SAVJET Ženska odjeća
21.12.2021. 14:37:34

KOJU SVEČANU HALJINU KUPITI?

1/1

Odabireš večernju haljinu ili elegantnu haljinu za posebne prilike? Pravilno odabran model će istaknuti tvoje prednosti i prikriti tvoje nedostatke. Kod odabira moraš uzeti u obzir nekoliko aspekata, o kojima ćemo detaljnije govoriti u nastavku. Posvetiti ćemo se karakteristikama pojedinačnih krojeva, pravilnom određivanju tipa figure, odabiru odjeće prema bontonu i odabiru odgovarajućih dodataka.

Kako započeti

Tko će nositi haljinu

Prije nego kreneš birati željeni model, razmisli koje individualne zahtjeve imaš i tko će nositi haljinu. Čak i ako je tražiš za određeni događaj, uvijek se isplati kupiti modni komad koji možeš nositi za druge prilike. Zato nikad ne odgađaj s vlastitim stilom i imidžom. Ako izabireš modele sa svojim maturantom ili na primjer za male djeveruše, uzmi u obzir i njihove želje i osobni ukus. Dječje večernje haljine možeš pronaći u kategoriji Haljine i suknjice za djevojčice. Modele dodatno možeš prilagoditi dobi, na primjer svečane haljine za starije izgledaju vrlo elegantno u omotanim varijantama asimetričnog kroja. Međutim neki radije posežu za skromnijim kostimom.

Za kakvu priliku

Ovdje dolazi do izražaja dress code. U tom kontekstu su večernje i plesne haljine podijeljene na 4 osnovne kategorije. Prvi je najformalniji i iz pogleda bontona, takozvani »White tie«. Ovi događaji zahtijevaju samo haljine do poda, idealno uz široku suknju i gornji dio bez naramenica. Najčešći dress code za događaje je »Black Tie«. Duge haljine su i dalje potrebne, ali su prihvatljive i uže varijante s bogatijim uzorcima i bojama. Opušteniji stil dopuštaju događaji s oznakom »Formal«. Ovdje također dolaze u obzir kraće koktel haljine i večernji kostimi. Više prostora za kreativnost i ekstravaganciju nudi »Creative Black Tie« kodeks oblačenja koji je otvoren modnim trendovima, asimetričnim krojevima s elementima klasične dnevne garderobe. Za ove događaje možeš imati otvorene cipele ili svečane sandale.

Podjela prema kroju

Krojeve obično dijelimo na 5 grupa. Biraš ih prije svega ovisno o vrsti vlastitog karaktera i prirodi događaja. Osim na oblik haljine, možeš se usredotočiti i na oblik naramenica ili rukava. Mnogi su mišljenja da dugi rukavi prikrivaju jače ruke. Međutim, to ne vrijedi uvijek. Ovisno o kroju haljine, dugi rukavi mogu izgledati premasivno i tako naglasiti ruke. U tom slučaju biraj kraće rukave koji prekrivaju samo najširi dio ruke. To će ublažiti konačni dojam kroja.

 

 

A-kroj

A-kroj ili A-linija se raširi ispod prsa i odvlači pažnju sa struka. Lako ju možeš kombinirati s bilo kojim dodacima, a dobro će poslužiti i kao tradicionalna haljina za vrlo svečane prilike. Zbog popularnosti kroja, modele u obliku slova A možeš pronaći u svim mogućim dezenima bez rukava, s čipkastim ukrasom, korzetom itd. Haljina dobro skriva bokove ili trudnički trbuh.

 

Haljina s plisiranom suknjom

Tražiš li pompoznu haljinu princeze, one poznate pod nazivom »Ball-gown«, pravi su izbor. Odgovaraju malim i visokim figurama te damama širokih ramena ili većeg dekoltea. Bogato naborane suknje odvlače pažnju s gornje polovice tijela. Za kružni oblik potrebna ti je odgovarajuća donja kombinacija koja oblikuje i jača cijelu strukturu. Takve su haljine, na primjer, izvrsne za maturalnu večer. Najčešće nailazimo na oblik koji ima korzet u gornjem dijelu.

 

Empire

Empire krojevi savršeno prikrivaju šire bokove i veći trbuh. U usporedbi s tipičnim plisiranim suknjama ovo je dizajn koji se nježno stapa preko tijela do poda, izgleda vrlo skromno i elegantno. Iako slobodno padajući kroj skriva manje nedostatke, nikako ne oblikuje figuru, zato se za jače figure ipak preporučuje A-kroj. Empire haljine možeš kupiti u raznim modelima, od modela bez naramenica do modela s čipkastim rukavima ili naboranim dekolteom.

 

Sirena

Prekrasan kroj, nazvan sirena ili riblji kroj, usko okružuje dekolte, struk i bokove, a suknja se zatim proteže od sredine bedara. Iz ovoga je jasno kome će takav kroj odgovarati, inače čvrstim i vitkim figurama. Haljina lijepo naglašava ženstvene obline i dodaje prirodnu nježnost figuri.

 

Padajuči kroj

Također poznat kao kroj »Sheath«, izgleda ležerno i vrlo elegantno. Takve su haljine obično jednostavne i elegantne, ali mogu iznenaditi uz pomoć dodataka ili asimetrične duljine. Potpuno se ističe na atletskom i ravnom držanju. Osim toga, svaki pokret će se istaknuti u silaznom dizajnu, što posebno dobro izgleda pri plesu.

 

Koktel

Za haljine zvane koktel najčešće se nađe A kroj ili padajuća varijanta. To su modeli kraće i srednje dužine koji većinom završavaju u razini koljena. Žene ih rado kupuju zbog njihove univerzalne uporabe, jer su ove haljine prikladne za zabave, vrtne zabave i obiteljska okupljanja.

 

»Pencil dress«

Pencil dress se može koristiti u kraćoj varijanti za manje formalne događaje, kao što su poslovni sastanci, konferencije, društvene zabave ili u dužoj verziji, najčešće riblji kroj (sirena) također uz »Black tie« prigode. »Pencil dress« haljine su na prvi pogled vrlo diskretne i elegantne.

 

Pogledaj ženske haljine »

 

Na što se usredotočiti

Tipovi tjelesne građe

Prije nego se zaljubiš u određeni kroj, pokušaj napraviti kratki predizbor prema svom tipu tijela. Idealna haljina treba naglasiti tvoje prednosti i prikriti tvoje nedostatke. Stani ispred ogledala u donjem rublju bez cipela i fokusiraj se na širinu ramena, bokova i oblik struka. Nakon nekog vremena svom držanju možeš dodijeliti jedan od sljedećih oblika:

  • Kruška: tipičan oblik Venere iz Dolni Věstonice, dakle bokovi širi od ramena i dobro vidljiv struk. Idealna haljina trebala bi prekriti bokove i podići gornji dio. U tu svrhu dobro pristaju bogati rukavi, bolero, ukrašen dekolte i viši struk. Bolje izbjegavaj izražene suknje i pripijene modele.
  • Jabuka: za figure koje nazivamo jabuka, karakteristične su vitke noge i izbačen trbuh. Iz tog razloga nisu prikladne velike suknje koje se protežu od struka – naprotiv, odaberi postupno produženi kroj, korzet s uzdužnim ukrasom i prilično neupadljivim dekolteom.
  • Pravokutnik: ako imaš jednako široka ramena i bokove uz nejasan struk, odaberi haljinu prikladnu za pravokutnu figuru. Takvi bi krojevi trebali podržati ženske oblike, na primjer s naglaskom na dekolte, naborima, povišenim strukom i bogatom suknjom. Pripazi na okrugli izrez.
  • Obrnuti trokut: ove figure možeš prepoznati po širokim ramenima, bujnom dekolteu, uskom struku i vitkom donjem dijelu tijela. Ovakvoj građi su najprikladniji jednostavni korzeti, v-izrezi i naglašene suknje. Preporučujemo izbjegavanje uskih suknji.
  • Pješčani sat: simetrična silueta sa ženstvenim oblinama izgleda dobro gotovo u svim krojevima. Takve figure mogu se usredotočiti na isticanje struka, čemu uvelike pomaže pripijeni korzet s ukrasom ili plisirana suknja.

 

Duljina

Kao što smo već spomenuli za formalnu podjelu haljina (»black tie«»white tie«), možeš birati i prema dužini haljine. One koje sežu do poda još uvijek se smatraju klasičnim svečanim haljinama. Takvi su modeli prikladni za svečane događaje. U ljetnim mjesecima možeš imati i prozračniju verziju kraćeg kroja za događanja na otvorenom. Haljina završava ispod koljena ili na sredini bedara. Elegantan dizajn do gležnja podsjeća na romantične haljine Audrey Hepburn. Zato konačni odabir prilagodi svojem željenom stilu i vrsti događaja.

 

 

Materijal

Svečane haljine najčešće se izrađuju od mješavine materijala. Najčešće su kombinacija viskoze i poliestera. Iako nije prirodni materijal, viskoza se može smatrati određenom alternativom. Modeli s dodatkom poliestera se ne gužvaju, dobro zadržavaju boju, ne skupljaju se i brzo se suše. Ako tražiš večernju haljinu za zimski bal, onda je poliester dobar izbor. U ljetnim mjesecima možeš se osloniti na prevladavanje  viskoze. Ugodnu fleksibilnost haljini dodaje elastin. Najčešće se pojavljuje u kombinaciji s poliesterom ili viskozom.

Skuplje večernje haljine mogu se izraditi od satena, svile, elastične čipke ili svilenog šifona. Ovi materijali su udobni i prozračni pa su prikladni i za ljetna događanja. Nabrane suknje princeza modela izrađena su od višeslojnog tila, koji izgleda vrlo dekorativno i svečano. Međutim, brzo se trga.

Boja

Naravno , boje također igraju važnu ulogu u konačnom izgledu. Zato oprezno pri njihovom odabiru – razmisli koji si tip boje – boju kose, kože, očiju i pronađi pravi ton haljine, naravno vodi računa o vrsti događaja. Tamnije nijanse prikladnije su za svečane, opuštene događaje, kao što su događanja na otvorenom, koja se izravno privlače pastelnim bojama ili životopisnim uzorcima. Radije daj prednost umirujućim bojama nego neonskim bojama, uvijek ih možeš obogatiti upadljivim ili svjetlucavim dodacima. Općenito brinetama pristaje bijela, siva ili zavodljiva crvena. Plavuše se, pak, lijepo ističu u zlatnim ili ružičastim nijansama.

Kako odabrati veličinu

Kada odlučuješ koju veličinu odabrati, nemoj se oslanjati samo na svoju procjenu. Većina robnih marki koristi vlastite tablice veličina, od kojih većina ne odgovara s drugima. Zato, prije kupnje, izmjeri svoje mjere, prema kojima možeš pouzdano odabrati odgovarajući model.

Najbolje mjerno pomagalo je krojačka mjerna traka. Ako nemaš krojačku mjernu traku, možeš koristiti običnu špagu. Gdje se uže spaja, označi i izmjeri udaljenost. Ispod je okvirna tablica veličina, koje se mogu razlikovati ovisno o marki i proizvođaču.

Veličina
Broj
Opseg prsa (cm)
Opseg struka (cm)
Opseg bokova (cm)
Veličina
XS
Broj
32/34
Opseg prsa (cm)
76-80
Opseg struka (cm)
60-64
Opseg bokova (cm)
84-88
Veličina
S
Broj
36/38
Opseg prsa (cm)
84-88
Opseg struka (cm)
68-72
Opseg bokova (cm)
92-96
Veličina
M
Broj
40/42
Opseg prsa (cm)
92-96
Opseg struka (cm)
76-80
Opseg bokova (cm)
100-104
Veličina
L
Broj
44/46
Opseg prsa (cm)
100-104
Opseg struka (cm)
84-88
Opseg bokova (cm)
108-112
Veličina
XL
Broj
48/50
Opseg prsa (cm)
110-116
Opseg struka (cm)
94-100
Opseg bokova (cm)
117-122
Veličina
XXL
Broj
52/54
Opseg prsa (cm)
122-128
Opseg struka (cm)
106-112
Opseg bokova (cm)
127-132

 

Dodaci

Dodaci

Kao i kod uobičajene odjeće, ovdje ne treba pretjerivati i iznova kombinirati, što neki modeli mogu potaknuti. Općenito bi samo jedan dodatak trebao biti prevladavajući. Ako već imaš osebujnu odjeću, nemoj ju preopteretiti maštovitim ukrasima. Suprotno tome, ako imaš jednostavan kroj, možeš si priuštiti bogati ukras za kosu, bisernu ogrlicu ili krzneni šal.

Obuća

Iako formalni događaji zahtijevaju zatvorene cipele, pokušaj odabrati one koje su ti udobne. Odabrane cipele trebaju dobro pristajati i naravno uskladiti se s odabranom odjećom. Ako nisi sigurna za štikle, odaberi nenametljive balerinke ili model s nižom i širom petom. Što se tiče oblika, to uglavnom ovisi o cjelokupnoj odjeći i dodacima. Popularne su i okrugle pete, oštro izrezanog dizajna s ukrasnim perlama. Za događanja na otvorenom možeš isprobati i verzije na punu petu ili svečane sandale.

Donje rublje

Ispod pomno odabrane haljine idealno je imati komplet donjeg rublja u boji kože koji se ne vidi kroz haljinu (samostojeći gel grudnjaci). Stoga zadnje odaberi svoje donje rublje. Neke haljine (osobito s korzetom) imaju, na primjer, ušivenu potporu tako da grudnjak uopće nije potreban. Neki se mogu osjećati bolje u uskom donjem rublju koje zaglađuje kožu, a u kombinaciji s prikladno odabranim krojem haljine pomoći će prikriti moguće nesigurnosti.

Pogledaj ženske haljine na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe