SAVJET Bijela tehnika
11.2.2022. 13:23:46

KAKO ODABRATI PLOČU ZA KUHANJE?

1/1

Ploča za kuhanje je jedan od najvažnijih uređaja u svakoj kuhinji, ako ne i najvažniji. Zato nemoj podcjenjivati odabir ploče za kuhanje. Iako je glavna funkcija svake ploče za kuhanje proizvoditi toplinu, neke vrste idu puno dalje i obično kuhanje mogu učiniti doslovno iznimnim iskustvom.

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste ploča za kuhanje
 2. Na što se usredotočiti pri odabiru
 3. Upravljanje
 4. Dizajn i materijal
 5. Funkcije
 6. Pribor
 7. Često postavljana pitanja

 

Vrste ploča za kuhanje

Plinska ploča za kuhanje

Plinska ploča za kuhanje dobar je stari klasik od koje mnogi ljudi, a i profesionalni kuhari ne mogu odustati. Cjenovno su pristupačne, brzina zagrijavanja je dobro regulirana, a snagu plamena možeš promijeniti u trenu okretanjem gumba.

+ Trenutačno zagrijavanje
+ Plamen se brzo i jednostavno regulira
+ Automatsko paljenje

- Treba spojiti na plin ili na propan- butan
- Teže održavanje
- Plin stvara vlažnu i masnu prašinu

Indukcijska ploča za kuhanje

Indukcijsko zagrijavanje je najučinkovitije u usporedbi s drugim vrstama zagrijavanja, toplinski gubici su minimalni – proizvođači navode najviše 10%. Toplina se ne ispušta okolo, već se magnetskom tehnologijom zagrijava samo dno posude. Zato čim makneš lonac s ploče za kuhanje, zagrijavanje se odmah zaustavlja i ploča se brzo ohladi. Indukcijsko zagrijavanje je također i najbrže.  Međutim, kod indukcijskog kuhanja treba se koristiti posebna indukcijska posuda s feromagnetskim dnom.

+ Minimalni gubici topline
+ Ekonomični rad
+ Najbrže zagrijavanje
+ Ogroman tehnološki napredak
+ Hrana koja kaplje na ploču za kuhanje neće zagorjeti
+ Vrlo jednostavno održavanje
+ Litra vode se zagrije za oko 2 minute
+ Postoje i ploče za kuhanje koje se mogu spojiti na samo jednu fazu

- Viša nabavna cijena
- Više buke
- Potreba za korištenjem posebnih posuda
- Često je potrebno spajanje na dvije ili tri faze

→Pogledaj indukcijske ploče

 

Staklokeramička ploča za kuhanje

Na prvi pogled staklokeramička ploča za kuhanje podsjeća na indukcijsku ploču za kuhanje, no zapravo je praktičnija i modernija zamjena za ploče za kuhanje od lijevanog željeza. Za zagrijavanje koristi električnu energiju.

+ Pristupačna cijena
+ Nije potrebno posebno posuđe
+ Jednostavno održavanje
+ Kompaktan moderan izgled
+ Kuhanje je potpuno tiho

- Energetski intenzivnija od indukcijske
- Dulje vrijeme zagrijavanja
- Dulje vrijeme hlađenja ploče za grijanje
- Ograničene mogućnosti kontrole snage
- Proizvodi više suvišne topline

Kombinirana ploča za kuhanje

Kombinirana ploča za kuhanje objedinjuje prednosti pojedinih vrsta ploča za kuhanje. Postoji kombinacija indukcijske i staklokeramičke, indukcije i plina ili staklokeramičke i plina. Kombinirana plinska ploča za kuhanje odličan je izbor za kućanstva u kojima su češći nestanci struje. Također je odličan kompromis za kućanstva koja se ne mogu odlučiti između električne i plinske ploče za kuhanje.

+ Ujedinjuje prednosti pojedinih vrsta ploča za kuhanje
+ Kad ponestane struje, možeš kuhati na plin
+ Odličan kompromis ako se ne možeš odučiti za jednu vrstu ploče za kuhanje

- Za kombinaciju s plinom potreban je plinski priključak
- Viša nabavna cijena

Ploča od lijevanog željeza

Velika prednost električnih ploča za kuhanje od lijevanog željeza je njihova pristupačnost. Nedostatak u odnosu na druge vrste ploča za kuhanje je dugo vrijeme zagrijavanja, a također je potrebno duže da se ploča za kuhanje ohladi. Potrošnja je velika za ovu vrstu ploče za kuhanje i potrošnja energije doseže maksimalno 60%. Ploče od lijevanog željeza postupno nestaju s tržišta, a zamjenjuju ih moderne indukcijske i staklokeramičke ploče.

+ Cijena
+ Visoka izdržljivost

- Dugo zagrijavanje i hlađenje ploča za kuhanje
- Velika količina preostale topline
- Energetski neučinkovita
- Potrošnja

→Pogledaj ploče za kuhanje

 

Na što se usredotočiti pri odabiru

Snaga i potrošnja

Ploče za kuhanje imaju različite veličine polja za kuhanje i ukupna snaga ploče za kuhanje je zbroj pojedinačnih vrijednosti svih ploča za kuhanje, a ponekad je snaga za svaku ploču posebno navedena. Minimalna ukupna snaga konvencionalnih ploča za kuhanje s četiri plamenika ne smije biti manja od 6000 W, manja snaga više nije poželjna jer je potrebno znatno duže vrijeme dok se hrana ne skuha. Međutim, imaj na umu da ploče za kuhanje s manje ploče imaju snagu manje polja. Najbolje polje za kuhanje je obično 1200 W, srednje polje 1700 W, veliko polje 2300 w, a WOK plamenici čak 4000 W.

Način priključivanja

Priključivanju ploče za kuhanje potrebno je posvetiti dovoljno pažnje iz tri razloga: sigurnost, idealan rad i također zbog valjanosti jamstva. Sva tri kriterija osigurat će samo instalacija koju izvodi stručnjak s odgovarajućim certifikatom, bilo da se radi o priključku za plin ili 220/360 V.

S indukcijskom pločom za kuhanje je to malo kompliciranije. Neke ploče za kuhanje mogu se spojiti i na 220 V i na 360 V, međutim,  mnoge su dizajnirane samo za jednu vrstu mreže i njihovo neispravno spajanje na drugi ulaz napajanja moglo bi uzrokovati velike neugodnosti. Zato uvijek provjeri kod proizvođača koju vrstu mreže preporučuje za spajanje ploče po tvom izboru.

Veličina i broj polja za kuhanje

Najčešća je ploča za kuhanje s četiri polja i na njoj možeš komotno kuhati hranu za cijelu obitelj. Indukcijske i staklokeramičke ploče za kuhanje ponekad su opremljene ovojnom zonom, koja povećava polje kuhanja tako da na nju možeš staviti i veći lonac. Neke indukcijske ploče za kuhanje mogu čak i same prepoznati veličinu lonca. Ostale indukcijske ploče za kuhanje opremljene su takozvanom flexi zonom koja omogućuje spajanje dva polja za kuhanje i time stvara veću površinu za kuhanje. Postoje čak i ploče za kuhanje na kojima se sve ploče za kuhanje mogu spojiti u jednu tako da možeš koristiti površinu cijele ploče za kuhanje.

Ploče za kuhanje najčešće se izrađuju s četiri polja za kuhanje, ali mogu biti i veće s pet ili šest polja. Plinske ploče za kuhanje s dva ili jednim plamenikom pogodne su za manja kućanstva, male kuhinje, vikendice ili korisnike koji ne kuhaju puno.

Koliko veliki lonac možeš staviti na plinsku ploču možeš odrediti po veličini polja za kuhanje. Proizvode se također plinske ploče za kuhanje s velikim i snažnim WOK plamenikom na kojem možeš zagrijati tavu ili na njega staviti veliki lonac.

Upravljanje

Postoje dva načina upravljanja pločom za kuhanje. Najjednostavnije je kod plinskih ploča za kuhanje, jer se njima upravlja rotirajućim gumbima i obično imaju automatsko paljenje. 

Indukcijske i staklokeramičke ploče za kuhanje najčešće su osjetljive na dodir sa zvučnim odgovorom, ali postoji i nekoliko vrsta indukcijskih i staklokeramičkih ploča koje se mehanički upravljaju okretnim gumbom. Kod skupljih modela možeš pronaći i kontrolni ekran, na kojem možeš birati, primjerice, kako kuhati rižu.

Dizajn i materijal

Na raspolaganju imaš širok raspon mogućnosti odabir dizajna. Od retro stila, koji podsjeća na bakinu kuhinju na selu, do vrhunskih aparata, gdje najnaprednija tehnička oprema ide ruku pod ruku s futurističkim dizajnom. Proizvođači neprestano izumljuju nove elemente i detalje. Na tebi je da odlučiš koji dizajn ti je blizak i najbolje pristaje tvojoj kuhinji.

Materijal ploče

Možeš birati između raznih materijala ploča. Ponekad je najobičniji emajl najjeftiniji, no danas je uvelike zamjenjen staklom. Ostali materijali za ploče za kuhanje su čelik i staklokeramika.

Funkcije

 • Indikator preostale topline – tu funkciju ima većina staklokeramičkih ploča za kuhanje. Obavijesti koja ploča za kuhanje je još vruća. Zahvaljujući tome ne opečeš se, a preostala toplina se može iskoristiti za zagrijavanje već skuhane hrane.
 • Tajmer - omogućuje ti postavljanje vremena nakon kojeg se ploča za kuhanje sama isključuje.
 • Zaštita od plamena – osigurava sigurnu upotrebu plinske ploče za kuhanje. Ako se jedan od plamenova na ploči za kuhanje slučajno ugasi, na primjer zbog prolivene juhe ili propuha, dovod plina do svih plamenika automatski se blokira.
 • Integrirano paljenje – korisna je značajka za plinske ploče za kuhanje. Zahvaljujući tome, odabrani plamenik se automatski pali nakon pritiska i okretanja odgovarajućeg gumba
 • Zaključavanje za djecu – funkcija koja, kad je aktivirana, blokira kontrolu ploče za kuhanje. Nema opasnosti od ponovnog programiranja, podizanja temperature, slučajnog uključivanja plamenika ili zaustavljanja kuhanja.
 • WOK ploča za kuhanje – ovo je turbo plamenik dizajniran za tavu. Ima znatno veću snagu od konvencionalne ploče za kuhanje. WOK se nalazi na skupljim plinskim, indukcijskim i staklokeramičkim pločama za kuhanje. Može imati od jednog do tri kruga.
 • Booster – zvan i JetStart ili Sprintstart, omogućuje brzo zagrijavanje odabrane ploče za kuhanje za maksimalnu učinkovitost. Štedi vrijeme, ali povećava potrošnju.
 • Hob2Hood sustav - omogućuje daljinsku komunikaciju između ploče za kuhanje i nape. Ova vrhunska funkcija kuhanja automatski uključuje osvjetljenje i pokreće ventilator nape.
 • Dostupne su i ploče s ugrađenom napom izravno u ploču za kuhanje. Snaga nape se  automatski prilagođava i što je temperatura viša, rad nape je jači. Takve nape dobro dođu pogotovo ako imaš ploču za kuhanje na otoku. Napa neće ometati pogled niti poremetiti cjelokupni dizajn kuhinje.

 

Pribor

 

Često postavljana pitanja

Kako očistiti ploču za kuhanje?

Kod plinskih ploča za kuhanje emajl je najlakše održavati jer mrlje ne dolaze do izražaja. Staklene i ploče za kuhanje od nehrđajućeg čelika moraš pažljivije polirati, jer se na tim materijalima puno lakše vide mrlje. Srećom, postoje proizvodi dizajnirani posebno za ploče za kuhanje s kojima je održavanje užitak. Prilikom čišćenja ploče za kuhanje rad ometaju i plamenici koji stoje na putu. Srećom, čišćenje indukcijskih i staklokeramičkih ploča za kuhanje je vrlo jednostavno. Plamenike ne trebaš izbjegavati i često je dovoljno samo nekoliko poteza krpom po ploči za kuhanje.

5 savjeta za održavanje ploče za kuhanje

 • Očisti ploču za kuhanje čim se ohladi. O ploči za kuhanje vrijedi redovito brinuti, nemoj dopustiti da se nakupi puno ostataka hrane i masti. Ako ju odmah opereš, čišćenje će biti lakše.
 • Dovoljna je spužva i sredstvo za čišćenje. Fina spužva za suđe i sredstvo za čišćenje površina bit će dovoljni za redovito održavanje.
 • Temeljito očisti površinu. Nakon pranja očisti područje krpom od mikrovlakana ili papirnatim ručnikom.
 • Predvidi. Tijekom kuhanja možeš uštedjeti mnogo posla. Sve što trebaš učiniti je pažljivo rukovati loncima i odmah obrisati sve proliveno.
 • Što ako to nije dovoljno? Za otpornije mrlje isplati se kupiti poseban sprej ili kremu te strugalicu za čišćenje.

Kako mogu lako prepoznati posuđe koje je prikladno za indukcijsku upotrebu?

Posuđe pogodno za indukciju možete prepoznati po simbolu zavojnice ili po postavljanju magneta na dno lonca. Ako magnet ostane na dnu lonca, radit će na indukciji.

Jesu li rešetke kod plinskih peći bolje odvojene za svaki plamenik posebno ili spojene?

Rešetke za pojedinačne plamenike lakše se uklapaju u perilicu posuđa, ali mogu biti nestabilne tijekom kuhanja. Povezane rešetke obično su stabilnije. Ali također je potrebno odabrati kvalitetan dizajn rešetke, koji je izrađen od lijevanog željeza ili emajla. Rešetka ne smije pasti s plamenika niti njezino pomicanje ne smije uzrokovati prevrtanje lonca.

→Pogledaj ploče za kuhanje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe