SAVJET U kuhinji
15.4.2022. 8:53:34

KAKO ODABRATI SET POSUĐA?

1/1

Seliš se u novi stan ili renoviraš kuhinju? Osnova svake kuhinje je kvalitetan set posuđa, koji se sastoji od lonaca ili tava različitih veličina, ali u istom dizajnu i od istog materijala. Ako posvetiš dovoljno vremena odabiru, set posuđa može trajati dugi niz godina.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste posuđa
  2. Parametri
  3. Materijali
  4. Savjet za pravilnu uporabu posuđa

 

Vrste posuđa

Visoki lonac

Klasični lonac je srednje visine, užeg promjera i dvije drške. Obično se može staviti i na manje polje kuhanja, ali hranu treba mješati kako bi se sadržaj ravnomjerno zagrijao. Promjeri lonaca obično se kreću od 10 do 30 cm s volumenom od 2-6 l.

 

Niži lonci

Niži je i ima širi promjer od normalnih visokih lonaca. Najčešće imaju promjer između 16-24 cm i volumen od 1-4 l. Također obično imaju dvije ručke. Za kuhanje je potrebno koristiti veću ploču za kuhanje, koja omogučuje brzo i ravnomjerno zagrijavanje sadržaja.

 

Posude

Riječ je o niskom loncu s praktičnom dugom ručkom. Obično ima praktičan lijevak za odlijevanje. Posude su odlične za zagrijavanje vode, mlijeka, kuhanje jaja ili pravljenje umaka. Njihov promjer je obično 16-24 cm s volumenom od oko 1 l.

→Pogledaj lonce i posude

 

Tave

Niska ravna posuda s dugom ručkom za sigurno nošenje i držanje tijekom kuhanja. Uglavnom se koristi za prženje, prženje i pečenje.  Važan parametar je njen unutarnji sloj – ako nije ljepljiv, hrana se neće lijepiti za posudu. Najčešće su tave promjera 20 – 32 cm i različitih visina ovisno o tome za koje jelo su namijenjene – univerzalne su tave visine 4 -9 cm, wok oko 11 cm, dok su tave za palačinke obično 2 cm.

→Pogledaj tave i wok tave

 

 

Parametri

Prije kupnje razmisli koja jela obično kuhaš. Možeš si pomoći popisom od dvadeset najčešćih pripremanih jela koji će ti pokazati koji ti oblici posuda najviše odgovaraju. Naravno ovisi  i o broju ljudi za koje kuhaš – pojedincu koji kuha tek povremeno trebat će drugi pribor nego četveročlanom kućanstvu koje kuha svaki dan. Također imaj na umu da ti mnogo različitih posuda omogućuje pripremu nekoliko obroka odjednom. 

Kompleti posuđa mogu biti različiti. Neko kompleti sadrže visoke lonce, drugi kombinaciju visokih i niskih lonaca, tava i posuda. Kod većih kompleta mogu biti uključeni i specifični dijelovi, kao što su lonci za umak, lonci za kuhanje mlijeka i drugi pribor. U kompletu su i poklopci za pojedinačne komade.

  • Manji kompleti posuđa se sastoje od manje od šest komada posuđa; dva lonca, posuda i poklopci ili iz samo jedne vrste posude ili dvije tave. Takav komplet ne opremi cijelu kuhinju, ali je dovoljan ako kuhaš rijetko i za mali broj ljudi. Naravno, komplet možeš proširiti u bilo kojem trenutku kupnjom dodatnog posuđa.
  • Osnovni kompleti sadrže oko osam komada (4 vrste posuđa i 4 poklopca), što je već dobra osnova za kuhinjsku opremu. Najčešće je to kombinacija većih i manjih lonaca i posuda. Tave i konkretnije komade najčešće moraš naknadno kupiti. A takvim kompletom možeš kuhati za cijelu obitelj, ali možeš i samo za sebe.
  • Prošireni kompleti sadrže 11 ili više komada posuđa i ako dobro odabereš, mogu trajati cijeli život. Takvi kompleti uključuju veće i manje lonce, tave raznih veličina, posude, ponekad i razni kuhinjski pribor i podloge za odlaganje vrućeg posuđa.

 

Materijali

Nehrđajući čelik

Najčešće korišteni kuhinjsko pomagalo je posuđe od nehrđajućeg čelika. Vrlo je popularan zbog svoje izdržljivosti i dugog vijeka trajanja. Pravilno održavan, zadržat će svoj elegantan izgled. Nedostatak posuđa od nehrđajućeg čelika je veća potrošnja energije i teže održavanje – čim u njoj nešto zagoriš, čeka te trljanje metalnom spužvicom i deterdžentom. Međutim, imaju snažno dno, koje ima izvrsna termoakumilacijska svojstva. Višeslojno dno dobro prenosi toplinu unutar posude bez oscilacije i po cijeloj površini, što olakšava kuhanje i sprječava zagorijevanje, zadržava toplinu i nakon uklanjanja s izvora. To ti omogućuje da unaprijed isključiš štednjak da uštediš energiju. To također znači da je hlađenje hrane sporije nego kod običnih lonaca. Posuđe koje je izrađeno od nehrđajućeg čelika može se koristiti i u pećnici do 240 °C, ali samo ako im ručke nisu plastične.

→Pogledaj posuđe od nehrđajučeg čelika

 

Emajl

Ovaj stari dobri klasik izrađen je od tankog čeličnog lima prekrivenog vrlo izdržljivim mineralnim slojem. Popularan je zbog svog dekorativnog izgleda u raznim bojama s uzorcima, ali i zbog niske nabavne cijene. Uz pravilno i pažljivo rukovanje, emajl može trajati cijelu generaciju. Prilikom korištenja potrebno je paziti na oštre udarce i padove, jer to može uzrokovati pucanje. Istina je i da se emajl ne smije brzo ohladiti nakon vađenja iz pećnice, jer to također može uzrokovati pucanje. Zato vruće posuđe nikad nemoj poljevati hladnom vodom. Drugi nedostatak može biti tanje dno na kojem hrana lakše zagori.

 

Lijevano željezo

To je vrlo čvrst materijal koji dobro podnosi visoke temperature i vrlo intenzivno i ravnomjerno raspoređuje toplinu. Iskusnim kuharima je lijevano željazo bilo više po volji zbog ravnomjernog pečenja ili prženja na visokim temperaturama bez opasnosti od hladnih mjesta i neravnomjernog pečenja. Posebnost mu je da dugo služi, a na njemu je i lakše pripremati hranu. Uz čestu upotrebu jestivog ulja na površini će se stvoriti prirodni sloj protiv prijanjanja, pa možeš smanjiti količinu dodane masnoće tijekom kuhanja i prženja, pa čak i kuhati bez nje. Nedostatak lijevanog željeza je njegova težina. U usporedbi s posuđem od nehrđajućeg čelika ili aluminija, nekoliko je puta teži, što osjetiš čestim korištenjem. Lijevano željezo je magnetsko, tako da posude dobro rade na indukciji bez potrebe za ikakvim promjenama. I ovdje je dno višeslojno.

 

Keramika

Posuđe koje ima unutranju površinu neprijanjajuće keramike, otporno je na mehanička oštećenja i mirise. Osim toga, može se koristiti za kuhanje, prženje i pečenje potpuno bez masnoće (posudu je potrebno s vremena na vrijeme podmazati), pa je pogodna za pripremu zdravih jela. Materijal je otporan na visoke temperature do 400 °C. Posudu možeš koristiti i u pećnici s temperaturom do 300 °C, ako nema plastične ručke, jer se one mogu oštetiti. Keramička površina je osjetljiva na ogrebotine, zato nemoj koristiti metalni pribor za kuhanje ili prženje.

 

Titan

Posuđe od titana nije samo od titana, već u kombinaciji s drugim materijalima, vrlo često keramikom. Na takvom posuđu možeš kuhati potpuno bez masnoća i ulja i lako se održava. Još jedna prednost je čvrstoća i posljedična trajnost posude. Ne moraš brinuti da će se uništiti ako slučajno padne na tlo, ne deformira se ni pri visokim temperaturama (izdrži do 260 °C). Titan je dobar provodnik topline – posuda se brzo i ravnomjerno zagrijava i dugo zadržava toplinu te tako značajno štedi energiju tijekom kuhanja. Loša strana može biti viša cijena.

 

Bakar

Najbolji je provodnik topčine od svih metala koji se koristi u gastronomiji. Izvrsna provodljivost znači brzu reakciju na promjene u snazi štednjaka, što je praktički najvažnija karakteristika posude ako želiš kuhati na najvišoj razini. Zato su bakreni lonci i tave popularni među profesionalnim kuharima diljem svijeta. Zahvaljujući brzoj i ravnomjernoj raspodjeli topline, kuhanje u bakrenim posudama je vrlo brzo i ekonomično. Druga prednost je dizajn upotrebljenog materijala. No, to se očituje i u cijeni koja je viša u odnosu s drugim kompletima. Bakrena površina također zahtijeva nešto temeljitije održavanje.

 

Staklo

Dobro funkcionira u pećnici za pečenje mesa i krumpira ili tjestenine, kao i deserta. Zbog akumulacije hrana ostaje topla nekoliko desetaka minuta. Staklo je potpuno nepropusno za kemijsko djelovanje vode, zraka i hrane te dobro podnosi visoke i niske temperature. Staklo za kuhanje je prozirno pa se vidi koliko je soka ispod mesa i da li je meso zagorjelo. Nedostatak ovog materijala je njegova krhkost i veća težina.

 

→Pogledaj lonce i posude

 

Savjet za pravilnu uporabu posuđa

Prilikom odabira posuđa pazi koje vrste štednjaka i ploča za kuhanje im odgovaraju. Neki su kompaktibilni za sve načine zagrijavanja, uključujući indukcijsko, dok drugi nisu. Prema navodima proizvođača neke keramičke posude mogu se jednostavno koristiti za indukciju, dok drugi nude redukcijsku podlogu za svoje keramičke proizvode. Je li posuda prikladna za indukcijski štednjak možeš jednostavno provjeriti tako da na dno posude postaviš magnet. Ako je dno magnetsko posuda će biti kompaktibilna s indukcijom. Ako želiš saznati je li posuđe pogodno za pranje u perilici posuđa, pogledajte upute proizvođača. Opće poznato je da bakar i neobloženo lijevano željezo nisu pogodni za pranje u perilici posuđa. Nešto pažnje posveti i odabiru sredstva za pranje posuđa; preporučamo nježne deterdžente. Agresivni mogu oštetiti posuđe, kao na primjer njihov neljepljivi premaz na keramičkom posuđu. https://www.jeftinije.hr/L3/1617/u-kuhinji/kuhinjske-posude/kompleti-kuhinjskog-posuda

 

Kako očistiti pojedinačne materijale?
  • Nehrđajući čelik – Ručnim pranjem možeš posuđe od nehrđajučeg čelika dulje koristiti, nego pranjem u perilici posuđa. 
  • Emajl – zbog osjetljivosti na temperaturne promjene, najprije pusti da se posuda ohladi prije čišćenja. U posudu s zapečenim ostacima hrane ulij toplu vodu i pusti da se upije, a zatim istrljaj četkom i spužvom. 
  • Lijevano željezo – nemoj ga čistiti metalnom spužvicom jer bi se površina mogla izgrebati. Nakon kuhanja nemasne hrane, posudu obriši papirnatim ručnikom. Nakon kuhanja masnih jela u posudu ulij hladnu vodu – uslijed toplinskog šoka otpustiti će se ostaci hrane. Zatim izlij sav sadržaj i obriši posudu da bude posve suha. Kod čišćenja izbjegavaj deterdžente za pranje i druga abrozivna sredstva za čišćenje.
  • Keramika – jednostavno operi toplom vodom i deterdžentom. 
  • Titan – Posude od titana se neće izgrebati, na njima možeš koristiti i žičane četke. 
  • Bakar – za čišćenje bakrene posude izrađene su posebne paste koje je nježno čiste i vraćaju joj prirodni sjaj.
  • Staklo – Nemoj koristiti metalne spužve na staklu za kuhanje jer ga možeš izgrebati. Zapečenu prljavštinu možeš lako ukloniti običnim deterdžento za pranje posuđa.

→Pogledaj komplete kuhinjskog posuđa na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe