SAVJET Ljepota i zdravlje
20.4.2022. 11:15:48

KOJU ELEKTRIČNU ČETKICU ZA ZUBE ODABRATI?

1/1

Zube bismo trebali prati nekoliko minuta barem dva puta dnevno. Međutim, nije lako ustrajati i iz dana u dan čistiti zube klasičnom četkicom. Srećom, postoje električne četkice za zube koje vibriraju, pa sve što trebaš učiniti je lagano pomicati uređaj preko zuba. Njihova izvedba je zapanjujuća i često premašuje 40.000 oscilacija u minuti. Sada sve što trebaš učiniti je odlučiti koja je vrsta električne četkice za zube najbolja za tebe.

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Vrste električnih četkica za zube
  2. Na što obratiti pažnju pri odabiru
  3. Zamjenjive glave
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste električnih četkica za zube

Na tržištu postoje tri vrste električnih četkica, a to su sonične, oscilirajuće rotirajuće i magnetske iO. Ove tri vrste električnih četkica međusobno se razlikuju uglavnom po načinu kretanja glave. Jednostavno rečeno, sonične četkice vibriraju, oscilirajuće rotirajuće četkice se okreću, a magnetske iO kombiniraju funkcije oscilirajućih rotirajućih i soničnih četkica. Električne četkice za zube mogu se dodatno razlikovati prema vrsti napajanja, koje može biti punjenje ili na baterije.

 

Sonična četkica za zube

Crna sonična četkica

Sonične četkice za zube pogodne su za osobe koje pate od povećane osjetljivosti zuba i desni, jer vrlo nježno čiste usnu šupljinu. Glava sonične četkice slična je klasičnoj četkici za zube, srednje je dugačka i ne rotira se. Sonične četkice proizvode brze vibrirajuće pokrete koji proizvode desetke tisuća oscilacija u jednoj minuti.

+ Nježne
+ Prikladne za osjetljive zube i desni
+ Ovisno o modelu, više od 40.000 oscilacija u minuti
+ Dugo trajanje baterije na jednom punjenju
+ Tihe
+ Različiti načini čišćenja
+ Lako rukovanje
+ Neke četkice uključuju i UV sterilizator
+ Mogu se upariti s telefonom

- Viša nabavna cijena

Kako radi sonična četkica za zube?
Zvučna četkica za zube razbija plak brzim vibrirajućim pokretima koji stvaraju zvučne valove i mikromjehuriće zraka. Zvučni valovi pomiču mješavinu paste za zube, sline i vode takvom snagom i brzinom da učinkovito uklanjaju plak na zubima. Tehnologija zvučnih valova toliko je učinkovita da može poremetiti plak na mjestima gdje se vlakna četkice ne dodiruju izravno. Tisuće mikromjehurića pomažu u učinkovitom čišćenju teško dostupnih međuzubnih prostora. Mikromjehurići učinkovito potiču uklanjanje plaka, a uz to masiraju i desni i tako poboljšavaju cirkulaciju krvi.
Pojedinačni modeli soničnih četkica za zube međusobno se razlikuju uglavnom po broju oscilacija koje mogu napraviti u minuti. Punjive sonične četkice za odrasle počinju s 31.000 oscilacija u minuti, ali mogu imati preko 43.000 oscilacija u minuti.
Sonične četkice za zube dolaze s nekoliko izmjenjivih glava, tako da jednu četkicu može koristiti cijela obitelj. Neke sonične četkice također dolaze s uređajem za UV sterilizaciju koji dezinficira glavu četkice i održava je higijenski čistom.

 

Električna oscilirajuća rotirajuća četkica za zube

Oscilirajuće rotirajuće četkice čiste zube rotirajući glavu za 90° naprijed-natrag, oponašajući kružne pokrete uobičajene četkice za zube. Glava četkice je mala i okrugla i može doći i do teško dostupnih mjesta. Osnovne oscilirajuće četkice razvijaju približno 8.000 pokreta u minuti, dok bolje rotirajuće četkice mogu imati do 48.000 pokreta u minuti.

+ Mala glava koja seže do teško dostupnih mjesta
+ Prirodno kretanje kao kod čišćenja klasičnom četkom
+ Najučinkovitije uklanja plak
+ Različiti načini čišćenja
+ Lako rukovanje
+ Može se upariti s telefonom
+ Niža cijena za osnovne modele

- Bučnije
- Baterija traje manje po jednom punjenju
- S više značajki raste i cijena.

 

Oscilirajuće rotirajuće četkice dalje se, prema načinu kretanja, dijele na jednostavnije dvodimenzionalne (2D) i naprednije trodimenzionalne (3D). Ako se četkica kreće samo u 2D, to znači da je njezino kretanje samo oscilirajuće. Trodimenzionalne četkice su također oscilirajuće, ali i pulsiraju.
Mnoga istraživanja raspršuju mit o rotirajućim četkicama da one nisu baš prikladne za osobe koje pate od osjetljivih zuba i desni. Međutim, ako je četkica opremljena senzorom pritiska i korisnik samo prislanja četkicu, a ne pritiska je na zube, prikladna je i za osobe s osjetljivim zubima i desnima. Ipak, preporučljivo je kupiti četkicu za zube koja je opremljena načinom čišćenja osjetljivih zuba.

 

Magnetne četkice iO

Električne magnetne četkice s iO tehnologijom su novost na tržištu. Četkice s iO tehnologijom kombiniraju prednosti soničnih i oscilirajućih rotirajućih četkica i na prvi pogled izgledaju kao oscilirajuće rotirajuće četkice. Zahvaljujući ovoj kombinaciji pranje zubi nije samo učinkovito već i nježno.

+ Nova magnetska tehnologija
+ Mala glava koja seže do teško dostupnih mjesta
+ Kombinacija prednosti oscilirajućih rotirajućih i soničnih četkica
+ Nježno čišćenje
+ Potpuno napunjena za 3 sata
+ Može se upariti s telefonom
+ Nekoliko načina čišćenja
+ Tih rad
+ Dugo trajanje baterije na jednom punjenju
+ Interaktivni OLED zaslon
+ Umjetna inteligencija

- Viša nabavna cijena

Magnet koji se nalazi u tijelu četkice izvodi oscilirajuće rotacijsko kretanje praćeno magnetskim mikrovibracijama. Zahvaljujući magnetskom linearnom motoru, proces pranja zubi je ugodno tih, a vibracije na dršci četkice gotovo su neprimjetne. Ovaj motor je veliki napredak u odnosu na sve druge električne četkice za zube, koje su opremljene klasičnim motorom.
Četkice imaju malu okruglu glavu koja lako dopire i do teško dostupnih mjesta. Posebna okrugla glava Ultimate Clean može svojim vlaknima okružiti cijeli zub, a vlakna usmjerena u različitim smjerovima mogu lako doći do međuzubnih prostora. Na ručki četkice nalazi se interaktivni zaslon koji prikazuje način čišćenja i omogućuje podešavanje četkice. Umjetna inteligencija u iO četkici može prepoznati 16 različitih površina zuba.
Magnetnu četkicu za zube možeš povezati i s mobilnim telefonom na koji možeš preuzeti posebnu aplikaciju. Zahvaljujući preciznom položaju usne šupljine, ova aplikacija će ti pokazati mjesta koja su propuštena tijekom čišćenja i koja trebaš očistiti.

 

Dječje električne četkice za zube

Električne četkice za zube za djecu proizvode se i rotacijske i sonične. Ove četkice su prilagođene potrebama djece jer imaju malu mekanu glavu i ručku koja se lako drži. Neke četkice prikazuju vesele likove, uključujući junake iz bajki ili crtića.

+ Lako rukovanje
+ Neke četkice za bebe imaju senzor pritiska
+ Aplikacija koja će djeci učiniti čišćenje zuba zabavnim
+ 3D čišćenje
+ Mogućnost povezivanja s mobilnom aplikacijom
+ Niža nabavna cijena za rotacijske četkice
+ Dug vijek trajanja baterije po jednom punjenju uz sonične četkice

- Dijete ne uči oprati zube klasičnom četkicom
- Viša nabavna cijena za sonične četkice
- Nisko trajanje baterije po jednom punjenju s rotirajućim četkicama

Električne rotacijske četkice za djecu imaju oko 8000 pokreta u minuti. Imaju malu okruglu glavu, koja lako može doći do teško dostupnih mjesta. Međutim, četkicu je potrebno češće puniti. Velika prednost je što je pristupačnija od sonične četkice.
Dječje sonične četkice imaju oko 30.000 pokreta u minuti i stvaraju nježne vibrirajuće pokrete. Glava četkice je slična klasičnoj četkici za zube, ne rotira se, te je stoga prikladna za osjetljive zube i desni. Sonične četkice imaju dulje trajanje baterije po jednom punjenju, ali su nešto skuplje od rotacijskih.

 

2. Na što obratiti pažnju pri odabiru

Koliko može očistiti u minuti

Električne četkice su tisuću puta brže od uobičajenih ručnih četkica. Osnovni modeli mogu napraviti nešto između 8.000 oscilacija u minuti, a najsnažnije četkice imaju više od 43.000 oscilacija u minuti. Što više oscilacija u minuti četkica može napraviti, to će brže i učinkovitije oprati zube.

Jeste li znali da…
Prosječna osoba koristeći klasičnu četkicu za zube razvije brzinu od 300 poteza u minuti. S nekim posebno oblikovanim četkicama može napraviti i do 600 poteza u minuti.

 

Broj oscilacija u minuti također je povezan s brojem poteza, ova dva parametra su malo zbunjujuća, međutim, potrebno ih je razlikovati. Jedan pokret čišćenja sastoji se od dva poteza, pa ako četkica ima npr. 31.000 okretaja u minuti, za to vrijeme napravit će ukupno 62.000 poteza.

Senzor pritiska

Senzor pritiska je vrlo važna funkcija četkica za zube, ali nije svaka četkica njime opremljena. Električna četkica za zube sa senzorom pritiska upozorava te vizualno ili vibrirajući kada pretjerano pritisneš zube. U tom slučaju se isključuje pulsiranje oscilirajućih rotirajućih četkica i oscilacija se značajno usporava. Na isti način reagiraju i sonične četkice koje usporavaju vibracije kako se desni i zubna caklina ne bi oštetili. Električne četkice za zube sa senzorom pritiska trebale bi birati osobe koje tek počinju s električnim četkicama, djeca i osobe s osjetljivim zubima i desnima.

Povezivanje sa telefonom

Koristeći aplikaciju i bluetooth neke se četkice za zube mogu spojiti na pametni telefon. U odgovarajućoj aplikaciji pronaći ćeš pojedinosti o svojim navikama četkanja, kao što je vrijeme četkanja ili primijenjeni pritisak. Aplikacija također može procijeniti četkanje i pomoći ti da naučiš bolju tehniku.

Mobilna aplikacija za električnu četkicu

Načini čišćenja

Električne četkice za zube opremljene su s nekoliko načina čišćenja. Njihov broj varira ovisno o proizvođaču i modelu. Osim klasičnog čišćenja, četkica može imati način rada za izbjeljivanje zubi, poliranje, način rada za osjetljive zube i desni, masažu desni ili čišćenje jezika.

Mjerač vremena

Mjerač vremena je osnovna značajka i može se naći kod većine električnih četkica za zube. Vibrirajući signal na električnim četkicama te nakon 30 sekundi upozorava da trebaš prijeći na drugi dio zuba. Zahvaljujući ovom signalu, moći ćeš čistiti sve kvadrante zuba u isto vrijeme tijekom čišćenja. Nakon dvije minute rad četkice automatski prestaje, što je i preporuka stomatologa.

Način napajanja

Neizostavan dodatak svake električne četkice je punjiva baterija, osim ako se ne radi o onoj na baterije. Tada se koriste AA ili AAA baterije.

Većina električnih četkica za zube na tržištu su punjive. Takve imaju već ugrađenu bateriju u svom tijelu i pune se u posebnoj priključnoj stanici, u koju se četkica stavlja za ponovno punjenje. Četkicu za zube ne moraš stavljati u stanicu za punjenje odmah nakon pranja zubi, jer četkica može izdržati do dva tjedna s jednim punjenjem.

Priključne stanice su slične po izgledu, bez obzira na marku, ali postoje iznimke. Tako stanica za punjenje također može izgledati, na primjer, kao čaša u koju samo trebaš staviti četkicu.

UV sterilizator

Neke električne četkice za zube također dolaze s UV sterilizatorom koji ubija bakterije. Glave za mokro čišćenje u toplom i mračnom okruženju kupaonice doslovno su leglo bakterija, stoga je potrebno glave na ovaj način dezinficirati. UV sterilizatori se mogu kupiti zasebno.

UV sterilizator za četkice za zube

 

3. Zamjenjive glave

U osnovnom paketu električnih četkica nalazi se i nekoliko komada rezervnih glava koje se razlikuju po prstenu u boji, zahvaljujući kojem jednu četkicu možeš dijeliti s više članova obitelji.

Zamjenske glave četkice za zube kompatibilne su samo unutar jedne marke. A ponekad čak i unutar određene linije proizvoda. Stoga obrati pozornost na ponudu rezervnih glava kako bi se zadovoljili svi tvoji zahtjevi.

4. Dodaci

 

5. Često postavljana pitanja

Koje vrste zamjenskih glava postoje?

Osim univerzalnih zamjenskih glava, moguće je kupiti i posebne glave prilagođene djeci, osobama sa zubnim aparatićem ili s osjetljivim desnima.

Većina zamjenjivih glava opremljena je obojenim vlaknima s indikatorima, koji nestaju nakon otprilike tri mjeseca. To je znak da glavu četkice treba zamijeniti novom.

Također je moguće odabrati različitu tvrdoću vlakana; postoje glave s izrazito mekim vlaknima, meke, srednje meke i srednje tvrde.

Trebam li pritisnuti kada perem zube električnom četkicom?

Kod korištenja električne četkice za zube bitna je preciznost, a ne pritisak. Glavu četkice treba voditi preko svakog zuba pojedinačno na svim površinama. Samo držite četkicu na zubima, ne morate trljati. Prejaki pritisak može uzrokovati povlačenje zubnog mesa i otkrivanje korijena zuba.

Koliko često treba mijenjati glave četkice?

Provjera istrošenosti glave i njihova redovita zamjena vrlo je važna kod električnih četkica. Preporučeni interval zamjene glave je svaka tri mjeseca za sve tipove, bez obzira na tehnologiju. Indikatori boja u glavi četkice također su vrlo koristan pokazatelj da je vrijeme za promjenu.

Pokriva li korištenje električne četkice cjelokupnu higijenu zuba?

Iako su električne četkice vrlo učinkovite u uklanjanju zubnih naslaga, i dalje se preporučuje korištenje interdentalnih četkica ili interdentalnog konca, kao i korištenje klasične četkice za zube. Četkice za zube značajno pridonose i prevenciji gingivitisa i drugih bolesti usne šupljine te zdravlju zubi i desni.

 

Pogledaj električne četkice za zube na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe