SAVJET Bijela tehnika
21.1.2022. 13:52:01

KOJU PERILICU RUBLJA ODABRATI?

1/1

Buka koja dopire iz tvoje perilice rublja ti je već dosadila? Imaš velike troškove? Vrijeme je da se zapitaš - koja će perilica rublja riješiti ove probleme. Ti odlučuješ koliko vremena možeš uštedjeti i koliko niži mogu biti tvoji računi za struju i vodu. Uštedi vrijeme i novac pri odabiru perilice rublja.

 

Prije odabira perilice rublja razmisli:

 • kako često pereš rublje,
 • koliko ljudi će koristiti perilicu i
 • kolika će biti količina rublja.

 

Indeks

 1. Vrste perilice rublja
 2. Koji su parametri perilica rublja važni?
 3. Upravljanje
 4. Motor
 5. Savjeti za održavanje i čišćenje perilice rublja

 

Također razmotri raspoloživi prostor za instalaciju perilice rublja. I može li te pridobiti ekonomičan rad s boljim energetskim razredom unatoč višoj nabavnoj cijeni.

Za orijentaciju kod dimenzija

Dimenzije perilica su prikazane kao visina x širina x dubina u cm.

 • Duboke perilice rublja su dimenzija 85 x 60 x 60.
 • Plitke perilice rublja su 85 x 60 x 45.
 • SLIM perilice rublja su uže, dubina se kreće od 33 cm do klasičnih 45 cm.
 • Mini perilice rublja su male, prijenosne i lagane. Koriste se uglavnom na putu. Idealne su kada trebaš na brzinu oprati nekoliko komada odjeće.

 

1. Vrste perilica rublja

 

Ugradbene ili samostojeće perilice rublja?

Ugradbenu perilicu rublja preporučamo ako uređaj ne stane u kupaonicu. Za nju možeš pronaći mjesto i u kuhinji, a zahvaljujući jednakim vratima nitko neće znati da tamo imaš perilicu. Ako koristiš tihi način rada, nitko neće primijetiti da je uopće uključena. Unatoč ugradnji u kuhinjsku liniju, pristup perilici je jednostavan. Prednost ugradbenih perilica rublja je neprimjetljivost. Nedostatak je ograničen izbor i viša cijena.

Puno veći izbor postoji kod samostojećih perilica rublja. Dijele se na one s gornjim punjenjem i prednjim (bočnim) punjenjem.

 

Perilice rublja s gornjim punjenjem

Način punjenja može biti još jedan odlučujući faktor kod izbora perilice rublja. Ove perilice su uže i rublje stavljaš kroz gornja vrata, što štedi prostor, ali obično se ne uklapa u kuhinjsku liniju, jer bi se kuhinjski pult također morao prilagoditi.

 

Prednosti

 • pristaje uskim prostorima
 • potreban ti je samo prostor iznad perilice za punjenje / uzimanje rublja
 • nema potrebe za prigibanjem

 

Nedostaci

 • ograničen izbor funkcija
 • na nju ne možeš postaviti sušilicu rublja
 • manje su stabilne

 

Žena puni perilicu rublja s prednjim punjenjem.
Žena puni perilicu rublja s prednjim punjenjem.

Perilice rublja s prednjim punjenjem

Ovdje stvarno imaš velik izbor. Perilice rublja s prednjim punjenjem su znatno tehnološki naprednije od perilica s gornjim punjenjem. Ne samo da imaju osnovnu opremu, već se obično nadopunjuju pametnim funkcijama i raznim poboljšanjima. Dodatne značajke mogle bi odigrati ključnu ulogu u odlučivanju koju perilicu rublja odabrati.

 

Prednosti

 • stabilnost - može poslužiti kao površina za odlaganje ili podloga za sušilicu
 • transparentnost - kroz prozorčić na vratima možeš vidjeti u kojoj se fazi pranja nalazi
 • raznolikost ponude - veliki izbor različitih dizajna
 • jednostavnost - može se instalirati u kuhinju ili kupaonicu
 • kapacitet - veliki volumen bubnja

 

Nedostaci

 • gubitak prostora - otvaranje vrata na stranu zahtijeva dovoljno prostora

 

Perilice-sušilice rublja

Perilica treba svoje mjesto, a treba ga i sušilica. Ako nemaš dovoljno prostora za oba uređaja, a želiš oba, kombinirane perilice-sušilice su najprikladnije rješenje. Ali računaj na to da će perilica oprati više rublja nego sušilica osušiti - jednu opranu seriju moraš podijeliti na dva odvojena ciklusa sušenja.

Kao i kod perilica rublja, postoji i izbor kombiniranih uređaja:

 • Perilica-sušilica s gornjim punjenjem
 • Perilica-sušilica s prednjim punjenjem
 • SLIM perilica-sušilica s prednjim punjenjem

Na tržištu postoje i druge vrste perilica rublja, a to su parne, s mjehurićima zraka i whirlpool perilice bez bubnja.

Parne perilice rublja

Uz parni uređaj odjeću možeš prati i sa parom. Para je vrlo učinkovita za pranje, jer oslobađa tekstilna vlakna na mnogo nježniji način. Kao rezultat, prašak za pranje prodire u tako omekšala vlakna puno dublje i uklanja čak i najtvrdokornije mrlje.

Takvu perilicu ćeš platiti više, ali ekonomičan rad će ti možda umiriti grižnju savjesti. Perilica troši za trećinu manje vode pa se brže i zagrijava.

Perilice rublja s mjehurićima zraka

Zrak prodire u prašak za pranje i vodenu otopinu. Ovaj proces stvara pjenu s mjehurićima koja brzo prodire duboko u tkaninu i osigurava besprijekorno pranje. Ovdje se pranje odvija na niskim temperaturama do 15°C, pa je ova metoda nježna za rublje, ali i za novčanike. Kao rezultat toga, potrošnja električne energije je manja jer se voda jedva zagrijava.

Whirlpool perilice rublja

Prostor u kojem se pere rublje odnosno u ovom slučaju, "vrtloži", nije bubanj, već "kada". Idealne su kada vikendom svaki dan moraš nešto na brzinu oprati. Ova perilica rublja zauzima najmanje mjesta i ne treba ti dovod vode pod tlakom.

 

2. Koji su parametri perilica rublja važni?

Energetski certifikat, volumen i razred učinkovitosti

Energetski certifikat određuje koliko je energetski učinkovita perilica rublja. To nam dodatno pomaže pri odluci koju perilicu rublja odabrati. Postoje razredi A-G. Najekonomičniji je razred A. Preporučamo ti da se odlučiš za ekonomičnije, iako može biti skuplje. Kao rezultat toga, štediš na struji i vodi tijekom njihovog rada - čak i za razdoblje od 10 godina ili više.

Razini buke posveti puno pažnje. Za usporedbu, zamisli ljestvicu buke od 20 dB (šuštanje lišća) do 90 dB (vlak u kretanju). Skuplje perilice imaju razinu buke manju od 50 dB. Kod jeftinijih je razina buke iznad 60 dB, dok se kod centrifugiranja buka obično penje na 70-80 dB.

Učinkovitost centrifugiranja pokazuje na kojoj je razini cijeđenje. Izračunata potrošnja energije u kWh prikazuje se za 100 ciklusa. Također je navedena izračunata potrošnja vode na 100 ciklusa. Osim toga, nova energetska oznaka daje informacije o kapacitetu i trajanju Eko programa.

 

Unutar bubnja perilice rublja.
Unutar bubnja perilice rublja.

Volumen bubnja perilice rublja

Koja je perilica rublja prikladna za samce ili parove? Dovoljna je ona volumena oko 4 kg. Pripazi da u nju možeš staviti veće komade poput posteljine. Međutim, ako u kućanstvu ima više osoba, posegni za perilicom s bubnjem kapaciteta 6 kg ili više.

Općenito, bolje je odabrati perilicu s većim bubnjem, ne samo zato što može prati veće komade (jakne, posteljinu), već i zato što se ne preporučuje puniti na više od 80%. Rublje treba dovoljno prostora za kretanje tijekom pranja. Međutim, ako bubanj napuniš samo do pola, trošak će biti veći.

Centrifugiranje

 

Na to treba obratiti dosta pažnje, pogotovo ako imaš i sušilicu. To zahtijeva centrifugiranje na minimalno 1200 okr/min. Što je veća brzina, kraće je vrijeme sušenja, a time i potrošnja energije.

Najbolja opcija je odabir brzine, jer ne ide svo rublje u sušilicu. U slučaju osjetljivog rublja dobrodošla je mogućnost smanjenja brzine.

 

Veličina i težina perilice rublja

 

Uzmite u obzir ova dva parametra uglavnom u slučaju prenošenja. U kući bez lifta, uređaj bi mogao uzrokovati mnogo neugodnosti. U slučaju veće težine i većih dimenzija perilice, iskoristi opciju dostave na odredište koju nudi većina trgovina.

Težina perilice ovisi o veličini, kapacitetu i tehničkoj vrsti. Raspon težine perilica s prednjim punjenjem obično je od 60 kg do 70 kg. Međutim, perilice rublja s gornjim punjenjem obično teže do 60 kg.

 

Funkcije i opcije perilica rublja

 

Kod perilica rublja možeš pronaći veliki broj funkcija i drugih opcija koje će perilicu učiniti ugodnijom i jednostavnijom. Sve je osmišljeno tako da uštedi što više energije, vode i praška za pranje rublja. Pametne značajke možeš pronaći na svakoj pametnoj perilici rublja, no nazivi se mogu razlikovati.

 • Odgođeni početak i odgođeni završetak - dobro dođe kada ne želiš baš u tom trenutku uključiti perilicu, nego, na primjer, navečer, kada nisi kod kuće. Zahvaljujući toj opciji, možeš postaviti kada će pranje početi. Pranje se može odgoditi za najviše 23 sata. Na ovaj način možeš iskoristiti i povoljniju tarifu, čak i ako u to vrijeme obično već spavaš. U slučaju odgođenog završetka, umjesto početka pranja, postavljaš vrijeme kada pranje završava.
 • Brava za djecu - nakon aktiviranja brave za djecu, svi gumbi postaju neaktivni i vrata se ne mogu otvoriti. Ova značajka sprječava djecu da mijenjaju postavke pranja tijekom unaprijed postavljenog ciklusa.
 • Aqua Stop - funkcija Aqua Stop sprječava moguće poplave kod susjeda. Ako se perilica rublja pokvari ili je crijevo oštećeno, funkcija Aqua Stop spriječiti će curenje vode. I to uz pomoć plutajućeg prekidača. To zaustavlja perilicu, zatvara dovod vode i pumpa ispušta vodu iz spremnika. Sve se to temelji na nakupljanju vode u sigurnosnom spremniku.
 • Zaslon - omogućuje pregled trajanja ciklusa i njegove faze ili pogreške. Po želji možeš podesiti svjetlinu, jezik i pozadinsko osvjetljenje.
 • Zvučni signal - označava kraj pranja. Uz pametne perilice rublja sve je osmišljeno tako da štedi struju, vodu i prašak za pranje rublja. Pametne značajke možeš pronaći na svakoj pametnoj perilici rublja, ali nazivi se mogu razlikovati.
 • Fuzzy logic - ova funkcija važe rublje stavljeno u perilicu i izračunava koliko će vode biti potrebno za pranje. Time se smanjuje potrošnja vode i energije. Međutim, čak i kada koristiš ovu funkciju, nemoj stavljati premalo rublja u perilicu. Uštede koje pruža ova značajka nisu dovoljno velike da bi se isplatilo oprati malu količinu rublja.
 • Sixth sense - radi slično kao i Fuzzy logic, ali ne izračunava težinu rublja. Postavljaš vrstu tkanine koju ćeš oprati i uređaj prema tim parametrima određuje temperaturu, vrijeme pranja, broj okretaja i vrijeme centrifuge. Potrošnja vode i energije može se smanjiti do 30%, a trajanje programa do pola. Ovu funkciju koristi u ograničenoj mjeri za rublje koje ostavlja puno boje - perilica će prati sve dok se ocijeđena voda ne ocijeni čistom. To može uzrokovati nepotrebnu promjenu boje rublja i potrošnju više vode i energije perilice rublja.
 • Wi-Fi - perilicu možeš spojiti na internet i na sustav pametnog doma. Zatim je možeš kontrolirati i upravljati njome putem računala, tableta ili pametnog telefona s odgovarajućim aplikacijama, čak i na daljinu. Točno možeš znati u kojoj je perilica fazi i kada će završiti trenutni program pranja, te je čak i isključiti.
 • NFC - pomoću NFC-a možeš preuzeti nove programe pranja (hladno pranje, program za dječju odjeću, itd.) na svoj pametni telefon, a zatim koristiti te programe držeći pametni telefon pored simbola NFC Tag On na perilici rublja.
 • Tihi sustav - omogućuje pranje gotovo bez buke, što dobro dođe, primjerice, ako moraš prati noću. Izuzetno tih rad perilice omogućen je posebnim izolacijskim slojevima unutar uređaja.
 • BabyCare ili Antibacterial - poseban program za dječju odjeću i za odjeću za alergičare. Perilica pere u intenzivnom ciklusu uz dodatno ispiranje, tako da u rublju ne ostane deterdžent koji bi mogao izazvati ili pogoršati alergijske reakcije i iritaciju kože.
 • Dodatno punjenje rublja ili deterdženata - ako nešto zaboraviš oprati, a ciklus pranja je već u tijeku, pritisni pauzu i umetni zaboravljenu odjeću. Neke perilice rublja imaju posebna vrata smještena iznad razine vode kako bi se spriječilo curenje kad se otvore. Program možeš koristiti i ako planiraš prati odjeću koja zahtijeva posebnu njegu. Možeš dodati i dodatnu dozu praška za pranje rublja ili omekšivača.
 • EcoBubble - na početku ciklusa pranja voda, deterdžent i zrak se miješaju kako bi nastala aktivna pjena (mjehurići), koja prodire u tkanine i do 40 puta brže od uobičajene mješavine deterdženta i vode. To omogućuje nježnije pranje na nižoj temperaturi.
 • Osvježavanje - prikladno za rublje koje treba osvježiti i nije jako prljavo.
 • Otvaranje vrata - zanima te mogućnost otvaranja vrata perilice na određenu stranu? Korisna opcija je promjena orijentacije otvaranja vrata bubnja. Većina perilica ima šarke na lijevoj strani, dakle imaju lijevi otvor.
 • Opcija podnožja - znači da se gornja ploča perilice može skinuti i tako perilica lagano spustiti. Na primjer, uređaj smanjene visine može se gurnuti ispod kuhinjskog pulta. Pristup perilici i dalje će biti nesmetan, a zaslon će biti jasno vidljiv.

 

3. Upravljanje

Upravljanje perilicom treba biti jednostavno i intuitivno kako bi ti uređaj dobro služio. Svaki proizvođač nastoji da simboli na upravljačkoj ploči perilice rublja budu što jednostavniji. Uz uređaj ćeš dobiti upute ako si u nedoumici.

No, imaj na umu da nema svaka perilica tipke, naljepnice ili zaslon na hrvatskom jeziku. To unaprijed provjeri s trgovcem. Općenito, jezik prikaza na mnogim perilicama može se promijeniti. Za neke uređaje upravljačka ploča na stranom jeziku može se nadopuniti naljepnicom sa hrvatskim oznakama. Za naljepnicu zamoli prodavača.

Perilica rublja smještena u minimalističkoj bijeloj kupaonici.
Perilica rublja smještena u minimalističkoj bijeloj kupaonici.

 

4. Motor

Motor izravno utječe na buku i potrošnju perilice. Na tržištu se najčešće susreću tri tipa motora.

Perilice rublja s klasičnim motorom bučnije su, manje učinkovite od novijih i zahtijevaju češći servis.

One s inverterskim motorom su tiše, zahvaljujući elektronskom upravljanju, te imaju i manju potrošnju energije.

Kod skupljih modela najčešće se nalazi motor s izravnim pogonom. Za razliku od prethodne dvije vrste, ovakav motor je montiran u osi bubnja, koji se pokreće izravno bez remena i remenice. To smanjuje vibracije, a time i buku.

 

5. Savjeti za održavanje i čišćenje perilice rublja

 • Nemoj preopteretiti perilicu rublja, tako čuvaš motor, a i rublje je bolje oprano.
 • Peri na nižim temperaturama kako bi se spriječilo nakupljanje kamenca.
 • Neugodni mirisi također se mogu spriječiti. Pripremi litru octa i kipuće vode, ulij mješavinu u bubanj i uključi praznu perilicu na najvišem stupnju.
 • Također ne zaboravi na filter. Čišćenje se preporučuje najmanje dva puta godišnje.
 • Nakon svakog pranja, vlažnom krpom obriši gumenu brtvu oko vrata perilice.
 • Dozator deterdženta također zahtijeva održavanje. Operi ga pod toplom, tekućom vodom.

 

Savjet za kraj

Prije kupnje saznaj koje opcije isporuke nudi proizvođač. Dostava perilice rublja na željenu adresu za nekoliko dana je obično besplatna. Ostale mogućnosti su dostava uređaja na mjesto gdje će se koristiti, montaža i demonstracija proizvoda - cijene variraju, no nisu velike. Proizvođači također nude mogućnost zbrinjavanja starog uređaja, ova usluga je obično besplatna.

 

Pogledaj perilice rublja na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe