SAVJET Računalna oprema
23.5.2022. 8:23:11

KAKO ODABRATI PRINTER?

1/1

Bez obzira ispisuješ li samo povremeno ili nekoliko dokumenata dnevno, na tržištu postoje printeri za svaku upotrebu. Pomoći ćemo ti da se orijentiraš da ne potrošiš više nego što ti je potrebno za ispis.

 • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
 • Vrijele čitanja: 9 min

 

Indeks

 1. Tehnologija printanja
 2. Parametri
 3. Funkcije
 4. Povezivost
 5. Izbor tonera i tinte
 6. Održavanje i servisiranje

Prilikom odabira printera ključno je razmisliti za što će se najviše koristiti. Zato je dobra ideja da prije kupnje odgovoriš na sljedeća pitanja:

 • Tko će printati i koliko često? Gre za občasno tiskanje doma ali za vsakodnevno tiskanje v poslovnem okolju?
 • Hoće li crno – bijelo printanje biti dovoljno ili trebam printanje u boji? Ali bom tiskal samo dokumente ali tudi grafično gradivo?
 • Planiram li printati fotografije ili drugi visokokvalitetni grafički materijal?
 • Trebam li boje tonera zamijeniti pojedinačno ili će ih biti uredu kombinirati u jednom ulošku?
 • Koliko sam spreman uložiti u printer?

 

S multifunkcijskim printerom možeš uz printanje također, skenirati i kopirati dokumente. Ako također koristiš ove funkcije, kupnjom multifunkcijskog printera štediš prostor i novac. S druge strane, namjenski printer je bolji izbor ako samo želiš printati ili planiraš printati u većim formatima ili u višoj kvaliteti. Pročitaj kako odabrati multifunkcijski uređaj.

Tehnologija printanja

Karakteristike printera u velikoj mjeri ovise o tehnologiji printera. Svaki od njih ima prednosti i nedostatke, koji onda određuju prikladnost printera za različite namjene.

Ink-jet printeri

Koriste tekuću tintu koju glava printera nanosi na medij za printanje. Ovi printeri pružaju visokokvalitetni crno-bijeli i ispis u boji, zato su primjereni za printanje grafike ili fotografije. Cijena ovih printera je jeftinija od cijene laserskih printera, a mana je veća potrošnja tinte koja se također koristi za čišćenje ispisnih glava. Neki ink-jet pisači također privremeno prestaju ispisivati ako im ponestane samo jedna od boja. Također postoji opasnost da se tinta osuši ako se pisač ne koristi neko vrijeme. Ovo onemogućuje printanje, moguće je da će biti potreban servis.

→Pogledaj Ink-jet printere

 

Većina ink-jet printera koristi „patrone“, ali ima i onih sa spremnicima u koje se tinta mora dopuniti. Prednost je mogućnost boljeg doziranja tinte i zaštita manje korištene tinte od isušivanja, a nedostatak je kompliciraniji postupak dopunjavanja s većim rizikom da zaprljaš sebe ili dijelove printera.

Umetanje tinte - crna in tri različite za boju.

Laserski printer

Zbog velike brzine ispisa, laserski printeri izvrsno rade za poslovnu upotrebu. To također znači manju potrošnju tinte, što je u povezanim tintama koje su u obliku praha. Takve su tinte skuplje od tekućih ink-jet tinti, a nabavna cijena printera je također veća, ali troškovi rada nadoknađuju razliku zbog česte upotrebe. Također nema opasnosti od isušivanja tinte. Dok je kvaliteta ispisa tekstualnog dokumenta usporediva ili čak nešto viša, laserski printer znatno zaostaje za ink-jet printerima kada je u pitanju ispis grafike ili fotografije.

→Pogledaj laserske printere

 

Laserski printeri u usporedbi s LED printerom
Jedina razlika između ovih printera je u načinu na koji se slikovni podaci prenose u ispisnim cilindrima. Laserski printer koristi rotirajući optički sustav s pokretnom zrakom, dok LED printer koristi set sintetičkih dioda koje pokrivaju cijelu širinu cilindra. Prednost LED printera je veća pouzdanost i brzina ispisa bez premca, no konvencionalni laserski printeri postižu bolju kvalitetu ispisa.

 

Sublimacijski printer

Sublimacijski printeri nanose tintu kroz posebne trake koje se zagrijavaju i prenose je na medij za ispis, uključujući sa zaštitnim slojem. Odlikuje ih visoka kvaliteta ispisa s glatkim prijelazima boja pa se uglavnom koriste za fotografije ili drugi grafički materijal. Troškovi nabave i rada su veći, a raspon nije jako širok.

Crven HP foto printer koji printa sliku para.

Prijenosni foto pisač

Na tržištu možeš pronaći nekoliko različitih prijenosnih foto printera. Imaju i vlastitu bateriju, tako da možeš nakon bežičnog spajanja s telefonom ili fotoaparatom, ispisivati fotografije u manjem formatu bilo gdje. Zahtijevaju poseban foto papir u određenim veličinama, a kvaliteta ispisa je pristojna ovisno o veličini slika i mogućnosti prijenosa.

→Pogledaj foto printere

 

Iglični pisač

Najstariji način ispisa danas je u opadanju, ali zbog jednostavnog principa poput pisaćeg stroja ipak ga karakteriziraju pouzdanost i niski troškovi rada. Međutim, očekuj nižu kvalitetu i brzinu ispisa, iako je ovaj zadnji nedostatak djelomično nadoknađen mogućnošću ispisa više listova odjednom.

→Pogledaj iglične printere

 

3D printer

Nedavna inovacija koja, za razliku od gore navedenih, ne ispisuje slike na papir, već izrađuje trodimenzionalne čvrste predmete. 3D printanje je aditivna proizvodnja u kojoj glava za ispis uzastopno nanosi kontrolirane slojeve materijala na temelju datoteke 3D modela. Trenutno, najčešće tehnologije 3D ispisa su FDM (spajanje filamenata namotanih na zavojnicu) i SLA (stvrdnjavanje fotoreaktivne smole). 3D printeri se mogu koristiti kod kuće za izradu raznih rezervnih dijelova, ukrasa, igračaka ili drugog pribora. Postoje mnoge aplikacije u kojima možeš dizajnirati jednostavne 3D modele bez puno znanja o CAD softveru. Ove pisače možeš pronaći u odjeljku 3D printeri.

→Poglej 3D tiskalnike

 

Ovaj segment je uglavnom fokusiran na manje proizvođače, pa uvijek prije kupnje trebaš pronaći dovoljno referenci za određene proizvode. 3D printeri mogu biti otvorenog koda, tj s otvorenim dizajnom koji ti omogućuje praćenje cijelog procesa ispisa i izmjenom ili dodavanjem komponenti, ili zatvorenim kodom, gdje printer dobiješ sastavljen i njegove funkcije se ne mogu mijenjati.
Dostupni su mnogi materijali za FRM, najčešće se koristi ABS. Prednost mu je povoljna cijena i dobra postojanost pa je pogodan i za predmete koji će na bilo koji način biti opterećeni. PLA ili polimliječna kiselina zagrijava se na nižoj temperaturi za printanje i prikladna je za veće predmete, ali ne smiješ previše pomicati.
Postoji mnogo više materijala, uključujući plastiku, kojoj se dodaju razni aditivi, što utječe na njezina svojstva. Ovisi i o printeru koliko slobode nudi u pogledu korištenog materijala. Konkretno, jeftiniji printeri cijenu kompenziraju čipom koji omogućuje korištenje samo kompatibilnih patrona. Često su nekoliko puta skuplji od konvencijskih patrona drugih proizvođača.

Primjer 3D printera narančasto-crne boje.

Parametri

 • Najveći format - najčešći printeri ispisuju do A4, ali postoje i modeli za ispis A3 ili čak i većih formata.
 • Razlučivost ispisa - navedena u točkama po inču ili dpi. Za osnovni ispis dokumenata dovoljno je 300 dpi, ali ako trebaš kvalitetniju grafiku ili fotografiju, ciljaj na barem 1200 dpi, najbolje 2400 dpi. Ali nemoj zaboraviti da bolja rezolucija znači veću potrošnju tinte.
 • Brzina ispisa - označava koliko papira printer može ispisati u minuti. Razmisli jesu li informacije za crno-bijeli ili u boji ispis i kakve su kvalitete.
 • Troškovi ispisa - temelje se uglavnom na cijeni zamjenskih tonera ili patrona i njihovoj potrošnji. Zato prije kupnje uvijek provjeri u kojem su cjenovnom rangu kompatibilni toneri dostupni i za koliko je ispisanih listova dovoljno.
 • Broj i kapacitet ladica za papir - standardna ladica printera može primiti nekoliko stotina listova papira, dok veći za službenu upotrebu mogu držati do tisuću listova. Više ladica je korisno ako koristiš više formata ispisa ili više vrsta papira. Na taj način ne moraš nositi listove papira kad je to potrebno, već samo odabereš koju ladicu namjeravaš koristiti za ispis ovaj put.
 • Potrošnja energije - određuje koliko energije pisač troši tijekom ispisa i u stanju pripravnosti.

 

Funkcije

 • Neki modeli pisača dopuštaju samo crno-bijeli ispis, a većina ispisuje i u boji.
 • Obostrano ispisivanje je danas više-manje samo po sebi razumljivo, pri čemu neki pisači koriste ovu funkciju automatski (automatski obostrani ispis), dok na drugim modelima printera ručno moraš umetnuti papir na drugu stranu (ručni obostrani ispis).
 • Većina printera standardno ispisuje s marginama, što nije poželjno, primjerice, kod fotografija. Ako planiraš ispisivati slike ili druge grafike, provjeri može li printer ispisivati bez margina.

Laserski bijeli printer s ekranom.

 • Zaslon više nije domena skupljih printera. Omogućuje ti jednostavno postavljanje i odabir parametara ispisa izravno na stroju. Ova je funkcija posebno korisna za bežični ispis s telefona ili fotoaparata.
 • Automatska ladica ubacuje papir u pisač i okreće ga tako da to ne moraš raditi ručno. Danas je to praktički standardna funkcija.
 • PictBridge je podrška za standardizirano bežično sučelje za prijenos datoteka za ispis s uređaja kao što su telefoni ili fotoaparati. Alternativa je ispis s memorijske kartice.

 

Povezivost

Najčešći način je spajanje printera na LAN, a zatim slanje naredbi za ispis putem lokalne internetske mreže. To omogućuje bilo kojem uređaju spojenom na mrežu da šalje naredbe printeru bez fizičkog povezivanja s njim. USB priključak je također vrlo čest, obično se koristi za kabelski ispis sa spojenog računala, ali se također može koristiti za spajanje USB memorijskog uređaja.

Pisači su također često opremljeni bežičnom WiFi mrežom, tako da ne moraju biti kablom spojeni na lokalnu mrežu, a naredbe možeš slati na daljinu. Bluetooth se može učiniti dostupnim za bežični prijenos bez povezivanja printera s mrežom, što je posebno korisno ako često ispisuješ s telefona ili fotoaparata. Posebno za foto pisače koji mogu ispisivati pomoću čitača memorijskih kartica, najčešće SD kartica.

Izbor tonera i tinte

Prije kupnje printera uvijek je dobro provjeriti dostupnost, cijenu i trajnost tonera. Kao rezultat toga, odabir jeftinijeg printera može biti u osnovi skuplji, a osim toga, dobiješ nižu kvalitetu ispisa uz višu cijenu. Naravno, za printere su najprikladniji originalni toneri, a za neke serije postoje i kvalitetne alternativne masovne proizvodnje. Pripazi na obnovljive tonere, odnosno prazne i ponovno napunjene tonere, čija kvaliteta može znatno varirati.

→Pogledaj tinte i tonere

 

Za printere u boji provjeri možeš li zamijeniti tonere u boji pojedinačno ili sve zajedno. Prva opcija ima više smisla, jer se često isprazni samo jedna boja, dok druge mogu biti napola pune.

Neki pisači imaju čitač čipova i zahtijevaju čip također u toneru. To omogućuje pisaču da provjeri je li toner ispravno spojen i u ispravnom utoru. Također printeru prenosi informacije o stanju tinte. Za printere koji trebaju takve tonere, mogućnost kupnje alternativnih tonera vrlo je ograničena.

Crna i tri različite boje (Cyan, Magenta in Yellow) tinte.

Proizvođači obično koriste do nekoliko vrsta tonera ili tinti koji su uobičajeno za održavanje serije printera. Najjednostavniji način je provjeriti naljepnicu tonera koji se nalaze u printeru i potražiti nove ili na tonerima obično stoji za koji printer su namijenjeni. Pročitaj kako odabrati originalne tonere i kako odabrati kompatibilne tonere.

Održavanje i servisiranje

Najčešći problemi s kojima se susreću vlasnici ink-jet printera je sušenje tinte u ispisnoj glavi. Zato je dobro ne ostavljati printer dugo isključen i barem povremeno ispisati stranicu u boji, što često već nudi softver printera. Ako dođe do zasušenja, možeš pokrenuti program za čišćenje glave pisača na odabranim modelima, ali nije uvijek uspješan u rješavanju ovog problema. U tom slučaju, printer je potrebno servisirati.

Za sve vrste printera dobro je kupiti kvalitetne tinte koje se ne suše prebrzo, imaju odgovarajuću tekućinu i koji zbog kvalitete obrade ne postoji opasnost od curenja tinte. Ako ne namjeravaš kupiti originalne tonere, provjeri iskustva drugih korisnika koji imaju isti printer kao što je tvoj. Mnogi od ovih tinti mogu ti kratkoročno koristiti zbog niže cijene, ali dugoročno mogu oštetiti printer.

Printeri moraju biti opremljeni metodom održavanja koja će čistiti i podešavati glavu ili obavljati druge zadatke kako bi produžila vijek trajanja printera. Ovaj način rada treba aktivirati s vremena na vrijeme, neki printeri to uređuju automatski. Iako laserski printeri nemaju problema sa sušenjem tinte, s vremena na vrijeme potrebno je očistiti unutarnje komponente od naslaga tinte u prahu.

Prije kupnje provjeri ima li proizvođač printera predstavnika servisa u tvojoj državi. Osobito poslovne kupce, kojima je ispravan printer često vrlo važan, treba zanimati i mogućnost jamstva „on-site“, odnosno zajamčen dolazak tehničara na mjesto u roku od najviše nekoliko dana. U svakom slučaju prepusti čišćenje, postavljanje ili drugo održavanje i popravak printera samo ovlaštenim serviserima s dobrim referencama. Zbog složenosti mehanizama printera preporučuje se i produženo jamstvo.

 

→Pogledaj printere na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2022 sMind d.o.o., dio Heureka grupe