SAVJET Ekipni sportovi
26.4.2022. 9:53:11

KAKO ODABRATI HOKEJAŠKU PALICU?

1/1

Hokejaška palica je ključan alat za hokejaša, zato ju je važno pažljivo odabrati. Kao što čarobni štapić bira čarobnjaka, hokejaška palica mora ispunjavati niz kriterija da s njom možeš činiti čuda. Od presudne važnosti je visina hokejaša, njegova snaga za odabir Flex palice i način na koji drži palicu, što određuje desnu ili lijevu krivulju lopte.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste hokejaških palica
  2. Važni parametri
  3. Dječje hokejaške palice
  4. Održavanje i popravak hokejaških palica
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

Vrste hokejaških palica

Drvene palice za hokej

Tradicionalni materijal za izradu hokejaških palica je drvo. Danas drvene palice za hokej češće koriste rekreativci, no imaju ih i neki NHL strijelci.

+ Pruža izvrsnu povratnu informaciju za precizno rukovanje pakom
+ Izdržljiv i otporan – izdrži mnoge bitke na pregibu
+ Dobra cijena

- Veća težina (u usporedbi s kompozitnim palicama)
- Upijaju vlagu, što postupno pogoršava njihova svojstva
- S vremenom omekša i lakše se lomi tijekom udaraca

 

Kompozitivne palice za hokej

Velika većina profesionalnih hokejaša bira kompozitne palice. Osnovni materijali su staklena vlakna u koje se mogu dodati karbonska vlakna, grafit ili kevlar.

+ Lagane su
+ Otporne su na vlagu i hladnoću

- Manje osjećaja pri vođenju paka
- Obično viša cijena (u usporedbi s drvenim)

 

Hokejaška palica za vratare

Ključni parametri kod odabira vratarske palice je veličina zadebljanog djela palice (paddle), koja se nalazi između lopatice i ručke – duljina se mjeri od dna palice do početka drške.

 

 

Kategorija Dužina paddla u inčima i cm Visina vratara Dob vratara
Youth 18–21“ (46–53 cm) do 120 cm do 7 godina
Junior 21–23 “ (53–58 cm) 118–149 cm 6–12 godina
Intermediate 23,5–24,5 “ (59–62 cm) 140–164 cm 11–16 godina
Senior 25–28,5 “ (63–72 cm) nad 167 cm preko 14 godina

 

Točka gdje ručka prelazi u lopaticu je vratarova točka zahvata. Ako je paddle predug, lopatica će ležati na peti, a ako je prekratak vratar može samo vrhom lopatice doći do leda. U oba slučaja nepoželjno se izlaže prostor između nogu i narušava se pozicija vratara. Branik i hvatač (rukavica) moraju biti na istoj visini, što se postiže pravilnom dužinom paddla, pri čemu je cijela hokejaška palica na ledu.

Kada vratar slomi palicu, mora čekati da mu suigrač posudi ili donese drugu. Može i sam otići do klupe i uzeti je, ali samo za vrijeme utakmice i ne smije je pokupiti s poda. A ako ne odbaci slomljenu dobiva dvije minute na kaznenoj klupi.

 

→Pogledaj hokejaške palice

 

Važni parametri

Kvaliteta palice ovisi o materijalu, izradi i prije svega o tome kako će odgovarati hokejašu kojem je namijenjena. Čak ni najdraža hokejaška palica ti neće dobro poslužiti ako ne odgovara tvojim zahtjevima i stilu igre.

Duljina hokejaške palice

Hokejaška palica mora dosezati ispod brade igrača u klizaljkama. Bez klizaljki doseže otprilike ispod nosa. Iskusni igrači biraju duljinu palice prema svom stilu igre ili poziciji na kojoj igraju. Duljina palice se lako može prilagoditi rezanjem ili podešavanjem.

Imaj na umu da skraćivanje palice povećava Flex!

 

Hokejaške palice prema obliku krivulje i lopatice

Prilikom odabira hokejaške palice prvo razmisli na kojoj strani igraš, koju krivulju lopatice odabrati. Oblik krivulje lopatice stvar je igrača – neki profesionalni hokejaši čak ih daju izraditi po mjeri. Najčešći tipovi krivulja su P28, P29, P88, a najpopularniji su P29.

Dešnjaci obično igraju s lopaticom savijenom ulijevo, dok ljevaci najčešće biraju lopaticu savijenu udesno – držeći kraj palice u dominantnoj ruci, što olakšava rukovanje palicom kada ju držiš u jednoj ruci (primjerice pri obrani). No to nije uvjet, pa je bolje tijekom igre prvo testirati palicu na ledu (ako nemaš ovu opciju, možeš zahvat testirati i kod kuće s drškom od metle). U odluci ti može pomoći palica s ravnom lopaticom, koju možeš isprobati na oba načina i odlučiti koji ti najviše odgovara. 

Oblik krivulje lopatice

Horizontalna krivulja
Ako je lopatica savijena na vrhu, to će olakšati dribling i pucanje zglobom. Ako je najveća krivulja na peti, palica je idealna za udarce iznad glave i udarce s odskočne daske. Krivulja u sredini je univerzalno rješenje koje je optimalno za početnike.

 

Vertikalna krivulja
To je vidljivo na vrhu – ako je savijen prema gore, pak je lakše podići, a teže je odbaciti natrag. Lagana krivulja u kojoj ne okrećeš palicu previše prema gore dat će ti više samopouzdanja u driblingu, a također i u udarcima s leđa. I ovdje postoji univerzalno rješenje u obliku blage krivulje.

 

Tvrdoća hokejaške palice (Flex)

Tvrdoća palice je označena brojem na osovini palice – što je broj manji, to je palica mekša. Za djecu je bolje odabrati mekanu palicu, koja više potiče razvoj tehničkih vještina. Mladi biraju palice prema svojim željama, a posebno snazi u rukama – palice s fleksom preko 80 vrlo su tvrde i pogodne za visoke igrače s dovoljno snage da mogu palicu savijati. Mekše palice su fleksibilnije i savijaju se pri udarcu – koriste ih tehnički igrači.

  • Tvrđe palice nemaju duži vijek trajanja od mekih.
  • Sve hokejaške palice s vremenom gube tvrdoću.

 

Flex hokejaške palice
  • Mekane hokejaške palice tvrdoće do 60 Flex (približno do 155 cm)
  • Srednje tvrde palice 60-70 Flex (približno do 170 cm)
  • Hokejaške palice Hard Flex preko 75 (približno 170 cm i više)

Točka zavoja (kick-point)

Za napredne igrače važan je kick-point ili točka gdje se kruti dio palice pretvara u gibljivi.

  • Nizak kick-point pogodan je za brze udarce zglobom i izbijanjem, pa ga najčešće koriste napadači. 
  • Visok kick-point posebno cijene braniči. 
  • Srednji kick–point je svestrano rješenje koje omogućuje i pucanje iznad glave i brže udarce zapešćem – ali ni u kojem slučaju ne postiže snagu palice dizajnirane za ovu vrstu pucanja.
  • Hokejaške palice s dvostrukom točkom udarca rješavaju ovaj problem i omogućuju ti prilagodbu točke savijanja kod pucanja, kako držiš palicu.

 

Dječje hokejaške palice

Za djecu je idealno odabrati laganu i meku palicu sa zavojem od 30 – 50. Drvene palice za hokej olakšavaju učenje osnovnog rukovanja pakom. Još jedna prednost je jeftinija cijena u odnosu na kompozitne – u početku se isplati ulagati u štitove.

Dječje palice imaju kraće lopatice i fleksibilnije ručke za lakše upravljanje pakom, pa nije preporučljivo kupovati starije palice, ako ih namjeravaš skratiti. Drška hokejaške palice za odrasle je preširoka i pretvrda za dječju ruku, tako da se štap ne savija pri pucanju. 

Kategorija prema dobi

  • Do 8 godina – dječje hokejaške palice
  • 8-12 godina – hokejaške palice za mlade
  • 13-15 godine – srednji

Održavanje i popravak hokejaških palica

Osnovna njega

Bitno je redovito omatanje lopatice i ručke – traku treba čvrsto namotati i dodatno zagladiti (npr. pakom) kako bi se izbjegle nepotrebne neravnine. Omotani dio ručke treba zamijeniti prema kvaliteti trake i učestalosti korištenja palice. Profesionalni igrači mijenjaju traku svaku utakmicu, a rekreativci samo nekoliko puta u sezoni. Nakon utakmica i treninga preporučljivo je palicu očistiti i obrisati suhom krpom kako se ne bi smočila – posebice drvena palica koje su osjetljive.

Zamjena slomljene lopatice

Slomljene lopatice su relativno čest kvar hokejaških palica, ali to ne znači da su za otpad. Jednostavno kupiš zamjensku lopaticu i zamijeniš je. Proces je relativno jednostavan, sve što trebaš je pila s finim zubima, turpija, toplinski pištolj i pištolj za ljepilo. Međutim, možeš koristiti usluge nekih specijaliziranih trgovina koje također nude servisiranje.

Neke se hokejaške palice mogu spasiti, dok su druge, nakon lomljenja, korisne samo u vrtu kao potporni štap za rajčice.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Na što treba pripaziti pri odabiru?

Najvažniji parametri tvoje kvalitete su:

  • Dužina hokejaške palice – tvoja visina: hokejaška palica ti mora dosezati ispod nosa bez klizaljki i ispod brade u klizaljkama.
  • Tvrdoća (Flex) – tvoja snaga, vidi Tvrdoća palice.
  • Krivulja lopatice – tvoja dominantna ruka: dešnjaci najčešće biraju lijevu palicu, dok ljevaci biraju desnu.

 

Što znači držanje desne/lijeve palice?

Oznaka desna/lijeva palica temelji se po tome da donja ruka drži palicu: Desni hvat palice znači da je lopatica savijena sa stražnje strane na lijevo (desna ruka je spuštena, lijeva ruka drži kraj palice). Takozvana ljevoruka palica bit će zakrivljena sa stražnje strane na desno (lijeva ruka je spuštena, desna drži kraj palice).

Kompozit ili drvo?

Oba materijala imaju svoje prednosti i nedostatke, ali danas većina hokejaša preferira kompozitne palice uglavnom zbog njihove lakoće i veće otpornosti na vlagu.

Kako zamijeniti lopaticu hokejaške palice?

Staru lopaticu treba odrezati na kraju vrata, ispred točke gdje je najveća debljina drške. Rez bi trebao biti što je moguće pravokutniji, a eventualne nepravilnosti se potom mogu očistiti turpijom. Zatim pištoljem nanesi ljepilo na priključni dio nove lopatice i zagrij zajedno s pukotinom na vratu pištoljem dok se ljepilo ne razlije po cijeloj površini. Zatim se lopatica umetne u pukotinu dok se ne zaustavi. Nakon što se ljepilo ohladi oko sat vremena, pažljivo ga odreži, a zatim zamotaj trakom.

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe