SAVJET Kućni ljubimci
10.5.2022. 7:24:24

KAKO ODABRATI NAJBOLJI POVODAC ZA PSA?

1/1

Povodac je neizostavan dio opreme svakog vlasnika psa. U trgovinama je dostupno nekoliko vrsta povodca koje se međusobno razlikuju, zato čitaj dalje da za sebe i svog ljubimca nađeš pravi.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Vrste povodca
  2. Materijal
  3. Način pričvršćivanja
  4. Dodatna oprema
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste povodca za pse

Klasični povodac

Žuti klasični povodac.

Klasični povodac je najčešće korištena i najjednostavnija vrsta povodca. Najčešće se izrađuje od najlona i kože. Na jednom kraju ima karabin kojim pričvrstiš štene na prsten njegove ogrlice. Pogodan je za raspojasane i mlade pse koje još treba nadzirati. Pogodan je i za uplašene i plašljive pse.

+ Pogodan je i za uplašene i plašljive pse.
+ Psa je lako kontrolirati
+ Bliski kontakt sa psom
+ Niža cijena
+ Sklopiv – možeš ga smotati i staviti u džep

- Pas se ne može slobodno kretati

Sklopivi povodac

Modri sklopivi podovac od najlona.

Na prvi pogled, sklopivi povodac izgleda gotovo isto kao i normalan povodac. Međutim, obično je duži, ima nekoliko prstenova za pričvršćivanje i ima karabin na oba kraja. Prstenovi su na uzici tako da možeš prilagoditi duljinu kako želiš. Ovisno o vlastitim potrebama, povodac možeš učiniti kratkim, srednjim ili dugim. Prstenovi ti omogućuju da omotaš povodac oko tijela tako da ga uopće ne moraš držati u ruci i koristiti bez ruku.

+ Možeš postaviti bilo koju duljinu povodca
+ Karabin na oba kraja
+ Mogućnost izrade handsfree povodca

- Neki mogu biti predugi

Duljina sklopivog povodca
Sklopljivi povodac se najčešće izrađuje u dužini od 2 m, ali mogu biti i drugih veličina:
  • 1,8 m,
  • 2,2 m,
  • 2,4 m,
  • 2,5 m,
  • 3 m.

 

Flexi povodac

Sivo crveni flexi povodac.

Ovi povodci su prilično popularni, jer se s njima tvoj pas može slobodno kretati, a pritom i dalje imaš kontrolu nad njim. Za njih je karakterističan plastični poklopac u kojem su skriveni opruga za odmatanje, sajla i kočnica. Ova vrsta povodca prikladna je za mirnije pse, jer ako pas trči sve do kraja užeta na povodcu, može neočekivanim povlačenjem brzo oštetiti vratnu kralježnicu.

+ Više slobodnog kretanja psa
+ Imaš kontrolu nad psom
+ Lijep dizajn
+ Mnogo različitih modela

- Velik, ne možeš ga složiti i staviti u džep
- Psi koji divljaju mogu ozlijediti vratnu kralježnicu

Duljina flexi povodca
Fleksi povodci su obično dugi 5 m. Međutim, mogu biti različitih duljina:
  • 2 m,
  • 3 m,
  • 8 m.

 

Amortizacijski povodac

Amortizacijski povodac.

Povodac koji apsorbira udarce odličan je za sportaše koji žele dijeliti kretanje sa svojim psom. Sa svojim psom možeš trčati, voziti bicikl itd. Glavna karakteristika ovog povodca je amortizer, tj. Guma koja apsorbira pritisak i udarac. Na kraju ima karabin koji se pričvršćuje na remen ili ogrlicu. Podstavljeni dio osigurava udobnost i za čovjeka i za psa. To je zato što smanjuje trganje i tako štiti vratnu kralježnicu psa i kralježnicu osobe koja pričvršćuje povodac za pojas. Nije prikladno za neobavezne šetnje, jer ti guma neće omogućiti brzu i učinkovitu reakciju.

+ Podstavljen
+ Štiti mišićno – koštani sustav čovjeka i psa
+ Pogodno za srednje i velike pse
+ Omogućuje ti da podijeliš sport sa svojim psom

- Nije prikladan za ležerne šetnje
- Ne dopušta trenutnu kontrolu nad psom

Duljina amortizacijskog povodca
Ovi povodci su obično dugi 2 m. Međutim, mogu biti različitih duljina:
  • 2,7 m,
  • 2,8 m.

 

Dvostruki produžetak povodca

Dvostruki produžetak povodca crvene boje.

Ako imaš dva psa, moguć je dvostruki produžetak uzice. Riječ je o svojevrsnom razdjelniku s karabinima na oba kraja, koje pričvrstiš na prsten ogrlice ili oprsnice. Na drugom kraju vilice je metalni prsten koji spaja oba kraja. Zatim na ovaj prsten pričvrstite još jedan povodac tako da možeš kontrolirati oba psa jednom rukom. Produžetak je prikladan ne samo zato što ti je druga ruka slobodna, već i zato što se psi neće zaplesti u povodac.

+ Drugu ruku imaš slobodnu
+ Jedan povodac za dva psa
+ Psi se ne zapliću u povodac

- Potrebno je da nastavak dijele jednako aktivni psi

Duljina produžetaka dvostrukog povodca
Oni su različitih dužina:
  • 17-22 cm,
  • 20-26 cm,
  • 25-34 cm,
  • 30-43 cm.

 

Povodac za trening

Tirkizni povodac za trening.

Ovo se koristi za naredbe za učenje i obuku. Vrlo je dugačak i može mjeriti do 20 metara. Pas vuče povodac za tobom, što ti omogućuje da u slučaju neposluha staneš na povodac i tako i tako zaustaviš psa ili ga povučeš prema sebi.

+ Idealno za učenje naredbi
+ Vrlo duga

- Zaplete se pod nogama

Duljina povodca za trening
Ovi povodci su obično vrlo dugi:
  • 5 m,
  • 6 m,
  • 7 m,
  • 8 m,
  • 10 m.

 

Izložbeni povodci

Kratki ružičasti izložbeni povodac.

Kao što naziv govori, izložbeni povodci se koriste za izložbe. Vrlo su tanke i kratke. Pomažu psu u pravilnom držanju i općenito ističu njegove prednosti. Ovaj povodac nije prikladan za normalne šetnje.

+ Pomaže psu u pravilnom držanju
+ Naglašava prednosti psa
+ Vrlo tanak i kratak
+ Nenametljiv, da ne skreće pažnju

- Nije prikladan za šetnje

Duljina izložbenih povodaca
Izložbeni povodci dostupni su u različitim duljinama:
  • 115 cm,
  • 120 cm,
  • 135 cm,
  • 140 cm,
  • 150 cm,
  • 180 cm,
  • 183 cm.

 

→Pogledaj povodce za pse

 

Materijal

Najlon

Povodci za pse najčešće se izrađuju od najlona. Najlon je umjetni materijal koji je jeftin, izdržljiv i jak. Jednostavan je za održavanje, vodootporan i ne skuplja se. Međutim, najlonski povodci s vremenom popucaju i nisu otporni na žvakanje.

Koža

Kožni povodci su puno skuplji od najlonskih, ali uz pravilno održavanje mogu ti poslužiti cijeli život. Koža je vrlo čvrst materijal, ali nije otporan na grižnju. S vremenom koža omekša, što je čini udobnom za držanje.

Lanac

Lančani povodci nisu toliko popularni kao najlonski i kožni povodci, ali svoja korisna svojstva. Posebno su prikladni za pse koji stalno grizu povodac. Ovi povodci su obično teži, pa je važno da ih odabereš na temelju tjelesne građe svoga psa.

 

Način pričvršćivanja

Otvaranje s potezom dole (bolt snap clip)

Karabin s otvaranjem s potezom dole.

Ova vrsta karabina ima oprugu u osovini koja klizi prema dolje i stvara otvor kroz koji gurneš prsten na ogrlici. Ovo je popularan i prilično pouzdan način, ali opruga s vremenom može oslabiti i popustiti, dopuštajući psu da pobjegne s povodca.

Otvaranje prema unutra (trigger snap clip)

Karabin s otvaranjem prema unutra.

Ovaj tip karabina također ima oprugu iznutra koja služi za otvaranje kopče. Međutim, ovi karabini su obično veći i čvršći, pa se ne troše tako lako. Ova vrsta kopče otvara se prema unutra tako da, ako pas povuče, stvara dovoljan pritisak da karabin drži zatvorenim s većom snagom. Zato je manja vjerojatnost da će se kopča otvoriti.

 

Dodatna oprema

 

Često postavljana pitanja

Koja je idealna dužina povodca?

Idealna dužina povodca za normalnu šetnju je 200 centimetara. Pas ima toliko prostora za kretnje, a ova dužina ti također omogućuje da ga kontroliraš jer ga imaš u blizini.

Koliko široko treba biti povodac?

Prilikom odabira povodca nije važna samo duljina nego i širina. To je osobito istinito ako pas ne može odoljeti žvakanju povodca, ako puno vuče ili ako se radi o obje kombinacije. Pas također može otrgnuti s povodca, pogotovo ako je pretanak. Zato je za ove slučajeve bolje odabrati šire.

Zašto je važno razmotriti način pričvršćivanja?

Karabiner koji povezuju povodac s ogrlicom mora biti dovoljno izdržljiv i čvrst. Širina i čvrstoća povodca su važni parametri, a ništa manje karabin. Možeš imati najširi povodac od najčvršćeg materijala, ali ako nemaš dovoljno jak karabin, čak i najčvršći povodac je beskoristan. Također razmisli o tome da povodac s vremena na vrijeme bude mokar, zato odaberi karabinere od nehrđajućeg čelika ili mjeda, materijali koji su otporni na koroziju i ne slabe s vremenom.

→Pogledaj povodce za pse na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe