SAVJET Računalna oprema
13.4.2022. 13:34:18

KAKO KUPITI LAPTOP?

1/1

Prijenosna računala sve više zamjenjuju stolna računala zbog jednostavnosti prijenosa. Prijenosno računalo je pomoćnik na poslu i kod učenja, a u slobodno vrijeme igranje na prijenosnom računalu je divan način za opuštanje. No nije svako prijenosno računalo za isto, uredsko prijenosno računalo će biti jeftinije od prijenosnika za igre, ali na njemu ne možeš igrati GTA ili Sims – zato nemoj birati samo po cijeni, već pogledaj što sve može.

 

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Podjela prijenosnih računala
 2. Parametri
 3. Korisne značajke
 4. Održavanje i servis prijenosnih računala
 5. Dodaci
 6. Često postavljana pitanja

 

Podjela prijenosnih računala

Prijenosno računalo za igru

Najvažnija stvar kod prijenosnih računala za igru je njihova grafička kartica, koja mora biti namjenska, a ne intrigirana. U većini slučajeva ne mogu se nadograditi, pa se ne isplati štedjeti – njihovu izvedbu označava broj modela grafičke kartice. Ako planiraš igrati stare igre na CD/DVD-u, odaberi prijenosno računalo s optičkim pogonom. Središnji dio prijenosnog računala je procesor, Intel Core i7 pokreće najnovije igre, Intel Core i5 pokreće samo manje zahtjevne igre i prikladniji je za radna prijenosna računala. 

Raznobojni gaming laptop.
Raznobojni gaming laptop.

+ Izvedba
+  Dizajn

- Viša cijena

→Pogledaj gaming laptope

 

Radna prijenosna računala

Za posao je najbolji prijenosnik na koji možeš spojiti sve periferne uređaje (monitor, miš, tipkovnicu) jednim kablom (ili postavljanjem uređaja u stanicu). Uredska prijenosna računala su vrlo skromno opremljena i ograničenog kapaciteta – prednost je njihova niska cijena. Međutim nisu prikladni, primjerice za grafičke dizajnere koji trebaju više RAM-a, SSD-a i namjenske grafičke kartice za uređivanje videa i izradu modela u grafičkim uređivačima. Ako često putuješ, preporučamo lagano i malo prijenosno računalo s dijagonalom od 14”. 

Sivi radni laptop.
Sivi radni laptop.

+ Cijenovna pristupačnost

- Ne možeš upravljati zahtjevnijim programima

→Pogledaj poslovne laptope

 

Prijenosno računalo 2u1

Prijenosno računalo 2u1 možeš preokretati ili odvojiti zaslon od tipkovnice i koristiti ga kao tablet zahvaljući zaslonu osjetljivom na dodir. Mogu se koristiti ne samo za posao, na primjer tijekom prezentacije, već i kod kuće tijekom kuhanja ili gledanja filmova. Zbog svoje kompaktnosti i praktičnosti za korištenje prikladni su i kao prijenosna računala za studente. 

Laptop - tablet 2v1.
Laptop - tablet 2v1.

+ Može se koristiti kao tablet
+  Kompaktna veličina

- Mali kapacitet – može upravljati samo osnovnim programima

 

Prijenosno računalo sa zaslonom na dodir

Zaslon osjetljiv na dodir možeš pronaći i na prijenosnim računalima čvrste konstrukcije. Međutim, ne mogu se u potpunosti koristiti kao tableti i teži su od 2u1 prijenosnih računala. S druge strane, izrađeni su s dijagonalom od 17,3” pa ako preferiraš veći zaslon i trebaš jače djelovanje, poslužit će bolje od 2u1 prijenosnog računala.

Upotreba laptopa sa ekranom na dodir.
Upotreba laptopa sa ekranom na dodir.

Prednosti i nedostaci u odnosu na konvertibilna prijenosna računala

+ Dostupan s većom dijagonalom
+  Veća učinkovitost

- Ne može se odvojiti od tipkovnice
- Veća težina

 

→Pogledaj laptope sa ekranom na dodir

 

Parametri

Procesor

U osnovi, procesor predstavlja mozak prijenosnog računala, naime brine se o provedbi svih procesa. Brzina u velikoj mjeri ovisi o tome. To je navedeno u GHz, ali danas ne predstavlja previše važan podatak, jer brzina procesora ovisi i o više ključnih čimbenika. Prijenosna računala često imaju vrijednost u GHz, ali mogu imati u zagradi dodatni predikat Turbo/TurboBoost. U tom slučaju, pod opterećenjem, procesor može za kratko vrijeme povećati maksimalnu frekvenciju. 

Broj jezgri također je važan parametar. Za osnovnu uporabu dovoljan je dvojezgreni procesor, no za zahtjevnije igre i aplikacije potraži četverojezgreni procesor. Neki dvojezgreni procesori opremljeni su Hyper-threading tehnologijom, koja stvara još dvije virtualne jezgre i tako se djelomično mogu ponašati kao četverojezgrene. Snažnije četri jezgre mogu učiniti isto, ali mogućnost podjele zadataka na osam jezgri može koristiti samo vrlo uzak skup programa, posebno u području grafičkih ili video uređivača.

Procesor Intel Core i7.
Procesor Intel Core i7.

Najveća prijenosna računala trenutno koriste Intel Core i7 procesore, a njihov potencijal će iskoristiti zahtjevni igrači videoigrica ili oni koji se bave videom i grafikom. Za tipično kućno ili školsko prijenosno računalo, manje moćni dvojezgreni procesor je sasvim dovoljan, na primjer za aktivnosti poput pisanja dokumenata ili pregledavanje interneta.

→Pogledaj procesore

 

Radna memorija (RAM)

Koristi se za pohranu procesora i privremenih datoteka, uključujući operativni sustav. Što je veći, to više računalo može obraditi u isto vrijeme. 

Danas je baza 4 GB, što je dovoljno za prilično nezahtjevne korisnike. Na primjer, mogu se ograničiti brojem otvorenih kartica u pregledniku s kombinacijama s drugim programima.

Idealno je 8 GB RAM koji može podnijeti većinu zadataka, uključujući igranje nezahtjevnih igara – veće su potrebne samo zahtjevnijim korisnicima koji se bave, primjerice naprednom grafikom ili montažom videa. 

Radna memorija - RAM.
Radna memorija - RAM.

→Pogledaj memorjie (RAM)

 

Tvrdi disk

Svi korisnički podaci pohranjeni su na tvrdom disku. Zbog pokretnih dijelova klasični HDD je znatno sporiji i skloniji oštećenjima. 

SSD diskovi se odlikuju velikom brzinom, izdržljivošću i lakši su, što znači da je i sam laptop lakši. Nedostatak je najčešće njegov kapacitet, jer je , za razliku od klasičnog tvrdog diska, za svaki GB više, također i cijena viša. Ako ti ne treba puno prostora za pohranu u samom prijenosnom računalu i želite SSD čak i u jeftinijim uređajima, brzina je značajna u odnosu na HDD. 

Tvrdi disk - SSD disk.
Tvrdi disk - SSD disk.

Uvijek odaberi najmanje 128 GB memorije, jer će sustav zauzeti do 40 GB prostora. Jeftina prijenosna računala često imaju eMMC memoriju, koja je tek nešto brža od tvrdog diska, a cijena kapaciteta je usporedljiva sa SSD-om. Opcija koja kombinira brzinu SSD-a i kapacitet HDD-a je kupnja vanjskog pogona. Možeš pohraniti podatke, poput fotografija ili filma, kojima ne pristupaš prečesto. 

→Pogledaj tvrde diskove

 

Grafička kartica

Grafička kartica prikazuje sliku na ekranu putem grafičkog izlaza. Njegova glavna komponenta je GPU grafički proces koji je zaslužan za brze i učinkovite promjene sadržaja grafičke memorije, a time i slike na ekranu. Mnoga prijenosna računala danas koriste takozvane intergrirane grafičke kartice koje su dio procesora. Njihova prednost je manja potrošnja energije i niža radna temperatura, ali ne postižu iste mogućnosti kao namjenska kartica.

Grafička kartica.
Grafička kartica.

Najjeftinije namjenske grafičke kartice nisu pretjerano moćne od konvercionalnih integriranih, ali troše više energije i također su sklonije oštećenjima. Viša serija namjenskih grafičkih procesora imat će veće grafičke performanse, dok će najviši modeli lako svladati najnovije igre na visokim postavkama. 

→Pogledaj grafičke kartice

 

 

Zaslon

Najčešće opcije su ekrani HD rezolucije (1366 x768 px) i Full HD (1920 x 1080px). Prva suprotnost vrijednosti je osnovna i standard među jeftinijim prijenosnim računalima. U tom primjeru na zaslonu će se prikazati manje informacija, a primjetit ćeš i pojedine piksele na većoj udaljenosti od monitora. Full HD čak i kod većih zaslona nudi relativno kvalitetan prikaz i dosta radnog prostora. Najkvalitetniji ekrani danas imaju rezoluciju od 3840x2160 px, no većina se nalazi u višem cjenovnom rangu. U ovom slučaju igračima video igrica bi se preporučili modeli s najmoćnijom grafičkom karticom kako bi mogli prikazivati sve detalje.  

Laptop s 17-inčnim ekranom.
Laptop s 17-inčnim ekranom.

Prijenosna računala manje dijagonale su kompaktnija i prikladnija za čestu prenosivost, ali planiraš li gledati filmove ili igrati igrice na prijenosnom računalu, veći zaslon će biti prikladniji.
 • 11,6 "in 13,3" odaberi ako često putuješ
 • 14 -inčna prijenosna računala i dalje su kompaktnija i na njima je lako raditi
 • 15,6 – inčna prijenosna računala već su dovoljna za filmove, igre i multimediju
 • 17,3 – inčna dijagonala nudi jasan veliki zaslon, no veći prijenosnik nije prikladan za često prenašanje

Za dodatnu zaštitu zaslona mogu se kupiti i različite vrste zaštitnih folija. Osim klasične mat i sjajne, možeš kupiti i antirefleksivnu i takozvanu »privatnu« foliju koja onemogućuje ljudima u blizini da gledaju ekran sa strane.

 

Baterija

U specifikacijama prijenosnog računala, osim kapaciteta baterije u Wh (vat sat), nalazi se i navedeno vrijeme izdržljivosti po kojem se lako možeš snalaziti. Obično, navedena izdržljivost je ostvariva s pola svjetline i uredskim radom uz povremenu internetsku vezu. Što više opterećuješ prijenosno računalo, baterija troši više energije. Prijenosno računalo s osmosatnom izdržljivosti tokom rada bit će, na primjer izazovnije tokom igranja zahtjevnije video igre gdje će izdržljivost biti smanjena na sat i pol ili na primjer, na pet sati tijekom reprodukcije filma s uključenim zvučnicima. Snažnija prijenosna računala brže troše isti kapacitet jer komponente trebaju više energije.

 

Korisne značajke

 • Web kamera – danas je mogućnost video poziva vrlo važan element prijenosnog računala.
 • Optički pogon – nije standardna oprema, ali ako ne možeš izbjeći CD-e i DVD-e, uvijek možeš odabrati vanjski pogon.
 • Bluetooth – koristi se za bežično povezivanje dodatne opreme (miš, pisač).
 • HDMI – omogućuje povezivanje s monitorom i većim televizorom.

 

 

Održavanje i servis prijenosnih računala

Baterija neizbježno s vremenom gubi svoju izdržljivost, što se pravilnom uporabom može značajno ograničiti. Nemoj dopustiti da se baterija potpuno isprazni na nulu, idealno je da je spojite na 10-15% preostalog punjenja. Prijenosno računalo možeš puniti do kraja, ali nije najbolje ostaviti ga uključenog nekoliko dana, pa povremeno prekini punjenje. Neka prijenosna računala imaju dugotrajno način električnog povezivanja, gdje održavaju bateriju optimalno napunjenom do određenog kapaciteta, čime joj produžuju vijek trajanja.

Posebno treba paziti na prijenosna računala koja se često koriste kako bi utor za hlađenje bio čist. Njihovo začepljenje prašinom često je uzrok pregrijavanja, koje, ako se ne uzme u obzir dulje vrijeme, može trajno oštetiti komponente. U idealnom slučaju, prijenosno računalo treba profesionalno očistiti i zamjeniti termalnu pastu na procesoru barem jednom godišnje. Neće te puno koštati, a lako će produžiti život tvog prijenosnog računala za nekoliko godina. Prijenosno računalo mora imati dovoljnu količinu zraka u ventilacijskim otvorima pa se ne preporuča stavljati na deke gdje se pregrije.

 

Dodaci

→Torbe i ruksaci za prijenosna računala

 

→Podloge i stalci za prijenosna računala

 

→Baterije za prijenosno računalo

 

→Punjač za prijenosno računalo

 

→Naljepnice za prijenosno računalo

 

Često postavljana pitanja

Prijenosno računalo mi je sporo i gasi se, što mogu učiniti?

Pokušaj očistiti ventilacijske otvore, isključenje može biti zbog pregrijavanja zbog nedostatka zraka. Ako se stanje ne promjeni, možda je kriva baterija.

Kako mogu znati može li moje prijenosno računalo biti dovoljno moćno za određenu igru/program?

Na preformanse uglavnom utječu procesor i RAM. Za zahtjevnije igre i programe biraj prijenosna računala s Intel Core i7 procesorom i najmanje 8 GB RAM-a memorije.

Na što se trebam usredotočiti kada tražim snažno prijenosno računalo za studente?

Ako tražiš prijenosno računalo koje će moći podnijeti zahtjevne grafičke programe, usredotoči se na ove parametre:

 • najbolje je da ima procesor Intel Core i7,
 • veći zaslon od 17" inča,
 • najmanje 500 GB prostora na disku

 

→Pogledaj laptope na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe