SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
17.5.2022. 11:56:58

KAKO ODABRATI KVALITETNE PELETE?

1/1

Grijanje pećima na pelet sve je popularnija opcija grijanja jer se vrhunske karakteristike takvih peći nameću kao savršeno rješenje. Grijanje na pelete je funkcionalno, čisto i praktično. Idealno je ekološko rješenje koje je istovremeno vrlo pouzdano i isplativo. 

Uz sve navedeno, jasno je zašto su peći na pelete proteklih godina sve popularniji i češći odabir korisnika koji razmišljaju o učinkovitim i efikasnim načinima grijanja. Međutim, jednom kada se odabere sama peć na pelete ostaje pitanje kako prepoznati kvalitetan pelet i koji kupovati?

Što su to peleti?

Peleti su prešani drvni ostaci, odnosno usitnjena piljevina s vrlo malom količinom vode (cca 8%) dobivena prešanjem u posebnim strojevima bez dodataka kemijskih sredstava. Kao vezivno sredstvo koristi se lignin, neugljikohidratni polifenolni polimer, glavni sastojak drva koji poput cementa povezuje celulozna vlakna u vrlo čvrstu izvanstaničnu strukturu.

Sirovina za proizvodnju peleta su drva iz šumskog otpada, piljevina i ostaci otpada iz prerade drveta, slame soje, pšenice, kukuruzovine, ljuske od suncokreta, koštice višnje ili trešnje i sl.

Osnovne karakteristike kvalitetnog peleta

Kvalitetan pelet dobiva se od same jezgre debla drva sa što manjim udjelom drvene kore jer je upravo kora ta koja je veliki onečišćivač (sadrži puno prašine i vlage) i ima puno manju kaloričnu vrijednost. Peleti se rade d različitih vrsta drva, a kvaliteta ne ovisi toliko o samom drvu koliko o svim ostalim čimbenicima koje ćemo navesti u nastavku. 

Za kupnju kvalitetnih peleta, pridržavajte se slijedećih uputa:

  • Kupujte pelete sa certifikatom koji je garancija međunarodnih normi
  • Kvalitetni peleti moraju mirisati po drvetu, moraju biti sjajni, glatke površine, jednake dužine
  • Peleti se pritiskom u ruci moraju lomiti (a ne pucati)
  • U vreći i po samim peletima bi trebalo biti što manje prašine
  • Ako su vidljiva napuknuća po peletu, onda je riječ o lošoj kvaliteti

Kada uzmete u ruke kvalitetan pelet on se ne bi trebao raspadati, ne bi trebao ostavljati prašinu na prstima. Isto tako mora mirisati na drvo, a sami se peleti, kada ih se vrti po prstima, moraju lomiti, ne pucati. 

Test kvalitete peleta: nakon što pelet stavite u čašu vode – on treba potonuti i nabubriti, a voda ne smije promijeniti boju. Pelet će se raspasti, a nečistoća će biti vidljiva u čaši vode.

 

Sadrži li pelet ljepila, boje ili druge otrovne tvari?

Apsolutno NE. Da bi se pelet mogao staviti na tržište, mora se proizvoditi od sirovina (piljevine i strugotina) apsolutno djevičanskih i ne kemijski obrađenih, ni bojama ni ljepilima. Tijekom postupka obrade i prešanja postižu se visoke temperature što dovodi do topljenja lignina, tvari koja je prirodno prisutna u drvu i koja djeluje kao prirodno ljepilo.

Oznake na certifikatima peleta

Po europskoj kvalifikaciji, peleti dolaze u tri klase kvalitete: A1, A2 i B, a najvažnija je razlika koliku udio pepele sadrže nakon izgaranja. Ovo su norme koje moraju zadovoljavati peleti klase A1 i A2:

  • Promjer: 6-8m
  • Dužina: do 40mm
  • Gustoća: od 1,12kg/dm3
  • Vlaga: do 10%
  • Mehanička čvrstoća: više od 4,6kWh/kg
  • Sadržaj pepela: do 0,7%

 

Ako je pelet predug to može dovesti do začepljenja peći, a ako je prekratak češće će se ubacivati u peć što će opet imati negativan utjecaj na rad peći. Gustoća peleta pokazuje koliko je on zapravo težak, odnosno koliko je mehanički čvrst. Udio vlage mora biti što manji kako bi se zadovoljila kalorička vrijednost i smanjila potrošnja. Kod mehaničke čvrstoće važna je što niža vrijednost jer podrazumijeva čvrste pelete koji se neće mrviti i pretvarati u prašinu. 

Pelet se mora držati u hermetički zatvorenim vrećama da ne bi došlo do prodora vlage koja uzrokuje slabljenje kvalitete peleta.

 

→Pogledajte peći na pelete na Mitella.hr

 

→Mitella.hr na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe