SAVJET Bijela tehnika
18.3.2022. 12:47:50

KOJU KUHINJSKU NAPU ODABRATI?

1/1

Kuhinjske nape praktični su pomoćnici za odvođenje dima iz slabo ventiliranih kuhinja. Ponekad su bili postavljeni u svim domovima na takav način da uopće nisu bili vidljivi. Danas su, međutim, sve popularnije vidljive nape koje se postavljaju u kuhinji iznad površine za kuhanje. S kuhinjskom napom tvoj će dom biti bez plijesni i neugodnih mirisa.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrste nape
  2. Važni parametri
  3. Funkcije
  4. Dodaci za nape
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste nape

Ugradbene i viseće nape

Ovo su neugledne, ali potpuno funkcionalne i praktične nape. Ovi modeli obično su skriveni iza vrata kuhinjskih ormarića iznad ploče za kuhanje. Druga mogućnost je da se montiraju odmah ispod gornjeg ormarića iznad ploče za kuhanje. Štede prostor i zato su prikladne i za manje kuhinje.

Ugradbena napa

+ Može se u potpunosti ugraditi u kuhinju
+ Ne remeti čiste linije tvoje kuhinje
+ Prikladna za malu kuhinju - optički ne zauzima toliko prostora

- Dizajn nije izvanredan
- Upravljanje nekima može smetati
- Zahtijeva profesionalnu montažu

 

→Pogledaj ugradbene nape

 

Viseća napa

+ Kompaktne dimenzije - pogodne za manje kuhinje
+ Relativno jednostavan za instalaciju
+ Unatoč svojim manjim dimenzijama, nudi visoke performanse
+ Povoljna otkupna cijena

- Nije prikladna za veće kuhinje - nedovoljan kapacitet
- Dizajn nije izvanredan

 

→Pogledaj viseće nape

 

Kaminske nape

Dovoljno su snažni za srednje i velike kuhinje. Ne postavljaju se u ormarić iznad ploče za kuhanje, već se spajaju na cijev izvan kuhinje, na primjer na dimnjak ili ventilacijsko okno.

+ Visoka usisna snaga
+ Odvojeni dimnjak za odvod pare
+ Može se postaviti izravno na zid
+ Vrlo širok izbor modela, boja, materijala, funkcija i dizajna

- Teže se postavlja
- Zahtjevi za većim prostorom
- Obično veća potrošnja energije i nabavna cijena

→Pogledaj kaminske nape

 

Ako imaš kuhinju u obliku slova L ili štednjak smješten u kutu kuhinje, odaberi kutnu napu.

 

Otočne nape

Možeš ih pronaći i pod pojmom viseće nape. Dizajnirani su da vise iznad kuhinjskog otoka.

+ Prikladno za veće kuhinje
+ Mogu razviti vrlo visoke performanse
+ Imaju vrlo moderan dizajn - vrlo poseban element dizajna
+ Rješava ekstrakciju ako se ploča za kuhanje nalazi na kuhinjskom otoku

- Rasipanje prostora - veće dimenzije
- Potrebna profesionalna montaža
- Viša nabavna cijena

 

→Pogledaj otočne nape

 

Nape ugrađene u ploču za kuhanje

To je moderniji način izvlačenja pare pri kuhanju. Pare se spuštaju i ispuštaju kroz otvor koji se nalazi izravno u ploči za kuhanje. Ventilacijski element kuhinjske nape nalazi se ispod kuhinjskog pulta i nudi mogućnost spajanja odvodne cijevi.

+ Značajno štedi prostor u kuhinji
+ Nudi iznimne performanse uz nisku potrošnju energije
+ Dizajniran u vrlo modernom dizajnu
+ Jednostavno čišćenje
+ Tu je i električna kuhinjska napa koja se izvlači iz kuhinjskog pulta i ima ugrađen motor

- Potrebna profesionalna montaža
- Viša nabavna cijena

 

→Pogledaj kuhinjske ploče s ugradbenom napom

 

Važni parametri

Snaga

Jedan od najvažnijih parametara je izlazna snaga, koja se izražava u m3/sat i označava količinu zraka koju napa može izvući po satu. Snaga ovisi o tome hoće li napa obavljati svoj posao u tvojoj kuhinji. Potreban kapacitet možeš jednostavno izračunati ili se možeš orijentirati uz pomoć naše tablice.

Koliko jaku napu kupiti?
Ako ne znaš koja snaga odgovara prostoriji u koju postavljaš napu, ova jednostavna formula će ti pomoći: dduljina × širina × visina = volumen u m³. Time se izračunava volumen prostorije u kojoj kuhaš, a time i količina zraka u njoj. Izlazna snaga tvoje nove kuhinjske nape mora nadoknaditi ovu količinu najmanje deset puta na sat, a idealno šesnaest puta. Dodaj izračunati volumen sljedećoj formuli:
volumen u m³ × 16 = proizvodnja u m³/h
To je kapacitet koji ti je potreban za tvoj prostor, a u najboljem slučaju čak i malo više. Međutim, ako je kuhinja spojena s dnevnim boravkom, izmjena zraka u ovoj prostoriji također bi uzrokovala odlazak topline. U tom slučaju odaberi napu kapaciteta 600 m³/h.
Dizajn same nape također je važan za pravilno odvođenje para. Na primjer, položaj i ukupna površina filtara, dubina nape, unutarnji zračni kanali i dizajn ispušnog kanala, koji mora imati najkraći mogući put bez nepotrebnih zavoja, kako se ne bi izgubila učinkovitost.
Kapacitet izravno utječe na energetsku učinkovitost. Trebaš više snage, trebaš očekivati ??veću potrošnju. Zato se pobrini da odabereš pravu da ne trošiš nepotrebnu električnu energiju.

 

Volumen prostorije Idealna usisna snaga nape
40 m3 400 m3/h
60 m3 600 m3/h
80 m3 800 m3/h
100 m3 1000 m3/h

 

Glasnoća

Prilikom odabira moraš uzeti u obzir još jedan ključni parametar: razinu buke. Ovo je osobito važno ako je kuhinja povezana s dnevnim boravkom. Razina buke raste sa snagom kuhinjske nape. Recirkulacijski modeli općenito su glasniji, ali veća buka također može biti povezana s lošom instalacijom. U tiše nape spadaju modeli s razinom buke nižom od 62 dB, dok najtiše nape postižu razinu buke od samo 40 dB, a neke i manje. Kod bučnijih modela razina buke je veća od 69 dB.

Težina

Ne zaboravi na težinu kuhinjske nape, posebno kod zavjesa i napa na dimnjak, gdje moraš znati kolika je nosivost ormara ili stropa na koji će se napa postaviti.

Energetska učinkovitost

Mjeri učinak i potrošnju kuhinjske nape. To znači koliko energije napa treba da postigne određeni kapacitet. Energetski najučinkovitiji uređaji imaju vrijednost A, dok najmanje energetski učinkoviti imaju vrijednost G. Iznimno, možeš pronaći i A+.

Materijal

Nape su najčešće izrađene od brušenog nehrđajućeg čelika koji se lako čisti. Možeš odabrati i napu koja je kombinirana od aluminija, čelika i prozirnog mliječnog stakla. Staklo moraš temeljito ispolirati za savršen izgled. Još uvijek su u modi klasične bijele nape, najčešće izrađene u kombinaciji lima i emajla.

Funkcije

  • Rasvjeta - imaju je sve moderne nape. Žarulje moraju biti usmjerene okomito na radnu površinu, a njihov omotač mora biti proziran i nezamućen, kako bi učinak osvjetljenja bio što veći.
  • Sustav vremena - radi pritiskom na tipku, jer aktivira motor da radi neko vrijeme nakon što se napa isključi. Prostor oko kuhinje tako je u potpunosti prozračen.
  • Automatsko odsisavanje - automatski se uključuje kada napa otkrije višu razinu para u okolnom području.
  • Senzor koji regulira snagu usisavanja - prepoznaje kada je u prostoriji veća količina pare i potrebna je veća snaga usisavanja.
  • Indikator prljavog filtra - LED indikator koji upozorava kada je vrijeme za čišćenje ili zamjenu filtra.
  • Kontrola na dodir - zamjenjuje uobičajenu mehaničku kontrolu, umjesto koje napa ima zaslon koji prikazuje različite funkcije i radne vrijednosti.
  • Daljinski upravljač - osigurava potpunu udobnost pri kuhanju. Kuhinjskom napom možeš daljinski upravljati pomoću daljinskog upravljača.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Koja je razlika između filtara koji su dostupni?

  • Metalni filter za masnoću – nalazi se na vidljivom mjestu na dnu nape i lako se pere ručno ili u perilici posuđa. No, dobro ju je prethodno potopiti u vodu s otopljenom sodom bikarbonom.
  • Tekstilni filter za masnoću - zadržava više od 90% čestica masnoće na svojoj površini. Vijek trajanja mu je oko 2 mjeseca, ali ga je dobro očistiti nakon 100 sati korištenja. Možeš ga prati ručno.
  • Ugljeni filter - upija neugodne mirise tijekom kuhanja. To je jedan od najčešće korištenih filtara na tržištu. Međutim, ne mogu se prati ili reciklirati. Imaju životni vijek do šest mjeseci.
Prilikom odabira filtra ne zaboravi provjeriti njegovu kompatibilnost s tvojim kuhinjskom napom.

Kako se pravilno brinuti za napu?

Za kuhinjsku napu moraš se pobrinuti sveobuhvatno; samo mijenjanje filtera nije dovoljno. Želiš li da ovaj kuhinjski element ostane lijep i potpuno funkcionalan, pobrini se za njegovo održavanje.

Kuhinjsku napu redovito (barem jednom mjesečno) obriši vlažnom krpom. Obrati posebnu pozornost na filtre u recirkulacijskim napama, koje je potrebno ne samo očistiti, već i zamijeniti nakon određenog vremena. Filtre za masnoću možeš prati ručno ili ih staviti u perilicu posuđa. Izrađeni su od čelika. Životni vijek ugljenih filtara je ograničen, ali ga možeš produžiti pažljivim pranjem. Filter možeš prati i u perilici posuđa, ali samo do temperature od 65 °C. Filtere u kuhinjsku napu uvijek stavljaj potpuno suhe.

Gdje je najbolje mjesto za ugradnju nape?

Odabrana napa uvijek se mora temeljiti na konceptu kuhinje u koju je namjeravate ugraditi. Njegov raspored je povezan s pločom za kuhanje. Treba ga postaviti iznad njega kako bi što bolje obavljao svoju osnovnu funkciju, tj. uklanjanje viška pare i neugodnih mirisa iz unutrašnjosti.

Napa mora biti postavljena na određenu visinu iznad ploče za kuhanje, između 80 i 100 centimetara. Važna je i širina kuhinjske nape koja mora biti najmanje jednaka širini ploče za kuhanje, ali u najboljem slučaju može je i premašiti. Širina kuhinjske nape je od 40 do 100 centimetara, može biti i više.

Koje su metode usisavanja i po čemu se razlikuju?

  • Napa s odvodom zraka

Koristi ovu napu tamo gdje se može spojiti na dimnjak ili cijev za odgovarajuće odvođenje dima. Ova metoda se također naziva vanjska ekstrakcija. Odvod pare iz zgrade odvija se kroz kanale. Najučinkovitiji je izravni odvodni kanal bez dodatnih suvišnih elemenata. U tom slučaju cijev mora biti provučena izravno iz kuće kroz bočni ili gornji dio zgrade i potrebno je osigurati postavljanje odgovarajućeg krovnog pokrova koji sprječava neželjeni dotok vode. Zimi također moraš voditi računa o mogućnosti odlaska pare prema dolje, što možeš riješiti raznim naborima i posebnim elementima na odvodnom putu. Tipičan primjer takvih mjera je povratni poklopac koji se otvara samo s poklopca prema van. Duljina cijevi ne smije biti veća od 2-3 metra. Ako je duža, možeš koristiti dodatni motor tijekom da ojačaš njegov kapacitet.

  • Napa s cirkulacijom zraka (Recirkulacija)

Odaberi ga za prostorije u kojima nije moguće priključiti se na dimnjak. Izgledom je identičan ispušnoj haubi, no glavna razlika je u poklopcu motora. Napa nije spojena na odvod, već je opremljena recirkulacijskim sustavom, koji radi na način da napa upija zrak iz prostorije u sebe, čisti ga npr. ugljenim filterom i vraća natrag u sobu. To osiguravaju posebni filtri, koje je preporučljivo čistiti i mijenjati barem jednom u 6 mjeseci, što također utječe na tvoje financije.

 

→Pogledaj kuhinjske nape na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe