SAVJET U kuhinji
15.4.2022. 8:53:34

KAKO ODABRATI SET POSUĐA?

1/1

Seliš se u novi stan ili renoviraš kuhinju? Osnova svake kuhinje je kvalitetan set posuđa, koji se sastoji od lonaca ili tava različitih veličina, ali u istom dizajnu i od istog materijala. Ako posvetiš dovoljno vremena odabiru, set posuđa može trajati dugi niz godina.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste materijala
  2. Vrste posuđa
  3. Dodaci
  4. Ostala oprema za kuhinju
  5. Savjet za kraj

 


1. Vrste materijala

 

 

Nehrđajući čelik

 

+ Posuđe je vrlo popularno zbog svoje izdržljivosti i dugog vijeka trajanja
+ Lonci s debelim sendvič dnom imaju izvrsna svojstva termoakumulacije
+ Dno glatko prenosi toplinu u unutrašnjost posude bez oscilacija i po cijeloj površini
+ To olakšava kuhanje i sprječava zagorijevanje
+ Posuđe se može koristiti i u pećnici do 240 °C

- Veća potrošnja energije
- Održavanje nije jednostavno

 


 

Keramika

 

 

+ Opremljena keramičkom unutarnjom površinom koja se ne lijepi
+ Otporna je na mehanička oštećenja i mirise
+ Može se kuhati, pržiti i peći potpuno bez masnoće pa je pogodno za pripremu zdrave kuhinje
+ Materijal je otporan na visoke temperature do 400 °C
+ Posuđe možeš koristiti i u pećnici na temperaturi do 300 °C, pod uvjetom da nema plastične ručke

- Keramička površina je osjetljiva na ogrebotine, stoga nemoj koristiti metalni pribor tijekom kuhanja ili prženja

 


 

Emajlirano

 

 

+ Izrađeno je od tankog čeličnog lima prekrivenog vrlo otpornim mineralnim slojem
+ Popularno je zbog svog dekorativnog izgleda u raznim varijantama boja
+ Niska nabavna cijena

- Ne smije se pustiti da se naglo ohladi nakon vađenja iz pećnice jer bi došlo do pucanja površine
- Hrana može lakše zagorjeti zahvaljujući tanjem dnu

 



Titan

 

 

+ Posuđe od titana izrađuje se u kombinaciji s drugim materijalima, vrlo često s keramikom
+ Na njemu možeš kuhati potpuno bez masnoće i ulja
+ Jednostavan za održavanje
+ Vrlo izdržljiv
+ Posuđe se brzo i ravnomjerno zagrijava i dugo zadržava toplinu, što značajno štedi energiju tijekom kuhanja

- Viša cijena

 

 


2. Vrste posuđa

 

Lonac

  • Srednje visine, uskog promjera i dvije manje ručke
  • Obično stane i na manju ringlu
  • Da bi se sadržaj ravnomjerno zagrijao, potrebno je hranu promiješati
  • Promjeri lonaca najčešće se kreću od 10 do 30 cm s volumenom 2-6 l.

 

Pekači

  • U usporedbi s loncem, ima manju visinu i širi promjer
  • Najčešće korištene posude su promjera 16-24 cm i zapremine 1-4 l
  • Za kuhanje je potrebno koristiti veću ringlu, ali zahvaljujući tome omogućuje brzo i ravnomjerno zagrijavanje hrane

 

Lonac za pirjanje

  • Ovo je niži lonac s praktičnom dugom ručkom
  • Široki lijevak za odlijevanje
  • Idealan je za zagrijavanje vode, mlijeka, kuhanje jaja ili za pripremu pečenja
  • Promjer je obično 16-24 cm s volumenom oko 1 l

 

Tava

  • Niska ravna posuda s dugom ručkom za sigurno nošenje i držanje tijekom kuhanja
  • Uglavnom se koristi za prženje, pirjanje i pečenje
  • Ako je opremljena neljepljivim unutarnjim slojem, hrana se neće lijepiti
  • Najčešće su tave promjera od 20-32 cm
  • Visoke su 4-9 cm, WOK tave su visoke oko 11 cm, dok su tave za palačinke obično 2 cm.

 


3. Dodaci

 

  • Mjerna ljestvica omogućuje jednostavno mjerenje količine vode / umaka / sastojka bez upotrebe mjerne posude
  • Fiksne ručke su od čelika ili plastike, plastika slabije provodi toplinu pa se ručke ne zagrijavaju, ali lonac se ne može koristiti u pećnici
  • Odvojiva ručka štedi prostor u kuhinji, ručka se može koristiti na više lonaca, čak i ako je ručka plastična, lonac se može koristiti i u pećnici

 


4. Ostala oprema za kuhinju

 

Tave

Lonci

Ekspres lonci

Kuhala za vodu

Posude za zagrijavanje mlijeka

Džezve

Poklopci

 


5. Savjet za kraj

 

Na što se fokusirati

Prije kupnje razmisli koja jela inače kuhaš. Možeš si pomoći popisom od 20 najčešće pripremanih jela, na kojem ćeš vidjeti koji komadi posuđa ti odgovaraju. Naravno, ovisi i o broju ljudi za koje ćeš kuhati. Samac koji kuha samo povremeno trebat će drugačije posuđe nego četveročlano kućanstvo koje kuha svakodnevno. Također imaj na umu da veći broj posuđa omogućuje pripremu više obroka odjednom.

Setovi posuđa mogu biti različiti. Neki sadrže samo lonce, a drugi kombinaciju lonaca, tepsija i tava. U brojnijim setovima pronaći ćeš, osim tave, i specifičnije dijelove posuđa, poput lončića za umak ili grijanje mlijeka ili kuhinjski pribor. Setovi također uključuju poklopce za pojedinačne dijelove.

Mali setovi posuđa mogu se sastojati od manje od 6 komada posuđa, 2 lonca, posuda i poklopaca, ili samo 1 vrste posuđa ili 2 tave. Takav set neće u potpunosti opremiti tvoju kuhinju, ali bit će više nego dovoljan ako kuhaš samo u rijetkim prilikama i za nekoliko ljudi. Možeš ga, naravno, u bilo kojem trenutku proširiti kupnjom dodatne opreme.

Osnovni setovi se sastoje od 7-9 komada (obično 4 vrste posuđa i 4 poklopca) i već s njima ćeš stvoriti dobru podlogu za svoju kuhinjsku opremu. Često je to kombinacija manjih lonaca, onih većih i nekih posuda. Tave i određenije komade posuđa ćeš morati naknadno kupiti. 

Prošireni setovi imaju 10 ili više posuda i ako ih pravilno odabereš, trajat će ti cijeli život. Takvi setovi obično uključuju lonce, poklopce, posude i tave različitih veličina, a ponekad i kuhinjski pribor i podmetače za lonce.

 

Pravilna upotreba posuđa

Prilikom odabira posuđa provjeri za koje je vrste štednjaka prikladno. Neki mogu podnijeti sve vrste grijanja, uključujući indukciju, dok drugi ne spadaju u indukciju. Na primjer, prema proizvođačima, neko keramičko posuđe može se bez problema koristiti na indukciji, dok drugi za svoje keramičke proizvode nude poseban redukcijski jastučić. Da li je posuđe prikladno za indukcijsko kuhalo možeš jednostavno provjeriti tako da na dno posude postaviš magnet. Ako je magnetski, proizvod će raditi na indukciji.

Možeš li prati posuđe u perilici posuđa saznaj u uputama proizvođača. Općenito, bakar i neobloženo lijevano željezo ne spadaju u perilicu posuđa. Pripazi i na izbor deterdženata za perilicu posuđa, preporučuju se nježne varijante. Agresivni mogu oštetiti posuđe, primjerice poremetiti neprianjajući sloj na keramičkom posuđu. Prilikom odabira metode čišćenja i sredstva za čišćenje vodi se materijalom od kojeg je posuđe izrađeno.

 

Kako očistiti pojedinačne materijale?

Ručno pranje jamči duži vijek trajanja posuđa od nehrđajućeg čelika od pranja u perilici posuđa.

Zbog osjetljivosti emajla na temperaturne promjene, ostavi posuđe da se ohladi prije čišćenja. U posudu sa zapečenim ostacima hrane ulij toplu vodu i pusti da se natopi te očisti četkom i spužvom.

Posude od lijevanog željeza nemoj čistiti žičanom četkom jer bi se mogla izgrebati površina. Nakon kuhanja nemasnih jela samo ih prebriši papirnatim ručnikom. Nakon toga u posuđe ulij hladnu vodu. Rezultirajući toplinski šok uzrokuje otpuštanje ostataka hrane. Zatim izlij cijeli sadržaj i samo obriši posuđe. Prilikom čišćenja izbjegavaj pranje prozvodima s abrazivnim dodatkom.

Keramičke posude samo je potrebno oprati toplom vodom i deterdžentom.

Posuđe od titana nećeš izgrebati, na njemu možeš koristiti i žičanu četku.

Za čišćenje bakrenih posuda proizvode se posebne paste koje nježno čiste i vraćaju materijalu prirodni sjaj.

Nemoj koristiti žičanu četku na staklu, moglo bi se ogrebati. Nagomilana prljavština i masnoća mogu se lako ukloniti uz pomoć uobičajenog sredstva za pranje posuđa.

 

Pogledaj komplete kuhinjskog posuđa na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe