SAVJET Audio & Video
10.5.2022. 7:05:07

KAKO ODABRATI UKULELE?

1/1

Popularni žičani instrument s karakterističnim zvukom proslavio se ponajviše zahvaljujući pjesmi Somewhere over the Rainbow. Danas je ovaj havajski instrument popularan u cijelom svijetu zahvaljujući činjenici da je ovu „manju verziju gitare“ lakše ponijeti sa sobom na putovanja i tako uvijek imati pri ruci. U ovom ćemo vodiču objasniti kako odabrati ukulele prema veličini i materijalu.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati ukulele prema veličini
  2. Odabir ukulelea prema vrsti drva
  3. Dodaci
  4. Rječnik pojmova
  5. Često postavljana pitanja

 

1. Kako odabrati ukulele prema veličini

Veličina ukulelea uvelike utječe na njegov zvuk, a posredno i na domet. Što je veći model koji odabereš, to će zvuk biti glasniji, jači i puniji. Naprotiv, mali ukulele ima tanji, viši i manje glasan zvuk.

 

Sopran ukulele

 

Ako ćeš svoja putovanja uljepšati sviranjem ukulelea, vjerojatno će ti najbolje pristajati sopran ukulele jer je to najmanja varijanta s kratkim vratom, četiri žice i malim brojem pragova. Podešava se na GCEA ili A, D, Fis, H.

+ Tipičan “okrugli” zvuk tradicionalnog ukulele
+ Pogodan za početnike i djecu
+ Vrlo male dimenzije (53 cm)
+ Niska cijena

- Pragovi i žice vrlo blizu - teško za osobe s velikim prstima
- Manje melodičan zvuk
- Mali raspon

Sopran ukulele poznat je na Havajima kao „standardni ukulele“. Havajski naziv za ukulele izvorno znači „skakutajuća buha“, vjerojatno zbog sićušnog i živahnog zvuka ovog instrumenta.

 


 

 

Koncertni ukulele

 

Koncertni ukulele nešto je veći od sopranske verzije, ali još uvijek vrlo sličan zvukom. Upravo zbog tog velikog omjera malih dimenzija i pristojnih performansi, najpopularniji je od svih tipova. Ugađanje na GCEA.

+ Melodičniji i puniji zvuk od soprana
+ Glasniji od soprana
+ Male dimenzije (58 cm)
+ Žice i pragovi dovoljno udaljeni
+ Dobar raspon

- Malo viša cijena

 


 

 


Tenor ukulele

 

Iskusni i napredniji glazbenici mogu sa sigurnošću prijeći na nešto veći tenor ukulele, koji će im dati dovoljno prostora za usavršavanje tehnike. Ova vrsta ukulelea obično je manja od 10 cm, duža od koncertnih modela i ima 15 ili više pragova. Podešavanje na GCEA ili DGHE.

+ Glasniji od sopranske i koncertne verzije
+ Jaki i puni tonovi s bas karakterom
+ Veliki raspon
+ Žice i pragovi dovoljno udaljeni

- Veće dimenzije (66 cm)
- Viša cijena

 


 

 


Bariton ukulele

   

Bariton ukulele je nešto duži i pomalo podsjeća na dječju gitaru. Međutim, zvuk je drugačiji od gitare, i nije previše sličan prijašnjim manjim vrstama ukulelea. Nedostaje mu karakterističan zvuk tipičnog ukulelea, što nije nužno loše. Karakterizira ga isto ugađanje kao posljednje (najtanje) četiri žice klasične gitare - na DGHE.

+ Glasni, duboki i gusti tonovi
+ Jednostavan prijelaz s gitare
+ Žice i pragovi dovoljno udaljeni

- Velike dimenzije (preko 70 cm)
- Visoka cijena

 


 

 

Posebni ukulele

 

Osim gore navedenih, postoji i niz posebnih konstrukcija i verzija ukulela koje imaju različite dimenzije, broj pragova i zvuk. Među poznatijim su gitarski ukulele (guitalele), bendžo ukulele (banjolele) i bas ukulele.

 


 

 

Elektroakustični ukulele

 

Ako instrument kupuješ za povremene koncerte i druge javne nastupe, preporučujemo kupnju električnog ukulelea s podizačem. Budući da je ukulele puno tiši od zvuka gitare, a zvuk mikrofona često zna smetati, verzija s pickupom je idealan izbor. Možeš jednostavno spojiti kabel na combo i u potpunosti uživati u sviranju. Osim toga, često su dopunjeni ugrađenim tunerom, koji ti omogućuje pouzdano ugađanje instrumenta u tren oka. Uz to, imat ćeš priliku raditi s puno efekata te će eventualno snimanje biti puno lakše.

 

 

2. Odabir ukulelea prema vrsti drva

Rezultirajući zvuk ne ovisi samo o dimenzijama već i o vrsti drva. Mnogi se modeli sastoje od nekoliko različitih vrsta drva u različitim omjerima.

Najčešće drvo:

  •     Tradicionalna Koa: zvuk je savršeno uravnotežen i održiv
  •     Mahagonij: zvuk je bogat, mekan, nježan i bas u isto vrijeme
  •     Cedar: dinamičan, okrugao i pun zvuk
  •     Smreka: vrlo čista i puna visina
  •     Lipa: lagani, nježni i postojani tonovi
  •     Javor: blagi, lagani i jasni vibrirajući tonovi

 

3. Dodaci

Nema apsolutno nikakve sramote svirati ukulele trzalicom.

Ako ćeš svoj ukulele ponijeti na put, ne možeš bez kofera, ili barem navlake za ukulele, koja ne samo da štiti instrument od vlage i prašine, već može djelomično ublažiti eventualni pad (iako ne kao kofer).

Osim navedenog, pri ruci se isplati imati nekoliko rezervnih žica.

Ako nemaš elektroakustičnu verziju s ugrađenim tunerom, možeš kupiti jednostavan tuner za ukulele koji se pričvršćuje. Za spomenuti elektroakustični ukulele ne možeš bez kabela. Prilikom sviranja koncerata svakako će ti dobro doći remen zahvaljujući kojem možeš udobno svirati u bilo kojem položaju.

Trzalice

Koferi za gitaru

Žice za instrumente

Dodatna glazbena oprema

Pribor za gitare

 

4. Rječnik pojmova

Pojam Značenje
Vrat

Površina na kojoj su napete strune.

Ugađanje mehanike

Mjesto gdje se strune hvataju za klinove.

Pragovi

Uske metalne trake koje dijele prstohvat.

Kobilica

Kraj podupire žice, koristeći most za prijenos vibracija na druge dijelove instrumenta.

 

Dijelovi ukulelea

 

5. Često postavljana pitanja

Kako odabrati ukulele za početnika?

Treba se odlučiti između sopranskog i koncertnog modela, s tim da koncertni ukulele ima više prostora između priječnica i žica, što će cijeniti osobe sa širim prstima ili slabijim motoričkim sposobnostima. Ako ti novac nije važan, odaberi drvo poput mahagonija, koji ima najbolja svojstva.


Kako promijeniti žice?

Ako znaš mijenjati žice na gitari, to možeš onda učiniti i na ovom instrumentu. Za to ti je potrebna ručica za podešavanje, kliješta i rezervne žice. 

  • Postavi ručicu na iglu za ugađanje. Otpusti žice i pažljivo ih izvuci iz igle. Zatim ih možeš ukloniti s druge strane kobilice. 
  • Pripremi nove žice i umetni ih u iglu za ugađanje.
  • Drugi kraj žice provuci kroz iglu za ugađanje i zavrti je nekoliko puta od sredine prema van. 
  • S kliještima za rezanje odreži višak krajeva žice.

 

Ukulele akordi

Ukulele nije toliko popularan samo zbog svog havajskog zvuka i malog oblika. Čak je i jednostavnost akorda privukla mnoge početnike koji ne mogu zaobići teške početke i oštre metalne žice gitare. U početku je dovoljno usvojiti nekoliko najosnovnijih akorda, kao što je C akord. Oni koji su s gitare prešli na ukulele vole dodati kako je jednostavniji  F akord koji je puno teže usvojiti na gitari. 

Potpuni popis akorda i nota za ukulele možeš pronaći na internetu. Dostupne su tematske zbirke narodnih pjesama za ukulele, popularne pjesme (Somewhere over the rainbow u verziji za ukulele)  i dobro poznate melodije koje su izvorno napisane za ukulele, kao što je Vance Joy – Riptide.

 

→Pogledaj ukulele na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe