SAVJET Bijela tehnika
4.2.2022. 14:14:29

KOJU PERILICU POSUĐA ODABRATI?

1/1

Perilica posuđa jedan je od najkorisnijih izuma čovječanstva, koji je uspio spriječiti mnoge prepirke, jer pranje suđa sigurno nije baš najpopularniji kućanski posao. Ne samo da se ne moraš brinuti tko danas pere suđe, već štediš vodu i okoliš. Ali, kako odabrati onu najbolju?

Indeks

 1. Osnovna podjela perilica posuđa
 2. Na što se usredotočiti pri odabiru
 3. Korisne funkcije perilica posuđa
 4. Koje posuđe ne smije u perilico posuđa?

 

Osnovna podjela perilica posuđa

Postoje tri vrste perilica posuđa:

- ugradbena perilica posuđa,

- samostojeća perilica posuđa i

- stolna perilica posuđa.

Ugradbena perilica posuđa

Ugradbene perilice posuđa odlične su uglavnom zato što se mogu savršeno uklopiti u dizajn kuhinje i ne ometati njezin izgled. Kod perilica posuđa sa skrivenom upravljačkom pločom ne znaš ni na kojim se kuhinjskim vratima perilica posuđa nalazi. Ugradbene perilice posuđa nemaju prednji dekor, a možeš koristiti obloge na vratima perilice posuđa koje imaš i na drugim ormarićima u kuhinji.

Međutim, perilice posuđa s vidljivom upravljačkom pločom mogu se odmah prepoznati, jer se upravljačka ploča nalazi na vrhu perilice posuđa. Takve perilice posuđa mogu malo narušiti cjelokupni izgled kuhinje, ali s druge strane imaš pregled procesa pranja.

Prednosti i nedostaci ugradbenih perilica posuđa

+ Potpuno ugrađena perilica posuđa ne ometa dizajn kuhinje

+ Budući da je skrivena između ormarića, tiša je

+ Perilice posuđa sa svjetlosnom signalizacijom pokazuju preostalo vrijeme do kraja pranja na podlozi ili signaliziraju trenutni proces pranja točkom u boji

- Za perilice posuđa sa skrivenom upravljačkom pločom bez svjetlosnog signala, nemaš pregled procesa pranja

- Perilice posuđa koje imaju vidljivu upravljačku ploču mogu malo ometati cjelokupni dizajn kuhinje

 

Pogledaj ugradbene perilice posuđa na Jeftinije.hr »

 

 

 

Samostojeća perilica posuđa

Samostojeća perilica posuđa vrlo je fleksibilna. Možeš je postaviti gdje god imaš električnu utičnicu, vodovod i odvodnju otpadnih voda. Dakle, ne trebaš je ni imati u kuhinji, možeš je staviti u ostavu ili premjestiti ako je potrebno. Ako samostojeće perilice posuđa imaju mogućnost ugradnje, mogu se umetnuti u kuhinjski element, no vrata ostaju vidljiva. Takva perilica posuđa malo narušava cjelokupni izgled kuhinje i bučnija je od potpuno ugradbenih perilica posuđa. No, postoje i zgodni dizajnerski komadi koji nisu toliko bučni.

Prednosti i nedostaci samostojećih perilica posuđa

+ Fleksibilna je, ne mora čak ni biti u kuhinji

+ Ako postoji mogućnost ugradnje, može se postaviti ispod kuhinjskog pulta

- Pogoršava cjelokupni izgled kuhinje, čak i ako je postaviš ispod kuhinjskog pulta

 

Pogledaj samostojeće perilice posuđa na Jeftinije.hr »

 

 

 

Stolna perilica posuđa

Stolne perilice posuđa mali su uređaji koji su prikladni za kućanstva s jednim ili dva člana. Posebno su idealne za stanove u kojima nema dovoljno prostora, ili za ured. Možeš kupiti čak i stolne perilice posuđa za koje ne trebaš dovod vode, jer se voda može puniti i ispuštati ručno.

Prednosti i nedostaci stolnih perilica posuđa

+ Idealne su za male prostore

+ Dovoljne za dvočlanu obitelj

+ Lakše upravljanje

+ Možeš odabrati prekrasne dizajnerske komade

+ Neke stolne perilice posuđa ne zahtijevaju dovod vode i odvodnju, sve se radi ručno

- U nju možeš staviti malo posuđa

 

Na što se usredotočiti pri odabiru

 

Širina perilice posuđa

Perilice posuđa, ugradbene i samostojeće, izrađuju se u širinama od 45 cm i 60 cm, stolne perilice su najčešće širine 55 cm.

 

Koliko kompleta posuđa možeš staviti u perilicu posuđa?

Kapacitet perilice posuđa izražava se brojem setova posuđa koji se mogu složiti u perilicu odjednom. Jedan set posuđa podrazumijeva duboki, plitki i desertni tanjur, šalicu, čašu i pribor za jelo.

Što je perilica posuđa šira, više setova možeš staviti u nju. Perilica za posuđe širine 45 cm može primiti 10 ili manje setova suđa, dok perilica posuđa širine 60 cm može primiti 12, 14 ili 16 setova suđa.

Ladice za pribor za jelo zgodan su dodatak perilici posuđa u koje osim pribora za jelo možeš smjestiti male šalice i zdjelice, metlice i slično sitno kuhinjsko posuđe.

Ekvivalent ladicama za pribor za jelo su košare za pribor za jelo koje se postavljaju u prostor između običnog posuđa. No, ladice za pribor za jelo učinkovitije su jer, za razliku od košare za pribor, štede prostor i čine više mjesta za ostatak pribora.

 

Visina i dubina perilice posuđa

Visina ugradbenih perilica posuđa je obično 82 cm, ali ima i viših perilica preko 87 cm, a samostojeće su obično više, obično visoke oko 85 cm. Dubina perilice je također vrlo bitan parametar pri odabiru, kod svih vrsta perilica je između 55 i 63 cm.

 

Potrošnja

Perilice posuđa općenito karakterizira niska potrošnja vode i električne energije. Pranje u perilici posuđa neusporedivo je jeftinije od ručnog pranja. Najekonomičnije perilice posuđa troše manje od 9,5 litara po ciklusu pranja s ECO programom.

Puna perilica posuđa za 16 kompleta suđa s ECO programom troši manje od 10 litara vode. Ručno pranje iste količine posuđa potrošit će nevjerojatnih 100 litara vode!

Energetska oznaka ti govori koliko vode i struje troši perilica posuđa. 1. ožujka 2021. energetske oznake na nekim uređajima, uključujući perilice posuđa, doživjele su veliku revoluciju.

Oznaka A +++ mnogima je bila smetnja, pa je EU promijenio oznaku iz originalnih A +++ do D u nove oznake od A do G. Među ostalim, nove oznake imaju za cilj motivirati proizvođače da razvijaju i proizvedu još ekonomičnije i učinkovitije proizvode.

 

Snaga perilice posuđa

Neke su perilice posuđa toliko tihe da ponekad ne znaš da perilica uopće radi. Snaga najtiših perilica posuđa je ispod 43 decibela. Među najtišim perilicama posuđa možeš pronaći i samostojeće perilice posuđa koje se inače smatraju bučnim. No, i najtiše samostojeće perilice posuđa su nešto bučnije u odnosu na ugradbene, jer je buka ugradbenih perilica napravljenih za kuhinjski ormarić manja.

Temperatura pranja

Perilice posuđa imaju različite temperaturne raspone, od 40°C do 70°C. Temperaturu u perilici posuđa podešavaš prema stupnju zaprljanosti posuđa. Niže temperature vrijede za slabo zaprljano posuđe, a više temperature za jako zaprljano ili dugo čuvano posuđe.

 

Korisne funkcije perilica posuđa

Samo zbog toga što postoje, mnoge stvari su nam olakšane, ali neke perilice posuđa nude više od drugih.

 • Punjenje do pola: u perilici posuđa imaš malo posuđa i moraš je uključiti? U tom slučaju možeš koristiti funkciju pola punjenja. Ciklus pranja prilagođava se manjem broju posuđa i troši manje vode i energije za pranje.
 • Fuzzy Logic: perilice posuđa koje imaju ovu funkciju mogu same prepoznati punjenje i prilagoditi pranje.
 • Odgođeni početak: gledaš na to kada je najjeftinija cijena struje? Tada će ti dobro doći funkcija odgođenog početka.
 • Unutarnja rasvjeta: svjetlo će ti olakšati umetanje posuda u uređaj.
 • Svjetlosni snop: Ovo je korisna značajka, posebno za perilice posuđa koje imaju skrivenu upravljačku ploču. Perilica ti tako, različitim bojama, daje informacije o fazi pranja. Neki modeli perilica posuđa čak na pod projiciraju preostalo vrijeme pranja.
 • Automatsko otvaranje vrata: Posuda je čista! Time će te perilica posuđa obavijestiti da je pranje suđa završeno. Osim što ćeš znati da je proces pranja završen, posuda će se prirodno osušiti zbog kruženja svježeg zraka.
 • Aktivno sušenje: neke vrste perilica posuđa mogu ne samo prati, već i sušiti suđe zahvaljujući aktivnoj funkciji sušenja. Na kraju ciklusa pranja, preostala voda iz posuđa isparava i kondenzira se na hladnim stijenkama uz pomoć ventilatora ili se zrak uklanja iz perilice. Zbog korištenja laka male kapljice vode na posudu se ne lijepe i ne suše na njoj, pa se ni ne vide na posudi. Međutim, čak i normalno, bez korištenja ove nadstandardne funkcije, posuda se suši, tj. statičko suši, kada toplina u perilici posuđa nakon završetka programa pranja doprinosi isparavanju ili odvodu viška vode.
 • Zaštita od curenja vode: perilice posuđa uvijek su zaštićene od curenja vode. Obično su opremljene ili plovkom na dnu spremnika koji isključuje ciklus pranja kada se razina vode podigne, ili Aquastop sustavom. Kontrolira dovodno crijevo, može isključiti perilicu posuđa, ispustiti vodu iz nje i zatvoriti ventil za dovod vode.

 

Koje posuđe ne smije u perilicu posuđa?

Neke vrste posuđa još je potrebno prati ručno. Kao što su:

 • Drveni pribor - drvene žlice, daske za rezanje, kuhače,
 • tave i noževi s drvenim ručkama,
 • posude od bakra, srebra, aluminija ili cinka,
 • tave i pekači s teflonskom površinom,
 • plastična posuda bez oznake koja omogućuje pranje u perilici posuđa,
 • posude ukrašene metalnim dodacima (npr. zlatnom linijom).

 

Perilice posuđa na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe