SAVJET Namještaj
13.5.2022. 10:25:04

KAKO ODABRATI KREVET?

1/1

U prosjeku bi trebali spavati osam sati dnevno. Zato je važno da odabereš krevet koji je vrijedan vremena provedenog u njemu. Na što se usredotočiti i između kojih vrsta kreveta možeš birati?

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

 1. Vrste kreveta
 2. Dimenzije kreveta
 3. Materijal
 4. Dodaci

 

Vrste kreveta

Krevet za jednu osobu

Sivo bijeli tapecirani krevet za jednu osobu.
Sivo bijeli tapecirani krevet za jednu osobu.

Standardna veličina je 90 x 200 cm, a kreveti 100 x 200 cm postaju sve popularniji. Ako želiš da ti bude vrlo udobno, odaberi krevet dimenzije 120 x 200 cm.

Za ležerne situacije kada netko prespava kod tebe, preporučuje se odabrati jedan krevet na rasklapanje ili krevet dimenzija 140 x 200 cm.

 

→Pogledaj krevete za jednu osobu

 

Dupli krevet

 

Drveni dupli krevet s ukrasnim jastucima.
Drveni dupli krevet s ukrasnim jastucima.

To je praktična i isplativa opcija pri kupnji kreveta. Mogu ga koristiti ne samo bračni parovi, već i samci koji vole puno udobnosti. Standardna veličina ovog tipa kreveta je 160 x 200 cm. Za manje prostore prikladna je najmanja moguća veličina od 140 x 200 cm. Ako želiš više prostora ili si veće građe, možeš birati između kreveta dimenzije 180 x 200 cm ili većih, kako po širini tako i po dužini.

 

→Poglej dvojne postelje

 

Dječji kreveti

Dječji krevet s ogradom i šarenom posteljinom.
Dječji krevet s ogradom i šarenom posteljinom.

To su klasični kreveti za jednu osobu, obično dimenzija 60 x 120 cm. Vrijedno je razmisliti o kupnji bočne ograde da zaštitiš dijete od pada iz kreveta. Upravo iz tog razloga preporučujemo i odabir nižeg kreveta. Kada dijete odraste, veličina kreveta 90 x 160 cm je standard. Dječji krevet s ogradom koji izgleda kao mala kućica vrlo popularan izbor za začiniti sobu.

 

→Poglej otroške posteljice

 

Dvoje djece i jedna soba?
Ako imaš više djece, a stambeni prostor je mali, krevet na kat je logičan odabir. Smatra se da dijete mlađe od šest godina ne smije spavati na gornjem krevetu radi sigurnosti, mogućnosti ustajanja iz kreveta. Ako ti se krevet na kat ne sviđa najbolje, pokušaj s krevetom s pomoćnim ležajem. Kod takvog ležaja se po potrebi izvlači pomoćni ležaj, nakon čega se pospremi natrag. Ova vrsta kreveta posebno je popularna u manjim prostorima.

 

→Pogledaj dječje krevete na kat

 

Uzdignuti kreveti

Uzdignuti krevet za jednu osobu s nočnim ormarićem.
Uzdignuti krevet za jednu osobu s nočnim ormarićem.

Uzdignuti kreveti pružaju visoku razinu udobnosti i praktičnosti pa su posebno prikladni za starije osobe. Starije osobe češće imaju problema sa zglobovima, kukovima ili leđima, pa ima je teže ustati iz niskog kreveta. Ovaj problem možeš riješiti i višim madracem. Idealna visina kreveta je 60 cm. Prednost ovih kreveta može biti i mehanizam za nagib koji pomaže pri sjedenju ili ručke koje olakšavaju ustajanje iz kreveta.

 

Kontinentalni kreveti boxspring

Boxspring krevet sa sivim tapeciranim okvirom.
Boxspring krevet sa sivim tapeciranim okvirom.

Boxspring ili moderni visoki krevet kombinacija je baze i kreveta u jednom. Ove krevete karakterizira visoko uzglavlje i dizajnerski izgled. Često se mogu vidjeti u luksuznim hotelima. Njihov sastav karakterizira donji opružni ležaj, koji služi kao građevni blok i ventilacijska baza za gornji ležaj. Gornji ležaj se tada bira prema tvojim željama. Ova kombinacija osigurava kvalitetan i zdrav san. Prednost boxspring kreveta je njihova visoka izdržljivost i eliminacija buke. Luksuzni modeli nude osvjetljenje donjeg ruba ili motoriziranog podešavanja kreveta.

 

→Poglej Boxspring postelje

 

Rasklopljivi kreveti

Rasklopljivi krevet.
Rasklopljivi krevet.

Sigurno se i ti ponekad mučiš s pitanjem gdje smjestiti posjetitelje, pogotovo ako nemaš kauč na razvlačenje. U ovom slučaju, sklopivi krevet, krevet za odlaganje stvari ili futoni su odlično rješenje. Posjetitelji ih mogu jednostavno rasklopiti, zatim sklopiti i odložiti kad odu. Fotuni se obično izrađuju od prirodnih materijala kao što su pamuk ili vuna. Ovu značajku posebno cijene alergičari.

Prilikom odabira kreveta obrati pozornost na čvrstoću materijala i ukupnu prozračnost. Kreveti bez prostora za pohranu na podignutim nogama obično su dobro prozračeni jer zrak slobodno cirkulira.

 

Odgovarajuće dimenzije kreveta

Odaberi krevet dovoljno dug da se u njemu osjećaš ugodno. Idealan krevet je barem 25 cm duži od tvoje visine da imaš dovoljno mjesta za noge i glavu. Standardne duljine su 200 cm, a produžene 240 cm. Naravno, moraš uzeti u obzir i veličinu spavaće sobe, oko kreveta bi trebalo biti barem malo prostora za, primjerice, noćne ormariće.

Idealna širina kreveta za jednu osobu je 1 metar, a dostupna je i širina od 80 ili 90 cm. Optimalna širina bračnog kreveta je 180 cm ili 160 cm. U posljednjem slučaju, međutim moraš računati na manje udobnosti. Luksuzni kreveti su širine do 200 cm.

Prilikom odabira širine usredotoči se na dimenzije prostora spavanja, a ne na širinu okvira kreveta. Što je krevet širi, to je udobnije spavati, jer se možeš rastegnuti i namjestiti kako želiš.

Mala spavaća soba s krevetom uz zidove.
Mala spavaća soba s krevetom uz zidove.

Visinu kreveta od poda odaberi ovisno o tome koliko visoko želiš imati madrac. Optimalno je da ležiš oko 40 cm od poda, ne samo radi udobnosti ustajanja, već i s higijenskog gledišta – zbog prašine i provjetravanja dna kreveta. Za udobnije sjedenje i ustajanje preporučujemo visinu od 50 – 65 cm za starije osobe. Nemoj zaboraviti da krevet možeš podići i madracem ili letvicama. S nekim letvicama čak možeš prilagoditi visinu svojim potrebama.

 

Materijal

Krevet će ti poslužiti nekoliko godina, zato je važno obratiti pažnju na materijal od kojeg je izrađen, ukupnu kvalitetu i oblik. Najčešće su kreveti izrađeni od drveta, iverice, metala ili su tapecirani.

Drveni kreveti

Drveni krevet s ladicama.
Drveni krevet s ladicama.

Kreveti od masivnog drveta odlikuju se izdržljivošću, lijepim dizajnom i čvrstoćom. Kreveti od prirodnog drveta su i za alergičare. Kod drveta se smatra da što je starije to ljepše izgleda. Nedostatak je veća cijena i težina kreveta pri selidbi. Prilikom odabira usredotoči se na kvalitetu kutnih spojeva. Čvrsti spojevi znače čvrst krevet. Kreveti od tvrdog drveta (bukva, hrast, orah, trešnja) obično su najstabilniji. U drvene krevete spadaju i sve popularniji kreveti od paleta.

 

→Pogledaj drvene krevete

 

Iver ploča

Krevet od iver ploče u obliku trkaćeg automobila.
Krevet od iver ploče u obliku trkaćeg automobila.

Ako imaš ograničenje cijene, potraži krevet od iverice. Obično su laminirane folijom, koja također može izgledati kao drvo. Međutim, možeš birati između mnogo različitih uzoraka ili boja. Zapamti da ovaj materijal nema prednosti osim niske cijene i velikog izbora modela. Nakon nekoliko godina, krevet može početi škripati, a ljepila koja su otrovna se mogu osloboditi iz strukture. Uvijek biraj deblje vrste laminata, minimalno 32 – 36 mm, te pripazi na čvrstoću kutnih spojeva.

 

→Poglej postelje iz iverene plošče

 

Metal

Uzdignuti metalni krevet za jednu osobu s ružičastim dodacima.
Uzdignuti metalni krevet za jednu osobu s ružičastim dodacima.

Metalni kreveti popularni su uglavnom zato što se lijepo slažu s modernim interijerom. Izrađuju se od profiliranih ploča i šupljih cijevi. To ih čini lakšim i laganijim za premještanje. No, baš kao i kod kreveta od iverice, često škripe, što može učiniti spavanje neugodno i uznemirujuće. Prilikom odabira takvog kreveta pazi na kvalitetu spoja, koji ne bi trebali uzrokovati buku pri opterećenju.

Tapecirani kreveti

Tapecirani dupli tamno sivi krevet.
Tapecirani dupli tamno sivi krevet.

Tapecirani kreveti imaju okvir kreveta i uzglavlja presvučen tkaninom ili kožom. Mogu se jako razlikovati u veličini površine za spavanje i dizajnu uzglavne ploče. Često je uključen i praktičan prostor za odlaganje, što s druge strane ponekad ograničava ventilaciju kreveta. Za ove krevete usredotoči se na kvalitetu presvlake i šavova. Neki imaju uzglavlje uvijek tapecirano do kraja, tako da uvijek izgleda kompaktno i estetski kada se krevet prevrne ili odabere niži madrac. Tapecirane krevete potrebno je redovito čistiti, jer različite stvari mogu zapeti u presvlaku. Zato ova vrsta kreveta nije prikladna za alergičare.

 

Dodaci za krevet

 • Skladišni prostor može biti od velike pomoći, posebno u manjim stanovima. U tom slučaju razmisli koliko često ga namjeravaš koristiti ili koliko često ti je potreban pristup.
 • Ostali dodaci za krevet uključuju bočne ormariće ili uzglavlje. Bočne ograde su praktičan element, posebno kod dječjeg kreveta, jer sprječavaju da dijete padne na pod tijekom spavanja. Uzglavlje ima više funkcija i najčešće se postavlja u blizini glave. To je najvažniji element dizajna kreveta. Ako puno vremena sjediš u krevetu i možda čitaš i nasloniš se na ploču, ovo će ti biti praktično. Bez toga bi jastuk brzo skliznuo i tako bi se zid mogao zaprljati. Također je funkcionalan ako krevet nije potpuno uza zid, pa ploča može zaštititi područje glave od neugodnih propuha. Za uzglavlje uzmi u obzir i materijal koji će odgovarati cjelokupnom kapacitetu sobe.
 • Noćni ormarić uobičajeni su dodatak krevetu. Možeš ih koristiti za spremanje knjiga, telefona, svjetiljke i budilice ili za spremanje rupčića. Često su noćni ormarići dostupni kao dodatak određenom krevetu, s kojim se slažu ne samo po upotrebljenom materijalu, već i po dizajnu
 • Krevet se može nadopuniti i rasvjetom, koja se može postaviti ispod stranica i tako dobiti meko svjetlo u prostor ispod kreveta ili iznad uzglavlja, što popravlja raspoloženje.
 • Za savršenu romantičnu atmosferu na krevetu možeš postaviti baldahin ili mrežicu protiv komaraca koji će te također zaštititi od insekata.
 • Letvice - potrebne su ti odgovarajuće letvice za svaki krevet. Najčešći tipovi su lamelarne. Dobro se izvijaju, dišu i jako dobro štite tvoj krevet. Položaj lamela možeš prilagođavati pojedinačno, na primjer pri čitanju. Odaberi odgovarajući razmak, broj i materijal letvica.
 • Madrac - na kraju, ali ne i manje važno, trebaš odabrati udoban madrac. Ne zaboravi da je životni vijek kreveta pet do deset godina, a zatim ga treba zamijeniti. Pravilno odabran madrac osigurat će ugodan san i ublažiti bolove u leđima i zglobovima. Pogledaj tvrdoću, koja varira ovisno o spolu, dobi i težini korisnika. Zatim duljina, širina i visina te materijal i nosivost. Kod izbora pravog madraca pomoći ćemo ti u našem vodiču Kako odabrati madrac.
 • Ne zaboravi posteljinu, plahte, jastuke i deke.

 

→Pogledaj krevete na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe