SAVJET Namještaj
5.4.2022. 9:03:56

KAKO ODABRATI NAJBOLJU POLICU ZA KNJIGE?

1/1

Prilikom odabira police za knjige moramo biti svjesni da je to prostor koji će biti ispunjen teškim knjigama ili dokumentima koje želimo zaštititi od prašine ili očiju posjetitelja. Polica za knjige mora imati što više skladišnih mjesta, a pritom zadržavati reprezentativan izgled u stambenoj prostoriji ili uredu. Dakle, kako odabrati pravu i na što se usredotočiti?

 

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 3 min

 

Indeks

  1. Materijal
  2. Otvorene ili zatvorene police
  3. Veličina je bitna
  4. Police za knjige za dječje sobe
  5. Što bi svaka polica za knjige trebala imati?


1. Materijal


Materijal od kojeg su izrađene police za knjige treba odgovarati namještaju prostorije u kojoj će stajati.


Laminat


Laminatne police su popularne zbog svoje relativne stabilnosti. Kvalitetniji regali od laminata imaju ABS rubove koji također djeluju protiv udaraca. Laminat može biti savitljiv, pa možeš pronači i više orginalnijih komada nego što su klasične police za knjige.

 

Smeđa polica za knjige

 

 


Drvo


Drvo je klasičan materijal za izradu polica za knjige. Za razliku od laminata ili plastike, primjerice, drvo nije savitljivo i fleksibilno, pa očekuj više umjerene i klasične komade namještaja, ništa iznimno unikatno. Međutim, velika prednost je izdržljivost i stabilnost. Police od punog drveta treba redovito održavati, na primjer,lakirati ili premazivati voskom,a tropsko drvo premazati uljem. Boja drveta se također može lagano promjeniti tijekom vremena.

 

Klasični drveni regal za knjige

 

 


MDF


Moderni materijal MDF ponaša se slično drvetu. Od ovog materijala su, na primjer, vrata kuhinjskih ormarića. Jednostavno rečeno, ovo je papir stisnut folijom. Međutim, kada se protrlja ili izgrebe, ogrebotine se ne mogu maskirati posebnim brtvilima ili voskom. Ovaj materijal nije prikladan za vlažna okruženja, kao što vlaga ne odgovara ni knjigama.

 

Mdf poličar za knjige

 

 


2. Otvorene ili zatvorene police?


Prilikom odabira, imaj na umu koliko često čitaš i što želiš imati u svom regalu za knjige. Ako ne želiš da knjige postanu samo sakupljači prašine, odaberi zatvoreni regal ili vitrinu s na primjer, staklenim vratima, gdje će knjige biti zaštićene od prašine. U takvom zatvorenom regalu možeš, knjige ili fotografije te druge ukrase, osvijetliti. S druge strane, ako često koristiš enciklopedije ili riječnike za provjeru informacija ili teksta,pristup knjigama nije najlakši.

 

Otvorene police sa osvjetljenjem

 

 


Otvorene police za knjige na kojima knjige vire s polica, prikladne su za lak pristup čitanju. Dobre su za strastvene čitatelje ili za one koji vole otvoreni prostor. Osim knjiga, ovdje naravno možeš staviti i druge stvari, na primjer gramofon s pločama, cvijeće ili vaze, ali je potrebno češće brisanje prašine.

 

Otvoreni regal za knjige

 

 


3. Veličina je bitna


Veličina poličara ovisi o veličini tvoje zbirke knjiga i naravno o veličini stana ili kuće. Izračunaj koliko knjiga trenutno imaš i ako je potrebno, povećaj taj broj u skladu s tempom kojim tvoja zbirka knjiga raste. Police moraju biti debljine najmanje 1,8 cm kako bi izdržale težinu knjiga. Police ne moraju biti ekstra duboke, dovoljno je i 30 cm, ako nemaš zbirku enciklopedija ili rječnika. U stanu svaki slobodan kutak možeš iskoristiti za biblioteku, na primjer u predsoblju, gdje samo postaviš nekoliko polica na slobodne zidove. Ako živiš u kući neka te ne bude strah posvetiti cijeli zid svojim knjigama. Ako imaš puno knjiga, ali malo prostora, odaberi dublje police za knjige u koje možeš staviti knjige u dva reda.

 

Ugrađene police za knjige bijele boje

 

 


4. Police za knjige za dječje sobe


Police za knjige u dječjim sobama ne bi trebale imati staklena vrata, najbolji tip za dječju sobu su otvoreni poličari. Djeca tako imaju jednostavan i brz pristup knjigama ili igračkama koje drže na polici. Djeca mogu sama ukrasiti bijele police za knjige naljepnicama ili slikama. Obično su dječje police orginalnijih oblika, mogu izgledati kao kućica za lutke, avioni ili automobili.

 

Namještaj u dječjoj sobi trebao bi biti pričvršćen na zid.

 


5. Što bi svaka polica za knjige trebala imati?

 

  • Oblik u skladu s ostatkom namještaja
  • Podnožje ili noge koje odgovaraju ostatku namještaja u prostoriji
  • Potencijalna vrata mogu biti od istog materijala kao i cijela polica ili od stakla ili čak mogu biti u potpunom kontrastu
  • Velike police mogu biti osvijetljene za bolju orijentaciju po kolekciji

 

Pogledaj poličare i regale na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe