SAVJET Bijela tehnika
2.5.2022. 10:15:31

KAKO IZABRATI PRIJENOSNU PLOČU ZA KUHANJE (REŠO) ?

1/1

Prijenosna ploča za kuhanje, takozvani rešo, izvrstan je pomoćnik svima koji svoje kulinarsko umijeće vole pokazivati i izvan kuće – primjerice u vikendici, kampu ili na putovanju. Visokokvalitetne električne i plinske ploče za kuhanje gotovo u potpunosti mogu zamijeniti štednjak. Sve što trebaš je – dobro izabrati!

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 3 min

 

Indeks

  1. Vrste prijenosnih ploča za kuhanje i njihova svojstva
  2. Važni parametri
  3. Značajke koje bi te mogle zanimati
  4. Dodaci
  5. Često postavljana pitanja

 

Kupnja prijenosne ploče za kuhanje treba započeti pitanjem – gdje i za što ćeš je koristiti?

Ključno je odlučiti pitanje napajanja (plinski rešo ili električni rešo - rešo na struju), očekivanu snagu i broj ploča za kuhanje. Ne zaboravi uzeti u obzir i cijenu – uređaji od jeftinih materijala obično imaju kraći vijek trajanja, pa nije loše malo doplatiti za kvalitetu i sigurnost kuhanja. No, ako ploču koristiš samo povremeno, možeš posegnuti i za osnovnim modelom.


1. Vrste prijenosnih ploča za kuhanje i njihova svojstva

 

Ploče od lijevanog željeza

Jednostavno su rješenje za nezahtjevne. Iako nisu tako učinkovite u grijanju kao ostale „kolege“, ispunit će svoju svrhu do kraja.

 

Prednosti i nedostatci

+ Najpristupačnije
+ Jednostavno korištenje
+ Prenosivost i skladištenje

- Veće propuštanje topline
- Obično sporije zagrijavanje

 

 


Indukcijske ploče za kuhanje

Indukcijska kuhala su najmodernije i najučinkovitije rješenje. Zagrijavaju samo površinu lonca, a ne cijelu ploču. Stoga su brza, sigurna i učinkovita. Nedostatak može biti nekompatibilnost s nekim posuđem.

 

Prednosti i nedostatci

+ Brzo i pouzdano grijanje
+ Minimalni gubitak topline
+ Jednostavno održavanje

- Zahtijevaju posebno posuđe

 

Prijenosna indukcijska kuhala najsigurniji su izbor ako kod kuće imate malu djecu. Kada se posuda skine s ploče za kuhanje, prijenos topline se odmah prekida.

 

 


Staklokeramičke ploče za kuhanje

Staklokeramička prijenosna kuhala rade na sličnom principu kao i ona od lijevanog željeza, no površina ploče za kuhanje osigurava manji gubitak topline i ekonomičniji rad. Međutim, regulacija snage je obično ograničenija.

 

Prednosti i nedostatci

+ Manje propuštanja topline
+ Ekonomičan i pouzdan rad
+ Jednostavno održavanje

- Slabija snaga u usporedbi s indukcijskom
- Sporije zagrijavanje

 


Plinske ploče za kuhanje

Plinske ploče za kuhanje (tzv. plinski rešo) idealne su za udaljena mjesta bez struje, jer koriste propan-butan boce. Pogodne su za kampove, vikendice ili bilo gdje u prirodi. Neke od njih imaju i električno paljenje.

 

Prednosti i nedostatci

+ Mogućnost spajanja na spremnik
+ Trenutačno grijanje
+ Minimalni gubitak topline

- Zahtjevnije održavanje
- Obavezna kupnja izvora plina
- Bez ili ograničene funkcije

 

 


2. Važni parametri

 

Broj ploča za kuhanje

Broj ploča za kuhanje utjecat će na raznovrsnost hrane koju možeš pripremati na ploči za kuhanje, kao i na broj porcija. Dvije ploče za kuhanje su standard, no ljubitelji avantura na otvorenom zasigurno će cijeniti i modele s jednom pločom.

 

 

Ulazna snaga

Potrošnja energije će ti reći koliko energije uređaj crpi iz mreže za sat vremena korištenja. Općenito, veća potrošnja energije dovodi do bržeg zagrijavanja, ali i veće potrošnje.

 

Svaku prijenosnu ploču za kuhanje treba postaviti na čvrstu, stabilnu podlogu od nezapaljivog materijala.
 
 

 

 

3. Značajke koje bi te mogle zanimati

 

  • Regulator temperature - jednostavno podešavanje snage grijanja
  • Vremenski prekidač (tajmer) - tempirano zagrijavanje hrane
  • Automatsko isključivanje - postavi vrijeme nakon kojeg se uređaj isključuje
  • Prepoznavanje posuđa - prepoznavanje prikladnog posuđa, posebno za indukcijska kuhala
  • Dječja brava - sprječava neprikladno rukovanje od strane djece
  • Sigurnost od pregrijavanja - ako rešo prijeđe određenu temperaturu, sam se isključuje
  • Indikator preostale topline - svjetlosno upozorenje ako je ploča za kuhanje još vruća
  • Noge protiv klizanja - za čvrsto pozicioniranje
  • Zaslon - jednostavno upravljanje svim funkcijama

 

4. Dodaci

Raspon korisnih dodataka je širok i ovisi uglavnom o namjeni korištenja ploče za kuhanje:

Posuđe za kuhanje na otvorenom

Outdoor pribor za jelo

Oprema za roštilj

Indukcijske tave

Kuhala

 

5. Često postavljana pitanja


Koja je cijena ovakvih prijenosnih ploča?

Najjeftinije prijenosne ploče za kuhanje možeš kupiti za manje od 300 kn, najčešće od lijevanog željeza, ali kod tako niske cijene obrati pozornost na kvalitetu materijala. Za 300 kn - 600 kn možeš kupiti osnovne plinske i indukcijske modele. Između 600 kn i 1000 kn, pronaći ćeš naprednije modele s dvije ploče za kuhanje. Za više od 1000 kn možeš kupiti snažnije ploče vrhunskih marki, za gastronomski rad ili one profinjenog dizajna.

 

Koja je prijenosna ploča za kuhanje najbolja za planinarenje?

Preporučujemo plinsku ploču za kuhanje, koja je dovoljno lagana i kompaktna.


Kako mogu znati je li posuđe namijenjeno indukcijskim pločama?

Posuđe idealno za indukciju označeno je simbolom spirale / zavojnice ili izravno riječju Indukcija. Danas je njome opremljen velik dio posuđa zbog sve šireg korištenja indukcijskih ploča i štednjaka.


Koja prijenosna ploča za kuhanje je energetski najučinkovitija?

Najviše energije štediš s indukcijskom. Zahtijeva najveću početnu investiciju, ali se zbog svoje ekonomičnosti i minimalnog gubitka topline isplati. Najveću potrošnju obično imaju kuhala od lijevanog željeza i staklokeramike.

 

Pogledaj prijenosne ploče za kuhanje na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe