećnica. Koje su njihove prednosti i mane?

Pećnica na vrući zrak

Standardno nudi nekoliko varijanti grijanja (odozdo, odozgo ili kombinirano) i mora imati kružni grijač. Dodatna oprema uključuje opremu za roštilj ili pripremu jela na pari. Temperaturu možeš jednostavno postaviti pomoću okretnog gumba ili gumba na zaslonu. Konvekcijska pećnica nudi i ventilator koji brže zagrijava unutrašnjost pećnice. U usporedbi s plinskom varijantom, nudi bolja svojstva pečenja, poput ravnomjernijeg pečenja na nižoj temperaturi i pečenja na više razina istovremeno.

Plinska pećnica

Ima samo jednu vrstu grijanja - odozdo. Kod ove vrste postoje neka ograničenja. Ne možeš koristiti pametne značajke, a osim toga, plin suši hranu. Vrlo je teško regulirati temperaturu koja se ne može precizno postaviti kao kod električnih pećnica. U iznimnim slučajevima može doći i do curenja plina.

Električna pećnica

To je klasična i najjednostavnija varijanta, najčešće s gornjim i donjim grijanjem. Za relativno nisku cijenu nude neometane promjene temperature i razne dodatne funkcije. U ponudi su samostojeći i ugradbeni modeli. Ugradbena varijanta štednjaka sastoji se od dva različita uređaja - zasebne pećnice i zasebne ugradbene ploče za kuhanje.

Električne pećnice su daleko najpopularnije zbog svojih prednosti

Važni parametri

Dimenzije

Dimenzije su standardizirane tako da ih arhitekti i dizajneri mogu lako ispoštovati. Visina štednjaka je obično 85 cm, širina 50-60 cm i dubina 60 cm. 90% svih štednjaka na tržištu zadovoljava gore navedene dimenzije.

Volumen pećnice

Najčešće ćeš naići na pećnice zapremine od 62 do 72 litre. U takav prostor može stati veliki pekač. Za pećnicu s volumenom manjim od 62 litre ili, obrnuto, s većim od 73 litre, moraš uzeti u obzir neuobičajene dimenzije pekača.

Broj i veličina ploča za kuhanje

Standardni štednjaci imaju 4 ploče za kuhanje različitih veličina za koje možemo reći da su mala, srednja i velika površina za kuhanje. Osim onih okruglih, moderne ploče mogu biti i ovalnog oblika, te tako omogućuju korištenje pekača. Pećnice s pet ili više ploča za kuhanje dizajnirane su za profesionalnu upotrebu ili za velike obitelji.

Funkcije

Moderni štednjaci nude mnoge značajke koje će ti uštedjeti dosta vremena u kuhinji. Neke značajke se brinu za to da ti korištenje uređaja bude čim ugodnije, dok druge čine cijelu obitelj sigurnom.

 • WOK plamenik – vjerojatno već znaš za posebnu WOK tavu u obliku kotla. Neki štednjaci nude posebne plamenike za ovakve tave. Plamenici uglavnom imaju veliku snagu i više krugova plamena s odvojenim upravljanjem.
 • Programi za pečenje - pomoć u brzoj obradi hrane. Na svom štednjaku možeš pronaći one uobičajene, ali i manje uobičajene programe pečenja. 
 • Odmrzavanje može zamijeniti identičnu funkciju u mikrovalnoj pećnici. Ova funkcija je namijenjena, primjerice, za meso koje je upravo izvađeno iz zamrzivača. Odmrzavanje je postupno i pogodno za hranu.
 • Održavanje temperature dobro dođe kada imaš već sve spremno i primjerice, netko kasni. Tako hrana duže ostaje toplom, a ovom funkcijom možeš i zagrijati tanjure ili sušiti voće.
 • Roštilj je jedna od osnovnih funkcija. To je spirala u gornjem dijelu koja može stvoriti hrskavi gornji sloj, primjerice na mesu. Koristan je u kombinaciji s rotirajućim ražnjem koji ravnomjerno peče hranu.
 • Gornje i donje grijanje je slično roštilju. Dok se donji grijač brine za samo grijanje, gornji se brine za hrskavu koricu.
 • Konvekcijska pećnica ima ugrađen ventilator koji ravnomjerno zagrijava hranu po cijeloj unutrašnjosti.
 • Kružni grijač radi na sličnom principu kao pećnica s vrućim zrakom – na stražnjoj strani pećnice nalazi se pretinac koji u kombinaciji s ventilatorom raspoređuje zrak po prostoru pećnice. Ventilator može imati različite namjene: vrući zrak osigurava ravnomjerno pečenje, a hladni zrak brže hladi pećnicu.
 • Priprema jela na pari je optimalan način za sprječavanje isušivanja hrane; vrući zrak se vlaži samo parom.
 • 3D pečenje je proces u kojem se aktiviraju svi grijači i ventilator, pa ne dolazi do miješanja mirisa i okusa tijekom pečenja, a isto tako možeš pripremati i više jela istovremeno.
 • Teleskopski nastavci - korisni su pomoćnici i značajno povećavaju sigurnost i udobnost cijelog štednjaka. Kada otvoriš vrata, oni izlaze sami i rešetku s pekačem ne moraš ručno izvlačiti . U nekim slučajevima rešetku treba samo gurnuti, nakon čega će ona sama izaći van.
 • Samočišćenje pećnice - pećnica mora biti održavana i čista, pa je tako samočišćenje idealan način da se cijeli proces pojednostavi. Piroliza doslovce spaljuje unutrašnjost pećnice visokom temperaturom, pa sve što trebaš učiniti je obrisati zarobljene ostatke pepela. Zbog reakcije emajla i masti, kataliza može "kemijski" uništiti nečistoće. Čak i u ovom slučaju, nakon 20 minuta možeš obrisati prljavštinu.

Korisni savjeti za korisnike

Instalacija štednjaka

Priključak električnog ili plinskog štednjaka bolje je prepustiti profesionalcima. U idealnom slučaju, instalaciju će kao uslugu ponuditi izravno prodavač ili se možeš obratiti specijaliziranoj tvrtki. Osim sigurnosti, prednost profesionalne instalacije je i moguća reklamacija.

Održavanje

Nije preporučljivo koristiti bilo koji deterdžent koji nađeš kod kuće. Na primjer, korištenje običnog tekućeg deterdženta na indukcijskoj ploči nije dobra ideja. Izaberi neke od specijaliziranih proizvoda za pećnice i ploče za kuhanje, jer oni nude pojačan učinak odmašćivanja i bolju njegu površine.

Pogledaj štednjace na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe