SAVJET Ljepota i zdravlje
18.5.2022. 6:45:27

KAKO ODABRATI APARAT ZA BRIJANJE?

1/1

Brijanje je za mnoge neizostavan dio svakodnevne rutine. Zato ti želimo proces učiniti što lakšim. Bilo da je brijanje za tebe nešto s čime tek počinješ ili samo želiš isprobati novi način, dobar savjet je uvijek koristan. Razmisli o svojim potrebama i reci zbogom nadraženoj koži.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Što je važno pri odabiru
  2. Vrste brijača
  3. Funkcije
  4. Što ti može zatrebati
  5. Održavanje i čišćenje

 

1. Što je važno pri odabiru?

 

Prije svega, razmisli tko će koristiti aparat za brijanje, koliko često i gdje ćeš se njime brijati te što želiš od aparata za brijanje.

 

Svrha

Među ženskim brijačima najčešće ćeš naći britvice i depilatore. Britvice mogu biti jednokratne ili sa izmjenjivim glavama. U oba slučaja obično imaju hidratantne trakice za sprječavanje iritacije osjetljive kože prilikom brijanja. Drugi najčešći tip su depilatori, dizajnirani za glatko brijanje ili podrezivanje dlačica na intimnim područjima - više o odabiru depilatora možeš pročitati u našem vodiču Što odabrati - epilator ili depilator?. Za uređivanje svih dijelova tijela odaberi tip s okretnom glavom.

Gospoda mogu birati između aparata za brijanje, britvica sa zamjenjivom glavom ili klasičnih žilet brijača – koji su danas ipak dostupni u manjem broju. Muški brijači dizajnirani su za tvrdu bradu i često brijanje kako bi se spriječilo oštećenje kože lica. Ovdje ćeš često naići na okretnu glavu koja će lako pratiti konture lica. Naći ćeš i nastavak za podrezivanje, opciju mokrog brijanja i sustav hlađenja, koji će redovito brijanje učiniti puno ugodnijim.

Ako se želiš riješiti duge brade, prvo je skrati trimerom ili škarama. Tek tada započni brijanje brijačem. U suprotnom bi to mogao biti bolan postupak.

 

 

Tvoje potrebe

Pitanje je - kakav tip dlačica, na kojim područjima i koliko često ćeš se brijati? Postoji razlika između svakodnevnog brijanja tvrde brade ili korištenja aparata za povremeno podrezivanje dlačica na drugim područjima. Za redovito brijanje osjetljive kože biraj aparat s rashladnim sustavom i ne zaboravi na odgovarajuću njegu. Ako putuješ sa svojim aparatom, potraži bežično i kombinirano napajanje ili odaberi ručni brijač. Ako više voliš brijanje pod tušem, usredotoči se na vodootpornost i mogućnost mokrog brijanja.

Na kraju, ali ne i manje važno, imaj na umu da ćeš tijekom brijanja neko vrijeme rukovati aparatom za brijanje. Dakle, ne smije biti pretežak ili prebučan. Ergonomski oblik s gumiranom površinom je ugodan, pa ti aparat za brijanje neće kliziti iz ruke prilikom brijanja.

 

Napajanje

Brijači se dijele na električne i ručne. Ručnim aparatima nije potrebno napajanje. Međutim, kod nekih brijača pronaći ćeš vibrirajuću funkciju koja ravna dlačice i tako poboljšava kvalitetu brijanja. Za korištenje ove funkcije potrebna je baterija koja je umetnuta u ručku aparata.

Električni aparati za brijanje se dalje dijele na bežične, kabelske i kombinirane. Stoga se razlikuju ovisno o tome hoće li aparat biti punjiv, hoće li se spajati na električnu mrežu ili može podnijeti oboje. To može biti važan čimbenik ako želiš aparat ponijeti na putovanje na mjesta bez dostupne električne utičnice.

 

Klasična britva

 

2. Vrste brijača

 

Klasični (ravni) brijač 

 

Konstrukcija ovakvih aparata za brijanje sastoji se od skupa noževa koji vibriraju ispod diska. To ih čini prikladnima za kratke brade koje se mogu obrijati vrlo brzo i precizno. Stoga su idealni za svakodnevno brijanje. Posebno su prikladni za ravnije površine, a gube preciznost za zahtjevnije krivulje. Stoga su posebno prikladni za brijanje u području brade, brkova i vrata. Brijanje se izvodi u ravnoj liniji.

 

 

Rotacijski brijači

 

 

Rotacijski brijači koriste dvije ili, češće, tri rotirajuće glave, koje olakšavaju prilagodbu određenim oblicima lica. Mogu imati zakretnu glavu, što dodatno olakšava rad s oblinama. Njihova domena je područje lica i vrata. Ne zahtijevaju takvu preciznost kao oni klasični, pa su stoga prikladni i za gušće brade ili brade kod kojih dlačice rastu u različitim smjerovima. Kod korištenja ovakvih aparata, koristi kružne pokrete.

 

 

Ručni (manualni)

 

 

To uključuje klasične britve s izmjenjivim oštricama, jednokratne britvice i britve sa žiletama. Prednost je niska cijena i dostupnost rezervnih žileta i glava. Britvice se prodaju u jednokratnoj varijanti u pakiranjima od više komada, ili višekratne uz mogućnost zamjene glave. Britve sa zamjenjivim oštricama cijenit će ljubitelji klasike, a takvi brijači su pravi dragulji. U svakom slučaju brijanje će biti savršeno glatko, ali potrebna je određena vještina. S ovim brijačima ćeš lako putovati jer su kompaktni i ne zahtijevaju napajanje.

 

 

3. Funkcije

  • Nastavak za podrezivanje - nagibni ili klizni nastavak, zahvaljujući kojem možeš samo skratiti dlačice, umjesto brijanja. Nastavak može biti univerzalan ili posebno dizajniran za brkove, bradu ili bikini zonu.
  • Vodootporan - brijači s ovom funkcijom mogu se koristiti i za brijanje pod mlazom vode i pod tušem. Proizvođači ovu značajku nazivaju i funkcijom mokrog brijanja.
  • Brzo punjenje - zahvaljujući ovoj funkciji možeš potpuno napuniti uređaj za otprilike trećinu vremena.
  • Okretna glava - omogućuje glatko klizanje po konturama kože.
  • Samočišćenje - aparati s priključnom stanicom mogu imati i funkciju samočišćenja, gdje se aparat puni i čisti u stanici.
  • Sustav hlađenja - hladi kožu prilikom brijanja, smanjujući iritaciju kože.
  • Indikator punjenja - status baterije, završetak punjenja ili njezino pražnjenje može se prikazati na zaslonu, u obliku LED indikatora ili obične diode.
  • Indikator promjene oštrice - upozorava te kada ju je potrebno zamijeniti.
  • Dozator gela – neki skuplji modeli imaju integrirani dozator gela za brijanje koji se raspoređuje na područje brijanja kroz rupice na glavi.

 

Crni brijač sa funkcijom samočišćenja

 

4. Što ti može zatrebati

Pjena, krema, sapun ili gel za brijanje olakšat će proces uklanjanja dlačica. Zahvaljujući ovim proizvodima, brijač će lakše kliziti po koži te tako eliminirati trenje i moguće posjekotine. No, s električnim brijačima oprezno – mogli bi se začepiti običnim gelovima i pjenama i nepovratno uništiti. U nanošenju će ti pomoći četkica za brijanje kojom ćeš pjenu ili gel ravnomjerno rasporediti po cijeloj površini za brijanje. Kako bi se spriječila pojava prištića nakon brijanja i rasta dlačica, ne zaboravi kremu, gel, vodicu ili losion nakon brijanja.

 

Ženski brijač - depilator

 

5. Održavanje i čišćenje

Za ispravnu funkcionalnost i dug život aparata, potrebno ga je redovito čistiti – svaka dva do četiri brijanja. Ako se njegov učinak smanji ili nastane zastoj, onda je krajnje vrijeme.

Najjednostavnija situacija je sa aparatima sa stanicom za čišćenje. Nakon brijanja, jednostavno ih stavi u ležište za priključivanje, gdje se ponovno pune. Ovdje se i potpuno čiste od dlačica i bakterija i eventualno podmazuju kako bi nesmetano radili.

U slučaju modela bez takvog pribora važna je njihova trajnost. Vodonepropusni aparat još uvijek se relativno lako čisti samo pod tekućom vodom. Na nekim je aparatima preporučljivo s vremena na vrijeme mehanički ukloniti prljavštinu na manje dostupnim dijelovima.

Za najjeftinije modele morat ćeš kupiti posebne četke za čišćenje i sprej za podmazivanje pokretnih dijelova. Proces obično započinje uklanjanjem glave, nakon čega slijedi mehaničko uklanjanje prljavštine s pojedinih dijelova aparata.


 

Pogledaj brijaće aparate na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe