SAVJET Računalna oprema
26.4.2022. 13:49:57

KAKO ODABRATI RAČUNALNU IGRU?

1/1

Uz procvat igraćih konzola, PC igra su i dalje vrlo moćne i njihova popularnost ne opada. Po broju naslova PC igre zapravo vode i u tom se broju možeš lako izgubiti. Naravno, svaki igrač ima svoje preferencije, ali kako bismo ti uštedjeli na vremenu, pripremili smo nekoliko savjeta koji će ti pomoći u odabiru računalne igrice.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Žanrovi
  2. Hardverski zahtjevi
  3. Distribucija igara za računala online
  4. Dodaci za igre
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Žanrovi

Iako se žanrovi često preklapaju, jedan od njih je izraženiji u vječnim slučajevima. Neki će se dugo zabavljati uz akcijske igre, dok će drugi provesti cijeli vikend igrajući Gwent.

Trkaće računalne igre

PC trkaće igre posjest će te u starinske automobile, moderne avione ili na sjedala najbržih motocikala.

  • Arkadne trkaće igre omogućuju ti da letiš kroz zrak bez obzira na zakon fizike, a iznad svega, omogućuje ti zabavu punom parom. 
  • Simulacija trkaće igre imaju napredne tehnike vožnje i oponašaju stvarnu mehaniku vožnje.

 

→Pogledaj trkače igre

 

Strateške računalne igre

U ovim računalnim igricama treniraš svoj mozak, a pobjedu moraš zaraditi svojom inteligencijom i taktikom, a ključ uspjeha je dobar plan igre.

  • Realtime strategije imaju stvarno vrijeme i ne dopuštaju ni trenutak nepažnje. 
  • Obrnute strategije slične su realtime strategijama, ali igrači se mijenjaju nakon svakog kruga. 
  • Kod strategija izgradnje možeš graditi gradove, tematske parkove, bolnice i još mnogo toga i upravljati njima.

 

→Pogledaj strateške igre

 

Logičke računalne igre

U zagonetkama igrač mora uspostaviti veze i otkriti obrasce koji pokazuju koja radnja uzrokuje određenu reakciju.

U usporedbi sa strateškim igrama, manje su opsežne i stavljaju naglasak na rješavanje manjih zagonetaka i složenih zadataka.

 

Akcijske računalne igre

Akcijske računalne igre podižu igraču adrenalin i treniraju njegovu percepciju i koordinaciju pokreta. U ovim igrama se radi o tome da pod svaku cijenu izvršiš zadatak i spasiš barem jedan život. Popularne su ratne igre u kojima igrač zauzima poziciju u borbenoj jedinici.

  • Pucačke igre - Zadatak igrača je eliminirati sve neprijatelje, bilo da se radi o neprijateljskim vojnicima ili hordi pohlepnih zombija. 
  • Borilačke igre - više različitih stilova s kojima možeš onesposobiti protivnike. Nudi širok raspon borbenih vještina, a igrač mora odabrati kombinaciju za napad i dovršetak misije.

 

→Poglej akcijske igre

 

RPG računalne igre

U igrama RPG za osobna računala, igrač se uživi u herojski lik, kojeg potom vodi po otvorenom svijetu. Igra prati glavnu priču, ali je isprepletena nizom dodatnih zadataka koji igraču pomažu poboljšati i steći vještine i bolju opremu za svog lika.

Ovaj žanr je za ljubitelje atmosfere u igrici i istraživače okoliša. Neki poznati naslovi ponekad skrivaju tzv. easter eggs, neupadljive reference na druge igre, kulturu ili važne događaje.

 

Računalne igre za djecu

Računalne igre za djecu su bez neprikladnih sadržaja i često su edukativne prirode. Zabavne zagonetke i kvizovi osmišljeni su za razvoj dječjeg razmišljanja. Neke su dječje računalne igre inspirirane popularnim likovima iz crtića i filmova.

Odredbu igre prema dobnoj kategoriji možeš pronaći na pakiranju igrice ili u njenom opisu - tzv. PEGI ocjeni.

 

Sportske računalne igre

U sportskim računalnim igrama možeš se okušati kao sportaš, trkač ili čak lovac. Najčešći su hokej, košarka, golf, nogomet, kao i BMX igre, biatlon, snowboarding ili cijele Olimpijske igre. Igrač je odgovoran za tijek pojedinačnih utakmica ili utrka, ali može voditi i izgraditi cijeli tim.

U ponudi se najčešće nalaze igre hokeja za PC, košarku, golf, nogomet, ali i BMX igrice za PC, biatlon, snowboard ili kompletne Olimpijske igre.

 

→Poglej športne igre

 

Simulacijske računalne igre

Simulatori omogućuju realističan doživljaj izmišljenog svijeta. Oni oponašaju razne aktivnosti iz stvarnog života. Neke takve računalne igre također se koriste za podučavanje i usavršavanje.

Možeš se okušati u vođenju sportskog kluba, radu na farmi ili igranju popularnih igri s konjima, gdje na računalu biraš o svojim štićenicima.

 

→Poglej simulacijske igre

 

Pustolovne računalne igre

Igre u kojima je naglasak na priči i igračevom doživljaju kroz nju. Često su isprepletene s filmskim scenama – naprednije računalne igre već koriste stvarne ljude čije kretnje detektiraju senzori koji ih pretvaraju u animirane likove.

U pustolovnim igrama obrati pažnju na okolinu koja često nudi savjete za napredak u igri.

 

Posebna izdanja i DLC

Posebna izdanja sadrže dodatni sadržaj za igru u odnosu na osnovnu verziju – poseban oklop za lik, vozilo ili dodatne sporedne misije. Kolekcionarska izdanja često su bolje zapakirana i uključuju, primjerice, CD s igrama sa zvučnim zapisom, kipić lika iz igre, privjesak za ključeve ili drugu robu.

Ako igra dobije nagradu za igru godine, obično de izdaje posebno GOTY izdanje sa svim dodatnim sadržajem. Ponekad se takvo izdanje izdaje i za igru bez promijenjenog naslova, obično s oznakom Complete Edition ili Director's Cut.

Igra Batman: Arkham Origins The Complete Edition.

Konkretno, velike studijske igre često dopuštaju kupnju sadržaja u obliku sadržaja za preuzimanje (DLC ili sadržaja za downloadable content). Kod nekih igara su mali dodaci koji olakšavaju napredovanje u igri, dok za druge kozmetički dodaci, a njihova kupnja ne utječe na razvoj igre. Neki se studiji usredotočuju na opsežni DLC koji šire izvornu priču ili nude nova bojišta.

U starim PC igrama koje su vrlo popularne, dostupne su remasterirane verzije u kojima proizvođač uz dodatni sadržaj poboljšava grafiku i podršku za moderni hardver.

 

2. Hardverski zahtjevi

Performanse računala

Kod odabira računalne igre moraš uzeti u obzir i performanse računala. Uredsko prijenosno računalo ne može obraditi 3D naslov za koji je potrebna moćna grafička kartica; možeš pronaći igre za manje moćna računala, ali tada se moraš zadovoljiti nižom kvalitetom slike ili manje zahtjevnim podvigom. Možeš pronaći nezavisne računalne igre koje su izradili neovisni programeri. Njihova je grafika obično jednostavna, više umjetnička nego realistična, a njihova priča često ne može parirati velikim studijima. Koliko je određena igra zahtjevna, uvijek je navedeno u njenom opisu ili na pakiranju.

  • Minimalni hardverski zahtjev - Ako tvoje računalo ispunjava ove zahtjeve, možeš pokrenuti igru s osnovnim postavkama. 
  • Preporučeni zahtjevi- s njima već sad možeš igrati u najvišoj kvaliteti koju igra nudi.

 

Lik iz računalne igre s puno detalja.
Igre s vrlo realističnim prikazom okoliša zahtijevaju najnoviju i najbolje opremljena računala za igre s moćnim grafičkim karticama koje se mogu nadograditi snažnijim komponentama. Uredska i prijenosna računala obično ne mogu pokrenuti zahtjevnije igre ili imaju značajna ograničenja.
Ako se ne nađeš u ovim parametrima, upotrijebi namjensku internetsku stranicu koja automatski detektira hardver tvog uređaja i uspoređuje težinu igre čiju kompatibilnost želiš provjeriti.

 

Igre za Mac in Linux

Platforme Mac i Linux imaju uži izbor od Windowsa, pa su kolekcionarska izdanja igri za njih rijetka. Internetske trgovine kao što su Steam i Origin nude relativno velik broj kvalitetnih naslova i nezahtjevnih samostalnih igara.

Oba sustava omogućuju ti korištenje emulatora koji može pokrenuti datoteke namijenjene za Windows – Wine za Linux, WineBottler za Mac. Međutim, nitko od njih ne pruža 100% besprijekoran rad igre, zato je dobro prethodno provjeriti kompatibilnost određene igre.

Računalna igra Mafia.

3. Distribucija igara za računala online

Igre za osobna računala mogu se kupiti u fizičkom obliku ili putem internetske distribucije. Platforma Steam, koju je razvio Vale, dominira internetskom kupovinom igara. Origin koristi EA, a Ubisoft na internetu djeluje kao U-Play. Sve ove platforme, osim kupnje igara, omogućuju ti i povezivanje s drugim igračima – u slučaju Steama, mogu mijenjati različite elemente u podržanim igrama, prenositi promjene iz zajednice i raspravljati.

Dok su Origin i U-Play ograničeni na igre koje su objavili EA i Ubisoft, Steam nudi ogroman raspon igara, uključujući manje poznate naslove. Također omogućuje programerima da igru učine dostupnim u radnoj verziji prije izdavanja, a neovisnim studijima da svoje igre uključe u Steam Greenlight program, gdje igrači mogu glasati hoće li se igra uključiti u ponudu.
Igra s ovih platformi bit će usko povezana s tvojim računom.

 

Online računalne igre

Internetske igre na računalu omogućuju sudjelovanje više igrača. Najčešće su akcijske, strateške, sportske, trkaće i RPG igre. Posebna je kategorija MOBA (Multiplayer Online BattleArena), koja se kreće na granici akcijskih igara, strategija i RPG-ova. U njima se timovi od tri do pet ljudi natječu na malim mapama gdje je cilj uništiti protivničku bazu. Neke se takve internetske igre čak i profesionalno igraju u području e-sporta.

Računalna igra Skyrim.

4. Dodaci za igre

 

5. Često postavljana pitanja

Hoće li moje računalo pdnijeti odabranu igricu?

Hardverski zahtjevi navedeni su na pakiranju igre. Ako ne želiš riskirati, postoje web stranice na kojima možeš potražiti željeni naslov i pokrenuti automatsko otkrivanje zahtjeva za procjenu tvojeg računala.

Je li igra na hrvatskom jeziku?

Zadani jezik većine igara je engleski. Igre s hrvatskom sinkronizacijom su rijetke zbog male veličine domaćeg tržišta, pa se programeri odlučuju za jeftiniju verziju lokalizacije s titlovima i prevedenim tekstovima. 

Često se događa da engleski uopće nije dostupan, pogotovo kod samostalnih igara. Ako ne možeš bez toga, uvijek pročitaj informacije o proizvodu gdje je uvijek naveden jezik.

Je li igrica prikladna za djecu?

Za većinu igara preporučuje se minimalna dob igrača – za fizička izdanja navedena je na pakiranju, a za Internet računalne igre u specifikaciji proizvoda. Prošireni standard PEGI (Pan European Game Information) osim dobi, navodi i problematične čimbenike igre.

Procjena PEGI ima pet kategorija: 

Dob igrača Sadržaj
PEGI 3 Bez vulgarizma i nasilja. Šaljivi kontekst bez strašnih scena.
PEGI 7 Bez vulgarizama, nasilje samo u formi humora (Tom i Jerry). Neke scene mogu uplašiti dijete.
PEGI 12 Nasilje samo nad jasno izmišljenim likovima, nikada nad ljudima ili životinjama. Priznaje pristojnu golotinju i vulgarizme bez seksualnih prizvuka.
PEGI 16 Prikazuju nasilje u stvarnom životu i seksualnu aktivnost. Priznaje vulgarne izraze, pušenje i drogu te kriminalne aktivnosti.
PEGI 18 Igre za odrasle - grafički prikazuje grubo nasilje, uključujući i ono koje može izazvati otpor kod igrača.

 

→Pogledaj računalne igre na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe