SAVJET Oprema za dom
10.12.2021. 13:01:34

KAKO KUPITI SVIJEĆU?

1/1

Proizvođači svijeća međusobno se natječu i stalno proizvode nove mirise, boje, oblike i vrste pakiranja. Već ih znaš puno, ali nakon detaljnijeg razmatranja sigurno će ti biti puno zanimljivih vrsta za koje možda još ne znaš. Također se prije kupnje upoznaj s pojedinim materijalima, parametrima i principima pravilne i prije svega sigurne uporabe.

Na što se treba usredotočiti prilikom odabira

Način uporabe

Uz pomoć svijeća možeš si lako posvijetliti u slučaju nestanka struje, koristiti kao ukras ili stvoriti ugodnu atmosferu i mirisni stan.  Tijekom Božića i Uskrsa svijeće se koriste u štovanju kršćanskih tradicija. Paljenjem nadgrobne svijeće pokojnima simbolično dajemo do znanja da ih se sjećamo. I dok navečer sjediš u vrtu, dobro će ti doći odbojna svijeća koja odbija komarce i druge insekte.

Vrijeme gorenja

Vrijeme gorenja je izraženo u satima i pokazuje koliko dugo će svijeća gorjeti. Informacije o vremenu gorenja uvijek su napisane izravno na proizvodu. Velike svijeće nude do 150 sati gorenja ili više, a s druge strane spektra su male čajne i plutajuće svijeće koje gore oko 4 sata, a postoje i manje svijeće s vremenom gorenja manjim od 35 sati.

Dizajn

Svijeća također može poslužiti i kao efektan ukrasni element u stanu. Lako možeš birati između raznih oblika, boja, uzoraka i stilova, svijeća od prirodnog pčelinjeg voska ili gel svijeća u podebljanim bojama s unutarnjim dekorom. Zanimljiv efekt stvaraju upaljene svijeće s nekoliko fitilja ili one s drvenim fitiljem koje znatno pojačavaju plamen, a uz to gorenje je popraćeno i umirujućim zvukom pucketanja drva koji podsjeća na vatru u kaminu.

Najzanimljiviji oblici su božićne svijeće.

Dimenzije i težina

Velika je razlika u veličini i težini između svijeća. Najveće teže od 623 g i mjere više od 17,5 cm u visinu. Suprotno tome su male plutajuće ili čajne svijeće, koje su visoke samo nekoliko centimetara i teže samo nekoliko grama.

 

Vrste svijeća prema veličini i svojstvima

  • Čajne svijeće su u malim aluminijskim ili staklenim posudama. Zovemo ih čajnima jer im je prvobitna namjena bila zagrijavanje hrane ili čaja. Danas se koriste u svijećnjacima, svjetlima,  isparivačima i za samo gorenje. Za stvaranje intimne atmosfere potrebno je upaliti nekoliko čajnih svijeća odjednom.
  • Zavjetne svijeće su manja i jeftinija verzija velikih svijeća u staklenim ili keramičkim posudama. U slučaju mirisnih svijeća, zbog svoje male veličine, prikladne su za testiranje novih mirisa. Tijekom gorenja se tope pa ti je za izgaranje potreban svijećnjak u koji potpuno izgori i ne moraš brinuti o čišćenju. Obično se prodaju u cijelim setovima s različitim mirisima. Za zanimljiv mirisni efekt dobro je zapaliti nekoliko zavjetnih svijeća odjednom.
  • Repelentne svijeće obično sadrže jaku aromu citronele koja odbija komarce i druge insekte. Prikladne su samo za vanjsku uporabu – na terasama, vrtovima i gdje god želiš uživati u večernjem sjedenju bez komaraca. Osim citronele, kukce odbijaju i mirisi mente, bora ili eukaliptusa.
  • Mirisne svijeće stvaraju ugodnu atmosferu ne samo plamenom, već i mirisom koji se oslobađa tijekom gorenja. Mirisi mogu biti sintetičkog i prirodnog porijekla.
  • Adventske svijeće možeš pronaći u čisto bijeloj, srebrnoj ili crvenoj boji. Takve su svijeće na tradicionalnom adventskom vijencu.
  • Božićne svijeće su u obliku božićnih drvca, sobova ili čak zvijezda, čija je primarna zadaća ukrasiti dom i stol na Badnjak. Božićne svijeće mogu uključivati i one s mirisom borovih iglica, cimeta, jabuke, citrusa, medenjaka, grožđica ili kandiranog voća. Na stablo možemo postaviti svijeće, ali iz sigurnosnih razloga svakako je bolje na njega postaviti klasične LED svijeće.
  • LED svijeće na prvi pogled podsjećaju na klasične svijeće različitih oblika. Pomažu stvoriti ugodnu atmosferu bez opasnosti od požara i napajaju se izmjenjivim baterijama. Na nekim modelima također možeš promijeniti i boju LED dioda pomoću daljinskog upravljača.

 

Sastojci

Prirodni vosak

Može biti biljnog (palma, soja) ili životinjskog porijekla (pčele).

  • Pčelinji vosak nastaje metaboličkom pretvorbom peludi i meda u tijelu pčela. Tijekom gorenja oslobađa se ugodan miris meda.
  • Sojin vosak proizvodi se od soje, gori dulje i na nižim temperaturama od parafina. Ima čisto izgaranje i nisko skupljanje, tako da je površina svijeće ravna kada se stvrdne. Ne sadrži parabene, konzervanse ni boje.
  • Palmin vosak se proizvodi od palminog ulja i za razliku od ostalih ima kristalnu strukturu koja podsjeća na zaleđenost na prozorima.

Parafin

To je najjeftiniji i najčešće korišteni materijal za izradu svijeća i nastaje kao nusproizvod destilacijom sirove nafte. Za izradu svijeća koristi se parafin s udjelom ulja od 2%. Kvaliteta parafinskih svijeća ovisi o njihovoj čistoći. Ali čak i najkvalitetnije parafinske svijeće mogu uzrokovati glavobolju nakon dugotrajnog gorenja u zatvorenom prostoru. Tijekom i nakon gorenja dobro prozrači prostor.

Arome

Sve vrste svijeća mogu biti mirisne, a to se može učiniti prirodnim ili sintetičkim aromama. Prirodna eterična ulja općenito su ugodnija. Kod kvalitetnijih svijeća na pakiranju vidiš sastav arome (glava, srce, baza), sličan parfemu. Jeftinije vrste samo navode kakav miris trebaš očekivati.

 

Korisni savjeti

Sigurno korištenje svijeća

  1. Postavi svijeću na ravnu, nezapaljivu površinu.
  2. Provjeri je li odabrana površina stabilna i da se ne prevrće.
  3. Ukloni zapaljive i topive tvari oko svijeće. Također pripazi na zavjese, draperije i lišće biljaka koje bi se moglo podići propuhom i doći u dodir s plamenom.
  4. Svijeću drži izvan dohvata ljubimaca i djece i drži je pod kontrolom cijelo vrijeme dok gori.

Kako rukovati svijećom

Ako želiš u potpunosti uživati u svijeći, moraš slijediti nekoliko smjernica.

  • Fitilj svijeće treba biti dug 3-5 mm. Ako je duži odreži ga.
  • Ugasi svijeću nakon 4 sata gorenja, prozrači prostoriju, ostavi pauzu od najmanje 2 sata i zatim ponovno upali svijeću.
  • Kad zapališ svijeću pripazi da se njena površina ravnomjerno topi. Kao rezultat, također gori ravnomjerno, bez neželjenih grudica.
  • Ako se svijeća dimi, vjerojatno je kriv dugi fitilj. Ugasi svijeću i skrati fitilj.
  • Ako osjetiš glavobolju ili je miris prejak, ugasi svijeću i prozrači prostoriju. Neke su svijeće preintenzivne te mogu povećati koncentraciju dimnih plinova i mirisa u zatvorenom prostoru, što može biti neprijatno.

Svijeće kao poklon

Svijeće mogu biti jako lijep poklon. Odaberi ih prema ukusu i interijeru primatelja. Mirisna svijeća slična je parfemu – što jednom miriše, drugom možda neće. Odlučiš li se za mirisnu svijeću, posegni za manje izraženim mirisima. Za svijeće koje želiš pokloniti, također se usredotoči na pakiranje i izgled. Kvalitetnije modele možeš zapakirati u elegantnu papirnatu kutiju.

Pogledaj svijeće na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe