SAVJET Mali kućanski aparati
27.5.2022. 8:28:05

KAKO ODABRATI NAJBOLJU FRITEZU?

1/1

Pomfrit, odresci, kroketi ili kolutići luka. Pohane i pržene namirnice koje bismo trebali unositi samo umjereno, ali ih ipak često žudimo. Najbolja i najhrskavija jela možeš pripremiti u fritezi. S fritezom na vrući zrak možeš postići zdravije rezultate.

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 5 min

 

Indeks

  1. Vrste friteza
  2. Važni parametri
  3. Funkcije
  4. Dodaci i pribor
  5. Često postavljana pitanja

 

Vrste friteza

Klasične friteze na ulje

Crna Tefalova friteza na ulje.

Friteza na ulje se temelji na prženje u velikoj količini ulja. Ako tražiš najautentičniji okus pržene hrane iz restorana ili brze hrane, klasična friteza je jasan izbor. No, zbog skrivenog grijaćeg elementa, cijeli aparat obično nije pogodan za pranje u perilici posuđa, zato se pripremi za ručno čišćenje unutrašnjosti.

+ Prži hranu brže i učinkovitije od tave
+ Dijelovi koji se mogu ukloniti mogu se prati u perilici posuđa
+ Niža cijena nego u drugim kategorijama

- Teško održavanje uklonjivih dijelova
- Gotova hrana može biti previše masna

Friteza na vrući zrak

Crvena moderna friteza na vrući zrak.

Ovo je za svakoga tko se ne želi osjećati krivim zbog jedenja pržene hrane i koji žele zdraviju opciju. Aparat prži hranu uz pomoć vrućeg zraka, s malo ili bez masnoće. Hrana je i dalje sočna i hrskava. Većina tih posuda može se prati u perilici posuđa.

+ Dijetalna alternativa prženja u ulju
+ Dozator hrane omogućuje ti prženje nekoliko namirnica odjednom
+ Jednostavno održavanje zbog mogućnosti pranja u perilici posuđa

- Viša nabavna cijena
- Manje autentičan okus pržene hrane

Višenamjenska friteza

Bijela Tefalova višenamjenska friteza.

Višenamjenske friteze uglavnom se temelje na toplom zraku, ali nude i programe kuhanja poput dinstanja, grijanja, pečenja ili prženja. Zato su svestrani kuhinjski alat koji može zamijeniti ostale uređaje u tvojoj kuhinji.

+ Više programa za kuhanje
+ Manje masno prženje na vrućem zraku
+ Lakše održavanje

- Nedostatak ulja može utjecati na okus
- Viša cijena

Što su gastro friteze?
Gastro friteze su, kako samo ime govori, namijenjene svakom restoranu. Prilikom prženja koriste košarice umočene u veliku količinu ulja u kojima pripremaju meso ili povrće točno po želji. Najveće friteze mogu primiti do 32 litre ulja.

 

→Pogledaj friteze

 

Važni parametri

Volumen spremnika

Volumen posuda uvelike određuje koliko hrane možeš staviti u nju odjednom. O tome ovisi i ukupna veličina uređaja. Dakle, na tebi je koja veličina odgovara tvojem kućanstvu, a da ne moraš nekoliko puta pržiti.

Za pojedince, parove i male obitelji može biti dovoljan mali model s manje od tri litre zapremnine. Uobičajeni standard za većinu friteza je oko 3 do 5 litara. Ako ti je prženje hrane svakodnevna aktivnost, možeš posegnuti i za modelima većeg volumena, koji imaju zapreminu od pet litara i više. Obično se radi o višenamjenskom uređaju koji mogu zamijeniti i pećnicu.

Težina

Friteza nije baš mali aparat, ali kompaktnije modele lako možeš ponijeti u vrt, na događaj s prijateljima ili na vikend. Veći komadi prikladniji su za fiksnu ugradnju na kuhinjski pult, gdje se hrani više ljudi odjednom. Domaće friteze su teške od 2,5 do 7 kg. Na tebi je hoćeš li ju s vremenom na vrijeme pomicati ili ju namjeravaš stalno držati na jednom mjestu.

Snaga

Prilikom odabira dobro je voditi računa o potrošnji energije. Pomoću snage doznaješ koliko energije troši po satu iz mreže. Međutim, često sam uređaj pokazuje vrijednost snage ako je proizvođač ne navede.

Najskromnijim fritezama treba manje od 1500 W. Međutim, većina modela ima ulaznu snagu između 1500 i 2200 W. Više vrijednosti su za višenamjenske i veće friteze, koje veću potrošnju nadoknađuju većim kapacitetom. No, ako je ulazna snaga veća od 2200 W, najčešće se radi o profesionalnoj fritezi za restorane ili štandove, gdje je brzina prženja glavni faktor.

Svježe prženi falafli.

Najvažnije funkcije

Svaka friteza ima svoj skup pomoćnih funkcija koje čine svako prženje uspješnim:

  • Prikladno za pranje u perilici posuđa - neke friteze mogu se u perilici posuđa
  • Odvojive posude - ako se cijela friteza ne može prati u perilici posuđa, mogu se prati odvojive posude
  • Tajmer - početak i kraj prženja potpuno su pod tvojom kontrolom
  • Kontrola temperature - podešava intenzitet prženja prema vrsti hrane
  • Svestranost - pečenje, roštiljanje, dinstanje, kuhanje, grijanje i još mnogu toga
  • Pregledan prozorčić - tako da možeš provjeriti proces prženja
  • Lampica za promjenu ulja - kada je vrijeme za svježe ulje, friteza te upozori
  • Digitalni zaslon - LED ili OLED zaslon osjetljiv na dodir za jednostavan rad
  • Toplinska izolacija - neke friteze drže tvoje tijelo izolirano od vrućine da se ne opečeš
  • Filter za mirise - uklanja miris ulja tijekom prženja i ostavlja samo miris hrane

 

Dodaci i pribor

 

Pogosto zastavljena vprašanja

Kada treba mijenjati ulje?

Ako misliš da ulje smrdi ili kvari okus gotove hrane, vrijeme je da ga zamijeniš. Neke friteze ti govore kada je vrijeme za promjenu. Međutim, ako primijetiš da mu je kvaliteta dosta pala, možeš ga zamijeniti u bilo kojem trenutku prema vlastitoj procjeni.

Ako u fritezi pržiš plodove mora, ribu ili drugu aromatičnu hranu, ulje će upiti njihov miris koji će se prenijeti na drugu hranu. Promijeni ulje nakon prvog prženja.

Kako se brinuti za ulje da bi duže trajalo?

Tradicionalne friteze zahtijevaju puno ulja za rad, koje možeš koristiti nekoliko puta uz dobru njegu, ali ga moraš filtrirati nakon svake upotrebe da se riješiš ostataka hrane. Korišteno ulje čuvaj na hladnom mjestu.

Čemu služe filteri i koliko često ih treba mijenjati?

Zahvaljujući filterima za masnoću i mirise, korištenje friteze je još ugodnije. Filter za mirise osigurava da cijeli stan nakon korištenja friteze ne zaudara na prženu hranu. Filter za ulje omogućuje ti da se lako riješiš mrvica i drugih ostataka.

  • Filter za mirise ima oko 90 sati korištenja, a zatim ga je potrebno zamijeniti novim ili oprati, ovisno o vrsti filtera.
  • Filter za masnoću izrađen je od finog netkanog materijala i leži u fritezi ispod košare za prženje. Rubovi filtera moraju izlaziti izvan ruba spremnika. Nakon prženja pričekaj da se ulje ohladi, a zatim pažljivo ukloni filter. Ulje će teći natrag u spremnik, a ostatak će ostati u filteru. Ovi su filteri jednokratni i moraju se mijenjati pri svakoj uporabi.

 

Mogu li prati fritezu u perilici posuđa?

Mogućnosti perilice posuđa razlikuju se ovisno o obliku same friteze. Uranjajuće friteze se mogu staviti cijele u perilicu posuđa, samo bez grijaćeg elementa. Kod modela s ugrađenim grijaćim elementom u perilicu posuđa možeš staviti samo poklopac i košaru za prženje. To vrijedi za veliku većinu friteza na ulju, kao i za veliki udio friteza na vrući zrak.

Prije stavljanja bilo kojeg dijela friteze u perilicu posuđa uvijek pročitaj preporuke proizvođača u priručniku. Neke friteze imaju teflonsku površinu koja se može oštetiti prilikom pranja u perilici posuđa.

Koliko veliku fritezu trebam kupiti?

Možda će ti biti od pomoći podatak, da se u tavi za pečenje od 1,5 litra možeš pripremiti približno 2 porcije glavnog jela.

 

→Pogledaj friteze na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Hvala na prijavi. Uskoro možeš očekivati nove tjedne e-novosti.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe