SAVJET Ljepota i zdravlje
30.5.2022. 8:56:13

KAKO ODABRATI PEGLU ZA KOSU?

1/1

Ideš na ples, večeru ili jednostavno ne možeš ukrotiti svoju bujnu grivu? Pravilno odabrana pegla za kosu može se nositi s grubom, finom i lomljivom kosom i učiniti više od samog ravnanja. Zaglađuje valovitu kosu, uvija ravnu i podiže beživotnu kosu.

 

  • Maja, urednica na Jeftinije.hr
  • Vrijeme čitanja: 7 min

 

Indeks

  1. Vrste
  2. Na što se usredotočiti pri odabiru
  3. Važni parametri
  4. Funkcije i svojstva
  5. Materijal ploča
  6. Pribor
  7. Često postavljana pitanja

 

1. Vrste 

 

Klasične pegle

 

Ovisno o širini i obliku ploča, klasična pegla služi ne samo za ravnanje kose, već i za uvijanje kose.

  • Želiš li obje opcije jednako koristiti, odaberi uži model koji ima zaobljene rubove ploča za peglanje.
  • Uz užu peglu, kosu možeš lakše ispeglati i nakovrčati.
  • Ako planiraš samo ravnati kosu, onda je najbolja opcija model sa širokim pločama, s kojima će ravnanje kose biti brže.

 

 

Pegle s izmjenjivim nastavcima

 

Pegle s izmjenjivim nastavcima imaju široku primjenu.

  • Oprema najčešće uključuje obične ploče za peglanje i i valovite ploče.
  • Neki modeli nude i nastavke pomoću kojih peglu možeš pretvoriti u uvijač ili toplinsku četku za oblikovanje.
  • Što je oprema odabranog modela bogatija, to ćeš dobiti više mogućnosti za izradu frizura.

 

 


Pegle za uvijanje kose

 

  • Ovo su posebne pegle koje ne ravnaju kosu, već je oblikuju u minijaturne valove tako da kosa dobije na volumenu.
  • Brzina uvijanja ovisi o širini ploča i broju valova koje pegla može stvoriti jednim pritiskom.

 

 

Pegle na paru

 

Parne pegle prikladan su izbor za grubu i kovrčavu kosu koju klasično glačalo ne bi uspjelo pravilno izravnati.

  • Peglanje s parom nježno je za kosu i može se koristiti čak i za nanošenje keratinskih proizvoda izravno na strukturu kose.
  • Kao rezultat, kosa će dobiti sjaj i izgledati zdravije.
  • Nedostatak parnih modela je viša nabavna cijena.

 

 

Putne pegle

 

Ako ni izvan doma ne možeš zamisliti stiliziranje bez ravnjanja kose, dobro je uz klasičnu kućnu peglu za kosu imati i manju putnu varijantu.

  • Ne zauzima puno mjesta pa može stati u kozmetičku torbicu.
  • Lako je možeš ponijeti sa sobom na poslovno putovanje ili vikend.
  • Prilikom odabira pazi ne samo na dimenzije već i na materijal površine ploča, kako bi kosa i na putu dobila pravu njegu.

 

 


Četke za peglanje

 

Četke za peglanje kosu ravnaju i istovremeno joj daju volumen pa su prikladan izbor i za finu i za gustu kosu.

  • Kombiniraju površinu za peglanje i četku za kosu koja je na nekim modelima izmjenjiva, tako da možeš odabrati vrstu vlakana koja ti odgovara.
  • Nedostatak četki za peglanje je što ne mogu napraviti valove i kovrče.

 

 


2. Na što se usredotočiti pri odabiru

Prilikom odabira pegle ključna su tvoja očekivanja i tip kose koju imaš. Ove informacije pomoći će ti da odabereš određenu vrstu ploča, s rasponom temperatura i drugim korisnim značajkama.

 

Tip kose

Tip kose je alfa i omega pri odabiru pegle. Izravno utječe na odabir materijala i oblika ploča za peglanje, temperaturni raspon kao i zaštitne funkcije poput ionizacije ili impregnacije ploča uljima i serumima za njegu koji štite slabu kosu od isušivanja. Za ravnanje grube i neposlušne kose prikladne su pegle od titana i one na paru, koje lako podnose visoke temperature. Fina kosa, s druge strane, zahtijeva osjetljiviju njegu i za takvu su prikladnije keramičke pegle.

 

Namjena 

Što očekuješ od pegle drugi je najvažniji čimbenik pri odabiru, pored tipa kose. Želiš li samo izravnati kosu, cijenit ćeš model sa širokim pločama. Ako te osim savršeno ravne kose privlače i valovi i kovrče, odaberi varijantu s uskim pločama koje imaju zaobljene rubove. Kosu možeš uvijati i peglati po želji. Posebnu kategoriju čine krep pegle, koje kosi daju volumen.

 

Ergonomija i udobno rukovanje

Ergonomija i težina također su važne za rad s peglom za kosu. Naravno, lagane pegle mnogo su ugodnije za rukovanje jednom rukom. Dobro ergonomski dizajniran model mora pristajati ruci kako bi bio udoban za držanje, a rukovanje bilo ugodno i intuitivno. Pegle koje su prikladne za izradu valova trebale bi imati zakretni kabel kako se ne bi zapetljao prilikom uvijanja. Dobra ergonomija pegle uključuje i pomične ili fleksibilne ploče za peglanje zahvaljujući kojima se pritisak ravnomjerno raspoređuje po cijeloj površini i glačalo lako klizi po kosi. Važna je i brava zahvaljujući kojoj možeš spojiti ploče za peglanje tijekom zagrijavanja.

Pegla za ravnanje kose

 


3. Važni parametri

Ulazna snaga

Utječe na brzinu zagrijavanja. Što je veća ulazna snaga pegle, to se brže zagrijava do željene temperature. Kreće se od 30 do 90 vata. Osim ulazne snage, pazi i na brzinu zagrijavanja. Najbrži modeli mogu se zagrijati za manje od 25 sekundi.

 

Veličina ploča za peglanje

Širina je posebno odlučujuća za veličinu ploča za peglanje. Uske ploče sa zaobljenim rubovima idealne su za stvaranje valova i kovrča, dok široke ploče služe za brže i učinkovitije ravnanje kose.

 

Duljina kabela za napajanje

Kratak kabel za napajanje može te ograničiti prilikom korištenja pegle. Odgovarajuću duljinu možeš procijeniti iz udaljenosti između utičnice i ogledala ispred kojeg najčešće oblikuješ kosu.

 

Regulacija temperature

Pegle s podesivom temperaturom označavaju raspon minimalne i maksimalne temperature na kojoj može raditi. Raspon je između 80 i 240 °C. Neki modeli nude širok raspon temperatura, drugi nude ograničeniji izbor, stoga prije odabira saznaj koje su temperature idealne za oblikovanje tvoje kose. Međutim, neke klasične i putne pegle za kosu uopće ne nude funkciju kontrole temperature.

 

Brzina zagrijavanja

Brzina zagrijavanja pokazuje vrijeme potrebno da se ploče za peglanje zagriju na željenu temperaturu. Najbrži modeli mogu se zagrijati za manje od 20 sekundi, dok najsporiji mogu potrajati više od 50 sekundi.

 

Pegla za ravnanje i uvijanje

 


4. Funkcije i svojstva 

  • Kontrola temperature - kod većine pegli možeš kontrolirati temperaturu pomoću tipki. Temperature se najčešće kreću od 80 do 240°C. Odstupanje temperature varira ovisno o modelu.
  • Automatsko isključivanje – ovo je korisna sigurnosna značajka koja je zgodna kad god zaboraviš isključiti glačalo. Vrijeme koje je potrebno da se glačalo isključi razlikuje se od modela do modela, ali obično je nekoliko desetaka minuta.
  • Ionizacija – pegle s ovom funkcijom proizvode negativne ione ili anione, koji neutraliziraju neželjene katione u kosi i istovremeno ih hidratiziraju. Zbog toga se kosa ne lomi toliko, sjajnija je i ne naelektrizira se. Pegle s turmalinskim pločama nude ovu funkciju.
  • Postolje za odlaganje - postolje drži zagrijane ploče pegle na sigurnoj udaljenosti. Možeš je jednostavno postaviti na stol ili drugi čvrsti komad namještaja bez straha da ćeš ga oštetiti.
  • Rukavice protiv opeklina – ako tek počinješ s peglanjem ili želiš uvijati kosu, dobro će ti doći rukavice otporne na visoke temperature koje će zaštititi tvoje ruke od opeklina tijekom kompliciranijeg rukovanja peglom.
  • Impregnacija ploča serumom ili uljem - ploče za peglanje mogu se impregnirati serumima, regeneratorima bez ispiranja ili uljima za njegu, koji se aktiviraju toplinom i postupno oslobađaju u kosu tijekom glačanja, čime se potiče njihovo zaglađivanje i sjaj.
  • Zaslon - zaslon i tipke služe za kontrolu temperature pegle. Neki modeli također prikazuju preostalo vrijeme do potrebnog zagrijavanja i opciju zaključavanja tipki i postavke temperature.
  • Okretni kabel - olakšava rukovanje glačalom i posebno je prikladan za modele koji se koriste ne samo za ravnanje kose, već i za uvijanje kada se glačalo mora okretati.

 


5. Materijal ploča

Materijal ploča značajno utječe na ukupnu kvalitetu i upotrebljivost pegle.

  • Keramičke ploče su glatke, dobro klize po kosi i ne oštećuju je mehanički tijekom peglanja. Brzo se i ravnomjerno zagrijavaju pa su pogodne za peglanje fine kose koja preferira niže temperature.
  • Turmalinske ploče proizvode negativne ione koji zadržavaju vlagu u kosi, pojačavaju sjaj i imaju antistatički učinak. Kosa se ne naelektrizira ni nakon peglanja. Turmalinske pegle ravnaju kosu i na niskim temperaturama, zbog čega su idealne posebno za finu i oslabljenu kosu.
  • Različiti materijali imaju svoje prednosti i nedostatke, pa se često kombiniraju kako bi se postigli najbolji rezultati. Za finu kosu prikladan je izbor kombinacija turmalina i keramičkih ploča koje učinkovito djeluju i na nižim temperaturama. Kombinacija keramike i titana, pak, nudi upotrebu u širokom rasponu temperatura. Titan je specijaliziran za visoke temperature, a keramika može dobro raditi i na nižim razinama.
  • Metalne ploče se neravnomjerno zagrijavaju, često se pregrijavaju i mogu oštetiti kosu. Također treba postupiti oprezno s varijantama gdje su metalne ploče obložene slojem keramike. Zaštitni sloj se lako ošteti i kosa tada dolazi u izravan kontakt s vrućim metalom koji je može spaliti.
  • Titanske pegle su lagane, vrlo otporne na oštećenja i visoke temperature, zahvaljujući čemu imaju najduži vijek trajanja i profesionalci će ih vrlo cijeniti. Pogodne su za grubu i neposlušnu kosu kojoj su potrebne više temperature.

 

Rezultat ravnanja kose

 


6. Pribor

Regeneratori i balzami za kosu

Sušila za kosu

Uvijači

Njega kose

 

7. Često postavljana pitanja

Koja su osnovna pravila za sigurno peglanje kose?

Prije nego počneš oblikovati svoju kosu, nauči više o osnovnim pravilima sigurnog peglanja zahvaljujući kojima ćeš postići najbolje rezultate bez oštećenja kose.

Najprije moraš pripremiti kosu za peglanje. Treba biti suha, dobro počešljana, bez laka i drugih proizvoda za oblikovanje. Prvo je potrebno na kosu nanijeti zaštitni proizvod koji će smanjiti oštećenje i pretjerano isušivanje kose. Zatim ispravno postavi temperaturu ploča za peglanje.


Koju temperaturu odabrati?

  • Oslabljenu i lomljivu kosu treba peglati na nižim temperaturama između 100 i 140 °C
  • Finu kosu tretiraj na 140 do 160°C
  • Za normalnu kosu možeš si priuštiti 160 do 180 °C
  • Zdrava gruba i kovrčava kosa može podnijeti 180 do 240°C

 

 

Pogledaj pegle za kosu na Jeftinije.hr »

 

Želiš među prvima saznati najbolje sezonske ponude? Prijavi se na e-novosti koje ti pripremamo svaki tjedan.

Upiši ispravan e-mail

Tvoja prijava možda još nije potpuno dovršena. Ako se prijavljuješ prvi put, otvori svoj e-mail sandučić i klikni na poveznicu u poruci. Ne zaboravi provjeriti i neželjenu poštu.

® 2024 sMind d.o.o., dio Heureka grupe