SAVJET Ljepota i zdravlje
16.5.2022. 7:10:12

ŠTO ODABRATI - EPILATOR ILI DEPILATOR?

1/1

Savršeno glatko tijelo danas žele ne samo žene, već i muškarci. Postoji mnogo načina da se riješiš neželjenih dlačica, a epilatori su najbolji način za to. Ne moraš brinuti ni o bolovima, jer postoje uređaji koji gotovo bezbolno uklanjaju dlačice.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste epilatora
  2. Funkcije
  3. Dodaci
  4. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste epilatora

 

Klasični epilatori

Klasični epilator sastoji se od posebne glave, koja je opremljena diskom načičkanim sitnim pincetama, koje hvataju dlačice i izvlače ih s korijenom.

+ Pristupačne cijene
+ Dugotrajno uklanjanje dlačica
+ Kad se navikneš na epilaciju, više neće boljeti
+ Neki modeli se mogu koristiti i pod tušem

- Uklanjanje dlačica je u početku bolno
- Nakon epilacije koža je obično iritirana nekoliko sati
- Dlačice mogu ponovno izrasti

 

Sjajna karakteristika koju imaju neki epilatori je svjetlo. Zahvaljujući epilatoru sa svjetlom, možeš bolje vidjeti koja mjesta na tijelu još trebaju popravak. Lako možeš proći po teže dostupnijim područjima kao što su bokovi, koljena ili dijelovi potkoljenice sa dobrim osvjetljenjem.

 

Epilatori za lice

Epilatori za lice se ne razlikuju mnogo od klasičnih epilatora za tijelo. Glavna razlika je u veličini njihove glave i broju pinceta. Glave epilatora za lice su manje i obično imaju samo desetak pinceta. Lako se mogu nositi i s najfinijim dlačicama, koje su gotovo nevidljive golim okom. Budući da je lice vrlo osjetljivo područje, epilatori za lice su nježniji od konvencionalnih. Ipak, preporučljivo je testirati epilator na manjim dijelovima lica prije prve uporabe da vidiš kako će koža reagirati.

+ Jednostavni za rukovanje
+ Imaju tanku glavu
+ Tretman je manje bolan

- Epilacija je još uvijek bolna za osobe s nižim pragom boli

 

 

IPL epilatori

IPL epilatori su mnogo nježniji za kožu od tradicionalnih pinceta. Djeluju na temelju pulsirajućeg svjetla, koje narušava i otapa strukturu dlačica. Pogodni su za tretiranje cijelog tijela, no IPL epilator ćeš najviše cijeniti na osjetljivim područjima kao što su prepone, pazuh ili lice. Tretman je gotovo bezbolan zahvaljujući pulsirajućem svjetlu, iako možeš osjetiti lagano štipanje na posebno osjetljivim područjima. IPL epilatori su najprikladniji za uklanjanje dlačica na intimnim područjima.

+ Bezbolno uklanjanje dlačica
+ Lako rukovanje
+ Učinak se može primijetiti nakon prve uporabe
+ Može se postići trajno uklanjanje dlačica
+ Najbolji epilator za uklanjanje dlačica na intimnim područjima

- Viša nabavna cijena
- Nije prikladno za tamnopute osobe
- Nije prikladno za osobe sa svijetlim dlačicama
- Nije prikladno za trudnice, epileptičare, osobe sa bolestima srca ili štitnjače, osobe s pjegicama ili ako imaš implantate

 

Ručni epilatori

Ručni epilatori su vrlo jednostavnog dizajna i jednostavni su za korištenje. Postoje ručni epilatori raznih oblika i mogu izgledati poput kliješta, na primjer, s oprugama između čeljusti koje su međusobno razmaknute. Pod pritiskom, opruge se tada pomiču i udaljuju jedna od druge. Zahvaljujući ovom pokretu hvataju i uklanjaju dlake čak i s korijenom. Nepobitna prednost ručnih epilatora nije samo jednostavnost korištenja, već prije svega niska cijena.

Ručni epilator posebno je prikladan za male površine, kao što je lice. Odlučiš li, primjerice, koristiti ručni epilator na nogama, postoji veliki rizik da ćeš propustiti neka područja.

+ Jednostavan i brz za korištenje
+ Niska cijena

- Pogodan samo za manje površine

 

Razlika između epilatora i depilatora
Riječi epilacija i depilacija gotovo su iste. U potonjem slučaju, postoji samo slovo "d". Stoga nije ni čudo da ne samo potrošači već i trgovci brkaju ove dvije riječi. Riječ epilacija znači čupanje dlačica s korijenom, dok tijekom depilacije dlačice ne uklanjaš s korijenom, već ih samo podrezuješ uz kožu. Dakle, epilacija boli, depilacija ne boli. Učinak epilacije je dugotrajan, dok je depilacija kratkotrajna. Dakle, pojam depilacija obuhvaća električne brijače, klasične ručne britvice, kreme za depilaciju, voskove za depilaciju i druge proizvode za depilaciju.   

 

2. Funkcije

Uz osnovnu funkciju uklanjanja dlačica, razni modeli uređaja za epilaciju i depilaciju nude i druge korisne funkcije:

  • Zakretna glava - Zahvaljujući zakretnoj glavi, uređaj bolje prianja uz kožu i prati njene specifične nabore.
  • Integrirana rasvjeta – Neki modeli opremljeni su malim svjetlom koje osvjetljava kožu tijekom epilacije i depilacije. Zahvaljujući ovoj rasvjeti vidjet ćeš i najfinije dlačice i znat ćeš koja mjesta još trebaju njegu.
  • Ručka protiv klizanja - Ovo je sigurnosna značajka koja sprječava da ti aparat isklizne iz ruku prilikom mokre epilacije ili depilacije.
  • Sustav za masažu - Visokofrekventni sustav masaže stimulira kožu na ugodan način i tako smanjuje osjećaj čupanja.
  • Senzor pritiska - Zahvaljujući inteligentnom senzoru, uvijek ćeš primjenjivati pravi pritisak za uklanjanje još više dlačica u jednom potezu.
  • Funkcija samočišćenja - Za samočisteće uređaje, pakiranje proizvoda također uključuje stanicu za čišćenje koja čisti i dezinficira stroj automatskim samočistećim ispiranjem.

 

3. Dodaci

 

4. Često postavljana pitanja

Je li bolja epilacija ili depilacija?

Na tebi je odrediti što ti najviše odgovara, koliko vremena imaš i koliko boli možeš podnijeti kod uklanjanja dlačica. Epilacija je posebno popularna kod osoba koje imaju tamne dlačice.

Tamne dlačice su prirodno gušće i vidljivije kada narastu nakon brijanja, nego kod ljudi koji imaju svijetle dlačice. A ono što posebno smeta je činjenica da su urasle dlačice često uočljive nekoliko sati nakon brijanja. Međutim, budući da aparat tijekom epilacije izvlači dlačicu s korijenom, rast je znatno sporiji, a osim toga, dlake koje ponovno rastu imaju tendenciju da budu tanje i ne tako guste. Veliki plus je što je učinak epilacije dugotrajan i potrebno je između 3 i 6 tjedana da narastu nove dlačice.

Suho ili mokro korištenje?

Među bežičnim epilatorima i depilatorima naći ćeš i tip Wet & Dry koji ima vodootpornu konstrukciju. Dakle, uređaj možeš koristiti i u kadi.

Iako se korištenje epilatora u kadi na prvi pogled može činiti kao prednost, može biti suprotno. Ako depiliraš toplu kožu, manje će boljeti, a to možeš učiniti upravo kada naneseš masku za regeneraciju. No, mokra epilacija ima i svoju lošu stranu. Uklanjanje dlačica sa zagrijane kože manje je učinkovito, jer ćeš bolje rezultate postići ako depiliraš tijelo suhom. Za razliku od klasičnog brijača, depilator je iznimno nježan na suhoj koži.

Čuvaj se opasnosti! Nikada nemoj koristiti uređaje koji se napajaju električnim kabelom pod tušem ili u kadi. Uređaje za mokro i suho korištenje (Wet&Dry) koristi samo u vlažnim okruženjima.

 

Kako pravilno epilirati?

  • Ne zaboravi na piling. Kako bi se postigli najbolji mogući rezultati epilacije, prvo napravi piling na području tretmana. Pilingom uklanjaš mrtve stanice kože i sprječavaš urastanje dlačica.
  • Epilator je najbolje korisiti navečer. Zbog toga što se odmah nakon uporabe na tretiranim područjima često javlja crvenilo i iritacija kože. No, ne moraš brinuti, već za nekoliko sati, odnosno kada spavaš, iritacija će nestati sama od sebe, a koža će ti ujutro biti prekrasno glatka.
  • U početku, polako. Epilatori imaju različite postavke brzine. Ako tek počinješ, postavi svoj epilator na najmanju moguću brzinu. Kada se navikneš na bol, možeš povećati brzinu.
  • Strpljenja! Da bi se postigli najbolji rezultati, moraš polagano pomicati epilator po tijelu. Ako to radiš prebrzo, velika je vjerojatnost da ćeš propustiti neka mjesta.
  • Hidratiziraj kožu. Nakon epilacije obavezno hidratiziraj kožu kako bi se smanjila iritacija kože.
  • Dezinficiraj epilator. Kako bi se spriječile eventualne infekcije kože, očisti epilator nakon svake upotrebe sredstvom za čišćenje na bazi alkohola.

 

Koja je razlika između epilatora i depilatora?

Riječi epilacija i depilacija gotovo su iste. U potonjem slučaju, postoji samo slovo "d". Stoga nije ni čudo da ne samo potrošači već i trgovci brkaju ove dvije riječi. Riječ epilacija znači čupanje dlačica s korijenom, dok tijekom depilacije dlačice ne uklanjaš s korijenom, već ih samo podrezuješ uz kožu. Dakle, epilacija boli, depilacija ne boli. Učinak epilacije je dugotrajan, dok je depilacija kratkotrajna. Dakle, pojam depilacija obuhvaća električne brijače, klasične ručne britvice, kreme za depilaciju, voskove za depilaciju i druge proizvode za depilaciju.

Pogledaj depilatore i epilatore na Jeftinije.hr »

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe