SAVJET Mali kućanski aparati
1.4.2022. 8:56:37

KOJI MIKSER KUPITI?

1/1

Na tržištu možete pronaći nekoliko vrsta miksera. Možete ih koristiti za pripremu frapea, miješanje grickalica za djecu, s njima možete mijesiti tijesto pa čak i sjeckati orašaste plodove. Pojedinačni mikseri razlikuju se jedan od drugog u pogledu dizajna, performansi, dodatne opreme, a i također cijene. Pročitajte kako odabrati kućanski aparat da on učini sve što od njega očekujete.

 

  • Elizabeta, prevoditeljica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrste miksera
  2. Važni parametri
  3. Funkcije
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste miksera

Štapni mikseri

Sivo-crni štapni mikser.

Najtanji mikser na tržištu, koji služi za miješanje uronjenjem, ali isključivo ručno - cijelo vrijeme ga držite u ruci, pa pri odabiru obratite pozornost na njegovu težinu. Idealan je za pripremu juha, umaka i dječje hrane.

 

Jednostavan za korištenje i čišćenje
Kompaktan dizajn - također olakšava skladištenje
Relativno niska cijena
Modeli s nogom za miješanje od nehrđajućeg čelika također se mogu koristiti za miješanje toplih jela
Većina ručnih mješalica ima kontrolu brzine
Set također može sadržavati širok izbor dodataka - pjenjaču, sjeckalicu, zdjelice, mjerne čaše itd.

Tipku morate držati tijekom cijelog vremena miješanja
Manji kapacitet
Nije prikladno za duže miješanje

 

→Pogledaj štapne miksere

 

Samostojeći mikseri

Zeleni stolni mikser.

Višenamjenski pomoćnik koji vam pomaže u pripremi najrazličitijih jela i pića u kuhinji. Profesionalni blenderi također mogu imati funkciju indukcijskog grijanja za pripremu juha i umaka. Uređaji više klase imaju digitalni zaslon koji prikazuje trenutne postavke, uključujući vrijeme kuhanja, automatsko isključivanje ili mjerač vremena.

 

Univerzalni kuhinjski pomoćnik - možete ga koristiti za pripremu umaka, juha, dječje hrane, koktela, smoothieja i neke tjestenine.
Ako je dovoljno snažan, može drobiti led i sjeckati sjemenke
Prostrana posuda za miješanje
Miješanje je vrlo brzo i učinkovito
Također može miješati veliku količinu sirovina u isto vrijeme
Kontinuirani rad - nema potrebe držati tipku cijelo vrijeme miješanja
Jednostavan za korištenje
Posuda se lako čisti

Zbog većih dimenzija potrebno mu je stalno mjesto na kuhinjskom pultu
Nije prikladan za pripremu tijesta
Relativno glasan

 

→Pogledaj stolne miksere

 

Smoothie blenderi

Crveni blender, smoothie maker.

Jutarnji smoothie mora se pripremiti brzo i što jednostavnije, stoga su stvoreni smoothie aparati. Njihova snažnija verzija su nutri blenderi, koji također miješaju sjemenke i čvrste jezgre.

 

Jednostavan za korištenje i čišćenje
Neke posude mogu se prati u perilici posuđa
Odabrani modeli omogućuju miješanje napitka izravno u posudi iz koje možete piti, tako da ne morate točiti smoothie i prljati dvije posude.

Prikladan samo za smoothije
Niže performanse
Manji kapacitet

 

→Pogledaj blendere/smoothie makere

 

Što je smoothie i odakle zapravo dolazi?
Engleska riječ "smooth" znači "gladak", pa bi i smoothie trebao biti glatko izmiješano piće bez preostalih komadića voća i pulpe. Riječ je o gustom napitku od voća, povrća i vode koji je izumio i popularizirao Amerikanac Steven Kuhnau sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Zbog alergije na laktozu nije smio piti milkshakeove koji su u to vrijeme bili uobičajeniji. Smoothie blenderi razlikuju se od sokovnika po tome što miješaju cijelo voće, uključujući i kore, a ne samo sok. Stoga je - za razliku od soka - ovaj napitak puniji i zdraviji jer sadrži i vlakna.

 

Sjeckalice i drobilice

Zeleno-bijela sjeckalica.

Kompaktni uređaji koji ne zauzimaju prostor u kuhinji, ali su veoma učinkoviti.

 

Prikladni za sjeckanje začinskog bilja, luka, češnjaka i drugog povrća i voća
Kompaktan dizajn
Relativno niska cijena
Također mogu sjeckati orašaste plodove i sjemenke
+ Idealno i za drobljenje leda - u ovom slučaju pripazite na ulaznu snagu koja bi trebala biti oko 300 W

Mogu obraditi samo malu količinu hrane odjednom
Relativno glasni

 

→Pogledaj sjeckalice

 

Važni parametri

Ulazna snaga

Mješalice se kreću od nekoliko desetaka do 2200 W. Što je veća snaga, to je mješalica snažnija. Za lakše snalaženje možemo reći da je do 450 W dovoljno za pire krumpir i miksanje kuhanog povrća, dok blender od 800 W i više pouzdano miješa sirovo voće i povrće za smoothije. Ako često trebate sjeckati orahe ili drobiti led, odaberite jači uređaj od 1100 W i više.

 

Broj okretaja

Broj okretaja vam govori koliko se puta u minuti okrene oštrica, a što je više okretaja, hrana se brže i bolje miješa. Većina miksera radi u rasponu od 10-28 tisuća okretaja u minuti. Najniže brzine namijenjene su za miješanje, a najviše za drobljenje leda ili orašastih plodova. Brzine možete mijenjati skokovima u više koraka ili rotirajućim biračem za bezstupanjsko upravljanje brzinom.

 

Broj brzina

Većina blendera ima 3 ili više brzina. Najveća brzina obično je označena kao "turbo". Tipka "puls" omogućuje kratkotrajno miješanje na najvećoj brzini. Ovo je korisno ako vam je potrebna gruba mješavina ili specifična tekstura po vašem ukusu.

 

Glasnoća

Razina buke tijekom rada prilično je visoka, obično između 80 i 90 dB (to odgovara npr. kamionu u gradskom prometu). Tome pridonosi i sama rotacija motora, ali i vibracije pri obradi tvrđih sastojaka. Miksere treba držati na velikim brzinama jer vole "šetati" po kuhinjskoj plohi. Iz tog razloga neki modeli imaju čak i protuklizne nožice. Vjeruje se da što je uređaj robusniji, to je stabilniji.

Modeli s riječju "tiho" u nazivu emitiraju maksimalno 72 dB.

 

Veličina i dimenzije

Samostojeći mikseri su među težima, težine od 3 do 8 kilograma.

Važan je i volumen posude za miješanje, koja kod velikih profesionalnih mikser može biti od 0,4 l do 8 l. Za četveročlano kućanstvo dovoljna je zlatna sredina od 1,5 l ili više.

Preporučamo da prije kupnje blendera prvo pronađete odgovarajuće mjesto u kuhinji gdje ga želite smjestiti i sve točno izmjerite. Kako bi mikser pravilno pristajala ispod gornjih ormarića na kuhinjskom pultu, ne smije biti veća od 45-47 cm. Za donje ormariće s dvije police na raspolaganju je 45 cm visine, pa bi mikser trebala biti niža.

 

Ergonomija i rad

Ergonomija je najvažnija stvar pri odabiru štapnog blendera. Blender ne smije biti pretežak, a oblik drške treba dobro ležati u ruci. Tu su i postavke na ručki, posebno prekidač koji treba držati tijekom miješanja. Ljevoruke osobe trebaju provjeriti leži li im blender dobro u ruci i mogu li njime glatko upravljati. Ručna metlica se također mora dugo držati tijekom rada, pa ni ona ne smije biti preteška.

 

Jednostavno korištenje

 

Uz samostojeći mikser, ne morate brinuti o ergonomiji. Njegov rad uključuje sastavljanje uređaja (posuda, glava, tijelo), upravljanje tipkama ili dodirom preko ekrana, punjenje i pražnjenje spremnika, rastavljanje i čišćenje. Stolni blenderi mogu se puniti na različite načine. Provjerite je li otvor za punjenje dovoljno velik. Montaža i demontaža miksera treba biti laka, a poželjno je da su svi dijelovi čvrsti i spojeni.

 

Kabel za napajanje

Kabel mora biti dovoljno dugačak da ne ograničava korištenje uređaja u kuhinji. S druge strane, predugi kabel može stati na put. To je vrlo praktičan prostor za namatanje i spremanje viška duljine kabela.

 

Dizajn i materijal

Tijelo miksera može biti izrađeno od nehrđajućeg čelika ili visokokvalitetne plastike. Postoji mnogo atraktivnih i šarenih opcija koje možete izabrati, ali nemojte gledati samo na dizajn. Posebno je važna čvrstoća spojeva - mješalica nakon montaže nema razmaka između spojeva. Općenito, metalni mikseri su kvalitetniji, najjeftiniji uređaji u potpunosti su izrađeni od plastike.

Posude za miješanje su staklene, plastične, iznimno čelične. Također je praktično ako je posuda prozirna s mjericom. Prednost stakla je što je potpuno inertno, tj. ne kemijski reagira s hranom: ne ostavlja mrlje, ne upija mirise, ne nagriza ga npr. voćna kiselina. Za staklene posude proizvođači obično deklariraju uporabu do temperature od 90 °C. Nedostatak je tada veća težina miksera. Plastične posude su lakše, a najbolje su po svojstvima bliže staklenoj. Međutim, imajte na umu potencijalna ograničenja visoke temperature. Proizvođač uvijek navodi raspon temperature u kojem se spremnik može koristiti.

Poklopac spremnika mora imati brtvu od silikona ili kvalitetne gume ili pouzdani zatvarač koji se ne može olabaviti vibracijama. Oštrice blendera moraju biti izrađene od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika. Kako bi se očuvala nutritivna vrijednost svježeg voća i povrća, noževi su opremljeni i slojem titana.

Plastični štapni blenderi nisu dizajnirani za miješanje vruće hrane, djelomično zato što plastika gubi boju. Neka plastika lako apsorbira pigment iz hrane i s vremenom može požutjeti kada je izložena svjetlu. Proizvođači obično ističu ovu mogućnost u priručniku.

 

Funkcije

Osim obavezne kontrole brzine, mikser može imati i druge funkcije.

  • Automatsko isključivanje omogućuje postavljanje vremena miješanja nakon kojeg se uređaj sam isključuje.
  • Zaštita od pregrijavanja - isključuje blender ako se počne pregrijavati i ne dopušta mu ponovno pokretanje dok se uređaj dovoljno ne ohladi.
  • Premlaćivanje - neki imaju i funkciju pjenjače.
  • Samostojeći mikseri s posudom obično imaju sigurnosnu bravu protiv pokretanja u slučaju nepravilne montaže, što može spriječiti nezgode.
  • Drobljenje leda - mješalica može drobiti led samo ako to proizvođač posebno navede. Očekujte to više kod skupljih uređaja s potrošnjom iznad 1000 W.
  • Indukcijsko grijanje je vrhunska funkcija u najskupljim profesionalnim uređajima, koja omogućuje zagrijavanje juha i umaka izravno u blenderu.

 

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kako se brinuti za mikser tako da će dugo služiti? 

Imajte na umu da svako korištenje uređaja suprotno njegovoj namjeni može uzrokovati oštećenje ili čak uništenje. Ako proizvođač izričito ne navodi da je blender namijenjen sjeckanju tvrde hrane i leda, njegov dizajn i performanse vjerojatno nisu dorasli takvom zadatku. Prvi uvjet za dug vijek trajanja je dakle pravilna uporaba u skladu s namjenom uređaja. Drugi uvjet je pravilno održavanje. Operite i očistite blender nakon svake upotrebe. Ako je moguće, odvojive dijelove i pribor operite u perilici posuđa, a blok motora obrišite vlažnom krpom.

Kako sigurno koristiti blender? 

Koristite blender točno prema uputama proizvođača. Nikada ne posežite u blender dok uređaj radi jer se možete ozlijediti. Neki imaju ugrađeni sigurnosni uređaj koji sprječava pokretanje u slučaju neispravne montaže. Preporučljivo je čistiti oštrice u zaštitnim rukavicama. Nečistoće se možete riješiti i tako da mikser napunite vodom i uključite ga na 10 sekundi na najvećoj snazi ??(impuls). Pridržavajte se simbola upozorenja i nikada ne dopustite djeci da koriste mikser.

Koje nastavke mikser može imati već u osnovnom paketu? 

Mikseri imaju rotirajuće višekrake čelične oštrice čiji oblik i materijal utječu na rezultat pripreme.
Ponekad se u osnovnom paketu nalazi i nabijač koji omogućuje da se hrana tijekom procesa pomakne u držač noža. Ne miješaju svi mikseri potpuno sve u posudi.
Smoothie blenderi mogu imati više spremnika koji se mogu ponovno zatvoriti za lakši transport gotovog pića.

 

→Pogledaj miksere na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe