SAVJET Računalna oprema
23.5.2022. 7:43:03

KAKO ODABRATI PRINTER?

1/1

Bilo da ispisuješ samo povremeno ili nekoliko dokumenata dnevno, na tržištu postoje pisači za svaku upotrebu. Pomoći ćemo ti u orijentaciji da ne potrošiš više nego što je potrebno za ispis. Karakteristike pisača također uvelike ovise o tehnologiji ispisa. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke koji određuju njegovu prikladnost za različite načine i učestalost ispisa.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 9 min

 

Indeks

  1. Vrste pisača
  2. Parametri
  3. Funkcije
  4. Održavanje i servis
  5. Dodaci
  6. Često postavljana pitanja

 

S višenamjenskim pisačima možeš skenirati i kopirati dokumente uz ispis. Ako koristiš i ove funkcije, kupnjom višenamjenskog uređaja štediš prostor i novac. S druge strane, namjenski pisač je bolji izbor ako želiš samo ispisivati ??ili ako planiraš ispisivati ??u većim formatima ili u višoj kvaliteti. Pročitaj kako odabrati uređaj sve u jednom.

 

Vrste pisača

Inkjet pisači

Koriste tekuću tintu koju ispisna glava nanosi na ispisani medij. Ovi pisači omogućuju kvalitetan crno-bijeli ispis i ispis u boji, pa su prikladni za ispis grafika ili fotografija. Cijena ovih printera je nešto povoljnija od cijene laserskih printera, no mana je veća potrošnja tinte koja se također koristi za čišćenje ispisnih glava. Neki inkjet pisači također privremeno prestaju ispisivati ako im ponestane samo jedne boje. Također postoji rizik da će se tinta osušiti ako se pisač neko vrijeme nije koristio. Ovo onemogućuje ispis i može također zahtijevati servis.

Većina inkjet pisača koristi spremnike, ali postoje i neki sa spremnicima u koje se mora dodati tinta. Prednost je mogućnost boljeg doziranja tinte i zaštita manje korištenih tinti od isušivanja, mana je kompliciraniji proces punjenja s većim rizikom da zaprljate sebe ili dijelove printera.

+ U usporedbi s laserskim pisačem, inkjet je jeftiniji
+ Visoka kvaliteta ispisa – pogodna za fotografije i grafike

- Veća potrošnja tinte
- Neki pisači prestaju ispisivati ??čak i ako nedostaje samo jedna boja
- Nakon dugog razdoblja nekorištenja, tinta se može osušiti

 

Laserski pisači

Zbog velike brzine ispisa, laserski pisači izvrsno rade za poslovnu upotrebu. To također znači manju potrošnju tinte, koja je u obliku praha u kompatibilnim spremnicima. Takvi su ulošci skuplji od tekućih inkjet uložaka, a nabavna cijena pisača je također viša, ali tekući troškovi nadoknađuju razliku zbog česte uporabe. Također ne postoji opasnost da se tinta osuši. Dok je kvaliteta ispisa tekstualnih dokumenata usporediva ili čak malo viša, laserski pisači daleko zaostaju za inkjet pisačima kada je u pitanju ispis grafike ili fotografija.

 

Laserski pisači nasuprot LED pisača
Jedina razlika između ovih pisača je način na koji se slikovni podaci prenose u ispisni cilindar. Laserski pisač koristi rotirajući optički sustav s pokretnim snopom, dok LED pisač koristi niz statičkih dioda koje pokrivaju cijelu širinu cilindra. Prednost LED pisača je veća pouzdanost i neusporediva brzina ispisa, no konvencionalni laserski pisači postižu bolju kvalitetu ispisa.

+ Nema opasnosti da se tinta osuši
+ U usporedbi s inkjet pisačima, operativni troškovi su niži i dugoročno kompenziraju višu nabavnu cijenu
+ Idealno za urede i često ispisivanje

- Viša cijena (kompenzirana manjom potrošnjom tinte)
- Lošija kvaliteta ispisa fotografija i grafika – za razliku od inkjet pisača

 

Termalni sublimacijski pisači

Termo sublimacijski pisači nanose tintu kroz posebne trake koje se zagrijavaju i prenose je na medij za ispis, uključujući i zaštitni sloj. Odlikuje ih visoka kvaliteta ispisa s glatkim prijelazima boja, pa se uglavnom koriste za fotografije ili druge grafičke materijale. Troškovi nabave i rada su viši, a raspon nije jako širok.

Glava za ispis zagrijava vrpcu s tintom na određenu temperaturu, zbog čega se tinta pretvara u plin i ispisuje na papir gdje ponovno postaje čvrsta. Svi potrebni slojevi boje se nanose jedan za drugim i otisak je završen. Budući da pisač ne radi s mnogo malih točkica, proizvodi se visokokvalitetna slika s glatkim prijelazima.

+ Visoka kvaliteta ispisa - pogodna za fotografije i grafike
+ Omogućuje ispis na licu mjesta s mobilnog telefona – često se koristi u foto kabinama

- Visoki troškovi i visoka nabavna cijena
- Ponuda takvih proizvoda nije najopsežnija

 

Prijenosni foto pisači

Na tržištu možete pronaći nekoliko različitih prijenosnih foto pisača. Imaju i vlastitu bateriju pa nakon bežičnog prijenosa s telefona ili fotoaparata fotografije manjeg formata možeš ispisivati bilo gdje. Oni zahtijevaju poseban foto papir u određenim veličinama, a kvaliteta ispisa je pristojna s obzirom na veličinu slika i prenosivost.

+ Mogućnost ispisa bilo gdje - pogodno za ispis ugovora i radnih dokumenata

- Niža kvaliteta ispisa u usporedbi sa stolnim pisačima

 

Matrični pisači

Najstariji način tiskanja danas je u zalazu, no zahvaljujući jednostavnom principu, sličnom pisaćem stroju, ipak se ističe pouzdanošću i niskim troškovima rada. No očekujte nižu kvalitetu i brzinu ispisa, iako je potonja slabost djelomično kompenzirana mogućnošću ispisa više listova u isto vrijeme.

+ Niski operativni troškovi
+ Mogućnost ispisa više listova istovremeno

- Niža kvaliteta ispisa

 

3D pisači

Nedavna inovacija koja, za razliku od gore spomenutih, ne ispisuje ispis slike na papiru, već proizvodi trodimenzionalne čvrste objekte. 3D ispis je aditivna proizvodnja, gdje ispisna glava sekvencijalno nanosi kontinuirane slojeve materijala na temelju datoteke 3D modela. Trenutno su najraširenije tehnologije 3D ispisa FDM (namatanje filamenta na zavojnicu) i SLA (fotoreaktivno skrućivanje smole).

3D printeri se mogu koristiti kod kuće za izradu raznih rezervnih dijelova, ukrasa, igračaka ili drugih naprava. Postoje mnoge aplikacije u kojima možete dizajnirati jednostavne 3D modele bez puno znanja o CAD softveru.

+ Ispis 3D objekata

- Ne ispisuje dokumente i fotografije

 

Parametri

  • Najveći format - najčešći pisači ispisuju najviše A4, ali postoje i modeli za ispis A3 ili čak i veće formate
  • Razlučivost ispisa - određena u točkama po inču ili dpi. Za osnovni ispis dokumenata dovoljno je 300 dpi, no ako trebaš kvalitetniji ispis grafičkih materijala ili fotografija, ciljaj na barem 1200 dpi, a najbolje 2400 dpi. Ali ne zaboravi da bolja rezolucija znači veću potrošnju tinte
  • Brzina ispisa - pokazuje koliko papira pisač može ispisati u minuti. Razmisli jesu li informacije dane za crno-bijeli ispis ili ispis u boji i koje su kvalitete
  • Troškovi ispisa - bazirani uglavnom na cijeni zamjenskih tonera ili uložaka i njihovoj potrošnji. Stoga prije kupnje printera uvijek provjeri u kojem cjenovnom rangu su dostupni kompatibilni toneri i za koliko ispisanih listova su dovoljni
  • Broj i kapacitet ladica za papir - standardna ladica za printer može primiti nekoliko stotina listova papira, a veći uredski modeli mogu primiti i do tisuće listova. Višestruki ulagači su korisni ako koristiš više formata ispisa ili više vrsta papira. Na taj način ne moraš premještati listove papira po potrebi, već samo odabereš koju ladicu ovaj put namjeravaš koristiti za ispis
  • Potrošnja energije - određuje koliko energije pisač koristi tijekom ispisa i u stanju mirovanja

 

Funkcije

  • Neki modeli pisača omogućuju samo crno-bijeli ispis, ali većina ispisuje i u boji.
  • Dvostrani ispis se danas više-manje podrazumijeva, neki pisači ovu funkciju koriste automatski (automatski obostrani ispis), dok kod drugih modela moraš ručno staviti papir na drugu stranu (ručni obostrani ispis).
  • Većina printera standardno ispisuje s rubovima, što nije poželjno kod ispisa fotografija, primjerice. Ako planiraš ispisivati slike ili drugi grafički materijal, provjeri može li pisač ispisivati bez obruba.
  • Ekran više nije domena skupljih printera. Omogućuje lakše postavljanje i odabir parametara ispisa izravno na uređaju. Ova je značajka posebno korisna pri bežičnom ispisu s telefona ili fotoaparata.

  • Automatski ulagač automatski uvlači papir u pisač i okreće ga, tako da to ne moraš raditi ručno. Danas je to praktički standardna značajka.
  • PictBridge je podrška za standardizirano bežično sučelje za prijenos datoteka za ispis s uređaja kao što su telefoni ili fotoaparati. Alternativa je ispis s memorijske kartice.

 

Povezivost

Najčešći način je spajanje pisača na LAN i zatim slanje naredbi za ispis preko lokalne internetske mreže. Stoga svaki uređaj spojen na mrežu može slati naredbe pisaču bez fizičkog povezivanja s njim. Vrlo je čest i USB priključak koji se obično koristi za ispis putem kabela sa spojenog računala, ali se može koristiti i za spajanje USB memorijskog ključa.

Pisači su također često opremljeni bežičnom WiFi mrežom, tako da ih nije potrebno spajati na lokalnu mrežu kabelom, a naredbe još uvijek možeš slati na daljinu. Bluetooth može biti dostupan za bežični prijenos bez spajanja pisača na mrežu, što je posebno korisno ako često ispisuješ s telefona ili fotoaparata. Posebno kod foto printera možeš pronaći i čitač memorijskih kartica, najčešće SD kartica.

Izbor tonera i uložaka

Prije kupnje printera uvijek je dobro provjeriti dostupnost, cijenu i trajnost tonera. Zbog toga odabir jeftinijeg pisača zapravo može biti skuplji, a dobit ćeš ispis niže kvalitete po višoj cijeni. Naravno, za printer su najprikladniji originalni toneri, ali za neke serije postoje i kvalitetne alternative iz masovne proizvodnje. Pripazi na obnovljene tonere, odnosno prazne i ponovno napunjene kazete, čija kvaliteta može znatno varirati.

Kod pisača u boji provjeri možete li zamijeniti tonere u boji pojedinačno ili samo sve zajedno. Prva opcija ima više smisla, jer se često samo jedna boja isprazni u jednom trenutku, dok ostale mogu biti napola pune.

Neki pisači imaju čitač čipova i zahtijevaju i čip u toneru. To omogućuje pisaču da provjeri je li toner pravilno priključen i u ispravnom utoru. Također pisaču daje informacije o statusu tinte. Za printere koji zahtijevaju takve tonere, mogućnost kupnje alternativnih uložaka je vrlo ograničena.

 

Proizvođači obično ne koriste više od nekoliko vrsta tonera ili uložaka koji su uobičajeni za određene serije pisača. Najlakše je provjeriti naljepnicu tonera koji se nalaze u printeru i potražiti nove ili obično na tonerima piše za koje printere su namijenjeni. Pročitaj kako odabrati originalne tonere i kako odabrati kompatibilne tonere.

Održavanje i servis

Najčešći problem s kojim se susreću vlasnici inkjet pisača je sušenje tinte u glavi za ispis. Stoga je dobro ne ostavljati pisač dugo isključen i barem povremeno ispisati stranicu u boji, što često već nudi softver pisača. Ako dođe do sušenja, možeš pokrenuti program za čišćenje ispisne glave na odabranim modelima, ali on nije uvijek uspješan u otklanjanju problema. U tom slučaju pisač treba servisirati.

Za sve vrste pisača u redu je kupiti kvalitetne tinte koje se ne suše prebrzo, imaju odgovarajuću količinu tekućine i koji ne predstavljaju opasnost od curenja tinte zbog kvalitete obrade. Ukoliko nemaš namjeru kupovati originalne tonere, provjeri iskustva drugih korisnika koji imaju isti printer kao tvoj. Mnogi takvi ulošci mogu ti kratkoročno koristiti zbog niže cijene, ali dugoročno mogu oštetiti printer.

Pisači bi trebali biti opremljeni načinom održavanja koji će čistiti i podešavati glavu ili obavljati druge zadatke kako bi se produžio vijek trajanja pisača. Ovaj način rada potrebno je pokrenuti svako malo, neki pisači to rješavaju automatski. Iako laserski pisači nemaju problema sa sušenjem tinte, povremeno je potrebno očistiti unutarnje komponente od prašnjavih naslaga tinte.

Prije kupnje provjeri ima li proizvođač pisača servisera u vašoj zemlji. Osobito poslovne kupce, kojima je ispravan printer često vrlo važan, trebala bi zanimati i mogućnost jamstva "na licu mjesta", tj. garantiran dolazak tehničara na lokaciju u roku od najviše nekoliko radnih dana. U svakom slučaju, čišćenje, podešavanja ili drugo održavanje i popravak pisača prepustite samo renomiranim serviserima s dobrim preporukama. Zbog složenosti mehanizma pisača, također se preporučuje produženo jamstvo.

Dodaci

 

Često postavljana pitanja

Kada se isplati kupiti laserski pisač?

Ispisuješ li dokumente često i u većim količinama od samo nekoliko listova tjedno, laserski printer će vam se dugoročno isplatiti. Njegovi tekući troškovi za često ispisivanje kompenziraju višu nabavnu cijenu u usporedbi s inkjet pisačima. Još jedna prednost je što se tinta, koja je u laserskim pisačima u obliku praha, ne suši.

Koliko često trebam čistiti pisač?

Neki pisači imaju ugrađeni sustav koji te upozorava na čišćenje. O učestalosti rada ovisi i redovitost održavanja - inkjet pisači imaju tendenciju isušivanja tonera, dok je laserske potrebno očistiti od naslaga prašine.

 

→Pogledaj printere na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe