SAVJET Fitnes i vježba
27.5.2022. 13:08:08

KOJU TRAKU ZA TRČANJE KUPITI?

1/1

Vrijeme te sprječava da trčiš vani i ne želiš trenirati pred svima u teretani? Pravilno odabrana traka za trčanje može te spasiti od problema. Možeš trčati u udobnosti vlastitog doma kad god poželiš. Prilikom odabira usredotoči se uglavnom na vrstu pogona, snagu i duljinu površine za trčanje.

 

  • Nikolina, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 8 min

 

Indeks

  1. Vrsta pogona
  2. Parametri
  3. Kvaliteta izrade i korisne značajke
  4. Oprema i pribor
  5. Povezano
  6. Često postavljana pitanja

 

1. Vrsta pogona

Motorizirani

S motoriziranom trakom za trčanje osjećat ćeš se kao da pokraj tebe stoji osobni trener. Brzinu postavi unaprijed i staza ti neće dopustiti da usporiš. Modeli s dodatnim funkcijama govore ti koliko kalorija je potrošeno i kolika udaljenost je pređena nakon treninga.

+ Održavanje tempa
+ Više opcija i programa
+ Lagan rad

- Viša cijena
- Potreban je električni priključak
- Zauzima više prostora

Nemotorizirani

Preferiraš li opušteno fitness hodanje i povremeno trčanje? Ne brini o performansama motora i nabavi jednostavan model bez motora. Nemotorizirana traka za trčanje također je prikladna za aktivne starije osobe i one koji se oporavljaju od operacije.

+ Pristupačna cijena
+ Za rad nije potrebna struja
+ Kompaktniji

- Manje stabilan
- Manja udobnost tijekom treninga
- Kretanje na vlastiti pogon

Susreli ste se s izrazom "magnetna traka za trčanje" i ne znaš gdje da ga smjestiš? To je tip bez motora kojim upravlja magnetska kočnica.

 

2. Parametri

Jesi li ambiciozni sportaš koji ne želi odustati od treninga ni po lošem vremenu? Ili, naprotiv, početnik koji tek počinje vježbati i kojemu za početak odgovara jednostavno brzo hodanje? Ako u kućanstvu ima više osoba koje će koristiti traku za trčanje, nabavi model koji će odgovarati i najzahtjevnijima.

  • Hodanje: možeš isprobati jeftiniji model bez motora, a zanimljiva dodatna funkcija može biti podešavanje nagiba
  • Povremeno trčanje: za neredovitu tjelovježbu dovoljan je model bez pogona, ali ako te mame dodatne funkcije, odaberi stazu snage do 3 KS. Usredotoči se i na svoje navike – hoćeš li imati gdje staviti piće ili se gdje nasloniti?
  • Profesionalni trening: za one koji se ozbiljno bave trčanjem, pripremaju se za natjecanja ili slijede plan treninga, snažna traka za trčanje s mnogo programa bit će najprikladnija

 

Snaga

Imaš na umu nekoliko vrsta motora, ali ne znaš koji odabrati? Podijeli ih po snazi. Oznaku možeš pronaći pod KM (eng. HP – konjska snaga, cca. 0,75 kW). Visoke performanse mogu se prepoznati prije svega u glatkoći rada. Vrijednosti su oko 1-6 HP i biraš ih ovisno o tome koliko intenzivno treniraš.

KM (HP) Korištenje
1 početnik, hod
2-3 rekreator
4-5 redoviti treninzi
6 izazovan trening

 

Dimenzije gazišta

Da izbjegneš slučajni pad tijekom trčanja, pripazi pri odabiru veličine.

Dovoljno široka staza učinit će tvoje vježbanje ugodnijim i neće te ograničavati u bržem tempu.

Kupuješ li traku za trčanje samo za hodanje? Tada ne moraš razmišljati o širini, dobro će ti poslužiti i staza širine 35 cm. Ali kada počneš trčati, s takvom širinom morat ćeš stalno provjeravati područje pod nogama. Stoga za trčanje odaberi stazu široku najmanje 40 cm.

Ali što je s duljinom? To je obično dovoljno s nešto više od jednog metra.

Širina površine Duljina površine Visina osobe Korištenje
do 40 cm 120 cm do 170 cm  
40-48 cm 130 cm do 180 cm trčanje od 8 do 10 km/h
iznad 50 cm iznad 145 cm iznad 180 cm udoban za trčanje čak i pri većim brzinama

 

Suspenzija

Želiš li spriječiti bolove u zglobovima ili kralježnici zbog čestih treninga, odaberi odgovarajući ovjes. Ako si aktivniji hodač i minimalno trčiš, dovoljan ti je običan ovjes u obliku gumenih jastučića. S gumenim blokovima koji ublažavaju cijeli okvir, već osjećaš veći ovjes. Najskuplje plaćaš kompletan ovjes, gdje si možeš podešavati tvrdoću trake za trčanje. Ova vrsta ovjesa posebno je prikladna za stalne trkače.

Prijenosni kapacitet

Pri odabiru uzmi u obzir ne samo svoju težinu, već i težinu svih koji će stazu koristiti tu i tamo. Zatim odaberi nosivost koja je barem 20-30% veća od težine. Na taj način također osiguravaš da gusjenica nije stalno na rubu kapaciteta i produljuješ joj vijek trajanja.

Težina

Tijekom redovitog treninga cijenit ćeš stabilnost i izdržljivost materijala. Najbolji način da to saznaš je da provjeriš težinu uređaja. Što je teži model koji odabereš, to je kvalitetniji i udobniji.

Težina uređaja Preporučena uporaba
do 40 kg nije preporučeno
50-70 kg za lakše osobe i fitness trčanje
80-100 kg za teže osobe i fitness trčanje
iznad 100 kg univerzalni model, za sportske treninge

 

3. Kvaliteta izrade i korisne značajke

Ukupna težina proizvoda će ti reći puno o kvaliteti komponenti. Osim toga, možeš saznati od kojih su materijala izrađeni pojedini dijelovi. Naravno, metalne komponente su kvalitetnije od plastičnih. Trajat će dulje i pridonijeti dugom vijeku trajanja tvoje trake za trčanje. Ako si ležerniji trkač, zadovoljit će te i komponente od tvrde plastike. Ali ne zaboravi, s većim opterećenjem gusjenica se brže troši.

Brineš li se da će ti trčanje na traci postati dosadno? Potraži model koji nudi više dodatnih značajki.

  • Mjerenje udaljenosti - osnovna funkcija prikazana na ekranu, osim cijele rute, udaljenost se ponekad može podijeliti u etape i mjeriti zasebno
  • Vrijeme trčanja - govori koliko brzo trčiš. Možeš postaviti upozorenje ako padneš ispod određene vrijednosti
  • Mjerenje otkucaja srca - pomaže u pravilnom upravljanju vježbanjem. Da bi trčanje bilo učinkovito, tvoj puls mora biti u određenom rasponu. Računalo to utvrđuje na temelju tvoje dobi i težine
  • Potrošene kalorije - osim što ćeš se dobro osjećati, vježbanjem ćeš saznati i koliko si krafni pojeo
  • LCD zaslon - da iskoristiš gore navedene funkcije, potreban ti je prozirni monitor
  • Povezivost - mogućnost povezivanja s tabletom ili pametnim telefonom nudi nove funkcije, poput preuzimanja aplikacija i projekcije trčanja gradskim ulicama, analize vašeg napretka ili usporedbe s prijateljima
  • Nagib - voliš li trčati uzbrdo? To je izvedivo i na klasičnim modelima bez motora, no puno je praktičnija verzija s tipkom na monitoru ili ručki. Maksimalni mogući uspon je oko 15 %.

 

4. Oprema i pribor

Ručke

Svi modeli imaju različite udobne ručke. U slučaju skupljih modela možeš računati i na ugodne presvlake ili senzore cijena koji mjere trenutni broj otkucaja srca.

Audio sustav

Na modernijim trakama za trčanje možeš pronaći ugrađene zvučnike koji će te potaknuti na jače napore. Nećeš morati trčati sa slušalicama.

Kotači

Provjeri način upravljanja uređajem. Za trake za trčanje teže od 50 kg doista ćeš cijeniti mogućnost produljenja kotača. Prijevoz do drugih prostorija u vašem domu bit će puno lakši.

5. Povezano

 

6. Često postavljana pitanja

Koji je osigurač potreban za rad?

Za većinu traka za trčanje dovoljan je osigurač od 10 A. Motorizirane trake za trčanje imaju ulaznu snagu od oko 1000 W, slično konvencionalnim usisavačima. Za snažnije staze s oko 3,5 KM, preporučujemo stvaranje zasebnog kruga.

Trebam li prostirku ispod trake za trčanje?

Ovdje se može pojaviti još nekoliko potpitanja: Na kojem si katu i kakve susjede imaš? Možeš kupiti kvalitetne gumene prostirke za mekane podove. Tvrdi podovi ne trebaju dodatnu zaštitu. Ali ako svojim treningom ne želiš ometati susjede u prizemlju, stavi gumenu prostirku na tvrdi pod.

Kako održavati traku za trčanje?

S vremena na vrijeme skini poklopac i ukloni prašinu usisavačem. Time se sprječava pregrijavanje uređaja. Ponekad se također preporučuje podmazivanje područja ispod trake. Za to ti je potrebno posebno silikonsko ulje ili vosak koji nanosiš na pokretnu površinu.

Gdje staviti traku za trčanje?

Označi mjesto gdje ćeš postaviti traku za trčanje. Ako se boriš s nedostatkom prostora, odaberi sklopivi model. Provjeri dimenzije u sklopljenom stanju i usporedi s prostorom u koji ćeš postaviti traku za trčanje.

U tome će ti pomoći integrirani kotači. Takvi modeli ne bi trebali biti preteški, što može utjecati na stabilnost. Ako kod kuće imaš prostor namijenjen samo vježbanju, možeš se odlučiti i za robusniji i izdržljiviji dizajn, koji obično nudi i više funkcija.

 

→Pogledaj trake za trčanje na Jeftinije.hr

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe