SAVJET Ljepota i zdravlje
28.2.2022. 11:35:47

KOJI SAPUN KUPITI?

1/1

Sapun je jedna od osnovnih higijenskih potreba svih ljudi, njegovo korištenje je primarna higijenska navika koju učimo u djetinjstvu. Sapun uklanja prljavštinu i bakterije s kože, pa ga ne bi smjelo nedostajati ni u jednoj kupaonici. Osim za čišćenje kože, može se koristiti i za odmašćivanje raznih površina ili za pranje rublja. Princip proizvodnje nije se mijenjao stotinama godina, ali danas je izbor očito puno veći.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 3 min

 

Indeks

  1. Vrste sapuna
  2. Ostale važne značajke
  3. Kako pravilno prati ruke

 

Vrste sapuna

 

Tvrdi vs. tekući sapun

 

  • Tvrdi sapuni prikladni su samo za kućanstva u kojima ih koristi ograničen broj ljudi. Primjerice, ako sapun stoji dugo na umivaoniku, na njemu se mogu pojaviti bakterije. Sapun sam po sebi ne može ubiti bakterije, samo olakšati njihovo ispiranje. Međutim, tvrdi sapun traje dulje od tekućeg, njegova upotreba je praktična na putovanjima, jer ne curi i tako će tvoj kofer ostati suh.
  • Tekući sapuni su zatvoreni u dozatorima i stoga su mnogo prikladniji za korištenje na javnim mjestima. Učinak čišćenja im je isti kao i kod tvrdih sapuna, samo što ima više pjene. Baš kao i tvrdi sapun, ne može sam ubiti bakterije, preporučljivo je razmisliti o korištenju gela za dezinfekciju nakon pranja ruku.

 

Osim ove dvije vrste, na tržištu se mogu pronaći i gel sapuni, sapuni u obliku paste koji obično sadrže abrazivu komponentu pa su stoga prikladni za jako zaprljane ruke, te pjenasti sapuni koji su namijenjeni za uporabu u sprejevima za pjenjenje.

 

Antibakterijski sapun

 

Antibakterijski sapun, koji se ponekad naziva i dezinfekcijski sapun, obogaćen je antibakterijskim sastojkom. Ovi sapuni mogu uništiti do 99,9% bakterija. Za razliku od gelova za dezinfekciju, također uklanjaju masnoću i drugu prljavštinu s tvojih ruku. Nakon uporabe se i dalje osjete, međutim često su nadopunjeni prirodnim ekstraktima i ugodnog su mirisa. Ove podatke možeš pročitati u opisu pojedinih proizvoda.

 

Prirodni sapun

 

Ovi sapuni izrađeni su isključivo od prirodnih sastojaka. Sadrže ulja (maslinovo, kokosovo, palmino), začinsko bilje, maslac i često značajan udio voćnih sastojaka. Jako su kremasti, njeguju i ne isušuju kožu. Idealni su za alergičare i osjetljivu kožu.

tri različite vrste sapuna

 

 

Ostale važne značajke

 

PH vrijednost

 

Ova vrijednost općenito govori je li nešto kiselo, neutralno ili lužnato. Kiseline su, naprimjer, želučana kiselina, limunov sok i kava - pH vrijednost je u rasponu 0-7. Neutralna je destilirana voda s pH 7 vrijednosti. Soda, amonijak, voda iz slavine ili ručno rađeni sapuni su lužnati. PH vrijednosti se ovdje kreću od 7 do 16. PH vrijednost ljudske kože varirat između 4,0 -7,0. Dakle, općenito možemo reći da je površina kože blago kisela. Upravo ovaj zaštitni filter kiseline omogućuje oporavak prijateljskih mikroorganizama koji štite našu kožu od vanjskih utjecaja.

Dakle, koji pH sapun tražiti? Koži u pravilu škode koje kakvi ekstremi – bilo previše kiseli ili previše lužnati proizvodi. Za privremeno podizanje pH kože dovoljno je umivanje običnom vodom iz slavine. Zato je idealno odabrati proizvode s pH vrijednošću 4-5,5. Ali svaka je koža drukčija, nijedan čovjek nema isti pH po cijelom tijelu. Razlike se mogu pronaći na licu i u području trenja poput pazuha i naravno intimnih područja.

 

Količina

 

Proizvođači danas nude širok raspon veličina pakiranja. Možeš naći pakiranja manja od 300 ml ili, obrnuto, veća od 1 l. Prikladni su za punjenje manjih dozatora. Kao i kod drugih proizvoda, veća pakiranja su ekonomičnija i koštat će manje.

 

 

Kako pravilno prati ruke

Preporučljivo je da operemo ruke svaki put kad dođemo doma, nakon korištenja WC-a i prije svakog obroka. Pranje ruku treba trajati oko 40-60 sekundi, ali ne smijemo zaboraviti ni na jedno područje. Dakle, koji je pravi postupak?

  1. Nanesi dovoljno sapuna da pokrije cijelu površinu ruku.
  2. Trljaj dlan o dlan.
  3. Desnim dlanom savijenih prstiju trljaj stražnju stranu lijeve ruke i obrnuto.
  4. Sklopljenih ruku, sapunaj dlan o dlan.
  5. Prstima jedne ruke trljaj između prstiju druge ruke.
  6. S dlanom kružno sapunaj ispruženi palac druge ruke, promjeni ruku i ponovi.
  7. Sapunaj vrhove prstiju jedne ruke kružnim pokretima u oba smjera duž dlana druge ruke. Zamijeni ruke i ponovi.
  8. Ruke temeljito isperi vodom.
  9. Dobro osuši ruke jednokratnim papirnatim ručnikom.

Ako jednokratni papirnati ručnici ili moderno beskontaktno sušilo za ruke nisu dostupni, obriši ruke maramicom. U kućnom okruženju svaki bi ukućanin trebao imati svoj ručnik.

 

Pogledaj sapune na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe