SAVJET Računalna oprema
3.5.2022. 8:46:37

KAKO ODABRATI OPERATIVNI SUSTAV?

1/1

Operativni sustav omogućuje ti korištenje svih funkcija tvojeg računala i pokretanje drugih aplikacija i programa na njemu. Prilikom kupnje operativnog sustava važno je obratiti pažnju na podrijetlo licence kako bi se izbjegli problemi pri aktivaciji ili korištenju računala. Provjeri ima li tvoje računalo sve potrebne značajke. Shvaćamo da osobi koja nije IT stručnjak možda neće biti lako upoznati se s ponudama raznih dobavljača pa smo zato za tebe pripremili kratak vodič kroz osnove.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Operativni sustavi - zašto htjeti najnoviji?
  2. Vrste operativnih sustava
  3. Na što se treba usredotočiti
  4. Licenca
  5. Instalacija operativnog sustava

 

 

1. Operativni sustavi - zašto htjeti najnoviji?

Najnovija verzija operacijskog sustava Windows 11 trenutno je dostupna samo u modernijoj 64-bitnoj verziji. Stariji 32-bitni Windows podržava samo 4 GB RAM-a i danas se gotovo ne koristi. Osim toga, starije verzije operacijskog sustava, kao što je Windows 7, više nisu podržane od strane proizvođača (bez sigurnosnih zakrpa i redovitih ažuriranja) i stoga postoje sigurnosni rizici kao što su prijevara identiteta, gubitak podataka, zlouporaba tvojeg računala za nezakonite aktivnosti i više. Podrška za Windows 10 prestaje 2023., stoga preporučujemo da na računalu imaš podržani operativni sustav, idealno najnoviju verziju.

Zahtjevi sustava za Windows 11 slični su onima za Windows 10. Glavno ograničenje je tip procesora – Windows 11 možeš pokrenuti na Intel Core procesorima 8. generacije (Kaby Lake Refresh) i AMD Ryzen 2000 i novijim. Drugi uvjet je potreba za TPM 2.0, kriptografskim procesorom koji pruža visoku otpornost na neovlašteno korištenje. TPM verziju nije lako odrediti, ali ne bi trebao biti problem za prijenosna računala mlađa od tri godine.

Zahtjevi sustava za Windows 11

  • Procesor: 1GHz ili brži procesor s 2 ili više jezgri kompatibilan sa 64-bitnom arhitekturom ili sustavom na čipu (SoC) uređajima. Podržani su Intel Core 8. generacije, AMD Ryzen 2000 i noviji
  • Memorija: 4 GB RAM-a
  • Pohrana: 64 GB ili više
  • Grafička kartica: DirectX 12 / WDDM 2.x kompatibilne grafičke kartice
  • Zaslon: najmanje 9" s HD (720p)rezolucijom
  • Internetska veza: za postavljanje sustava Windows 11 Home potrebni su Microsoftov račun i internetska veza

 

 

2. Vrste operativnih sustava    

 

Prema imenu:

 

  • Windows 11 - nasljednik popularne 10-tke, donosi redizajn sa zaobljenim kutovima, sjenama i novim ikonama. Tu su i novi alati, zvukovi i aplikacije. Također je poboljšana veza s Android uređajima i Xbox konzolama, rad s virtualnim stolnim računalima i prozorima, a Microsoft Teams je sada u potpunosti integriran u operativni sustav. Pa čak i ako doplatiš u odnosu na starije licence, ova investicija će ti se isplatiti u budućnosti. Windows 11 Pro verzija, za razliku od Windows 11 Home, nudi superiorne aplikacije prikladne za rad.
  • Windows 10 - vrlo popularna verzija operacijskog sustava Windows predstavljena 2015. godine, koja jamči podršku za sve najnovije značajke i programe, visoku razinu sigurnosti i podršku za dugi niz godina. Nudi moderno sučelje prilagođeno uobičajenim računalima i zaslonima osjetljivim na dodir i manje je hardverski zahtjevno od prethodnih verzija, što ga čini prikladnim za tablete ili manje moćna prijenosna računala.
  • Windows 8 – ova verzija sustava Windows na tržište je došla 2012. godine i donijela tada revolucionarno Metro UI sučelje, koje je značajno promijenilo logiku prethodnih verzija Windowsa. Operativni sustav je tako prilagođen uređajima sa zaslonima osjetljivim na dodir, no kod konvencionalnih računala upravljanje je bilo pomalo nezgodno. Neki od ovih problema ispravljeni su u verziji 8.1, na koju se sustav može nadograditi. Trenutačno se kupnja licence za Windows 8 može preporučiti za kućne uređaje radi lakšeg korištenja, no njegova će se službena podrška od strane Microsofta ukinuti do siječnja 2023.
  • Windows 7 - iako u ponudama nekih e-trgovina još uvijek možeš pronaći licence za Windows 7, riječ je o operativnom sustavu iz 2009. godine koji više ne dobiva nikakvu službenu podršku. Stoga trenutno nema previše smisla posezati za Windows 7.
  • Windows Server – ova specifična verzija sustava Windows namijenjena je prvenstveno računalima koja služe kao poslužitelji. Iako sadrži i standardno grafičko sučelje, te je stoga na prvi pogled zamjenjiv s običnim Windowsima, za stabilniji rad preporuča se instalacija bez sučelja, gdje se za upravljanje funkcijama koristi samo naredbeni redak.
    Operacijski sustav na prijenosnom računalu

 

Prema verziji:

 

  • Home / Home Premium – kao što samo ime govori, ova varijanta operacijskog sustava namijenjena je prvenstveno kućnim računalima. Za razliku od skupljih verzija, one nemaju neke značajke koje se ionako ne bi koristile u kućnom okruženju. Kao rezultat toga, Home licence su nešto jeftinije od viših verzija.
  • Professional / Pro - ove verzije operacijskih sustava dizajnirane su za profesionalnu upotrebu. Uz Home varijante, imaju, primjerice, naprednu BitLocker ili EFS enkripciju podataka, udaljenu radnu površinu ili funkciju Assigned Access koja omogućuje pokretanje samo jedne aplikacije, koja je prikladna za razne javne terminale ili izložena računala. Tvrtke također imaju koristi od Azure Active Directory, koji uključuje jednostruku prijavu i dvofaktorni sustav provjere autentičnosti, zajedno s mogućnošću upravljanja pristupom raznim podacima pojedinačnih korisnika. 64-bitna verzija operativnog sustava također ti omogućuje simulaciju 32-bitne verzije kroz Hyper-V virtualizaciju.
  • Ultimate - Ultimate verzija je zadnji put postojala na Windows 7, u slučaju novijih verzija, njene funkcije su već uključene u Pro varijantu. Uglavnom se radilo o BitLocker enkripciji, podršci za virtualne diskove ili mogućnosti promjene jezika okruženja, što je standardno za novije Windowse i u Home varijanti.

 

Microsoft Windows operacijski sustav

 

 

3. Na što se treba usredotočiti

 

Zahtjevi i kompatibilnost

Neki operativni sustavi nude se u različitim verzijama, koje se međusobno mogu razlikovati u smislu podrške za neke značajke ili hardverskih zahtjeva. Na primjer, za slabija prijenosna računala može biti prikladno odabrati drugačiju verziju nego za stolna računala visokih performansi. Stoga uvijek treba biti svjestan razlika između pojedinih verzija sustava, kako bi se odabrala ona koja će dobro funkcionirati s tvojim uređajem, a ujedno će sadržavati sve potrebne funkcije.

Korištenje

Varijante operativnih sustava i njihovih licenci prikladne su za različite vrste uređaja. S obzirom na namjeravanu upotrebu, razmotri sadrži li ta verzija sve potrebne funkcije i istovremeno je li data licenca najpovoljnije rješenje s obzirom na ukupan broj uređaja.

Broj računala

Proizvođači nude licence za pojedinačne uređaje i više računala odjednom. Osim toga, trebaš razlikovati računaš li samo na jedan uređaj za danu licencu ili znaš da postoji mogućnost da je s vremenom preneseš na drugi uređaj. Takva je licenca obično skuplja, ali ipak jeftinija od dvije zasebne. Slično, u slučaju kupnje više uređaja, obično se ne isplati kupovati licence pojedinačno, već na veliko, jer se njihova cijena može smanjiti kako se broj uređaja povećava.

Jezik

Uz operacijski sustav Windows ustanovit ćeš da se licence prodaju na određenom jeziku – u ponudama domaćih trgovina najčešće ćeš se susresti s hrvatskim i engleskim. U tom slučaju, iako su paket i upute sadržane u njemu samo na zadanom jeziku, možeš slobodno promijeniti jezik u samom sustavu, već tijekom instalacije. Samo provjeri trebaš li internetsku vezu.

32-bitni / 64-bitni

Operacijski sustavi su trenutno dostupni u verzijama za 32-bitne i 64-bitne procesore. Stoga uvijek provjeri koji se hardver nalazi u uređaju za koji kupuješ sustav. Najvažnija razlika između verzija je podržani memorijski kapacitet – dok 32-bitni sustav ima ograničenje od 4 GB, od čega će oko 0,5 GB zauzimati registri, 64-bitne verzije mogu podnijeti stotine GB.

Velika većina programa postoji u obje verzije, ali neke se mogu izvoditi samo na 64-bitnom sustavu. Dakle, ako tvoj uređaj to dopušta, uvijek je bolje odabrati 64-bitnu verziju.

Operativni sustav za laptop

 

 

4. Licenca

 

ESD

Danas se iza ove oznake krije relativno uobičajena elektronička licenca. U praksi nećeš dobiti kompletan softver, već samo instalacijski paket i jedinstveni aktivacijski kod. Instalaciju je potrebno izvesti s internetskom vezom kako bi se softver mogao preuzeti tijekom instalacije.


FPP

Ova vrsta licence često se naziva "upakirana verzija". Namijenjena je za jedan uređaj, ali je i prenosiva, a pritom nije vremenski ograničena.


GGK

GGK licenca namijenjena je legalizaciji nelicenciranih kopija sustava. Stoga, ako imaš takvu verziju operativnog sustava na svom uređaju, dobit ćeš aktivacijski ključ s GGK licencom, što će ga učiniti službenom i legalnom kopijom.


OEM

OEM licence su izravno vezane uz hardver, točnije matičnu ploču i procesor, stoga se mogu prodavati samo zajedno s opremom. Neprenosive su na druga računala prema uvjetima licence, no praksa je drugačija, barem unutar zemalja EU, jer je 2009. godine Sud Europske unije presudio u korist trgovaca s rabljenim OEM licencama, a njihov sekundarna upotreba je postala legalna. Međutim, treba postupiti s oprezom kad kupuješ rabljene OEM licence, pogotovo ako je njihova cijena sumnjivo niska. Takva licenca možda je već u upotrebi ili je povezana s licencom tvrtke koja je ograničena na određenu marku hardvera - što će rezultirati nefunkcioniranjem tvojeg operativnog sustava. Osim toga, nije moguć odbitak PDV-a pri kupnji rabljene licence.

 

Windows Home Premium

 

 

 

5. Instalacija operativnog sustava

Za moderne operacijske sustave instalacija je prilično intuitivna. Osnova je umetanje medija u računalo koje sadrži instalacijski program - obično je to ili flash pogon ili CD. Neke elektroničke licence potpuno su bez medija, ali ako instaliraš takav softver na računalo koje još nema operativni sustav, morat ćeš preuzeti instalacijski program s web-mjesta proizvođača i koristiti vlastiti medij.

Nakon umetanja medija, moraš pokrenuti računalo i otvoriti BIOS, koji je izvorni, jednostavni, operativni sustav. Tada je potrebno "podići" sustav s umetnutog medija. Postupak se razlikuje ovisno o proizvođaču matične ploče, međutim, obično je prilično jednostavan.

Sama instalacija modernog softvera relativno je intuitivna. Prvo biraš na koju pohranu želiš instalirati sustav, a zatim slijede postavke raznih parametara, kao što su jezik, shema boja, glasovno upravljanje, veličina grafičkih elemenata, itd. No, veliku većinu ovih postavki možeš promijeniti nakon instalacije.

Ostavi dovoljno vremena za instalaciju, jer može potrajati nekoliko sati, iako je novijim računalima obično dovoljno nekoliko desetaka minuta. U slučaju elektroničkih licenci potrebna je i internetska veza kako bi instalater mogao preuzeti sve potrebne podatke. Naravno, takva instalacija je duža. Ako ne znaš što učiniti s instalacijom, najbolji izbor su internetski priručnici, koje možeš lako pronaći.

 

Pogledaj operativne sustave na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe