SAVJET Ljepota i zdravlje
27.5.2022. 11:14:11

KAKO ODABRATI TLAKOMJER?

1/1

Vrijednost krvnog tlaka ima ogromnu vrijednost koja govori o našem cjelokupnom zdravlju. To je također čimbenik koji utječe na razvoj zdravlja u budućnosti. Vrlo je važno pratiti krvni tlak ako patiš od hipertenzije, jer je to jedan od čimbenika rizika koji može uzrokovati kardiovaskularne bolesti. Razlog kupnje tlakomjera je i srčana aritmija, povijest srčanog ili moždanog udara, dijabetes, bolest bubrega, trudnoća, nizak i fluktuirajući krvni tlak ili obiteljska anamneza. Međutim, praćenje tvojeg zdravlja je jednostavno zahvaljujući modernim mjeračima tlaka. Imaju veliku memoriju, a neki čak dopuštaju i povezivanje s mobilnim telefonom, tako da možeš pratiti svoje zdravlje pomoću aplikacije.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste tlakomjera
  2. Korisne značajke
  3. Pametne značajke
  4. Mjerenje tlaka – što raditi, a što ne

 

1. Vrste tlakomjera

Postoje dvije osnovne vrste mjerača krvnog tlaka koji se razlikuju po mjestima na kojima ih pričvršćuješ na ruku. To su ili mjerači krvnog tlaka na nadlaktici ili zapešću ruke. Obje vrste mjerača tlaka namijenjene kućnoj uporabi uglavnom koriste oscilometrijsku metodu mjerenja krvnog tlaka ili mogu koristiti i kombinaciju oscilometrije i metode slušanja (auskultacija). Velika većina tlakomjera na tržištu danas je već digitalna, što znači da se manžeta napuhava automatski, a ne pomoću pumpe, kao što je to bio standard prije.

 

Oscilometrijska metoda mjerenja krvnog tlaka, koja je integrirana u većinu digitalnih mjerača na tržištu, mjeri vrijednosti oscilacije arterije. Zahvaljujući mikročipu, određuju se vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog tlaka. Jednostavniji i jeftiniji tlakomjeri imaju samo jedan senzor, napredniji modeli opremljeni su s dva senzora za veću točnost. Metoda auskultacije je složenija za provedbu, pa je stoga prvenstveno koristi medicinsko osoblje. 

 

 

Tlakomjer za nadlakticu

 

Tlakomjeri za nadlaktice imaju tendenciju da budu točniji u mjerenju od modela za zapešće. Posebno je pogodan za starije osobe i one koje mogu patiti od srčanih problema. Ovi mjerači tlaka nisu samo precizniji, već imaju i bolju opremu, a možeš ih pronaći i u liječničkim ordinacijama. Armature za mjerenje krvnog tlaka koriste ili oscilometrijska mjerenja ili kombinaciju oscilometrijskih i metoda slušanja. Upravo su kombinirani tlakomjeri najprecizniji u mjerenju i posebno su prikladni za korisnike koji pate od srčanih aritmija.

Pojedinačni ručni tlakomjeri razlikuju se prema veličini manžete. Proizvode se u raznim dimenzijama, a dimenzije od 22-42 cm se smatraju univerzalnom dimenzijom. Za mjerače tlaka možeš slobodno naknadno kupiti različite veličine manžeta.

Stoga, ako će tlakomjer koristiti više korisnika, najbolje je odabrati onaj s univerzalnom veličinom manžete. Međutim, tlakomjeri za nadlaktice možda nisu prikladni za pretile osobe koje mogu imati problema s postavljanjem manžete na ruku, ali što je još važnije, tlakomjer možda neće točno mjeriti signale iz arterije koja je skrivena duboko u tkivu. Neki mjerači krvnog tlaka mogu se spojiti i na mobitel, a uz pomoć odgovarajuće aplikacije možeš imati pregled svog zdravlja izravno na mobitelu.

+ Točnija mjerenja
+ Pogodan i za osobe sa srčanim aritmijama
+ Također se koristi kod operacija
+ Manžeta univerzalne veličine
+ Jednostavan za korištenje
+ Mogućnost povezivanja s mobitelom

- Pretile osobe mogu imati iskrivljene rezultate

 

 

Kako pravilno izmjeriti tlak tlakomjerom za nadlakticu?

  • Stavi manžetu na lijevu ruku. Pritisak je obično veći na lijevoj ruci.
  • Donji rub manžete trebao bi biti približno 2 centimetra iznad lakta.
  • Crijevo tlakomjera treba biti smješteno u sredini pregiba lakta.
  • Drži ruku opuštenom i oslonjenom na stol približno u visini srca.
  • Sada možeš početi s mjerenjem.

 

 

Tlakomjer za zapešće

 

Mjerači tlaka na zapešću vrlo su jednostavni za rukovanje, mali su, kompaktni i prijenosni, pa odgovaraju osobama koje moraju stalno nositi uređaj sa sobom ili često putovati.

Međutim, oni imaju jedan nedostatak, a to je točnost mjerenja. Mjerači krvnog tlaka na zapešću nisu tako točni kao mjerači krvnog tlaka za nadlakticu. Osjetljivi su na pokrete zapešća, a ako ruka ne miruje, uređaj možda neće pravilno mjeriti krvni tlak. Manžetu moraš držati točno u visini srca. Na primjer, ako je držiš samo 10 cm niže ili više, tlakomjer će dati različita očitanja. Srećom, postoje modeli koji će te upozoriti ako ne držiš zapešće u ispravnom položaju. Mjerači tlaka na zapešću mogu se spojiti na mobilni telefon i pratiti tvoje zdravstveno stanje u aplikaciji.

+ Kompaktnost
+ Prenosivost
+ Jednostavan za korištenje
+ Mogućnost povezivanja s mobitelom

- Manje točni
- Ljudi sa slabim pulsom mogu imati loša mjerenja tlaka

 

 

Kako pravilno izmjeriti tlak pomoću tlakomjera na zapešću?

  • Stavi mjerač tlaka na zapešće lijeve ruke. 
  • Donji rub manžete trebao bi biti otprilike 1 cm iznad zapešća.
  • Zakreni zaslon tlakomjera prema unutarnjoj strani zapešća.
  • Postavi zapešće s tlakomjerom u razinu srca.
  • Sada možeš početi s mjerenjem.

 

 

2. Korisne značajke


Broj korisnika

Tlakomjeri se međusobno razlikuju i po broju korisnika koji se mogu pohraniti u internu memoriju uređaja. Povijest izmjerenih vrijednosti tada se pohranjuje u ovu memoriju i s pravom se smatra jednom od najkorisnijih funkcija. Zahvaljujući povijesti, moći ćeš provjeriti izmjerene vrijednosti tijekom vremena i pratiti da li se tvoje stanje poboljšava ili pogoršava. Tlakomjeri na tržištu namijenjeni su samo za jednog, dva, tri i četiri korisnika. Neki tlakomjeri nude i funkciju "Gost", zahvaljujući kojoj čak i osoba koja se ne upisuje u internoj memoriji može izmjeriti krvni tlak.

Svaka interna memorija također nudi određeni broj mjerenja po osobi. Najmanji broj mjerenja je 30, ali postoje i modeli koji nude memoriju do 480 ili 500 mjerenja. Najčešći su tlakomjeri s unutarnjom memorijom od 60 mjerenja.

 

Napajanje

Svi kućni tlakomjeri rade na AA ili AAA baterije, neki mjerači se mogu napajati i iz mreže pomoću adaptera, koji je ili dio dodatne opreme ili se može kupiti.

 

3. Pametne značajke


EKG funkcija

Napredniji mjerači krvnog tlaka mogu mjeriti nepravilne srčane ritmove. Kao rezultat toga, otkriva opasnu fibrilaciju atrija, koja može predvidjeti srčani i moždani udar. Osim toga, otkriva i ekstrasistole, odnosno rane znakove zatajenja cirkulacije ili upale srčanog mišića. Zahvaljujući EKG funkciji, možete mjeriti EKG bilo gdje u trenutku kada osjetite simptome, jer se srčana aritmija javlja u nepravilnim intervalima i može se otkriti tek kada se pojavi.

 

Tlakomjer bijele boje

 

Neki mjerači tlaka opremljeni su takozvanom inteligentnom manžetom koja se ne ispuhuje i pokriva veće područje ruke, a njezini senzori su gotovo svuda oko nje. Kao rezultat toga, za razliku od konvencionalnih mjerača krvnog tlaka, može mjeriti krvni tlak u bilo kojem položaju i upozoriti te ako ga pogrešno staviš ili ako se pomakneš tijekom mjerenja.

Zahvaljujući inteligentnim funkcijama, mjerač krvnog tlaka također će te upozoriti ako mjerenje odstupa od zdravih vrijednosti ili otkrije sumnju na aritmiju ili hipertenziju, što može dovesti do moždanog udara. Neki mjerači krvnog tlaka također mogu izračunati prosječnu vrijednost krvnog tlaka ako ga izmjeriš nekoliko puta tijekom određenog vremenskog razdoblja. Ova je značajka posebno korisna za osobe s fluktuirajućim krvnim tlakom.

 

Spajanje s mobitelom i računalom

Neki mjerači krvnog tlaka također omogućuju povezivanje s mobilnim telefonom ili računalom putem Bluetootha ili USB-a. U aplikaciji možeš pratiti svoje zdravstveno stanje i jednostavno ga podijeliti sa svojim liječnikom.

 

Povezivanje tlakomjera i mobitela

 


Dvostruka kontrola mjerenja

Ako imaš aritmiju ili predispoziciju za nju, preporučljivo je kupiti tlakomjer s dvostrukom kontrolom mjerenja. Upravo je dvostruka kontrola mjerenja kombinacija oscilometrijske i metode slušanja, o čemu je bilo riječi na početku.

 

Zašto je kombinirana metoda mjerenja tlaka bolja za osobe s aritmijom?
Oscilometrijska metoda ne mjeri sistolički (vrijednost tlaka tijekom kontrakcije srca i izbacivanja svježe krvi u cirkulaciju) i dijastolički tlak (vrijednost tlaka tijekom mirovanja srca). Mjeri samo srednju vrijednost arterijskog tlaka; izračunava sistolički i dijastolički tlak. Ova metoda je točna, ali može biti neuspješna kod osoba s aritmijom.

 

4. Mjerenje tlaka – što raditi, a što ne

  • Redovito mjeri. Tlak mjeri redovito u isto vrijeme, na primjer svaki dan u 7 i 20 sati.
  • Smiri se. Nemoj se opterećivati tijekom mjerenja s mislima koje bi na bilo koji način mogle utjecati na očitanje krvnog tlaka.
  • Ravno na kožu. Manžeta tlakomjera mora biti u izravnom kontaktu s kožom.
  • Ispravna veličina manžete. Provjeri imaš li ispravnu veličinu manžete. Manšeta koja je preuska ili preširoka može utjecati na rezultat mjerenja.
  • Opusti ruku. Ruka na kojoj mjeriš tlak mora biti opuštena, ne smije se stisnuti ni rukavom. Manžeta mora biti u visini srca.
  • Ne miči se. Ne pomiči ruku tijekom mjerenja.
  • Diši. Ne zaboravi redovito disati tijekom mjerenja. Zadržavanje daha iskrivljuje rezultate mjerenja.
  • Ponovi mjerenje. Pričekaj 3 minute, a zatim ponovi mjerenje još jednom.
  • Zapiši rezultate. Ako tvoj tlakomjer ne dopušta povezivanje s mobilnim telefonom, zabilježi rezultate mjerenja u tablicu.

 

Tablica vrijednosti krvnog tlaka

Starost ili dijagnoza Normalan tlak Niski tlak Visoki tlak
Odrasli muškarac 120/80 manje od 100/60 više od 140/90
Odrasla žena 120/80 manje od 100/70 više od 140/90
Dijabetičar 130/80 manje od 110/60 više od 130/80
Osoba s bubrežnom bolešću 110/80 manje od 100/60 više od 120/80


 

 

Pogledaj tlakomjere na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe