SAVJET Grijanje i rashladni uređaji
26.5.2022. 8:28:27

KAKO ODABRATI NAJBOLJI PROČIŠĆIVAČ ZRAKA?

1/1

Kvaliteta zraka koju svakodnevno udišemo utječe na naše zdravlje i cjelokupno psihičko stanje. Ako si ti ili netko drugi u tvom kućanstvu alergični ili astmatični, s kupovinom pročišćivača zraka ili čak ovlaživača zraka razveselit ćeš svoja pluća, i to ne samo tijekom sezone peludi.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 11 min

 

Indeks

  1. Vrste uređaja
  2. Važni parametri
  3. Dodatne funkcije
  4. Često postavljana pitanja
  5. Pribor za pročišćivače i ovlaživače zraka

Vrste uređaja

Pročišćivač zraka

Pročišćivač zraka i pas, koji diše čist zrak.

Pročišćivač zraka prikladan je za svaki dom, bilo da živiš u urbanom ili ruralnom području, uvijek je dobro imati što čistiji zrak.

+ Zrak čisti prašinu, pelud, grinje itd.
+ Neki čak uklanjaju otrovne toksine. Uklanja bakterije, viruse i plijesan.
+ Uklanja miris cigaretnog dima ili pare tijekom kuhanja
+ Ublažava probleme alergičara i astmatičara
+ Jeftin rad – većina sredstava za čistača koristi istu količinu energije kao žarulje

- Prilikom odabira provjeri vrstu i održavanje filtera – neke je potrebno redovito prati, pri čemu se otpuštaju štetne čestice natrag u zrak.
- Bitan je i vijek trajanja filtera – obično je 6 do 12 mjeseci.

  • Neki pročišćivači imaju dodatne značajke – pročišćivač s ovlaživačem zraka pomoći će kod suhog zraka u stanu, pogotovo zimi, a pročišćivač zraka s ionizatorom smanjuje umor i stres te tako pozitivno djeluje na opću psihu.
  • Odabrani modeli s predfilterom također će uhvatiti veću prljavštinu, poput životinjske dlake itd.

 

→Pogledaj pročišćivače zraka

 

Ovlaživač zraka

Različite opcije boja ovlaživača.

Pogodan je za sve domove u kojima ima problema sa suhim zrakom, osobito zimi i tijekom sezone grijanja. Olakšavaju disanje i utječu na kvalitetu spavanja. Idealna vlažnost zraka je 45-55% ljeti i 45-65% zimi.

+ Vlažna sluznica dišnih puteva bolje zadržava bakterije i viruse koji mogu uzrokovati bolesti dišnog sustava.
+ Hidratantne kreme s vrućom parom uništavaju bakterije i mikroorganizme.
+ Manje su veličine i mogu se instalirati praktički posvuda gdje predmeti osjetljivi na vlagu nisu u neposrednoj blizini.
+ Većina model ima ugrađenu svjetlost koje može zamijeniti dječje noćno svjetlo kako bi im pomoglo da zaspu.

- Ne čisti zrak izravno, ali olakšava disanje.
- Ako ga želiš koristiti uglavnom noću, obrati pozornost na razinu buke koju uzrokuje.

Perači zraka i ioniziatori
  • Perači zraka
    Nikada nemoj zamijeniti uređaj za pranje zraka s pročišćivačem zraka. Iako imaju slične nazive, radi se o disk ovlaživačima zraka. Upijaju vodu u sebe, koja potom isparava u zrak. Pranje zraka radi na principu rotacije dva diska u vodenoj kupelji. Zrak je tako prirodno navlažen, pa je dijelom prirodno navlažen i dijelom očišćen od prašine.
  • Ionizatorji
    Ionizator je poseban jer ne hvata alergene, već ih neutralizira. Osim toga, zrak ne prolazi kroz ovaj uređaj. Neutralizacija se odvija ma način da ionizator u okoliš ispušta negativne ione koji vežu uglavnom pozitivno nabijene nečistoće. Prisutnost pozitivnih iona može uzrokovati umor, glavobolju ili razdražljivost.

 

→Pogledaj ovlaživače zraka

 

Vrste ovlaživača zraka

  • Ovlaživač zraka koji proizvodi vruću paru - ova vrsta proizvodi toplu sterilnu paru koja uništava bakterije i druge mikroorganizme. Ovlaživači zraka su učinkovitiji i snažniji, ne zahtijevaju potrošni materijal, ali s druge strane imaju veću potrošnju.
  • Ovlaživač s prirodnim isparivanjem - suhi zrak se apsorbira kroz filter za vlaženje i tako dobiva potrebnu vlagu. Cijeli proces je jednostavan i ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje. No, zbog mogućnosti nastanka i razvoja bakterija, nije baš pogodan za alergičare.
  • Ultrazvučni ovlaživač zraka – u ovom slučaju ovlaživači koriste ultrazvuk kako bi vodu pretvorili u parnu maglu. Imaju nisku potrošnju energije, ali je potrebno zamijeniti filtere za demineralizaciju.
  • Diskovi ovlaživača zraka – takozvani perači zraka, u kojima se posebni diskovi okreću u vodenoj kupelji i prirodno vlaže i doslovno ispiru zrak. Sustav je jednostavan i ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje, ali ovisi o vlažnosti okoliša. Najbolje funkcionira tamo gdje je zrak suh.

Važni parametri

Pročišćivač zraka

  • Kapacitet zraka - potreban kapacitet dobiva se množenjem prostora s najmanje 2,5. Ako u kućanstvu ima alergičara, pomnoži volumen sobe s četiri. Uvijek imaj na umu da čistač može služiti samo za jednu po jednu prostoriju. Uređaji su uglavnom prijenosni, pa ih po potrebi možeš premještati. Neki modeli imaju čak i kotačiće za lakše pomicanje.
  • Veličina aparata - najmanji aparati se mogu staviti na policu u sobi. Veći modeli također su obično snažniji, ipak nisu toliko veliki da bi te ometali. Standardno mogu biti do 50 x 30 x 25 cm.
  • Težina - slična veličini je i težina pročišćivača. Može težiti svega nekoliko stotina grama, ali kako se veličina povećava, tako se povećava i težina. Dakle, možeš računati na vrijednosti do 10 kilograma.
  • Glasnoća - Općenito, možeš pretpostaviti da što je veća snaga, to je viša razina buke. Vjerojatno ne želiš čuti buku noću, čak i ako ti ne smeta tijekom dana. U svakom slučaju, vrijednost ne smije prelaziti 50 dB danju i 30 dV noću. Neki modeli imaju funkciju noćnog načina rada u kojoj se pročišćivač smiruje na minimum i ne ometa tvoje spavanje.
  • Potrošnja energije - Potrošnja energije je od 3 W do 50 W ili veća za najsnažnije modele. Radi lakšeg prikaza, ovo je slična razina kao i za žarulje sa žarnom niti. Pročišćivači bez grijaćeg elementa ili motora imaju manju potrošnju, ali to može značiti i manju učinkovitost.

 

Ovlaživač zraka

  • Snaga ovlaživanja - ključna snaga koja govori koliko pare može proizvesti ovlaživač. Daje se u gramima ili milimetrima po satu rada i smatra se što je broj veći, to bolje. Neki uređaji također ti omogućuju kontrolu ove snage.
  • Veličina - obično je mali uređaj koji stavljaš na policu ili stol. Veličina cijelog uređaja usko je povezana sa spremnikom za vodu.
  • Težina - najlakši ovlaživači teže manje od 1 kg. Ukupnoj težini dosta pridonosi i voda, a ako uređaj ima spremnik od 8 litara, ovlaživač zraka može biti težak i do 10 kilograma.
  • Buka - ovlaživači su relativno tihi, obično možeš pronaći modele s razinom buke do 25 dB.
  • Potrošnja energije - velika većina modela ima maksimalnu potrošnju od 50 W, dakle opet na razini žarulje. Neki se mogu spojiti na računalo ili prijenosno računalo putem USB priključka.
  • Volumen posude - što je spremnik manji, češće ga moraš puniti. Međutim, na raspolaganju je mnogo različitih volumena – od 0,5 do 10 litara.

Manši pročišćivač zraka u bijeli boji.

Dodatne funkcije

Pročišćivač zraka

  • Tajmer - postavi koliko dugo će pročišćivač raditi. Uređaji obično imaju nekoliko unaprijed postavljenih razina.
  • Kontrola protoka zraka - postavi smjer ili intenzitet strujanja zraka po želji. Ne kontroliraš cijeli pročišćivač, samo kontroliraš pokret zraka.
  • Odgođeni početak - idealna funkcija ako želiš da pročišćivač radi dok si ti na poslu. Postavi određeni početak i stroj će se pokrenuti u određeno vrijeme.
  • Indikator promjene filtera - nemoj se oslanjati na redovite intervale. Događaji poput selidbe ili čišćenja vani mogu neplanirano povećati količinu prašine u tvom domu. Uz ovu funkciju, pročišćivač te obavještava kada je filter potrebno zamijeniti.
  • Ionizator - funkcija koja ubrzava skrućivanje čestica prašine ili taloženje, čim se povećava učinkovitost pročišćivača. Iznimno snažni ionizatori mogu uzrokovati čak i glavobolju, međutim, oni se ne nalaze u pročišćivačima s HEPA filterom.
  • Noćni način rada - ako namjeravaš koristiti pročišćivač noću, odaberi model s ovim načinom rada. U ovom načinu rada smanjuje se razina buke (zajedno s napajanjem) te se, na primjer, mogu isključiti informacijske LED diode ili zaslon.
  • Senzor kvalitete zraka - jednostavan senzor koji ti govori kakva je kvaliteta zraka u prostoriji, koliko dugo će biti potrebno za čišćenje ili kada više ne treba uključiti uređaj.
  • UV svjetlo - svjetlo pomaže sterilizirati zrak i ukloniti viruse i bakterije. Budući da je UV svjetlo unutar pročišćivača, ne moraš brinuti o negativnim učincima.
  • Daljinski upravljač - baš kao što koristiš daljinski upravljač za televizor, možeš koristiti i daljinski upravljač za pročišćivač zraka. Postoje prilično jednostavni daljinski upravljači, ali postoje i oni s kojima možeš upravljati svim funkcijama tvog pročišćivača.
  • Zaslon - na njemu možeš pronaći puno informacija – temperatura ili vlažnost, aktivan program čišćenja ili druge dodatne funkcije.

 

Vrste filtera za pročišćivače zraka

  • Ugljeni filter se uglavnom koristi za hvatanje mirisa iz zraka. Na primjer, može se kombinirati s HEPA filterom.
  • Filter za prašinu služi kao predfilter za HEPA filter. Time se hvataju veće čestice prašine i sprječava začepljenje sljedećeg filtera. Kombinacija s HEPA filterom idealna je za prašnjava okruženja.
  • HEPA je jedini filter sa zajamčenom učinkovitošću od 99,97% i također hvata vrlo male čestice do 0,3 mikrona. Zrak čist pelud ili čestice životinjske dlake, što ga čini idealnim za alergičare i astmatičare.
  • Elektrostatički filter čisti zrak po principu magnetizma. Međutim, ako nije u kombinaciji s ventilatorom, pokriva samo neposrednu okolinu pročišćivača. Gore navedene verzije su praktički sve učinkovitije.

 

Ovlaživači zraka

  • Kontrola vlažnosti i intenziteta ovlaživanja - radi se o regulaciji snage. Ovlaživač zraka ne mora raditi 100% cijelo vrijeme. Na primjer, možeš odabrati vlaženje do 55% prostorije ili možeš koristiti, primjerice, 75% ukupne snage u svakom trenutku.
  • Upravljanje vremenom rada - slična funkcija kao i tajmer, osim što možeš odabrati vrijeme kada ovlaživač radi. Ovlaživač će se automatski uključiti i isključiti bez potrebe da budeš u blizini.
  • Mjerač vlage - ova funkcija ti omogućuje da odrediš koliko je vlažan zrak u prostoriji. Na temelju očitanja možeš odlučiti hoćeš li ovlaživač zraka držati uključenim ili ne.
  • Termometar - osim sobne temperature, može pokazati i temperaturu pare koja se ispušta.
  • Ionizator - emitira negativne ione u zrak, koji olakšavaju disanje. Osim toga, pomažu u čišćenju zraka.
  • Tajmer - postavi vlastiti tajmer za rad ovlaživača.
  • Indikator prazne posude - to može biti jednostavan zvučni signal ili informativna LED dioda na uređaju. Ako spremnik ostane bez vode, sam uređaj će ti reći da ga treba dopuniti kako ne bi bio prazan.
  • Tihi/noćni način rada - ako želiš da ovlaživač zraka ostane uključen noću, ova će ti funkcija dobro doći. Uređaj radi s ograničenom snagom, ali je praktički nečujan. Svjetlosni efekti su također ograničeni.
  • Aroma difuzori - neki modeli mogu namirisati paru koja nastaje i učiniti atmosferu u tvom domu ugodnijom, primjerice mirisom cvijeća, eukaliptusa ili borove šume. Još ne znaš kojeg odabrati? Pročitaj naš vodič za kupnju aroma difuzora.
  • Daljinski upravljač - kao što koristiš daljinski upravljač za televizor, možeš koristiti i daljinski upravljač za ovlaživač zraka. Postoje prilično jednostavni daljinski upravljači, ali postoje i oni kojima možeš upravljati svim mogućim funkcijama tvog ovlaživača zraka.
  • Zaslon - može prikazivati puno informacija – temperaturu ili vlažnost, uključen program čišćenja ili druge dodatne funkcije.

Moderni crni ovlaživač zraka.

Često postavljena pitanja

Treba li čistiti pročišćivač zraka?

Prašnjavi pročišćivači zraka nikad neće pružiti 100% učinkovitosti. Zato ga moraš redovito čistiti. Promjena filtera je također važna. Ako tvoj pročišćivač zraka nama indikator zamjene filtera, redovito provjeravaj stanje filtera i po potrebi ih povremeno zamijeni.

Kako mogu 100% koristiti pročišćivač zraka?

  • Prostorija s pročišćivačem zraka mora uvijek biti zatvorena. Ako želiš očistiti cijeli stan, započni čišćenje po pojedinim soba. Uređaj ima ograničenu snagu za jednu prostoriju.
  • Također uklanja dim i prašinu cigarete. Osim klasičnog HEPA filtera, pročišćivač mora biti opremljen i ugljenim filterom ili posebnim filterom za mirise. Dim nije ništa drugo nego čvrste čestice u zraku.
  • Možeš provjeriti, ali pročišćivač se uključuje tek nakon ventilacije. Uvijek imaj na umu da prostoriju treba zatvoriti, jer će druge nečistoće, poput peludi ili prašine, doletjeti u prostoriju kod prozračivanja s otvorenim prozorom.
  • Razmisli gdje će pročišćivač stajati. Ne smije biti na podu, ispod stropa ili blizu prozora i vrata. Idealno mjesto je otprilike na visini između prozora i vrata. Oslobađanje čistog zraka treba usmjeriti na dio prostorije koji se najčešće koristi.
  • Razmisli o broju ljudi u kućanstvu i njihove potrebe. Uvijek biraj model prema stanju onečišćenja, a filter prema tome ima li u kućanstvu alergičara. Tek tada pročišćivač može ispuniti tvoja očekivanja.

Trebam li uzeti u obzir veličinu prostorije pri odabiru pročišćivača zraka?

Da. Obrati pažnju na performanse svakog uređaja. To je količina filtriranog zraka u kubičnim metrima na sat. Također treba imati na umu da zrak mora proći kroz uređaj najmanje dva do tri sata, ali ako netko u kućanstvu ima alergije, također i četiri puta. Pritom treba predimenzionirati snagu kako se ti uređaji ne bi morali stalno maksimalno opterećivati.

Za koga su prikladni pročišćivači zraka?

Pročišćivač zraka prikladan je za svako domaćinstvo. Danas su dostupna sredstva za pročišćivač s filterom koji se mogu riješiti ne samo prašine nego i alergena ili dima cigareta. Ako tvoja djeca pate od astme i alergija, saznaj je li kompatibilni filter dostupan kao dodatna oprema. Isto vrijedi i za pušače. Ako imaš psa ili mačku, posegni za alergenom ili filterom za mirise. Pročišćivač zraka s predfilterom također zadržava više prljavštine nego kose.

Kakvo održavanje zahtijeva ovlaživač zraka?

Ovlaživač zraka stalno briši i usredotoči se na kvalitetu vode u spremniku. Istodobno, povremeno provjeri da filteri nisu začepljeni. Međutim, ako tvoj ovlaživač zraka ima indikator za to, ne moraš se uopće brinuti o tome.

Kako koristiti ovlaživač zraka 100%?

  • Ovlaživač zraka trebao bi biti u sredini prostorije. Nikada ga ne stavljaj u blizinu objekata na koje bi vlaga mogla utjecati. Ako ga želiš postaviti na drvenu policu, koristi izdržljivu podstavu.
  • Koristi odvlaživač zraka što je više moguće. Na primjer, ako je zimi niska vlaga, neka stroj radi 24 sata dnevno. Ljeti prati higrometar. Uvijek imaj na umu da vrijeme rada ovisi i o veličini prostorije i drugim parametrima.
  • Nemoj provjetravati kada je ovlaživač zraka uključen. Uvijek koristi uređaj u zatvorenom prostoru – otvoreni prozor smanjuje učinkovitost vlaženja.
  • Koristi destiliranu vodu. Ako destilirana voda nije dostupna, barem odaberi vodu s malo minerala ili omekšaj tvrdu vodu.

Dodaci

 

→Pogledaj ionizatore i pročišćivače zraka na Jeftinije.hr

 

→Pogledaj ovlaživače zraka na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe