SAVJET Audio & Video
6.5.2022. 7:54:48

KOJI SOUNDBAR KUPITI?

1/1

Soundbarovi su izduženi zvučnici koji su izvrsno rješenje za poboljšanje kvalitete zvuka tvojeg TV-a ili glazbenih playera kod kuće. Dostupni su i visokokvalitetni komadi i oni izvrsnog dizajna. Uživaj u slušanju glazbe i gledanju filmova - saznaj kako odabrati najbolji soundbar za svoje potrebe!

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Što trebaš znati prije kupnje soundbara
  2. Svojstva i dimenzije ozvučenog prostora
  3. Broj kanala
  4. RMS snaga
  5. Kvaliteta zvuka
  6. Povezivost
  7. Veličina i težina
  8. Dizajn i boja
  9. Druge funkcije
  10. Cijena


1. Što trebaš znati prije kupnje soundbara

Prvo moraš jasno znati što zapravo očekuješ od soundbara. Želiš li samo poboljšati zvuk svog TV-a, želiš li reprodukciju kućnog kina ili želiš slušati glazbu visoke kvalitete u bežičnim formatima? Također razmisli o tome koju ćeš opremu koristiti uz soundbar i u koju prostoriju ga namjeravaš smjestiti. Ovi aspekti prvenstveno bi trebali odrediti performanse i cijenu opreme, iako naravno ne vrijedi da skuplje automatski znači bolje.

2. Svojstva i dimenzije ozvučenog prostora

Važan aspekt su i parametri prostorije u kojoj će se nalaziti soundbar. Što je prostor veći, to je soundbar moćniji, s druge strane, nema previše smisla kupovati preveliku opremu za manje prostorije. Ali uzmi u obzir i akustiku prostorije i širinu zidova, odnosno što je iza njih i koliko buke prodire u tom smjeru. U normalno zvučno izoliranim stambenim zgradama lako se može dogoditi da se čak i pri relativno niskoj glasnoći zvuk začuje kod tvojih susjeda.

 

Soundbar ispod Tv-a

 

 

3. Broj kanala

Za svaki soundbar pronaći ćeš određenu brojčanu oznaku kanala, kao što su 2.0 ili 5.1. Prvi broj označava broj zvučnika, drugi subwoofera, koji se brinu isključivo za bas.

4. RMS snaga

Označava maksimalnu snagu u vatima (W) pri kojoj zvučnici mogu reproducirati dulje vrijeme bez oštećenja. Slikovito, ovaj parametar stoga odražava i glasnoću i kvalitetu zvuka soundbara, ali posebno u potonjem slučaju ne može se uzeti kao jedina mjera. Ako je prisutan subwoofer, snaga se dijeli između njega i zvučnika. Optimalna snaga za normalno kućanstvo je oko 200 do 300 W, a za veće prostorije 400 W ili više.

Snaga subwoofera

Kod subwoofera, snaga je izražena u vatima i što je veća, reprodukcija basa će biti glasnija. Obično se i kvaliteta povećava s povećanjem snage, ali to možda nije pravilo, pogotovo ako je preveliki subwoofer prekriven nekvalitetnom konstrukcijom, koja vibrira kada je glasnoća podešena na veću.

 

Soundbar srebrne boje

 

 

5. Kvaliteta zvuka

Kao i kod kupnje tradicionalnih zvučnika ili slušalica, jednostavno ne možeš odrediti stvarnu kvalitetu zvuka iz proučavanja specifikacija. I u ovom slučaju jasno je da je najbolji način da to provjeriš stvarnim slušanjem ili čitanjem recenzija korisnika. Također treba obratiti pažnju na to je li zvuk orijentiran na bas ili uravnotežen. Prva opcija će odgovarati većinom kod gledanja filmova i slušanja elektronske glazbe, druga je prikladnija za izgovorenu riječ i mirniju glazbu.


6. Povezivost

Ovisno o tome s kojim uređajima ćeš koristiti soundbar, saznaj koje su opcije bežičnog i žičnog povezivanja dostupne. Na primjer, Bluetooth ili Wi-Fi prikladni su za povezivanje tvojeg telefona, ali bolje je spojiti soundbar na TV s HDMI konektorom ili klasičnim 3,5 mm priključkom.

  • Optički i koaksijalni ulaz - ovi se konektori koriste za prijenos videa ili zvuka na starije televizore bez HDMI konektora.
  • Bluetooth – omogućuje ti bežično povezivanje telefona, tableta ili drugih uređaja. Pripazi na to može li se soundbar upariti samo s jednim ili može i više uređaja. Srećom, druga opcija se primjenjuje u većini slučajeva.
  • Wi-Fi / LAN - Možeš reproducirati zvuk sa svih drugih uređaja na istoj mreži putem soundbara. To je u osnovi praktičnija varijanta Bluetootha s većim dometom, koji ovdje izravno ovisi o dometu Wi-Fi signala. Soundbar se može povezati bežično putem Wi-Fi-ja ili pomoću standardnog Ethernet kabela s modema ili usmjerivača.
  • HDMI - konektor koji omogućuje dvosmjernu vezu s TV-om za prijenos zvuka i videa.
  • USB - konektor dizajniran prvenstveno za medije za pohranu kao što su flash diskovi ili tvrdi diskovi. Omogućuje ti jednostavan prijenos multimedije na soundbar.
  • NFC - koristi se za brzo uparivanje s drugim uređajima samo jednim dodirom.
  • 3,5 mm priključak - ovo je klasični audio konektor poznat, primjerice, s većine mobitela, preko kojeg možeš jednostavno spojiti razne uređaje od glazbenih playera do televizora. Također se koristi za spajanje slušalica.
  • RCA ulaz - ovaj diskontinuirani tip konektora za video i audio prijenos možeš pronaći na starijim televizorima. Obično postoje ili dva ulaza za zvuk ili treći za video.

 

Soundbar crne boje

 

7. Veličina i težina

Ovisno o predviđenom mjestu subwoofera, provjeri njegove dimenzije. Osim širine, pogledaj i dubinu i visinu. Težina je posebno važna kada se uređaj postavlja na policu ili na zidni nosač, gdje je nosivost obično ograničena.

8. Dizajn i boja

Soundbarovi često služe kao elegantan dodatak interijeru. Naravno, proizvođači rado dodatno naplaćuju izgled, pa to nemoj uzeti kao jedini kriterij, s druge strane, elegantan soundbar usklađen s interijerom može biti vrlo dojmljiv. Na tržištu ćeš najčešće susresti soundbarove izrađene od raznih vrsta plastike ili drva, rjeđe i metala. Kombinacije nekoliko materijala nisu iznimka.

U svakom slučaju, tijelo soundbara treba biti izdržljivo, a materijal ne smije rezonirati čak ni pri većoj glasnoći. Naravno, to možeš najbolje provjeriti isprobavanjem u praksi ili pročitati u recenzijama korisnika. Ponuda je vrlo raznolika što se tiče nijansi, od klasične crne i sive preko prirodnih boja drveta do raznih jarkih boja.

 

Soundbar i TV

 


9. Druge funkcije

  • Subwoofer - dio je kvalitetnijih soundbarova. To je zvučnik koji prvenstveno reproducira niskofrekventne zvukove ili bas. On značajno poboljšava ukupnu kvalitetu produkcije i cijenit ćeš ga i za filmove i za glazbu. Subwoofer može biti ugrađen ili vanjski u obliku manje "kutije", koja se obično postavlja ispod ili uz soundbar. Prva varijanta ima prednost elegantnijeg dizajna, ali zvučno ne izdržava u usporedbi s namjenskim subwooferom. Na tebi je hoćeš li preferirati elegantan i holistički izgled ili prvenstveno želiš dobar zvuk.
  • Noćni način rada - također poznat kao DRC; ova tehnologija prigušuje i balansira istaknutije frekvencije na takav način da je zvuk manje prodoran. Funkcija je posebno prikladna ako živiš u kući ili stanu s tanjim zidovima.
  • Multiroom - tehnologija koja omogućuje da zvučnici u domu budu bežično međusobno povezani putem Wi-Fi veze.
  • FM tuner - ako slušaš radio, soundbar s ovom značajkom omogućuje ti ugađanje omiljene postaje.
  • Podrška za MP3 / WMA / FLAC - ako puštaš glazbu izravno s medija, kao što je flash pogon ili memorijska kartica na soundbaru, saznaj koje formate uređaj podržava. Osnova je klasični MP3, ali često ćeš naići i na glazbu pohranjenu kao WMA ili WAV, a povremenim slušateljima također bi trebala biti potrebna podrška za formate bez gubitaka, kao što je FLAC.
  • Daljinski upravljač – mnogi soundbarovi omogućuju korištenje nekog oblika daljinskog upravljača, što je prikladno posebno za brzo podešavanje glasnoće ili preskakanje pjesama. Klasično rješenje je daljinski upravljač, ali moderni soundbarove omogućuju i upravljanje putem telefona nakon povezivanja putem Bluetooth ili Wi-Fi veze.

 

10. Cijena

Najjeftinije soundbarove koje ima smisla razmotriti možeš kupiti za oko 600 Kn. Obično su to 2.0 kanalni uređaji i sasvim su dovoljni za TV u dnevnom boravku po glasnoći i kvaliteti zvuka za prosječnog korisnika. Soundbarovi za zahtjevnije slušatelje ili ozvučenje većeg prostora, naći ćeš u rasponu cijena od oko 1.500 Kn do 3.000 Kn i obično uključuju subwoofer. Najkvalitetniji mogu premašiti granicu od 6.000 Kn.

 

Pogledaj zvučnike za kućno kino na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe