SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
26.5.2022. 8:06:28

KAKO ODABRATI DIFUZOR?

1/1

Aromaterapija je odlična za stvaranje ugodne atmosfere ili pročišćavanje prostora, odnosno djelovanje uz pomoć mirisa. Za to će ti dobro poslužiti odgovarajući aroma difuzor koji putem eteričnih ulja pozitivno djeluje na ljudsku psihu. Neki modeli mogu poslužiti i kao ovlaživači zraka. Reći ćemo ti kako odabrati aroma difuzor koji najbolje odgovara tvojem ukusu.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 6 min

 

Indeks

  1. Kako odabrati difuzor prema tehnologiji
  2. Odabir difuzora prema parametrima
  3. Praktične funkcije
  4. Dodaci
  5. Pitanja i odgovori

 

1. Kako odabrati difuzor prema tehnologiji

 

 

Ultrazvučni

 

Česta varijanta modernih aroma difuzora su zvučni ili ultrazvučni aroma difuzori. Ovi uređaji ultrazvukom razlažu vodu i eterična ulja na molekule – na hladnu paru, koju dalje raspršuju u prostor i na taj način ovlažuju zrak. Rad takvog difuzora zahtijeva redovno dodavanje vode i eteričnog ulja (3-15 kapi) u spremnik.

+ Niska razina buke
+ Niska cijena

- Manji intenzitet mirisa u usporedbi s nebulizatorom

 


 

 


Mirisni štapići

 

Ljubitelji tradicionalnijih proizvoda vjerojatnije će posegnuti za aroma difuzorom u obliku štapića. Sastoji se od dva dijela, posude za aromatičnu mješavinu i prirodnih stabljika ili posebnih štapića. Štapići su uronjeni u posudu s aromatičnom mješavinom, koja se kroz njih diže i isparava u prostoriju.

+ Jednostavan rad
+ Niska cijena

- Brzo slabljenje intenziteta mirisa
- Nemogućnost regulacije

 


 

 


Ovlaživači zraka

 

Kao vrstu možemo spomenuti i ovlaživače zraka, u koje se mogu dodavati eterična ulja. Međutim, još jednom provjeri ovu opciju jer nemaju svi modeli funkciju aroma. Isparavanje tada radi na principu zagrijavanja i pretvaranja vode u paru.

+ Tihi način rada
+ Veliki volumen spremnika za vodu

- Visoka cijena

 

Pogledaj ovlaživače na Jeftinije.hr »

 

 


 

 


Nebulizator

 

Nebulizatori za raspršivanje ili isparavanje su uređaji koji raspršuju molekule eteričnih ulja kroz zrak. Za razliku od ultrazvučnih modela, u njih se ne dodaje voda, tako da ne vlaže zrak. Stoga su pogodni za kućanstva s visokom vlagom.

+ Vrlo velika brzina isparavanja i visok intenzitet mirisa
+ Viša cijena

- Veća potrošnja mirisnog ulja

 


 

 


Aroma lampe

 

Za mirisanje stana možeš koristiti i aroma lampu koja radi na principu grijanja svijećom ili strujom. Miris se oslobađa u zrak djelovanjem topline. Na toplini se može zagrijati mirisni vosak ili voda pomiješana s nekoliko kapi eteričnog ulja.

+ Niska cijena

- Nemogućnost regulacije
- Niži intenzitet mirisa

 

 


2. Odabir difuzora prema parametrima

 

Snaga

Zadani raspon određuje za koliko velike prostore je određeni model idealan i najbolji je pokazatelj performansi uređaja. Raspon najčešće varira od 10 do 40 m², stoga prije kupnje izmjeri veličinu prostora.

Osim performansi ovisi, naravno, i tehnologija disperzije.

 


Volumen

Također, podaci o volumenu će ti reći za koliko veliku prostoriju je difuzor prikladan i koliko često ćeš morati puniti mješavinu mirisa. Posuda od 100 ml dovoljna je za mirisanje manje prostorije.

Nije pravilo da veće prostorije imaju veće difuzore. Samo moraš računati na potrebu češćeg mijenjanja vode.

 


Napajanje

Ultrazvučni modeli te nebulizatori moraju biti smješteni u blizini utičnice.

Neki tipovi, posebno putne mini verzije, mogu se napajati punjivim baterijama.

 


Buka

Ovisno o načinu korištenja, može ti biti važna i razina buke uređaja.

Ako difuzor namjeravaš koristiti zbog njegovih aromaterapeutskih učinaka, primjerice tijekom spavanja ili meditacije, razumljivo je da će buka biti jedan od ključnih parametara pri odabiru. U tom slučaju odaberi modele s razinom buke od oko 25 dB.

Čak ni modeli koji dosežu 35 dB neće te ometati u dnevnim sobama za opuštanje ili rad. Bučniji difuzori od 40 dB potpuno su neprikladni za korištenje u spavaćim sobama. Evaporativni difuzori obično postižu ove vrijednosti zbog veće brzine ventilatora.

 


Dizajn

Jedna od razlika između ovlaživača zraka s mogućnošću korištenja mirisnih ulja i aroma difuzora je upravo veliki izbor dizajna i veličina difuzora.

Osim plastičnih varijanti, na tržištu možeš pronaći i npr. bezvremenske drvene aroma difuzore.

 


3. Praktične funkcije

 

Prednost električnih aroma difuzora je mogućnost podešavanja intenziteta, timera i ostalih dodatnih funkcija, što naravno ne možeš pronaći kod klasičnih mirisnih štapića ili aroma lampi. S povećanjem broja funkcija raste i nabavna cijena. Međutim, ako namjeravaš uključiti difuzor u svoj svakodnevni život, značajke u nastavku mogu ti uvelike olakšati rad i redovitu upotrebu učiniti ugodnijom.

 

  • Aroma difuzori s timerom - na timeru možeš postaviti određene vremenske intervale i vrijeme rada. Uređaj će se tako sam uključiti/isključiti prema zadanom rasporedu.
  • Aroma difuzori s pozadinskim osvjetljenjem - modeli difuzora s električnim pogonom imaju LED pozadinsko osvjetljenje u različitim bojama. Neki nude mogućnost pozadinskog osvjetljenja samo u određenim prozorima (šarama), drugi imaju pozadinsko osvjetljenje gotovo po cijeloj površini. Druga opcija je rasvjeta koja oponaša svjetlost goruće svijeće.
  • Aroma difuzori s regulacijom - neki difuzori nude i mogućnost postavljanja više razina intenziteta. Po potrebi možeš regulirati koliko intenzivno želiš da prostor bude mirisan.
  • Aroma difuzori s daljinskim upravljačem – da ne moraš ustajati dok se opuštaš odaberi model s daljinskim upravljačem ili s mogućnošću upravljanja putem aplikacije na telefonu. Također ćeš pronaći uređaje koji rade s glasovnim pomoćnicima.
  • Automatsko gašenje kada tekućina ispari - ako tekućina ispari u difuzoru (ulje, voda), uređaj se automatski zaustavlja i ne radi prazan.
  • Postavka intenziteta - kada želiš intenzivno namirisati prostoriju, odaberi kontinuirani rad. Ekonomičnija varijanta je isprekidani način rada, tijekom kojeg difuzor radi nekoliko minuta ili sati i zatim se odmara određeno vrijeme, nakon čega se automatski ponovno pokreće.

 

4. Dodaci

 

Mirisna ulja

Mirisni voskovi

Čajne svijeće

Mirisni štapići

 


5. Pitanja i odgovori

 

Za koje je svrhe prikladan difuzor?

Čak i svrha za koju ćeš koristiti difuzor može utjecati na odabir određenog modela. Za terapijske učinke obično se preporučuju uređaji koji raspršuju molekule bez prethodnog zagrijavanja eteričnog ulja (npr. ultrazvučni modeli).

Zahvaljujući tome, molekule zadržavaju sva ljekovita svojstva izvorne esencije. Ako preferiraš nešto jednostavnije i ne želiš kupovati dodatna mirisna ulja, odaberi mirisne štapiće.

 

U koju prostoriju postaviti difuzor?

Želiš li uređaj imati u sobi u kojoj spavaš, prednost daj tihom modelu koji te neće ometati.

Ako ga planiraš pohraniti na mjesto gdje nema utičnice, onda su mirisni štapići ili verzija na baterije očigledan izbor.

Na kraju, ali ne manje važno, razmisli o trajnosti. Plastični difuzori su prikladniji za mjesta gdje se kreću djeca i kućni ljubimci, jer se neće slomiti u slučaju manjih padova.

 

Kako očistiti aroma difuzor?

Za ultrazvučne modele redovito mijenjaj vodu ako se uređaj ne koristi dulje vrijeme. To će spriječiti nakupljanje kamenca.
Ako se naslage ipak pojave, koristi vodu s octom ili limunskom kiselinom. Umoči krpu u ovu mješavinu da obrišeš prljavštinu. Zatim isperi čistom vodom. Međutim, nikada ne izlijevaj vodu kroz ventilacijski otvor.

Prilikom čišćenja nemoj koristiti kemijske proizvode. Oni se mogu ispustiti u zrak kroz difuzor.

Difuzori u obliku nebulizatora skloniji su začepljenju. U tu svrhu nabavi nježnu mješavinu za čišćenje koju uliješ u uređaj umjesto ulja i zatim ga uključiš oko 5 minuta. Ostavi da se osuši nakon čišćenja. Umjesto smjese za čišćenje može se koristiti čisti alkohol.

 

Kakvu vodu koristiti?

U idealnom slučaju, koristi destiliranu vodu za difuzore i ovlaživače zraka. To će spriječiti nakupljanje prljavštine i kamenca. Možeš koristiti i vodu iz slavine, ali imaj na umu da ćeš morati očistiti spremnik od naslaga. Ako živiš u mjestima gdje je voda jako tvrda, bolje je posegnuti za destiliranom vodom.

 

Značaj i upotreba eteričnih ulja

Eterična ulja mogu utjecati na naše emocionalno i mentalno stanje preko limbičkog sustava.
Visoko su koncentrirani (najčešće destilirani) prirodni ekstrakti zeljastih ljekovitih biljaka. Ako se radi o 100% prirodnom sastavu, možeš računati na blagotvorne učinke koji pozitivno utječu na psihu.

Stimulirajuća ulja: bor, ružmarin
Umirujuća ulja: lavanda, matičnjak, ruža
Harmonizirajuća ulja: bergamot, naranča, ylang-ylang

 

 

Pogledaj difuzore na Jeftinije.hr »

 

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe