SAVJET Bijela tehnika
10.12.2021. 12:45:44

KOJI ŠTEDNJAK KUPITI?

1/1

Štednjak je kombinacija ploče za kuhanje i pećnice. Odaberi pravi model s dodatnim funkcijama i nadogradi svoje kulinarsko umijeće. Istovremeno možeš uštedjeti zbog male potrošnje ili nabavne cijene.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Osnovna podjela
  2. Vrste ploča za kuhanje
  3. Kako odabrati
  4. Parametri
  5. Ostali kuhinjski aparati
  6. Korisni savjeti na kraju

1. Osnovna podjela

Električna kuhala

  • I pećnica i ploča rade na struju
  • Zahtijeva profesionalno spajanje na 380 V mrežu
  • Ponekad je moguće spojiti i na običnu 220 V utičnicu
  • Međutim, nužno je da peć ima kabel s odgovarajućim utikačem
  • Staklokeramička ili indukcijska ploča za kuhanje
  • U nekim slučajevima ploča za kuhanje može biti izrađena od lijevanog željeza
  • Glatka ploča za kuhanje lako se čisti

Plinska kuhala

  • Pećnica i ploča za kuhanje rade na plin
  • Niža nabavna cijena i niski operativni troškovi
  • Plinski plamenici se mogu jednostavno i precizno regulirati
  • Kod plinske pećnice je teže regulirati toplinu

Kombinirane peći

  • Nudi električnu pećnicu i plinsku ploču za kuhanje
  • Uglavnom s 4 plinska plamenika
  • Brza regulacija plamena tipkom
  • Paljenje je često ugrađeno izravno u gumb
  • Električna pećnica s preciznim podešavanjem temperature i raznim dodatnim funkcijama
  • Potreban je plinski priključak
  • Plinsku ploču za kuhanje teže je čistiti

 

2. Vrste ploča za kuhanje

Ploča za kuhanje od lijevanog željeza

  • Spori odgovor
  • Potrebno je dugo vremena da se zagrije i ohladi
  • Prikladno za povremeno kuhanje

Staklokeramička ploča za kuhanje

  • Brzo postiže visoku temperaturu
  • U isto vrijeme, ima nisku akumulaciju topline
  • Moguće je koristiti bilo koju posudu
  • Neki modeli imaju senzor za uštedu energije
  • U usporedbi s indukcijskom pločom, jeftinija je
  • Prekipi li preko ruba lonca, tekućina će brzo zagorjeti na ploču

Indukcijska ploča za kuhanje

  • Za pravilnu i učinkovitu uporabu potrebna je posebna indukcijska posuda
  • Viša nabavna cijena
  • Odmah spreman za kuhanje
  • Vrlo niske energetske potrebe
  • Ne proizvodi zaostalu toplinu
  • Neki modeli nude zanimljive dodatne funkcije
  • Jednostavno održavanje

 

3. Kako odabrati štednjak

Vrsta štednjaka

  • Saznaj koju vrstu energije treba tvoja nova peć
  • Možeš birati između električnih i plinskih štednjaka
  • Možeš dobiti i kombinaciju plinske ploče za kuhanje i električne pećnice
  • Uzmi u obzir i broj članova vašeg kućanstva
  • Za veću obitelj isplati se veći štednjak s pet ploča i velikom pećnicom

 

Upravljanje

  • Najklasičniji je mehanički način, na primjer s rotirajućim gumbima
  • Neke plinske ploče za kuhanje također imaju integrirano paljenje na gumbu
  • Korak dalje je elektroničko upravljanje putem tipki
  • Oni se najčešće nalaze na ploči za kuhanje
  • Modeli s elektroničkim upravljanjem također imaju naprednije funkcije
  • Omogućuju npr. slanje zvučnog signala kada se postigne željena temperatura pečenja
  • Neke ploče za kuhanje također imaju blokadu za djecu i indikator preostale topline
  • Zaslon također može biti uključen
  • Zaslon prikazuje temperaturu, odabrani program ili vrijeme odbrojavanja

 

Dizajn i materijal

  • Bijeli štednjaci ili štednjaci od nehrđajućeg čelika su najpopularniji
  • Ove dvije verzije prikladne su za većinu kuhinja
  • Također se fokusira na kvalitetu materijala korištenih za pojedinačne kontrole
  • Moraju biti dobro pričvršćeni i sigurni
  • Plastične ručke ili gumbi moraju biti otporni na visoke temperature i mehanička oštećenja

 

Vrste peći u štednjacima

  • Pećnica na vrući zrak – nudi nekoliko opcija grijanja (donje, gornje ili kombinirano) i mora imati kružni grijač. Nadstandardne funkcije uključuju npr. grill ili kuhanje na pari. Temperaturu možeš jednostavno regulirati okretnim gumbom ili tipkama na ekranu. Ventilator brže zagrijava unutrašnjost pećnice. U usporedbi s plinskom verzijom nudi bolja svojstva pečenja, kao što je ravnomjernije pečenje na nižim temperaturama i pečenje na više razina istovremeno
  • Plinska pećnica – ima samo donje grijanje. Uz to su povezana i neka ograničenja. Ne možeš koristiti pametne funkcije, a plin isušuje hranu. Regulacija temperature je vrlo komplicirana i ne može se postaviti tako precizno kao kod električnih pećnica. U iznimnim slučajevima može doći i do curenja plina
  • Električna pećnica – klasična izvedba, najčešće s gornjim i donjim grijanjem. Nudi glatke promjene temperature i razne dodatne funkcije za relativno nisku cijenu. U ponudi su samostojeći i ugradbeni modeli. Ugradbeni štednjak sastoji se od dva različita uređaja - odvojene pećnice i odvojene ugradbene ploče za kuhanje

 

Funkcije i programi

  • Display – korisna funkcija koja ti daje pregled svega što se događa s peći. Može prikazati temperaturu, program pečenja ili odbrojavanje vremena
  • Podsjetnik za minute – jednostavno postavi vrijeme kuhanja ili pečenja i više ne moraš brinuti o tome. Kada vrijeme istekne, štednjak te obavještava zvučnim signalom ili se sam isključuje
  • Integrirano paljenje – zaboravi na šibice. U plinskoj pećnici, upaljač je dio mehanizma plamenika i automatski svijetli kada okreneš ili pritisneš gumb
  • WOK plamenik – vjerojatno ti je već upoznata posebna WOK tavom u obliku kotla. Neki štednjaci nude posebne plamenike za te posude. Plamenici uglavnom nude veliku snagu i više krugova plamena s odvojenom kontrolom
  • Booster burner – funkcija koja se može naći i pod drugim nazivima (npr. SprintStart, JetStart), ali uvijek znači ubrzano podizanje na maksimalnu temperaturu, idealno za pečenje mesa npr.
  • Programi pečenja – pomažu u brzoj obradi hrane. Na svom štednjaku možeš pronaći uobičajene i manje uobičajene programe pečenja
  • Odmrzavanje može zamijeniti identičnu funkciju u mikrovalnoj pećnici. Ova je funkcija namijenjena, primjerice, za meso koje je upravo izvađeno iz zamrzivača. Topljenje je postupno i pogodno za hranu
  • Održavanje temperature dobro dođe kada imaš sve spremno, a netko npr. kasni. Tako hrana dulje ostaje topla, a ovom funkcijom možeš, primjerice, zagrijati tanjure ili sušiti voće
  • Roštilj je jedna od osnovnih funkcija. To je spirala u gornjem dijelu koja može stvoriti hrskavi gornji sloj, primjerice kod mesa. Koristan je u kombinaciji s rotirajućim ražnjem koji ravnomjerno peče hranu
  • Gornje i donje grijanje je slično pečenju na roštilju. Dok se donji grijač brine za samo zagrijavanje, gornji se brine za hrskavu koricu
  • Pećnica na topli zrak ima ugrađeni ventilator koji ravnomjerno zagrijava hranu u cijeloj unutrašnjosti
  • Kružno tijelo radi radi na sličnom principu kao pećnica na topli zrak - na stražnjoj strani pećnice nalazi se dio koji u kombinaciji s ventilatorom raspoređuje zrak po cijelom prostoru pećnice. Ventilator se može koristiti na različite načine: vrući zrak osigurava ravnomjerno pečenje, dok hladni zrak brže hladi pećnicu

 

Ostale funkcije:
  • Kuhanje na pari je optimalan način za sprječavanje isušivanja hrane; vrući zrak se vlaži parom. 3D pečenje je proces u kojem se aktiviraju svi grijaći elementi, ali i ventilator, tako da nema miješanja mirisa i okusa tijekom pečenja, tako da možeš pripremati više jela istovremeno
  • Temperaturna sonda - funkcija je i dodatak u isto vrijeme. Proces funkcionira tako da se npr. temperaturna sonda zabode u meso i namjesti stupanj pečenja. Čim se postigne željena razina, sonda šalje signal i pećnica se automatski isključuje
  • Teleskopski izvlačenje - korisni su pomoćnici i značajno povećavaju sigurnost i udobnost cijele peći. Kada otvoriš vrata, izađu sami i ne moraš ručno izvlačiti rešetku za pečenje. U nekim slučajevima je potrebno samo gurnuti rešetku, nakon čega će ona sama izaći.
  • Hlađenje vrata – pećnica svakako mora imati toplinski izolacijski sustav vrata. Rješenje je obično više slojeva stakla i drugih prozirnih materijala. Temperatura površine nikada ne smije prijeći 70 stupnjeva Celzijusa. Hlađenje stakla nakon pečenja tada se može ubrzati pomoću, primjerice, ugrađenog ventilatora
  • Osvjetljenje pećnice – kao i hladnjak, i pećnica mora imati unutarnje osvjetljenje. S tom malom razlikom da možeš vidjeti prostor sa zatvorenim i otvorenim vratima tijekom cijelog procesa pečenja. Žarulja ili LED dioda često će se automatski uključiti kada počne grijanje
  • Samočišćenje pećnice - pećnicu treba održavati i čistiti, a samočišćenje je idealan način da se cijeli proces pojednostavi. Piroliza doslovno peče unutrašnjost pećnice visokom temperaturom, sve što trebaš učiniti je obrisati zarobljene ostatke pepela. Zbog reakcije cakline s mastima, katalizom se mogu "kemijski" uništiti nečistoće. Čak i u ovom slučaju, nakon 20 minuta još uvijek možeš obrisati prljavštinu
  • Sigurnost plina - Ako imaš malu djecu, potraži štednjak s ovom značajkom koja zaključava kontrolu zaslona osjetljivog na dodir ili okretne gumbe. Ovo je način koji uvijek sprječava slučajno uključivanje peći

 

4. Parametri

Certifikat energetske učinkovitosti

  • Prilikom odabira štednjaka vodi računa da pripada razredu energetske učinkovitosti - od A++ do D
  • Klasa A++ je najekonomičnija
  • Što je viša odabrana klasa, to je ušteda energije ekonomičnija i snažnija
  • Uz svaku peć dolazi energetski certifikat
  • Dostupni su i podaci o unutarnjem volumenu pećnice i podaci o potrošnji po ciklusu
  • Ploče za kuhanje dostupne su u različitim veličinama i kapacitetima, od 1000 W do 4000 W

 

Dimenzije

  • Standardna širina štednjaka je 50-60 cm
  • Dubina štednjaka je obično oko 60 cm
  • Visina štednjaka je najčešće oko 85 cm

 

Težina

  • Većina štednjaka teži između 35 i 45 kg
  • O tome posebno vodi računa kada kupuješ u e-trgovini i ako živiš na višim katovima
  • Druga mogućnost je da naručenu pošiljku dostavi dostavna tvrtka

 

Kapacitet pećnice

  • Pogledaj unutarnji volumen na energetskoj kartici
  • Standardni modeli imaju zapreminu od 62 do 72 l
  • Rjeđi su modeli s volumenom manjim od 62 l i većim od 71 l
  • Za takve pećnice očekuj neobične veličine plehova za pečenje

 

Broj i veličina ploča za kuhanje

  • Klasična ploča za kuhanje ima 4 polja za kuhanje
  • 2 područja za kuhanje su veća, 1 srednje i 1 malo
  • Izlazna snaga je također klasificirana prema veličini
  • 5 ili više zona kuhanja mogu se naći na većim štednjacima namijenjenim profesionalnijoj upotrebi ili većim obiteljima
  • Moderne ploče za kuhanje osim okruglih imaju i ovalne zone, što omogućuje korištenje tepsije

 

5. Ostali kuhinjski aparati

 

6. Korisni savjeti na kraju

Montaža štednjaka

Spajanje električnog ili plinskog štednjaka bolje je prepustiti profesionalcima. U idealnom slučaju, instalaciju će ponuditi kao uslugu izravno trgovac, ali inače se možeš obratiti specijaliziranoj tvrtki. Osim zajamčene sigurnosti uz kvalitetnu montažu, postoji i prednost za eventualne reklamacije.

Održavanje

Nije preporučljivo koristiti bilo koje sredstvo za čišćenje koje nađeš kod kuće. Na primjer, korištenje običnog tekućeg deterdženta na indukcijskoj ploči za kuhanje nije dobra ideja. Biraj između specijaliziranih proizvoda za pećnice i ploče za kuhanje jer samo oni nude bolji učinak odmašćivanja i bolju njegu površine.

 

→Pogledaj štednjace na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe