SAVJET Audio & Video
23.5.2022. 7:13:27

KAKO ODABRATI ELEKTRIČNU GITARU?

1/1

Električna gitara nudi širok raspon postavki zvuka i može se kombinirati s raznim efektima i opremom. Bez obzira koju vrstu električne gitare odabereš, impresionirati će te posebnim zvukom. Iako održavanje može biti zahtjevnije, električnu gitaru je općenito lakše svirati nego klasičnu ili akustičnu gitaru.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 15 min

 

Indeks

  1. Što treba uzeti u obzir pri odabiru?
  2. Vrste električnih gitara
  3. Dijelovi električne gitare
  4. Dodaci
  5. Održavanje električne gitare

 

Stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru

Iskustvo

Električna gitara za početnike obično je nižeg cjenovnog ranga od instrumenata za iskusne svirače koji imaju veća očekivanja u pogledu kvalitete izrade i korištenja materijala te zahtijevaju poseban zvuk od instrumenata. Prema ovim specifikacijama možeš pronaći sve vrste električnih gitara u različitim cjenovnim razredom. Ako tek počinješ svirati gitaru, prvo se odluči za jeftinije modele – zbog svog svestranog zvuka, stratocaster je popularan izbor.

Električne gitare za djecu dostupne su u veličini koja je udobnija za mlade gitariste.

Zanimaju te još manje gitare i ne znaš koju odabrati? Pročitaj naš savjet za kupovinu ukulele.

 

Glazbeni žanr

U tom se pogledu električne gitare mnogo manje razlikuju od akustičnih. Les Paul, na primjer, prikladan je za sve žanrove i ima jak puni zvuk. Hard & Heavy gitare su dizajnirane za metal i hard rock žanr, jer imaju oštar i agresivan oblik i senzore za humbucker koji stvaraju okrugao i glasan zvuk. Stratocaster je najčešći izbor električne gitare za početnike zbog svog svestranog zvuka.

Muškarac s tamnom dugom kovrčavom kosom svira električnu gitaru.

Materijal

Drvo od kojeg je napravljena električna gitara značajno utječe na njezin zvuk, izgled i izdržljivost. Kod nekih gitara mogu se koristiti drugi materijali za kućište, vrat i ploču za prste.

  • Joha - jedna od najpopularnijih vrsta drva, koja se uglavnom koristi za stratocastere i telecastere. Odlikuje se izvrsnim odazivom i dugom izdržljivošću odnosno vremenom trajanja žice nakon sviranja. Njegove karakteristike najviše dolaze do izražaja u srednjem tonu.
  • Jasen - zvučna svojstva jasena su praktički ista kao i johe. Glavna karakteristika je izgled, jer je struktura drva često vidljiva u jasenom kućištu.
  • Topola - pristupačnija zamjena za johu. Zvučna svojstva topole su slična, karakterizira je visoka rezonanca i pun ton.
  • Agatis - odličan odaziv i izdržljivost kao kod johe, ali je rezonancija znatno slabija. Zato je ovo drvo češće prisutno u jeftinijim instrumentima.
  • Lipa - ovo je meko i lagano drvo visoke dinamike, koje se ističe u srednjem rangu
  • Mahagonija - teško i tvrdo drvo mahagonija snažno rezonira na nižim frekvencijama, njegova domena su niski i srednji tonovi. Zato se uglavnom koriste za gitare prikladne za tvrđe žanrove. Nalazi se na kućištu, vratu i pločicama za prste električnih gitara.
  • Javor - drvo svjetlije boje koje se koristi za kućište, vrata i pločica za prste. Odlikuje se izvrsnim odazivom u višim tonovima, što mu daje karakterističan, vrlo čvrst zvuk.
  • Ružino drvo - Tamno i tvrdo drvo koje se koristi za pločice za prste, često u kombinaciji s javorovim vratom. U usporedbi s javorom, ima manje svijetle, ali mekši i puniji ton.
  • Eben - vrlo kvalitetno i također prikladno skupo drvo koje se koristi za pločice za prste. Ima vrlo finu teksturu i ističe se posebno na nižim frekvencijama, što ga čini idealnim za teže žanrove.

 

Konstrukcija

Kvalitetnije električne gitare imaju masivnu konstrukciju – što znači da su kućište i vrat izrađeni od jednog komada drveta. Kod polučvrstih gitara tijelo i vrat su izrađeni od čvrstih komada drveta, ali je gornji dio gitare odvojen od ostatka konstrukcije. Višeslojne ili vezane gitare izrađuju se od nekoliko slojeva drveta međusobno zalijepljenih – u praksi može izgledati kao da je gornji sloj od skupljeg drveta, a ostatak od jeftinijeg drveta. Višeslojne električne gitare obično imaju lošiji zvuk od masivne i polumasivne gitare.

Gitara tijekom izrade.

Kvaliteta izrade

Prilikom odabira prvo provjeri jesu li svi pojedini dijelovi dovoljno čvrsti. Vrat bi trebao biti gotovo ravan i paralelan s tijelom, jer velika odstupanja mogu učiniti sviranje električne gitare neugodnim.

Montaža prečki na pločici za prste mora biti ravna i čvrsta. Također se usredotoči na kvalitetu potpore na dnu vrata – ako se ovi vrhovi praga odrežu, instrument će biti neugodan za sviranje. Općenito, kod pristupačnijih gitara možeš se pripremiti na kompromise u pogledu kvalitete izrade, ali kod skupljih modela ne smiješ dopustiti velike nedostatke.

Žice za električnu gitaru

Žice za gitaru razlikuju se po trajnosti i svojstvima zvuka. Dva najčešća metala u električnim gitarama su nikal i čelik. Tipično, kombinacija čelične jezgre daje izrazit i jasan niži ton i jasan i čitljiv viši ton. Žice električne gitare od čistog čelika imaju jasan i prodoran zvuk, a žice od čistog nikala imaju topao i pun zvuk.

Preporučljivo je promijeniti žice čim kupiš gitaru. Jeftiniji modeli obično su opremljeni manje kvalitetnim osnovnim žicama i nikad se ne zna koliko dugo su žice na gitari.

Vrste električnih gitara

Stratocaster

Primjer Stratocaster gitare.

Kultni dizajn Stratocastera s dva izraza osmislio Leo Fender pedesetih godina prošlog stoljeća. Danas većina proizvođača nudi ovu vrstu električne gitare u raznim bojama. Njihova popularnost uglavnom proizlazi iz njihovog svestranog zvuka, što ih čini prikladnim za gotovo sve žanrove, od rock and rolla do countryja i bluesa. Stratocaster obično ima tri pojedinačna svitaca, ali također možeš pronaći HSS ( humbucker + single + single) verzije s jednim humbucker i dvije single coil, a rijetko tip HH s dva humbuckera. U standardnim verzijama s tri prekidača, Stratocasteri imaju prekidač s pet položaja, zajednički potenciometar za glasnoću i dva za zaštitu tona.

Stratocaster su zbog svog svestranog zvuka popularne kao električne gitare za početnike, no ne razlikuju se od njih gitaristički velikani kao na primjer, Jimi Hendrix, Eric Clapton in David Gilmour (Pink Floyd).

 

→Pogledaj Stratocaster gitare

 

Telecaster

Smeđe-bijeli Telecaster model gitare.

Klasični telecaster za električnu gitaru, još jedan tip električne gitare iz Fenderovih radionica, ima par senzora s jednom zavojnicom, između kojih se prebacuje pomoću prekidača s tri položaja. Ima dva potenciometra – jedan za glasnoću i jedan za zaključavanje tona. Prepoznatljiv zvuk Telecastera najčešće se koristi u čistom ili tek neznatno iskrivljenom obliku, zato se s njim susrećeš u žanrovima kao što su country, pop i rock'n'roll.

Leo Fender je ovu vrstu gitare razvio šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od tada, Telecaster električne gitare imaju karakterističan zvuk pri sviranju bez izobličenja (distorzije) kao i u iskrivljenom sviranju.

 

→Pogledaj Telecaster gitare

 

Les Paul

Svijetlo smeđa Les Paul električna gitara.

Les Paul je najrašireniji model gitare pored stratocastera. Izvorno dolazi iz Gibsonovih radionica, ali ga možeš pronaći i u ponudi drugih proizvođača. Elegantno zaobljeno kućište opremljeno je s dva humbeckera koji se mogu preklapati trostupanjskim prekidačem. Tipična četiri potenciometra omogućuje ti podešavanje ne samo tonske dijafragme, već i glasnoće za svaki senzor pojedinačno. Zvuk je vrlo pun i okrugao zbog humberker senzora s visokim izlaznim signalom. Velika većina električnih gitara Les Paul ima masovno tijelo, a iako je distorzija posebno pogodna za teže žanrove kao što su hard-rock ili metal, izvrsne su i u jazzu ili bluesu svojom čistom reprodukcijom.

Električne gitare Les Paul mogu se naći u rukama majstora kao što su Slash (Guns N' Roses), Jimmy Page (Led Zeppelin) i Zakk Wylde (Ozzy Osbourne).

 

→Pogledaj Les Paul gitare

 

Superstrat

Črni model gitare Superstrat.

Oblik ovih električnih gitara izvorno je baziran na modelu stratocaster, ali se razlikuje, između ostalog, po izraženijim izrezima i užem kućištu. Superstrat je obično opremljen s dva humbucker pickupa i često s dvosmjernim tremolom. Općenito je prilagođen tehničkom stilu sviranja gitare s većom distorzijom – koristi se u težim žanrovima, kao što su metal i hard rock.

Razlikuju se po obliku, izradi i elektronici. Agresivne su, imaju više pragova i humbucker senzora. Posebno su pogodni za tvrđu glazbu i nisu najprikladnije za gitariste početnike.

SG

SG model električne gitare.

Tip SG razvijen je kao revolucija modela Les Paul, ali za razliku od toga, gornji dio kućišta nije izbočen, već ravan. SG je uži i ima izreze koji olakšavaju sviranje nota na najvišim taktovima. Poput Les Paula, tipična SG električna gitara ima dva humbuckera i slične karakteristike zvuka.

Električna gitara SG ima uži profil trupa i vrata u odnosu na model Les Paul. Zbog svog punog i snažnog zvuka, ova gitara je oduvijek bila popularna u hard rock žarnu.

 

→Pogledaj SG gitare

 

Hard&Heavy

Bela metal hard&heavy električna kitara.

Tipičan oblik Hard&Heavy električne gitare je Flying V ili Explorer, ali možeš pronaći i druge posebne modele. Tipični su oštro rezani rubovi i divlji izgled. Humbucker snimači stvaraju gust zvuk prikladan za teške žanrove kao što je heavy metal. Raspored elemenata za upravljanje se razlikuje od modela do modela.

Većina hard & heavy instrumenata ima oštre oblike, agresivan izgled i snažan zvuk koji se posebno ističe jakim izobličenjem.

Elektro-akustična

Smeđe-crna elektro-akustična gitara.

U usporedbi s drugim tipovima, elektro-akustična gitara ima šuplje tijelo. Zato je njen zvuk moćan čak i kad je isključena iz električne mreže, ali kad je spojena proizvodi topao i zaokružen zvuk . Popularne su u jazzu i srodnim žanrovima, ali se također mogu koristiti u rocku i drugim žanrovima.

Poluakustične gitare poznate su po svom toplom i glatkom zvuku. Na kućištu ove električne gitare obično se nalazi važan izrez u obliku slova "f".

 

→Pogledaj elektro-akustične gitare

 

Višežični i bariton

Ako ti je potreban širi raspon, a uobičajena električna gitara sa šest žica nije dovoljna, možeš se odlučiti za neku od gitara s više žica. Modeli sa sedam, osam ili dvanaest žica omogućuju veći domet, posebno pri sviranju riffova.

Crno-bijela višežična električna gitara.

Bariton gitare imaju šest žica, ali je razmak između nulte prečke i kobilice dulji nego kod standardnih modela, pa se mogu dublje ugađati.

Električne gitare sa sedam i osam žica su instrumenti koji su posebno zastupljeni u modernim žanrovima, kao što je nu metal.

 

Dijelovi električne gitare

Mehanika ugađanja

Žice su namotane na mehaniku, koja se nalazi na glavi gitare. Okretanjem vijaka mehanike možeš olabaviti i zategnuti žice da prilagodiš ton ili ugodiš gitaru. Postoje različite vrste koje se razlikuju ne samo po izgledu već i po načinu pričvršćivanja žica. Kod nekih modela je mijenjanje i namatanje žica lakše nego kod drugih. Kvalitetna mehanika ne smije biti previše labava, ali ni previše zategnuta – trebalo bi lako zadržati ton, a pritom joj omogućiti manje korekcije.

Zatezni vijak

Uzdužna fleksija vrata podešava se vijkom koji se nalazi na krajnjem kraju vrata od tijela. U idealnom slučaju, trebao bi biti gotovo ravan, ali ne potpuno. Podešavanje vrata povremeno je potrebno za svaku gitaru jer drvo reagira na promijene topline i vlage te stalno mijenja svoj oblik. Što su žice na gitari deblje, to je veći pritisak na vrat i češće ga je potrebno podešavati. Neiskusni korisnici bi ovaj korak trebali prepustiti profesionalcima.

Vrat

Vrat gitare izlazi iz kućišta, a na drugom kraju je glava i mehanizam za ugađanje. Na tijelo se može pričvrstiti s nekoliko vijaka ili zalijepiti ili je sastavni dio tijela. Neki oblici su označeni slovom C, V i U ovisno o obliku luka. Debljina vrata također varira, a tanji su prikladniji za početnike.

Magneti

  • Single-coil - koristi se uglavnom u tipu Stratocaster, koji ima 3 SC (skraćeno od single coil) senzora. Nedostatak je zujanje, što je riješeno novom vrstom humbuckera s dvije zavojnice. SC su prikladni za mekši stil, ali s njima možeš svirati gotovo sve. Single-coil je slabiji magnet sa življim zvukom.
  • Humbucker - vrsta magneta za električnu gitaru s dvije zavojnice. U standardnoj postavci to su dva serijski spojena senzora s jednom zavojnicom. Obje polovice prijamnika imaju suprotan smjer namota i smjer magnetskog polja – to uzrokuje dodavanje neugodne buke uzrokovane uznemirujućim vanjskim elektromagnetskim poljem, u antifrazi i s time njegovo prigušenje.

 

Kobilica

Ovaj dio gitare, koji se na engleski zove bridge, prvenstveno je dizajniran da čvrsto drži žice na mjestu i prenosi zvučne vibracije na tijelo instrumenta. Poznajemo tri osnovne vrste:

  • Tvrda kobilica - najčešći tip kobilice koji se nalazi na jeftinijim modelima, a tipičan je i za Les Paul ili Telecaster. S njima ne možeš promijeniti zvuk, ali ne riskiraš da gitara ode van zvuka i da se mora redovito ugađati. Pogotovo za početnike, ova varijanta je najbolja, jer je dodana vrijednost tremola za neiskusne svirače praktički nula, a njegova negativna svojstva mogu nepotrebno otežati sviranje.
  • Pojedinačni obrnuti tremolo - s pojedinačnim obrnutim tremolom možeš opustiti žice dok sviraš s vibrirajućom ručicom da glatko sniziš njegov ton, koji se zatim automatski vrača na izvornu vrijednost. Učinak se koristi za solo i razne progresije akorda. Kod vrlo jeftinijih gitara pripazi na nekvalitetne pojedinačne tremole, jer radi njihove upotrebe gitara ode van zvuka.
  • Dvostruki tremolo - vrsta kobilice koja omogućuje korištenje vibrirajuće ručice za pomicanje tremola na jednu ili drugu stranu, čime se spušta ili podiže visina tona. Ova vrsta tremola zahtjevna je u pogledu kvalitete materijala i mehaničkog dizajna. Često je potrebno konzultirati se sa stručnjakom za pravilno ugađanje gitare s dvostruko okrenutim tremolom, pa ova vrsta tremola nije baš ona koja više odgovara početnicima.

 

Ploča za prste

Gornji dio vrata – s njim može činiti cjelinu ili biti zalijepljena za njega. Ploča za prste dio je gitare gdje pritišćeš žice i stvaraš pojedinačne note i akorde. Izrađen je od razlitih vrsta drveta, koje se razlikuju po svuku i osjećaju.

Vibrirajuća ručica

Ova ručica je pričvršćena na dno ploče za prste i koristi se za upravljanje jednim ili dvostrukim tremolom. Većina gitara dolazi s njim zasebno, a na tebi je hoćeš li ga imati na gitari ili ne.

Magnetni prekidači 

Većina električnih gitara ima dva ili tri magneta – njihov smještaj utječe na karakter zvuka. Zvuk na vratu obično je svjetliji i oštriji, ali prema vratu postaje mekši i puniji. Mnoge gitare su zato opremljene prekidačima koji ti omogućuju odabir magneta. Prekidači često imaju više položaja od gitarskih senzora, što omogućuje korištenje više senzora u isto vrijeme.

Kontrola glasnoće i tona

Većina električnih gitara ima nekoliko okretnih gumba na kućištu, ispod kojih su potenciometri dizajnirani za podešavanje glasnoće i tona izlaznog zvuka. Kod nekih gitara može se upravljački elementi su za nekoliko elementa u isto vrijeme, dok na drugim modelima upravljanje elementima je za svaki magnet posebno. Kod nekih instrumenata sa senzorom humbuckera moguće je kontrole rotirati i kliknuti, uključujući podjelu dvostrukih senzora i ostavljajući samo jednu polovicu senzora aktivnom, što mijenja zvuk.

Kabelski izlaz

Konektor kabela instrumenata obično se nalazi na dnu gitare, nagnut prema van tako da kabel ne ometa svirača kad je spojen. Može se postaviti na dno, sa strane ili sprijeda – to je uglavnom stvar navike. Prije kupnje pokušaj spojiti kabel na gitaru i uvjeri se da je konektor dovoljno čvrst i da kabel dobro pristaje.

Dodaci

Kabel instrumenta

Kabel instrumenta s 6,3 mm jack konektorom koristi se za spajanje električne gitare an pojačalo ili kombinacijom. Duljina kabela može biti od jednog metra do više od 10 metara ako nastupaš na pozornici. Kvalitetniji kabeli obično su omotani u tkaninu za dodatnu zaštitu, ali možeš odabrati i pristupačnije noise-cancelling kabele koji uklanjaju prirodnu buku magneta.

Kombo

Kombo je kombinacija pojačala i zvučnika. To je dobro imati ako želiš u potpunosti uživati u zvuku električne gitare i istovremeno otvoriti mogućnosti za njegovu prilagodbu, bilo na gitari ili različitim efektima na kombu ili na spojeni m pedalama.Tranzistorski kombo je jeftinija opcija, a elektronički je skuplja – posljednji mnogi cijene zbog karakterističnog punog i okruglog zvuka. Kombo su dostupni u različitim snagama i veličinama – oni osnovni su dovoljni za sviranje kod kuće s prijateljima, a snažniji modeli prikladni su za studije i na pozornici. Za početnike mini kombo mogu biti dobar izbor jer ih možeš staviti na stol i sasvim su dobri za vježbu.

Pojačalo

Crno manje Marshall pojačalo.

Za veće uređaje, zvuk električne gitare je često preslab. Ako želiš spojiti gitaru na zvučnike, moraš je prvo spojiti na pojačalo, a zatim na zvučnike. Ovo je najčešće korisno koristi kod povezivanja kod povezivanja s velikom i snažnom opremom. Znamo tranzistorska i elektronska pojačala – prva su jeftinija, dok druga imaju ugodniji zvuk zbog elektroničnog pojačanja. Posebna kategorija su pojačala za slušalice, koja su obično tek nešto veća od običnog flash diska, a zahvaljujući izlazu za slušalice zvuk gitare može ići direktno u tvoje uši.

Stalak za gitaru

Crni stalak za gitaru.

Nije loša ideja imati stalak za sigurno odlaganje gitare. Može biti samostojeći ili montiran na zid. Prilikom odabira pripazi da joj nosivost bude jednaka težini gitare i da odgovara obliku instrumenta.

Torbe za gitaru

Torba ili kovčeg za gitaru.

Za gitare koje neće često putovati dovoljne su mekane torbe za nošenje. Opremljene su remenima za udobno nošenje na leđima. Ako svoju gitaru namjeravaš ponijeti sa sobom na putovanja ili se s njom voziti na probe u javnom prijevozu, uloži u ojačanu zaštitni kovčeg koji će, zbog podloge, ublažiti svaki udarac. Najskuplja i najsigurnija zaštita je kovčeg. Prilikom odabira pazi da oblik tvoje gitare dobro pristaje i da u njoj ne „pliva“. Kovčeg je posebno praktičan kod prijevoza automobilom, jer je njegova težina često veća od težine same gitare.

Ugađivač gitare

Prije svakog sviranja moraš ugoditi gitaru. Neki ljudi imaju dobar sluh, dok drugi imaju na raspolaganju tunere. Postoji nekoliko opcija:

  • Clip-on tuner - radi na principu vibracije i pristupačan je. Zahvaljujući kopči koja ih pričvršćuje na glavi, uvijek je pri ruci.
  • Klasični tuner - Za puhačke i udaraljke oslanjaj se na svoj sluh, dok tuneri opremljeni mikrofonom i ulazom za kabel obavljaju veći posla umjesto tebe.
  • Pedal tuner - posebno su prikladni za sviranje pred publikom.

 

Remen

Za sviranje u stojećem položaju remen je vrlo praktičan. Uz to, zbog širokog izbora materijala i oblika, idealna je prilika da gitarist izrazi svoj poseban stil.

Trzalice

Različite boje trzalica.

Trzalice omogućuju odlučniji zvuk električne gitare, smanjuju umor prstiju i olakšavaju sviranje pojedinih žica. Dostupne su u različitim oblicima i izrađene su od različitih materijala. Najtipičnija je plastika, ali ima i najlonska, akrilna ili metalna. Debljina je važan parametar – tanje obično preporučujemo početnicima, dok napredniji svirači biraju prema stilu sviranja.

 

Održavanje električne gitare

Električna gitara zahtijeva dovoljnu njegu i redovito održavanje kako bi ispravno funkcionirala i trajala desetljećima. Bitno je da redovito čistiš instrument. Postoje posebni proizvodi koji su prikladni za različite vrste drveta, a pogrešan odabir može čak oštetiti materijal. Za čišćenje nanesi sredstvo za čišćenje na čistu krpu od mikrovlakana, njome očisti odgovarajući dio tijela gitare i nakon nekog vremena obriši suhim dijelom krpe.

Posebno je potrebno redovito održavanje na pločici za prste, jer se na njoj najvjerojatnije zadržava znoj i prljavština s ruku. Kod mijenjanja žica najbolje je prvo temeljito očistiti površinu jednim proizvodom, a zatim nanijeti sredstvo za njegu drveta koje je primjereno za ovu vrstu drva, kako bi ono zadržalo svojstva. Žice je potrebno zamijeniti kada počnu hrđati ili prestanu zadovoljavajuće odjekivati – zahtjevnim sviračima to je možda potrebno svaki mjesec, ali za početnike i povremene gitariste dovoljno je mijenjati žice nekoliko puta godišnje. Možeš produžiti vijek trajanja žica tako da ih obrišeš nakon sviranja, po mogućnosti posebnim, namjenskim proizvodom.

Kobilica gitare, gdje su napete žice.

Dugoročno gledano, gitaru treba s vremena na vrijeme uštimati, pogotovo ako ima tremolo s jednom ili dvije zavojnice. Osim toga, mogu biti potrebni i servisni zahvati ugođavanja mehanizama ili istrošenih šipki, koji se također izvode kod redovitijeg sviranja u razmacima od nekoliko godina. Osnovno čišćenje i održavanje kod kuće, za prilagodbe je potreban iskusniji svirač ili profesionalac.

 

→Pogledaj električne gitare na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe