SAVJET Audio & Video
17.5.2022. 7:51:50

KAKO ODABRATI PROJEKTOR?

1/1

Projektor će poboljšati doživljaj gledanja filmova kod kuće, a ugodnijima će učiniti prezentacije kolegama ili klijentima u uredu. Ali da bi sve prednosti projektora bile iskorištene, moraš odabrati pravi model. Koje parametre treba uzeti u obzir pri odabiru najboljeg projektora za tebe? – pročitaj u nastavku.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste projektora
  2. Parametri
  3. Funkcije projektora
  4. Povezivost
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste projektora

 

Ključni aspekt odabira pravog projektora je način na koji ćeš ga koristiti. Hoće li raditi povremeno kod kuće ili svakodnevno u uredu? Želiš li prikazivati filmove ili prezentacije? Hoćeš li ga smjestiti na jedno mjesto ili ćeš ga prenositi? Također, provjeri je li projektor prikladan za predviđeno mjesto.

 

Kućni projektori

 

Kućni projektori namijenjeni su prvenstveno za gledanje filmova ili igranje igrica. To odgovara omjeru širine i visine zaslona širokog zaslona i naglasku na višoj razlučivosti, najčešće na ljestvici od Full HD (1.920 × 1.080 px) do 4K (3.840 × 2.160 px). Prikaz boja visokog kontrasta također bi trebao biti visoke kvalitete.

 

 

+ Visoka rezolucija
+ Kvalitetan prikaz boja

 

 

Uredski projektori

 

Uredski projektori koriste standardne omjere stranica (4: 3/5: 4 / 16:10), što ih čini idealnima za prezentacije ili gledanje drugih dokumenata. Također imaju niži kontrast i često nižu rezoluciju, što ipak nije prevelika prepreka s obzirom na njihovu upotrebu. Zbog navedenih nedostataka spadaju među jeftinije modele.

 

 

+ Pristupačne cijene

- Niži kontrast i rezolucija

 

 

3D projektori

 

3D projektori u kombinaciji s posebnim naočalama omogućuju postizanje 3D slike. Posebno su prikladni za filmove, ali postoje i igrice s podrškom ove tehnologije.

 

  • Aktivna 3D projekcija koristi dvostruku brzinu kadrova i naočale koje naizmjenično pokrivaju lijevo i desno oko. Prednost je izvrsna kvaliteta 3D prikaza i mogućnost projiciranja na bilo koju površinu, a nedostatak su skupe i složenije naočale. 

+ Projekcija na bilo koju površinu
+ Visokokvalitetna 3D slika

- Viša cijena i kompliciran rad naočala

 

  • Pasivna 3D projekcija sastoji se od dva surađujuća projektora koji emitiraju slike u različitim nijansama. Prednost je mogućnost korištenja jeftinijih polarizacijskih naočala, nedostaci su potreba za posebnim zaslonom i niža kvaliteta 3D prikaza.

+ Niža cijena naočala

- Zahtijeva poseban zaslon
- Niža kvaliteta 3D slike

 

 

Mini projektori

 

Ako planiraš često nositi projektor, potraži mini projektor. Među njima ćeš pronaći kompaktne uređaje koji će stati u manji džep ruksaka ili torbe. Osim toga, mnogi od njih imaju integriranu bateriju, što štedi dodatni prostor i muke oko pronalaska utičnice. Jednostavno napuni projektor kod kuće ili u uredu, a zatim projiciraj pomoću baterije do nekoliko sati. Međutim, još uvijek je moguće pokrenuti ove mini projektore s konvencionalnim mrežnim priključkom. No, najnapredniju tehnologiju nije moguće uklopiti u manje tijelo, pa se mobilnošću iskupljuje za nižu kvalitetu i razlučivost slike.

 

 

+ Kompaktan - idealan za često prenošenje
+ Integrirana baterija (uglavnom)

- Niža kvaliteta slike
- Niska rezolucija

 

 

Interaktivni projektori

 

Interaktivni projektori opremljeni su posebnim senzorom, a dobit ćeš i elektroničku olovku koja predstavlja računalni miš. Tijekom projekcije, olovkom možeš "crtati" po slici ili upisivati razne bilješke.

 

+ Pisanje i crtanje po projiciranoj slici

 

Projektori kratkog dometa

 

Ako ti nedostaje prostora, možeš koristiti projektore kratkog dometa koji mogu stvoriti veliku dijagonalu na podlozi udaljenoj manje od jednog metra. Takvi uređaji toliko ne zasljepljuju govornika i manje odražavaju njegovu sjenu na ekranu.

 

+ Za male sobe
+ Ugodniji za predavača

- Nije prikladan za velike prostore kao što su gledališta

 

 

2. Parametri

 

Rezolucija

Određuje broj piksela koji čine rezultirajuću sliku. Što je razlučivost veća, slika je finije i bolje kvalitete. Također, što si bliže ekranu, jasnije možeš identificirati pojedinačne piksele. Općenito, manja rezolucija od oko 1.024 x 600 px bit će dovoljna za podatkovni projektor, barem će se Full HD (1.920 x 1.080 px) isplatiti za video projektor.

 

Svjetlost

Izražava se u lumenima i označava intenzitet svjetlosti koju projektor može proizvesti. Projektori ispod 1500 lumena su prikladni samo za mračne prostorije ili za noćnu upotrebu. Projektor sa svjetlinom od 1500-2500 lumena se može koristiti u relativno svijetlom, zatvorenom okruženju ili sa zavjesama za zamračivanje. Projektore koji imaju preko 3000 teoretski možeš koristiti na otvorenom, po sunčanom danu.

 

Projektor bijele boje

 

Projektori mogu projicirati sliku izravno na zid. Međutim, pomoću projekcijskog platna dobit ćeš bolju kvalitetu slike. Zasloni obično imaju mehanizam za namotavanje, pa će nakon projekcije zaslon jednostavno kliznuti u kasetu i neće smetati.

 

Omjer kontrasta

Označava razliku između najtamnije i najsvjetlije točke na slici. Što je omjer veći, slika je bolja i detalji su prepoznatljiviji. Za uredske projektore dovoljne su vrijednosti od 2000:1, ali za projiciranje filmova potrebno je najmanje 10000:1.

 

Tehnologija projekcije

Na raspolaganju su ti tri različite tehnologije: DLP, LCD i LED.


Udaljenost projekcije i gledanja

Udaljenost projekcije pokazuje koliko je projektor udaljen od platna na kojem se projicira. O tome ovisi veličina slike i udaljenost gledanja. Općenito, što se slika dalje projicira, to bi udaljenost trebala biti veća.

 

Udaljenost projekcije 2m 3m 4m 5m
Uobičajena dijagonala slike 1 - 1,6 m 1,5 - 2,5 m 2 - 3,2 m 2,5 - 4 m

 

 

Razina buke projektora

Izvor buke obično je ventilator koji hladi projekcijsku lampu. Kod kućnih projektora ventilator je obično veći, što smanjuje njegovu buku. To ne smije prelaziti 30 dB za normalnu, tihu sobu. S druge strane, u prometnijim uredskim okruženjima ili većim prostorijama, možeš povećati ograničenje, jer ventilator koji šumi, tamo neće predstavljati veliku smetnju.

 

Dimenzije i težina projektora

Ovo je posebno važno ako imaš određeno mjesto za projektor i trebaš ga posložiti bez da ti smeta. Uzmi u obzir težinu kada postavljaš projektor na nosač ili policu, jer oba mogu imati ograničenu nosivost. Također se usredotoči na težinu i dimenzije ako često premještaš projektor.

 

Projektor pričvršćen na strop

 

 

3. Funkcije projektora

 

  • 3D projekcija - projektor može projicirati sliku stvaranjem 3D efekta kada nosiš kompatibilne naočale.
  • Tihi način rada - omogućuje ti smanjenje brzine ventilatora kako bi projektor radio što tiše.
  • Daljinski upravljač - možeš koristiti isporučeni ili drugi višenamjenski kontroler za upravljanje raznim funkcijama projektora. Ovo je prednost posebno u većim prostorima, s projektorima obješenim na strop, gdje je daljinsko upravljanje praktički neophodno.
  • Zvučnik - zvučnik je ugrađen izravno u tijelo projektora, tako da nema potrebe za spajanjem drugih uređaja za zvuk. Ova je značajka korisnija u uredskom okruženju, jer kvaliteta ugrađenih zvučnika nije sjajna i vjerojatno bi pokvarila doživljaj pri gledanju filmova.
  • Keystone Correction - Omogućuje ti ispravljanje zakrivljenosti slike kada projektor nije u sredini. Korekcija može biti horizontalna, vertikalna ili kombinacija oba smjera. Ova je značajka posebno korisna u skučenim prostorima ili kada trebaš projicirati iznad, ispod ili pored prirodnog središta slike.
  • LensShift - slično prethodnoj funkciji, omogućuje naginjanje slike okomito bez pomicanja projektora, te tako i bez stvaranja trapeznog izobličenja naginjanjem projektora.
  • Slika u slici (PiP) – projektor može upravljati s dva ili više izvora slike i prikazati njihove izlaze jedan pored drugog ili jedan iznad drugog.
  • Zoom - omogućuje ti izrezivanje i zumiranje samo dijela projicirane slike bez potrebe pomicanja projektora.
  • Miracast - koristi se za bežični prijenos slika s uređaja koji podržavaju tu funkciju, kao što su telefoni ili prijenosna računala.

 

Projektor crne boje

 

 

4. Povezivost

 

  • Wi-Fi mreža, kao i u prethodnom slučaju, koristit ćeš funkciju posebno za prikladan prijenos podataka preko mreže.
  • HDMI je vrlo raširen konektor koji se koristi za prijenos videa visoke razlučivosti i stereo zvuka.
  • DisplayPort je sličan tip konektora kao i HDMI, ali s većom maksimalnom brzinom prijenosa podataka. Rasprostranjen je osobito u uredskim ili IT okruženjima. Omogućuje prijenos slike visoke razlučivosti i s njom audio ili druge podatke.
  • DVI je stariji konektor dizajniran za prijenos videa srednje visoke razlučivosti.
  • VGA je danas gotovo zastarjeli konektor za prijenos videa. Njegovo glavno ograničenje je niska razlučivost i broj boja koje može prenijeti.
  • 3,5 mm Jack je klasični konektor za spajanje zvučnika, slušalica ili drugih audio uređaja.
  • USB je također tipičan konektor koji ti omogućuje spajanje medija za pohranu, kao što su vanjski pogoni ili USB flash pogoni, i otvaranje datoteka za projekciju.

 


5. Dodaci

 

Projekcijska platna

 

6. Često postavljana pitanja

 

Kako je veličina slike povezana s dometom projekcije?

Parametri projektora određuju minimalnu i maksimalnu udaljenost projekcije - to određuje veličinu dijagonale projekcije koja se obično može prilagoditi platnu. Međutim, velika većina ne doseže maksimalnu dijagonalu s minimalne udaljenosti. Projektori s kratkim ili ultrakratkim dometom projiciranja najprikladniji su za kućnu upotrebu, nudeći sliku od dva metra na udaljenosti od oko 1 metar. Za veće prostorije bolje je kupiti projektore s većim dometom projiciranja kako bi se postigla dovoljno velika i jasna slika.

 

Kakva svjetlina treba u maloj sobi?

Svjetlina ovisi o osvjetljenju, a ne o veličini prostorije - ako projiciraš u tamnom okruženju, trebat će ti niže vrijednosti osvjetljenja kako bi slika bila jasna. Međutim, ako predstavljaš ili gledaš projekciju u svjetlijem okruženju, kao što je dnevno svjetlo čak i s navučenim zavjesama, ili na otvorenom, cijenit ćeš veću svjetlinu kako bi detalji slike bili jasniji - osobito kada gledaš filmove.

 

Pogledaj projektore na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe