SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
4.5.2022. 8:24:49

KAKO ODABRATI KAMINSKU PEĆ?

1/1

Kaminska peć pretvara svaki prostor u ugodan i privlačan dom. Bilo da je namjeravaš koristiti kao glavni ili sekundarni izvor topline, tvom će domu uvijek dati čarobnu atmosferu. Zahvaljujući širokom izboru veličina, kapaciteta, podržanih goriva i dizajna, pronaći ćeš prikladnu peć za gotovo svaki interijer. Savjetovati ćemo te kako se ne opeći pri njihovom odabiru.

 

 • Maja, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 10 min

 

Indeks

 1. Peć ili kamin?
 2. Osnovni odabir - prema namjeni grijanja
 3. Na što se usredotočiti
 4. Distribucija po materijalima
 5. Posebne vrste kaminskih peći
 6. Proizvođači i prodavači kamina
 7. Nemoj  zaboraviti dodatke
 8. Rad i održavanje

 


1. Peć ili kamin?

Kako postoji nekoliko vrsta sustava grijanja, prije svega treba razjasniti glavne razlike:

 • Peć na drva je tradicionalni sustav grijanja prostorija. To je prostor s otvorenom vatrom koja se nikako ne može regulirati ni usmjeravati. Međutim, mnogo moderniji sustavi na struju, bio-ulje ili bioetanol također se nazivaju kamini i više se koriste za uređenje i lokalizirano grijanje. Odsutnost krutih goriva i dima čini ih prikladnima za gotovo svaki prostor.
 • Kaminski ulošci su dizajnirani za postavljanje u pripremljeni kamin. To je elegantnije i sigurnije rješenje, koje također može zagrijati više prostorija pomoću kanala. Može biti i primarni izvor grijanja, osobito u malim, povremeno korištenim objektima.
 • Kaminske peći su samostojeće i ako su peći na kruta goriva, obično se mora riješiti odvod dimnih plinova. Modernije inačice nude električna rješenja.

 


2. Osnovni odabir - prema namjeni grijanja


Prije svega, uvijek gledaj na to zašto kupuješ peć. Hoćeš li zimske večeri učiniti ugodnijima samo grijanjem u jednoj prostoriji ili će grijati cijelo kućanstvo? U prvom slučaju bit će dovoljna jednostavnija peć bez izmjenjivača, u drugom slučaju, toplinu u druge prostorije trebaš dovesti uz pomoć zagrijane vode.


Kamin bez izmjenjivača topline

Klasične peći koje nisu opremljene izmjenjivačem zrače toplinu kroz vanjsko kućište i umjesto zraka prvenstveno zagrijavaju predmete i ljude oko sebe. Tako se za povećanje temperature zraka brinu grijani podovi, zidovi i stropovi ili drugi predmeti koji akumuliraju toplinu. Prednost je ravnomjerno i prirodno zagrijavanje, a nedostatak je ograničen doseg i vruće vanjsko kućište.

 

Kamin s izmjenjivačem topline

Ako planiraš grijati cijeli stan i distribuirati toplinu na radijatore, peć s izmjenjivačem je jasan izbor za tebe. Ovaj dodatni dio obično je izrađen od lijevanog željeza ili čelika. To je zapravo dvostruka komora koja okružuje ložište. Toplina se zatim izmjenjuje u vodu ili zrak između pojedinačnih omotača. Tako razlikujemo peći s izmjenjivačem tople vode ili izmjenjivačem toplog zraka.

 


3. Na što se usredotočiti

 

Čime grijati?

Drugo važno pitanje je čime ćeš se grijati. Klasična drva za ogrjev su prikladna ako ih imaš gdje pohraniti za dvije do tri sezone prije vremena kako bi se dovoljno osušila. U usporedbi s drugim izvorima, drvo je vrlo pristupačno. Manje zahtjevna alternativa za skladištenje su razni briketi ili peleti, koji su nešto skuplji i njihovo izgaranje nije toliko atraktivno. Međutim, odmah su spremni za paljenje. Kvalitetni komadi gore dulje od drva i imaju veću kalorijsku vrijednost.

Kod peći na kruta goriva obrati pozornost na maksimalnu duljinu cjepanica koja ćeš stavljati u peć. Prije kupnje ili rezanja, uvijek provjeri dimenzije otvora peći.

 

Peć crne boje
Peć crne boje

 

 

Umjesto drva se možeš okrenuti prema plinu ili struji. Kod električnih peći ne moraš imati posla s odvodom dimnih plinova, stoga je njihova montaža jednostavna. Međutim, u usporedbi s pećima na drva, operativni troškovi su puno veći, pa su prikladnije kao sekundarni izvor topline. Bolji modeli čak pokušavaju imitirati spaljivanje drva, uključujući i zvučni zapis.

Prilikom odabira goriva uzmi u obzir parametre tvojeg doma i spremnost za gradnju. Posebno gledaj na dimnjak, njegovu efektivnu duljinu i promjer, koji ne smije biti manji od promjera izlaza dimnjaka peći. Također mora imati dovoljnu vuču, biti pravilno izoliran i ne zasjenjen. Nadalje, provjeri je li dimnjak prikladan za odabranu vrstu goriva.


Gdje postaviti kaminsku peć?

Osim dimenzija, ne zaboravi na sigurnosni razmak od 40 cm od svih zapaljivih materijala, poput zavjesa ili drvenog namještaja. Sigurnosna udaljenost sa strane vrata se tada udvostručuje. Peć treba imati najmanje 20 cm prostora od zida. Razmisli i o nezapaljivosti samog poda i njegovoj nosivosti, jer peći na drva mogu težiti i do 200 kg.

Peći predstavljaju opasnost i za djecu i životinje. Posebno obrati pozornost na otvorene peći, gdje je kontakt s vatrom vrlo blizu. No, ni kod zatvorenih nije dobro riskirati, dijete ili životinju može opeći i užareno kućište. Idealno rješenje je barijera koja ograđuje kućište peći. Također, ne zaboravi podsjetiti dijete da peć može biti opasna.

Ako je za tebe idealno rješenje postavljanje peći u kut prostorije, odaberi kutnu peć. Takve su pametno prilagođene za postavljanje u kutove zbog svog rasporeda i pristupa komori za izgaranje.

 

Kaminska peć u kutu prostorije
Kaminska peć u kutu prostorije

 

 


Koju snagu odabrati?

Izmjeri koliko će prostora peć grijati i koliko je dobro izolirana. To će odrediti potrebnu snagu. S premalo snage nećeš dobiti dovoljno topline i morat ćeš pustiti toplinu kroz prozore i nepotrebno će ti se povećati troškovi grijanja.

Nazivni toplinski učinak izražen je u kW i nalazi se na natpisnoj pločici. Označava maksimalnu količinu iskoristive topline koju peć može proizvesti u neprekidnom radu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Drugi važan parametar je kalorijska vrijednost. Ovo označava volumen prostora koju peć može zagrijati.

Kao smjernicu, očekuj 1 kW na svakih 20 m3 u starijoj, neizoliranoj kući. Za dobro izoliranu zgradu dovoljan je 1 kW za do 40 m3. Ako znaš gubitak topline u kući, pomnoži ga s volumenom prostorija koje se griju i tako ćeš dobiti približnu snagu u kW. Općenito, očekuj marginu od 10%, a za peći s izmjenjivačem tople vode oko 20%.

Ne zaboravi uzeti u obzir troškove instalacije, moguće preinake konstrukcije i operativne troškove. Provjeri imaš li dobar pristup gorivu koje odabereš i ispravno odabranu snagu peći.

 


4. Distribucija po materijalima

 

 

Keramičke i kaljeve peći

Kaljeva peć zajedno s keramičkom očarat će ne samo ljubitelje retro stila. Kaljeve peći cijenjene su i zbog svojih toplinskih svojstava. Vrijeme zagrijavanja im je duže, ali izvrstan kapacitet skladištenja sve će nadoknaditi. Ravnomjerno raspoređuju toplinu čak i nekoliko sati nakon gašenja. Osim toga, njihova se površina vrlo lako čisti. Uz ostale materijale koji su uglavnom tamne boje, kaljeve peći možeš pronaći u raznim bojama. Međutim, u usporedbi s ostalima, keramika i pločice obično su skuplje.

 

 

 

Peći od lijevanog željeza

Velika prednost peći od lijevanog željeza je njihovo relativno brzo zagrijavanje i dobra akumulacija topline. U usporedbi s jeftinijim metalnim pećima, nakon večernjeg grijanja ne ohlade se u potpunosti preko noći.Također su bolje u izdržljivosti.

 

 

 

Čelična peć

Čelične peći zajedno s metalnim pećima nude povoljnije rješenje za grijanje. Ove peći se brzo zagrijavaju, ali se i brže hlade. Stoga su prikladnije kao dodatni izvor. Ne daju dovoljno topline, na primjer, tijekom cijele noći.

 

 

 

Kombinirani materijali

Uobičajeno je pronaći kombinaciju metalne peći s kamenom ili keramičkom oblogom. Obloga povećava kapacitet akumulacije metalnoj peći i ujedno smanjuje rizik od kontakta s vrućom vanjskom oblogom. Nedostatak je veća cijena i težina.

 

 


5. Posebne vrste kaminskih peći

 

Kanadski kamin

Kanadske kamine karakteriziraju kvalitetni materijali i visoka učinkovitost izgaranja. Često koriste takozvano dvostruko izgaranje, čime se može uštedjeti i do polovice goriva, ostavljajući manje čađe i zaostalog pepela. Karakterističnog su dizajna i dobro osmišljenog protoka zraka, a možeš ih pronaći u mnogo različitih veličina i dizajna.

Kamin sa bočnim punjenjem

Ove peći opremljene su drugim vratima sa strane namijenjenim samo za punjenje. Na taj način manje čađe i dima izlazi u okolinu, a peć je jednostavnija za korištenje.

Kamin s vanjskim dovodom zraka

Vanjski dovod zraka isplatit će ti se ako imaš peć snage veće od 7 kW ili novogradnju u kojoj je uklonjen prirodni protok uzrokovan propuštanjem prozora i vrata. Manje snažnim pećima dovoljan je zrak u prostoriji. To je nedovoljno za spomenutih 7kW. U tom slučaju bilo bi potrebno prozračiti prostoriju, što znači nepotrebno propuštanje topline. Ako je peć spremna za vanjsku opskrbu, možeš je potpuno ugraditi izvan kuće ili u drugu prostoriju. Međutim, dovodna cijev ne smije biti duža od pet metara za učinkovitu opskrbu kisikom.

Peć na pelete

Ako planiraš grijati samo na pelete, razmisli o posebnim pećima na pelete, koje se odlikuju visokom učinkovitošću izgaranja. Umjesto dodavanja, s vremena na vrijeme dopuni spremnik i peć se sama brine o opskrbi gorivom na temelju odabrane temperature. No, nabavna cijena peći na pelet je znatno viša, zbog čega se često kombiniraju peći koje omogućuju korištenje više vrsta goriva.


6. Proizvođači i prodavači kamina

Visokokvalitetne kaminske peći dolaze iz Skandinavije i Kanade. Ostali poznati proizvodi su njemačke, austrijske i belgijske peći. Kojeg god proizvođača odabereš, uvijek bi trebao moći pružiti jamstveni i postjamstveni servis.

Dovoljno referenci također bi trebao dati prodavač, koji bi ti trebao biti u mogućnosti pomoći pri odabiru, na temelju detalja tvoje nekretnine i, idealno, organizirati dostavu i montažu. Oprezno kod uvjeta jamstva. Dvije godine bi trebale činiti relativno mali dio životnog vijeka peći, solidan prodavač trebao bi ti dati barem petogodišnje jamstvo.


7. Nemoj zaboraviti dodatke

Obavezno nabavi kvalitetnu četku za čišćenje peći, za lakše uklanjanje čađe sa stijenki komore za izgaranje. Za naknadno pometanje prljavštine trebat će ti metla i lopatica, a za uklanjanje pepela možeš kupiti i poseban usisavač, koji će se ili spojiti na tvoj postojeći, ili će to biti potpuno zaseban uređaj s vlastitim spremnikom. Bitan dodatak je i grabulja za rukovanje zapaljenim drvima. Često možeš sve pronaći u praktičnom visećem setu.

 

Oprema za kamine i peći
Oprema za kamine i peći

 

 

Iako neke samostojeće peći imaju svoje spremište za drva, kapacitet obično nije velik, pa je košara za drva idealna.

Također, kupi i podložnu ploču u isto vrijeme dok i peć. Trebala bi imati preklapanje od najmanje 300 mm na strani gdje se nalazi otvor za dovod i 100 mm na preostalim. Ploča sprječava pregrijavanje poda i hvata vruće iskre koje lete prilikom loženja. Osim toga, kada se pravilno uskladi s peći, poboljšava njen estetski učinak.

Posebno za peći bez izmjenjivača topline, možeš koristiti i praktičan ventilator peći koji podsjeća na obični ventilator. Ventilator je napravljen da učinkovito i ravnomjerno raspoređuje toplinu po prostoriji. Može se koristiti na bilo kojoj vrsti peći.

 

Pogledaj opremu za kamine / peći na Jeftinije.hr »

 


8. Rad i održavanje

 • Za ispravnu i dugoročnu funkcionalnost, glavna stvar je koristiti pravo gorivo odgovarajuće kvalitete. Grijanje na nedovoljno osušena drva ili potpuno drugačiju vrstu goriva rezultira brzim začepljenjem. Osim toga, plinovi neće biti pravilno ispušteni i peć se može oštetiti.
 • Osnovno čišćenje obavljaj otprilike jednom ili dva puta tjedno, ovisno o učestalosti i stupnju zagrijavanja.
 • Glavno je skupljati pepeo, što je vrlo teško učiniti a da ne zaprljaš sebe i svoju neposrednu okolinu. Ako peć često koristiš, nabavi poseban usisivač za pepeo koji se spaja na klasični usisivač ili ima vlastiti spremnik.

Čišćenje peći i kamina
Čišćenje peći i kamina

 

 

 • Očisti staklo i vrata. Ako se previše zaprljaju, sposobnost peći da zrači toplinu će se pogoršati. Za čišćenje možeš nabaviti posebne proizvode, ali uz malo truda prljavštinu možeš ukloniti i mehanički, primjerice uz pomoć starih novina.
 • Ako imaš peć s izmjenjivačem, ukloni naslage pepela i čađe. Za to se koriste posebne četke, no nažalost konstrukcija peći često ne dopušta da se dođe do svih kutova. Ako je tako, odaberi posebne kemikalije ili se obrati specijaliziranom servisu.
 • Nakon sezone grijanja u potpunosti očisti unutarnje kućište od čađe i pepela te provjeri njegovo stanje. Ostaci pepela mogu apsorbirati vlagu tijekom ljeta i materijal može početi korodirati.
 • Ako je potrebno, očisti i vanjsko kućište, jer prljavština može smanjiti količinu zračeće topline.
 • Ne zaboravi se pobrinuti za dimovod. Za krute tvari to je tri puta godišnje za cjelogodišnji rad, a dva puta godišnje za sezonski. U slučaju tekućih goriva, očisti dva puta godišnje tijekom cijele godine, a jednom u sezonskom radu. Kod grijanja na plin čisti jednom godišnje. U slučaju peći snage veće od 50 kW, učestalost čišćenja se smanjuje na dva ciklusa za kruta goriva i jedan ciklus za tekuća goriva.
 • Pregledi dimnih plinova također su obavezni, u svim slučajevima jednom godišnje od strane kvalificiranog dimnjačara. Pravilno održavani dimnih kanali osiguravaju da peć ima ispravan ispuh i da nema opasnog povećanja koncentracije otrovnog ugljičnog monoksida.
 • Peć uvijek treba montirati stručnjak. Neki trgovci pećima imaju svoje instalatere, alternativno, potraži nekoga tko ima odgovarajuće certifikate i idealno dobre reference od prethodnih kupaca. Idealno bi bilo da u montaži sudjeluje i dimnjačar koji će procijeniti da li je dimovodni put spreman.

 

 

Pogledaj peći na Jeftinije.hr »

 

Pogledaj kamine na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe