SAVJET Bijela tehnika
4.2.2022. 14:14:29

KOJU PERILICU POSUĐA KUPITI?

1/1

Perilica posuđa jedan je od najkorisnijih izuma čovječanstva, koji je uspio spriječiti mnoge svađe u obiteljima. Pranje suđa zasigurno nije jedan od najpopularnijih kućanskih poslova. Ne samo da danas ne moraš brinuti tko pere suđe, već štediš vodu i okoliš. Ali kako odabrati najbolju?

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste perilice posuđa
  2. Važni parametri
  3. Korisne funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste perilica posuđa

Ugradbena perilica posuđa

Ugradbene perilice posuđa izvrsne su ponajviše zato što se mogu savršeno uklopiti u dizajn kuhinje i ne narušavaju njezin izgled. S perilicama posuđa sa skrivenom upravljačkom pločom ne znaš ni na kojim kuhinjskim vratima je perilica posuđa. Ugradbene perilice posuđa nemaju prednji ukras, ali možeš koristiti obloge na vratima perilice posuđa koje imaš na ostalim elementima u kuhinji.

+ Potpuno integrirana perilica posuđa ne kvari dizajn kuhinje
+ Budući da je skriven između ormarića, tiša je
+ Perilice posuđa sa svjetlosnom signalizacijom prikazuju preostalo vrijeme do kraja pranja na bazi ili signaliziraju trenutni proces pranja točkom u boji

- Kod perilica posuđa sa skrivenom upravljačkom pločom bez svjetlosne signalizacije nemaš kontrolu nad procesom pranja
- Perilice posuđa koje imaju vidljivu upravljačku ploču mogu malo narušiti cjelokupni dizajn kuhinje

 

Pogledaj ugradbene perilice posuđa »

 

Samostojeća perilica posuđa

Samostojeća perilica posuđa vrlo je fleksibilna. Možeš ju postaviti bilo gdje, gdje imaš strujnu utičnicu, dovod vode i odvod otpadnih voda. Dakle, ne moraš ju niti imati u kuhinji, možeš ju staviti u smočnicu ili premjestiti po potrebi. Ukoliko samostojeća perilica ima mogućnost ugradnje, moguće ju je umetnuti u kuhinjski element, a vrata perilice ostaju svoja. Takva perilica posuđa donekle remeti cjelokupni izgled kuhinje i bučnija je od potpuno ugradbenih perilica posuđa. Ali čak i među samostojećim perilicama posuđa možeš pronaći lijepe dizajnerske komade koji nisu toliko bučni.

+ Njime možeš slobodno upravljati, čak ne mora biti u kuhinji
+ Ako postoji mogućnost ugradnje, može se postaviti ispod kuhinjskog pulta

- Pogoršava cjelokupni izgled kuhinje, čak i ako je postaviš ispod kuhinjskog pulta

 

Pogledaj samostojeće perilice posuđa »

 

Stolna perilica posuđa

Stolne perilice posuđa mali su uređaji koji su prikladni za kućanstva s jednim ili dva člana. Posebno su idealni za stanove u kojima nema dovoljno prostora, za ured ili vikend. Možeš kupiti čak i stolne perilice posuđa koje ne trebaju dovod vode, jer je moguće vodu puniti i prazniti ručno.

+ Idealni su za male prostore
+ Dostatni su i za dvočlanu obitelj
+ Lakše upravljanje
+ Možeš odabrati prekrasne dizajnerske komade
+ Neke stolne perilice posuđa ne trebaju dovod i odvod vode, sve se radi ručno

- U nju možeš staviti samo malu količinu posuđa

 

Važni parametri

Širina perilice posuđa

Ugradbene i samostojeće perilice posuđa izrađuju se u širinama od 45 cm i 60 cm, a stolne perilice su obično širine 55 cm.

Broj kompleta posuđa

Kapacitet perilice posuđa izražava se brojem kompleta posuđa koji se mogu staviti u perilicu posuđa odjednom.

Jedan set posuđa podrazumijeva:

  • duboki tanjur,
  • plitki tanjurin
  • desertni tanjur ili
  • šalicu,
  • čašu in
  • pribor za jelo.

 

Što je perilica posuđa šira, to više setova možeš staviti u nju. U perilicu posuđa širine 45 cm može stati 10 ili manje kompleta posuđa, dok u perilicu širine 60 cm može stati 12, 14 ili 16 kompleta posuđa.

Ladice za pribor za jelo zgodan su dodatak perilici posuđa u koje osim pribora za jelo možeš smjestiti male šalice i zdjelice, mutilice i slične male kuhinjske potrepštine.

Košara ili ladica za pribor za jelo?
Ekvivalent ladicama za pribor za jelo su košare za pribor za jelo koje se postavljaju između običnog posuđa. No, ladice za pribor za jelo učinkovitije su jer, za razliku od košare za pribor, štede prostor i ostavljaju više mjesta za drugo posuđe.

 

Visina i dubina perilice posuđa

Ugradbene perilice posuđa obično su visoke 82 cm, no više perilice posuđa su veće od 87 cm, a samostojeće perilice posuđa obično su više, obično oko 85 cm. Većina perilica posuđa ima dubinu od 55-56 cm, 57-60 cm, kao i 60 cm ili više.

Potrošnja

Perilice posuđa općenito karakterizira niska potrošnja vode i električne energije. Pranje u perilici posuđa neusporedivo je jeftinije od ručnog pranja. Najekonomičnije perilice posuđa s ECO programom troše manje od 9,5 litara po ciklusu pranja.

Napunjena perilica posuđa za 16 kompleta posuđa s ECO programom troši manje od 10 litara vode. Pri ručnom pranju iste količine posuđa potrošit ćeš nevjerojatnih 100 litara vode!

 

Energetska oznaka govori koliko vode i struje troši perilica posuđa. Dana 1. ožujka 2021. energetske oznake na nekim uređajima, uključujući perilice posuđa, doživjele su veliku revoluciju.

Oznaka A +++ za mnoge je bila uznemirujuća, pa je EU promijenila oznaku s izvorne A +++ u D na nove oznake iz A u G. Između ostalog, cilj novih oznaka je motivirati proizvođače da razvijaju i proizvode još ekonomičnije i učinkovitije proizvode.

Volumen perilice posuđa

Neke perilice posuđa su toliko tihe da čak u određenim trenucima ne znaš da perilica uopće radi u tom trenutku. Najtiše perilice posuđa su ispod 43 decibela. Među najtišim perilicama posuđa nalaze se i samostojeće perilice posuđa koje se obično smatraju bučnijima. No čak i najtiše samostojeće perilice posuđa nešto su bučnije u usporedbi s ugradbenim jer je volumen ugradbenih perilica posuđa za kuhinjske elemente tiši.

Temperatura pranja

Perilice posuđa imaju različita temperaturna područja od 40 °C do 70 °C. Temperaturu u perilici posuđa postavljaš prema stupnju zaprljanosti posuđa. Niže temperature koriste se za malo zaprljano posuđe, a više za jako zaprljano ili dugo čuvano posuđe.

Znaš li da možeš kuhati u perilici posuđa na temperaturi od 70 °C? I ne samo to! Možeš čak i kuhati losos u perilici posuđa.

 

Korisne funkcije perilica posuđa

Samo zato što postoje olakšava nam mnoge stvari, ali neke perilice posuđa nude više od drugih.

  • Pola punjenja: Imaš li nekoliko posuđa u perilici posuđa i moraš je uključiti? U tom slučaju možeš koristiti funkciju pola punjenja. Ciklus pranja prilagođava se manjem broju posuđa i troši manje vode i energije za pranje.
  • Fuzzy Logic: perilice posuđa koje imaju ovu funkciju mogu prepoznati punjenje i prilagoditi pranje.
  • Odgoda početka: Gledaš kada imaš najbolju cijenu električne energije? Tada će ti funkcija odgođenog starta dobro doći.
  • Unutarnje osvjetljenje: zahvaljujući svjetlu bit će ti lakše staviti posuđe u stroj.
  • Svjetlosni snop: Ovo je korisna funkcije, posebno za perilice posuđa koje imaju skrivenu upravljačku ploču. Perilica posuđa tako različitim bojama daje informacije o fazi pranja. Neki modeli perilica posuđa čak projiciraju preostalo vrijeme pranja na pod.
  • Automatsko otvaranje vrata: Posuđe je čisto! Na taj način će te perilica posuđa obavijestiti da je pranje posuđa završeno. Osim što znaš da je proces pranja završen, posuđe će se prirodnim putem osušiti zahvaljujući kruženju svježeg zraka.
  • Aktivno sušenje: Neke vrste perilica posuđa mogu ne samo prati, već i sušiti posuđe zahvaljujući funkciji aktivnog sušenja. Na kraju ciklusa pranja, preostala voda iz posude isparava i kondenzira se na hladnim stijenkama uz pomoć ventilatora ili se zrak ispušta iz perilice posuđa. Zbog upotrebe laka, sitne kapljice vode se ne lijepe za posudu i suše se pa se ne vide na posudi.
  • Zaštita od curenja vode: Perilice posuđa uvijek su zaštićene od curenja vode. Obično su opremljeni ili plovkom na dnu spremnika, koji isključuje ciklus pranja kada razina vode poraste, ili Aquastop sustavom. Upravlja dovodnim crijevom, može isključiti perilicu posuđa, ispustiti vodu iz nje i zatvoriti dovodni ventil za vodu.

 

Prema uputama proizvođača i učestalosti korištenja perilice posuđa, filter je potrebno očistiti od ostataka hrane i masnoće. Također je preporučljivo povremeno uključiti perilicu bez posuđa na program s najvišom temperaturom i u nju staviti deterdžent za perilicu posuđa.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koje vrste posuđa ne pripadaju u perilicu posuđa?

Neke vrste posuđa ipak je potrebno prati ručno. U perilicu posuđa ne pripadaju:

  • drveno posuđe - drvene žlice, daske za rezanje,
  • tave i noževi s drvenim drškama,
  • posuda od bakra, srebra, aluminija ili cinka,
  • posuđe i tepsije s teflonskom površinom,
  • plastična posuda na kojoj nema oznake da je dopušteno pranje u perilici posuđa,
  • posude ukrašene metalnim dodacima (npr. zlatna linija).

 

Od čega se sastoji jedan set posuđa?

Jedan set posuđa sastoji se od dubokog, plitkog i desertnog tanjura, šalice, čaše i pribora za jelo (žlica, vilica i nož).

Kako se trebam brinuti za svoju perilicu posuđa?

Ako želiš da ti perilica posuđa služi dugi niz godina, moraš je redovito održavati. S vremena na vrijeme dobro je pustiti perilicu posuđa na najvišu temperaturu bez posude s deterdžentom. Naravno, filtre i sita moraš redovito čistiti u perilici posuđa - na njima se skupljaju masnoće i ostaci hrane. Za odgovarajuću tvrdoću vode koristi sol i sredstvo za ispiranje u perilici posuđa.

Nestalo mi je tableta za perilicu posuđa, mogu li u njih staviti običan deterdžent za ručno pranje posuđa?

Nema šanse! Nemoj stavljati deterdžente za pranje posuđa u perilicu posuđa. Perilica posuđa će pjeniti, ali posuđe neće biti oprano. Perilicu posuđa također moraš očistiti ručno i vrlo temeljito. Pjena će biti po cijeloj kuhinji.

 

Perilice posuđa na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe